Drivetest BMW i3 ( 2015-2017)

Electric 170CP 200km Aut
BMW i3 ( 2015-2017) zoom
de Bogdan Mirică, Foto: Dragoş Savu
Miercuri, 07.05.2014
Verde

Mă aflu în faţa unui moment important. Mă pregătesc să aştern pe tastele din faţa mea primul test cu un model electric produs de BMW. E începutul unei noi pagini în istoria bătrânei Bayerische Motoren Werke şi o nouă încercare de convertire electrică a subsemnatului, după alte ispite verzi precum Zoe, Fluence ZE şi Kangoo ZE.

Verde pare şi viaţa după ce te urci la volanul unui i3. Un verde sinonim cu natură, tinereţe şi primăvară. E o enumerare exuberantă de pozitivism, ca şi modelul ce a vindecat definitiv reticenţa şi conservatorismul unuia care se încăpăţâna să creadă că în Bavaria se concepe doar adrenalina derapajelor controlate şi emoţia vitezelor ameţitoare.

BMW i3 ( 2015-2017)
Electric 170CP 200km Aut

  • Taxa auto 0 €
  • CUI SE ADRESEAZĂ?
  • FĂCUTĂ PENTRU
  • IZOLARE FONICA
  • COOLNESS EFFECT

Sistem de propulsie

Noul i3 este dovada vie şi tăcută a faptului că în pântecele BMW se concep şi altfel de maşini. Enervante pentru unii purişti, seducătoare pentru cei care îmbrăţişează orice formă nouă de tehnologie.

Primul model electric de serie vândut în volume mari, i3 îşi propune să-i vindece pe toţi de reticenţă cu un motor 100% electric, capabil de performanţe superioare chiar şi unor modele convenţionale.

Sub caroseria din fibră de carbon se ascund 170 de cai putere, aproape la fel de mult ca în cazul unor hot-hatch-uri. Ceea ce va impresiona este însă cuplul motor. Cei 250 Nm vor fi sorbiţi cu nesaţ de fiecare şofer, livrarea lor instantă fiind o adevărată desfătare, o senzaţie de abundenţă pe care nu o ai în niciun model cu propulsie convenţională.

Cuplul generos te împinge cu putere în scaun şi este capabil să te transpună măcar pentru câteva secunde în cockpit-ul unui M3 sau M4. Este deja subînţeles că resursele motorului sunt îndestulătoare. Poate doar modurile EcoPro şi EcoPro+ să mai amorţească puţin simţurile electricei bavareze.

Cutia automată, special creată, oferă o liniaritate pe care nu o poate simula nici o transmisie convenţională. Şi după ce guşti tot acest festin îndestulător, înţelegi că BMW a ţinut cu dinţii de blazonul său premium şi a încercat să ofere resurse generoase chiar şi atunci când a ieşit din tiparele clasice.

renovatio e-charge
Rețeaua Renovatio E-Charge are o rețea care cuprinde 214 locații în toată țara. O mare parte dintre aceste locații se află și în centre comerciale importante. De asemenea, există planuri pentru o expansiune accelerată.

Autonomie

În cazul maşinilor electrice nu mă pot acomoda cu o caracteristică: afişarea consumului instant şi mediu în kWh. E ca o lecţie de inginerie pe care refuzi să o înţelegi. Mintea ta, în special. E mai simplu să urmăreşti cu atenţie autonomia şi modul în care se încarcă sau descarcă bateria.

Resursele energetice stocate aici, estimate la 18.8 kWh, ajung pentru un traseu care nu depăşeşte 160 de kilometri. Dacă rezistaţi cu stoicism în modul EcoPro+ (nu veţi sări de 90 de km/h), autonomia promisă de BMW este de 200 km.

În cadrul testului desfăşurat în Munchen şi în suburbiile oraşului german, i3 a reuşit să păstreze o cantitate generoasă de energie în interiorul bateriei.

Ajută mult în acest sens şi sistemul de recuperare a energiei, care acţionează simplu: de fiecare dată când ridicaţi piciorul de pe pedala de acceleraţie veţi observa o frână de motor rafinată, care poate reduce viteza şi chiar opri maşina fără a apăsa pedala de frână.

Tocmai această funcţie permite încărcarea bateriei în timpul mersului. Un sistem similar, însă nu atât de rafinat, am întâlnit şi la Renault Kangoo ZE.

Pentru cei care nu se mulţumesc cu energia pentru doar 160 de kilometri (între noi fie vorba, după abuzarea repetată a pedalei de acceleraţie autonomia o să fie de 130 km), BMW are şi o soluţie de compromis: o versiune care se ajută de un motor pe benzină, cu doi cilindri, împrumutat de la divizia de motociclete.

Acesta acţionează ca generator şi oferă energie suplimentară bateriei litiu-ion pentru o autonomie totală de 300 de kilometri.

Dacă rămâneţi la versiunea clasică, pur electrică, trebuie să ştiţi că o încărcare de la o priză obişnuită durează între 6 şi 8 ore. Adică undeva între orele minime de somn şi programul de muncă într-o corporaţie. Există însă şi soluţii opţionale, pentru care plătiţi în plus şi care pot reduce timpul de încărcare chiar până la jumătate de oră (80% din capacitate).

Performanţe

Privim cu reticenţă orice aparat electric. Cum ar putea un prăjitor de pâine să te impresioneze? Cum ar putea să îţi trezească emoţie un cuptor cu microunde? E un scepticism bolnăvicios de care te vindecă uşor i3. Acceleraţia de la 0 la 100 de km/h se face în 7.2 secunde, adică cu mult mai repede decât în cazul unui Audi A1 cu motor clasic.

Chiar şi aşa, concentraţi să atingeţi 100 de km/h, puteţi pierde extazul dintre 0 şi 60 de km/h. Sunt 3.7 secunde în care vei uita că eşti într-un i3. Sunt 3.7 secunde în care te vei simţi smuls de pe loc. Sunt 3.7 secunde în care simţi că te poţi lua de gât cu Porsche-ul din dreapta ta.

Şi asta nu e tot. BMW i3 are una dintre cele mai bune elasticităţi pe care le-am simţit într-o maşină. Între 80 şi 120 de km/h, pedala de acceleraţie îţi aduce un suflu de energie care te poate lăsa mut de uimire. Vitalitatea cuplului motor se simte foarte bine chiar şi după 120 de km/h. E ca şi cum resursele ar fi mereu acolo să te servească. Păcat că viteza maximă nu ajunge decât până la 150 de km/h.

Interior

Sunt puţine lucruri care îţi mai aduc aminte de traiul auster de dinainte de Revoluţie? Sunt şi mai puţine lucruri care îţi vor aduce aminte în interiorul lui i3 de conservatorismul actualelor modele BMW. E o cu totul altă lume, inspirată de filmele SF ale lui James Cameron.

Poate doar aeratoarele, comenzile pentru climatizare şi unitatea de comandă a sistemului iDrive de pe consola centrală să mai amintească de ceea ce vedem azi în habitaclul unui BMW. Restul lipseşte.

E mult spaţiu, totul pare aerisit, iar artificiile de design lipsesc. Un ecran generos tronează în locul clasicei planşe de bord. E ca un tablou colorat pe peretele gri al unei galerii.

În cazul nostru, locul peretelui este luat de aspectul brut al plasticului ranforsat cu fibră de carbon (CFRP), materialul inovativ din care a fost construită structura maşinii. BMW a căutat să le ofere celor din interior posibilitatea de a interacţiona cu materia primă, cu tehnologia inovativă de asamblare.

Deşi nu sunt materiale capabile să te seducă prin rafinament sau printr-un răsfăţ al simţului tactil, ele te implică parcă în procesul de fabricaţie, îţi dau senzaţia de apartenenţă la revoluţia tehnologică, iar asta compensează un uşor aspect auster. Pentru suma potrivită însă, BMW te aduce din nou în segmentul premium şi îmbracă totul în piele, lemn şi plastic moale.

Ergonomia se păstrează, chiar dacă acum trebuie să te obişnuieşti cu un selector de viteze poziţionat în spatele volanului, cu o formă nouă şi o funcţionare aparte. Să nu uit de volanul cu două spiţe, care adoptă un design simetric şi uşor confuz. De ce? Pentru că realizezi cu greu cum sunt virate roţile tale.

Spaţii de depozitare sunt multe. Ai loc pentru sticle, pentru telefon mobil şi alte mărunţişuri. Ai loc şi pentru pasageri, patru la număr. Spaţiul pentru picioare este extrem de generos, similar cu cel dintr-un monovolum. E cam fel de mult loc ca într-un Opel Meriva. Iar spaţiul la nivelul capului permite şi transportul pasagerilor mai înalţi.

Cu accesul va fi ceva mai greu, uşile cu deschidere opusă nefiind chiar cea mai practică alegere. Mai ales atunci când închiderea lor nu se face independent. Portbagajul pare a fi şi el suficient pentru bagajele a patru oameni. Bagaje de mână, ce-i drept. Capacitatea sa este de 260 de litri, adică similară celei pe care o găsim într-un A1.

Preţ de achiziţie

În acest moment, preţul reprezintă un subiect tabu pentru orice model electric. Tehnologia nu este ieftină, iar asta se oglindeşte în preţul unui model pentru producţia căruia BMW foloseşte 10% din fibra de carbon creată la nivel mondial.

Pentru un asemenea exclusivism socotelile încep de la 35.000 de euro în Germania. Preţul se reduce după aplicarea unor scutiri de taxe.

În ţara noastră nu există momentan preţuri pentru i3, însă ne putem aştepta ca eticheta să se stabilizeze undeva tot la 35.000 de euro, ceea ce nu reprezintă o valoare aşa de mare pentru un potenţial client BMW.

Siguranţă

Revenind la lucruri mai pământeşti, trebuie să luăm în calcul şi un alt aspect, extrem de important. Nivelul de siguranţă oferit de BMW i3 a fost cotat de EuroNCAP cu numai patru stele.

În urma testelor de impact, i3 a dovedit că celula habitaclului îşi păstrează integritatea, iar protecţia oferită pasagerilor adulţi este de 86%. Pentru pasagerii copii, nivelul de protecţie a fost de numai 81%.

i3 a şi dezamăgit, fiind taxat la capitolele Protecţia pietonilor şi Sisteme de siguranţă. Potrivit comunicatului EuroNCAP, BMW i3 a fost amendat serios pentru absenţa unei avertizări a cuplării centurii de siguranţă pe locurile din spate şi pentru că nu oferă un limitator de viteză în standard.

Ţinută de drum

Deşi am înţeles că i3 este un cu totul alt BMW, recunosc că m-am urcat la volanul lui şi am crezut că pot trage de volan ca în cazul altor modele bavareze. Greşit. Un i3 este un i3. Adică un vehicul electric urban şi nu un generator de adrenalină ca toţi ceilalţi fraţi ai săi cu motoare convenţionale.

E suficient să priveşti cauciucurile modelului electric. Atât de subţiri, încât par a fi nişte role de caşcaval uriaşe pe care le găseşti de obicei la intrarea în restaurantele simandicoase din Franţa. Din profil însă, ele arată bine.

Pe trasee virajate însă, i3 nu este chiar o alegere inspirată. Caroseria trădează un oarecare ruliu şi lasă locul unei senzaţii de uşoară nesiguranţă. Culmea, direcţia este una foarte bine calibrată şi cu un răspuns bun. Este precisă şi poate fi manevrată uşor în spaţiile urbane.

Un alt aspect gata să recomande i3 pentru acelaşi mediu urban este şi raza de bracare mică, utilă atunci când trebuie să întorci maşina în spaţii înguste.

Vizibilitate

BMW i3 este o maşină aerisită. Structurile bordului nu sunt foarte complicate, iar parbrizul este unul generos.

Luneta pare a fi şi ea decent proporţionată, însă dacă transportaţi doi pasageri adulţi pe locurile din spate, oglinda retrovizoare devine deja obiect de decor.

Din fericire, oglinzile laterale sunt bine proporţionate.

Tehnologie

Cu un buget nelimitat, BMW i3 te poate surprinde plăcut la capitolul tehnologie. Chiar şi în echiparea standard beneficiază de multe găselniţe menite să îţi uşureze viaţa la volan.

