Estul ataca normele UE privind emisiile de CO2

De Robert Gherghe
Publicat Luni, 28.05.2007
Pe langa Slovacia si Cehia, Polonia a devenit al treilea membru UE care da in judecata Comisia Europeana.

Polonia este al treilea stat, dupa Cehia si Slovacia, care initieaza o actiune in instanta impotriva Comisiei Europene pentru reducerea plafonului de emisii de dioxid de carbon, intrucat apreciaza ca limita propusa de UE va afecta dezvoltarea economica, anunta Mediafax.

Comisia Europeana este convinsa ca instanta va adopta o decizie in favoarea autoritatilor de la Bruxelles, in pofida faptului ca procedura poate dura mai multi ani.

"Suntem foarte increzatori ca aceste decizii vor fi mentinute, in orice proces", a declarat Barbara Helfferich, purtator de cuvant al CE.

Polonia a propus UE, la inceputul saptamanii, stabilirea unui plafon de 260 milioane de tone de dioxid de carbon pentru perioada 2008-2012, cu 25 milioane de tone mai putin decat nivelul solicitat initial, dar Comisia Europeana a fixat o limita de 208,5 milioane de tone. Drepturile de emisii de gaze poluante alocate Cehiei de catre Comisia Europeana echivaleaza cu 86,8 milioane de tone de dixid de carbon anual in perioada 2008-2012, cantitate inferioara celei solicitate de autoritatile cehe, respectiv 101,9 milioane de tone.

Polonia detine unele din cele mai poluante instalatii din Europa, primind circa 11% din drepturile de emisie a dioxidului de carbon acordate de UE in prima faza a programului de reducere a poluarii, derulata in 2005-2007.

Guvernele Poloniei, Cehiei si Slovaciei, precum si oficialii unor companii au reclamat faptul ca reducerile propuse afecteaza economiile celor trei state, aflate in crestere rapida, si ar putea submina eforturile de reducere a diferentei fata de primele 15 state membre ale blocului comunitar.

"Cred ca, din cauza unui model de calcul complicat si a unor date eronate, Comisia Europeana a defavorizat Cehia in momentul distribuirii drepturilor de emisii de gaze poluante", a declarat ministrul ceh al Industriei si Comertului, Martin Riman.

Comentarii (1)

  • Foarte bine sa reduca poluarea
    da unde o sa ajungem fratilor daca nu luam masuri reale de reducere a poluarii, o sa ajungem sa respiram de la teava de esapament.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru