ESP, ESC, VDC, DSC - denumiri diferite, acelaşi sistem de control al stabilităţii
- Printeaza
- Comenteaza
-
Trimite pe:
Foarte mulţi dintre cei care vor să-şi cumpere o maşină se lovesc de multe ori de problema denumirilor diferite pe care producătorii le dau unor sisteme care, în mare, au acelaşi rol şi fac aceleaşi lucruri. Iar cel mai bun exemplu în acest sens este sistemul de control electronic al stabilităţii, cunoscut în România în special sub acronimul ESP.
CE ESTE ESP-ul?
Sistemul de control electronic al stabilităţii, inventat de Bosch şi montat pe modele de serie în primă fază de Mercedes şi de BMW în 1987, are rolul de a detecta şi de a micşora efectul derapajului uneia sau al mai multor roţi. Atunci cand senzorii sistemului detectează faptul că maşina se îndreaptă în altă direcţie decât cea imprimată de şofer prin volan, sistemul aplică franele individual pentru fiecare roată pentru a repune maşina pe traiectoria dorită de conducătorul auto.
Conform studiilor de specialitate din domeniul siguranţei auto, sistemul de control al stabilităţii este cel mai eficient element prezent pe o maşină care împiedică apariţia accidentelor. Statisticile arată că ESP-ul reduce riscul accidentelor cu 25 până la 35%.
OBLIGATORIU DIN 2011
Acum un an, Uniunea Europeană a decis ca, incepând cu noiembrie 2011, toate maşinile care se vând pe pieţele din această zonă să fie dotate standard cu ESP. O decizie foarte interesantă, care a fost adoptată cu amendamentul că unii producători vor avea nevoie de o perioadă de tranziţie pentru a putea pune în aplicare această regulă. În condiţiile în care toată lumea conştientizează importanţa acestui sistem, care este motivul pentru care producătorii preferă să îşi denumească diferit sistemul, inducând în eroare publicul?
DENUMIRI DIFERITE = MARKETING
Cel mai clar dintre răspunsuri este legat de marketing. Chiar dacă unii producători, cum este Honda, şi-au exprimat în nenumărate rânduri dorinţa ca denumirile să fie unificate, diferitele nume au în spate decizii care se bazează pe faptul că, până la urmă, fiecare sistem cu nume diferit are caracteristici proprii. Pe scurt, nu toate sistemele de tip ESP sunt egale.
Un reprezentant al celor de la Subaru susţine, în plus, că avantajul de a avea o denumire proprie pentru sistemul mărcii japoneze (VDC - Vehicle Dynamic Control) este creat mai ales de clienţi. În cazul Subaru, aceştia tind să analizeze mult mai în profunzime sistemele oferite, aceştia având o educaţie tehnică ceva mai ridicată.
"Foarte multe branduri au investit foarte mult timp intelectual în crearea unor puncte clare de diferenţă între diversele sisteme de control al tracţiunii", apără david Rowley, purtatorul de cuvânt al Subaru Australia, cauza denumirii diferite.Cum denumeşte fiecare marcă propriul sistem de control electronic al stabilităţii
- Electronic Stability Program (ESP) - Ford, Dacia, Hyundai, Kia, Mercedes-Benz, Renault, Chrysler, Citroen, Dodge, Skoda, Peugeot, Suzuki, Fiat, Jeep, Opel, Saab
- Electronic Stability Control (ESC) - Chevrolet
- Dynamic Stability Control (DSC) - BMW, Mazda, Land Rover, Aston Martin, Jaguar
- Vehicle Dynamic Integrated Management (VDIM) - Toyota, Lexus
- Vehicle Stability Control (VSC) - Lexus
- Vehicle Dynamic Control (VDC) - Nissan, Subaru, Alfa Romeo, Infiniti
- Dynamic Stability and Traction Control (DSTC) - Volvo
- Electronic Stabilisation Program (ESP) - Audi, Volkswagen
- Active Stability Control (ASC) - Mitsubishi
- Vehicle Stability Assist (VSA)- Honda
- Automatic Stability Control (ASC) - Mini
- Maserati Stability Program (MSP) - Maserati
- Porsche Stability Management (PSM) - Porsche
- Controllo Stabilita (CST) - Ferrari
Citeşte şi...
Adauga un comentariu
Ultimele stiri din Tehnologie
-
Volkswagen a lansat o actualizare software care aduce printre altele și celebrul joc Pac-Man. Jocul va fi disponibil pentru aproximativ 300.000 de exemplare vândute în Europa. (16.04)
-
Hyundai a anunțat oficial că va lansa anul viitor o nouă generație a sistemului său multimedia. Acesta se va numi Pleos Connect și va fi bazat pe Android. (28.03)
-
General Motors și Nvidia și-au unit forțele pentru a crea cipuri și software pe bază de inteligență artificială pentru viitoarele mașini autonome. (19.03)
-
Noul Volvo S90 facelift: display central de 11.2 inch și versiune PHEV cu 80 km autonomie electrică
-
Acesta este noul Subaru Outback: două motorizări cu până la 260 CP
-
Renault a dezvoltat un sistem hibrid care poate fi montat în mașinile electrice
-
Hyundai prezintă o nouă generație de motoare hibride: consum mai mic cu 45%
-
Noi detalii despre Mazda EZ-60: versiune cu motor termic pe post de generator
"fiecare sistem cu nume diferit are caracteristici proprii. Pe scurt, nu toate sistemele de tip ESP sunt egale"
De acum, dacă vei comenta fără să citeşti textul, voi considera că faci spam.
fiecare poate spune: ba sistemul meu e mai bun, dar unde ar adevarul?
Nu vad de unde supararea...tu ce ai intelege din subiectul ales?...
E anormal sa vi cu niste lamuriri/completari dc este cazul?