Ecranul generos, montat în centrul planşei de bord se achită de afişarea mai multor informaţii, fără a uita de navigaţia 3D, despre care v-am mai vorbit şi pe care am lăudat-o pentru nivelul de detalii oferit la nivelul clădirilor reprezentative.

În cazul meu, pot spune că am vizitat cu ajutorul hărţii mai multe obiective turistice din Munchen. Printre ele şi BMW Welt şi BMW Museum, ambele marcate corespunzător pe hartă de constructor.

Tot la capitolul navigaţie aş vrea să aduc aminte de bula virtuală pe care BMW i3 o afişează pe hartă. Practic, i3 îţi desenează un cerc în mijlocul căruia se află poziţia ta. Marginile cercului sunt date de autonomia pe care o poate garanta i3. Aşa o să poţi vedea mereu cât de departe te poate duce bateria.

Tot la capitolul navigaţie trebuie notată şi funcţia care permite introducerea unei destinaţii pe care şoferul sau pasagerii au configurat-o pe un calculator. Copiată pe un suport de tip USB, ea poate fi inserată rapid ca traseu în sistemul de navigaţie.

Pe lista dotărilor se mai află scaunele încălzite, senzorii de ploaie şi lumină şi aerul condiţionat manual.

Design

Să spui că BMW i3 e o maşină frumoasă e ca şi cum ai spune că un frigider desenat de Pininfarina este atrăgător. Până la urmă un frigider e tot un frigider. Aşa cum şi i3 rămâne un model electric cu rezonanţe estetice de monovolum.

Cu toate acestea, trebuie să recunosc că modelul german are un aer futurist interesant, care, în ciuda absenţei unei fluidităţi ca în cazul lui Renault Zoe, păstrează un magnetism puternic, sugerat fie de brand, fie de aerul tehnologic.

i3 atrage privirile tuturor. Chiar dacă am fost în Germania, în Munchen, în sânul BMW, i3 a fost condus cu privirea aproape în permanenţă. Chiar şi muncitorii BMW care părăseau uzina la sfârşitul programului au privit intrigaţi la insolitul produs capabil să proiecteze viitorul pe străzile oraşului.

Nu ne-a placut

  • Lista de opţionale
  • Ruliul
Date tehnice - BMW i3 ( 2015-2017) Electric 170CP 200km Aut
Motor
n/a
Nr. usi
4
Tip baterie
Lithium-ion
Nr. locuri
4
Putere maxima CP (rpm)
170 (0)
Lungime mm
3999
Cuplu maxim Nm (rpm)
250 (0)
Latime mm
1775
Viteza maxima km/h
150
Inaltime mm
1578
Acceleratie 0-100 km/h s
7.2
Greutate kg
1195
Tractiune
spate
Ampatament mm
2570
Cutie viteze tip / trepte
A
Volum portbagaj litri
260
Vezi versiuni si preturi Mai multe detalii despre BMW i3 ( 2015-2017)

Ultimele teste


  • Vedetă

  • Legendă

  • Definiția hot hatch-ului

  • Grande

Comentarii (25)

  • ... Dacă rezistaţi cu stoicism în modul EcoPro+ (nu veţi sări de 90 de km/h), autonomia promisă de BMW este de 200 km/h. ... wtf ?!?!
    12 14
  • un oarecare
    Cam scumpa ascutitoarea
    21 10
  • e un model urban, 200 km iti ajung lejer cateva zile. plus ca in oras nici nu prea treci de 90 km/h
    23 0
  • Vlad, dacă surprinderea ta este legată de limitarea de viteză, atunci explicaţia este simplă - BMW i3 este maşină exclusiv de oraş. Consumă probabil cu 30% mai puţin în ambuteiaje decât pe autostradă, adică este cea mai eficientă în regim de viteză mic şi tot în regim de viteză mic este foarte rapidă, chiar mai rapidă ca un M3 pentru că răspunsul motorului este cu adevărat instantaneu.
    21 0
  • _steli
    Pot spune, din nou, ca va invidiez !!!
    10 1
  • Baltag
    Un titlu mai potrivit : BMW i3 - Porcusorul de Guineea.
    17 9
  • Jackson
    Ba, respect pentru astia ca se agita, dar cu rotile alea de bicicleta fara pedale ce-i?
    8 10
  • "aspectul brut al fibrei de carbon ranforsată cu plastic (CFRP)": vi s-a mai atras atentia intr-un articol recent, de unul din cititori: nu plasticul creste rezistenta fibrei ci invers, fibra (in cazul acesta - de carbon) creste rezistenta polimerului (generic vorbind - plastic). Mai multe aici http://en.wikipedia.org/wiki/Carbon-fiber-reinforced_polymer si aici http://en.wikipedia.org/wiki/Fiber-reinforced_polymer
    5 1
  • @Jakson

    de anvelope cu rezistenta la rulare redusa sunt sigur ca ai auzit...altfel haioasa observatie

    :)
    8 0
  • @automarket - CFRP = carbon-fiber-reinforced plastic/polymer si se traduce invers, este "plastic ranforsat cu fibra de carbon", sau "polimer .." (la BMW nu se foloseste un "plastic" conventional.. sunt niste polimeri special alesi)

    @masina - daca BMW face "minuni" si reuseste sa obtina componentele necesare cresterii volumului, nu se supara nimeni sa le vedem si pe la noi.

    din nou @automarket - acest motor, ce are rol de a mari autonomia, poate sa incarce acumulatorii in timp ce masina stationeaza ?
    6 1
  • @unkle, nu are sens să se încarce maşina când staţionează. Rolul motorului cu ardere internă este să ţină bateria la un anumit nivel de încărcare (fie unul prestabilit, fie intră automoat în funcţiune când bateria scade prea mult).

    Am participat şi eu la test. Maşina era fără range extender. Personal, dacă o foloseşti ca maşina de oraş, în scenariu ideal că o poţi încărca de acasă şi poate chiar şi de la birou, nu mai ai nevoie de nimic. Doar că mai mult de Ploieşti şi înapoi nu prea poţi să mergi în afara, deci îţi mai trebuie o maşină pe lângă. Din punctul meu de vedere un break.

    Cu range extender maşina e mai grea, mai lentă, are autonomie electrică mai mică. De aceea eu nu sunt mare fan range extender.
    11 0
  • Merci Alex.

    Intreb pentru ca BMW nu a facut publica foarte multa informatie despre sistemul asta de extindere a autonomiei.
    Din cate spui tu acolo (adaugand si alte treburi aflatedin alte surse) acest motoras ar putea, teoretic, sa tina masina in viata permanent. Puterea lui, de 45 kWh/h, este mai mult decat dubla fata de capacitatea acumulatorilor (dar mult mai mica decat consumul motorului electric intr-o folosire "sportiva"). Avand in vedere ca o masina are nevoie de o putere de ~30kW pentru a rula cu 100km/h, un motor de 45kW ar fi suficient .. in oras insa, este posibil sa nu poti datorita fortarilor la demaraje, AC si alti consumatori etc.

    Daca mergi pana la Ploiesti si setezi softul, astefel incat sa porneasca motorul cand ai 80% in acumulatori, este posibil sa faci doua curse complete :) dar asta nu foloseste foarte mult - se stie ca o astfel de masina va fi folosita preponderent pentru naveta la locul de munca, si ca locul de munca este, in europa, in medie, nu mai departe de 35km de casa - deci cei 150-200km de autonomie sunt mai mult decat suficienti.
    7 1
  • Jackson
    @vianu
    Normal ca am auzit. problema e ca la BMW am auzit si de tinuta de drum excelenta, iar cu placile alea de pickup nu prea mai poti sa ridici pretentii.
    2 2
  • DAIMLER
    Eu astept raspunsul Mercedes-Benz pe segmentul asta. Poate o colaborare cu Renault-Nissan ?
    7 1
  • nu cred ca unui i3 a fost conceput in ritmuri de "chemarile drumurilor virajate" si asa cum stii masina e pentru oras/naveta iesiri ocazionale

    pentru pretentii ai alte modele din casa
    4 2
  • Nu stiu ce sa zic cu vopseaua asta... combinatia nu-i reusita deloc... zici ca-i un biet delfin dupa un dezastru ecologic cu deversare de petrol.
    1 5
  • redalert
    Seamănă cu Opel Meriva, în spate are uşi de la vreun coteţ, principiu vechi de peste o sută de ani (bun pentru amatori de ciorbă reîncălzită) şi ne minunăm de parcă ar fi fabricată de marţieni. Hai s-o vedem la iarnă câţi metri mai merge, hai să vedem la câte încărcări rezistă acumulatorii. Nu putem decât să o salutăm ca apariţie, dar adevărata revoluţie o poate face doar modul de stocare a energiei în acumulatori.
    2 9
  • @redalert

    dar te intreb...tu la "cotetul" tau ce usa ai? pe ce principiu nemaintalnit se deschide usa ta?

    imi cer scuze daca te-am disturbat cu intrebari atat de infantile
    5 1
  • @Unkle, nu m-am prins bine la faza cu 45 kwh/h... Adica nu cred ca e conversia asa de simpla.
    0 0
  • Motorul este acelasi ca pe motocicleta BMW C650 GT (din ce gasim pe net) si dezvolta 45kW. O functionare la maxim, timp de o ora, ar furniza 45kWh (si ar termina benzina din rezervor, alta poveste). Daca ar functiona continuu ar furniza 45kWh/h :)
    Capacitatea acumulatorilor este de 18kWh si, teoretic, motorul cu ardere interna ar putea sa furnizeze, intr-o ora, dublul capacitatii acumulatorilor ... doar ca apare limitarea generatorului secundar care nu are o putere asa mare. Avand in vedere ca masina are o autonomie cam cu 80% mai mare decat masina pur-electrica, ma duce cu gandul la faptul ca motorul cu ardere interna+generatorul nu pot furniza decat o putere de 5-10kW (ceea ce ar fi normal, folosirea motorului cu ardere interna la 15-25% din capacitate l-ar pune in zona de eficienta maxima). De aici motivul pentru care acest range-extender nu poate tine masina in viata permanent, cum se intampla la Volt/Ampera, desi teoretic ar avea aceasta capacitate in conditiile utilizarii moderate a resurselor, binenteles.
    5 0
  • Masina asta nu straluceste la absolut niciun capitol.
    Sincer,nu prea vad rostul ei.
    6 7
  • ba nene dar dc trebuia sa o faca asa urata?
    am mai zis`o, la noi in romanica nu o poti folosi la scara larga. cum naiba o incarci daca stai la etajul 8?
    mi`ar placea o electrica, cu siguranta, insa nu e pt oricine....si ca pret si ca infrastructura.
    6 1
  • @mog,
    Te inseli amarnic. La mine la Zarnesti scara blocului este suficient de larga incat toata lumea sa-si poata trage un cablu pana in apartament. Deci se poate folosi si in Romania la scara larga.

    Cat despre utilitate, pret, etc. mai subliniez odata. BMW i3 nu e conceput ca un automobil unic pe familie. Este a doua sau a treia masina in gospodarie, pe langa caleasca pe benzina.

    Acuma stau si incerc sa-mi imaginez cum se adunau forumistii acum 100-125 de ani pe prispa in fata casei sa discute valabilitatea motoarelor cu ardere interna comparativ cu tractiunea animala. "Bai nene", zice badea Cartzan, "pai ce-mi trebuie mie automobil? N-am sosele, n-am infrastructura, cumpar benzina cu sticla de la spitzerie (farmacie pentru cine nu stie), n-are frane ca lumea, omor oamenii prin sat, etc. Pai nu-i mai bine cu calul? Poti merge off road cat vrei, scapi c-o mana de fan, noaptea il parchezi in garaj langa vaca, poti sa-l bati de-l rupi daca ai o zi proasta. In plus daca face accident cu iapa vecinului, te trezesti cu un manz, in loc sa dai banii la mecanic..." etc etc.

    Cam asa mi se par si discutiile astea pro si contra automobilului electric.
    14 0
  • noi avem strazi in bucuresti neasfaltate si visam la electrice. mai dureaza, mult.
    5 2
  • hai sa complicam un pic discutia si sa ne aducem aminte de testul AM cu Ampera ... oare i3 ar merge incarcat de la o priza din romania ?
    1 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru