Jari Matti Latvala a castigat Raliul Noii Zeelande

De Daniel Popescu
Publicat Duminica, 09.05.2010
Jari Matti Latvala a obtinut o victorie dramatica in Raliul Noii Zeelande dupa ce a profitat de doua erori comise pe final de Sebastien Loeb si Sebastien Ogier.

Sebastien Loeb pornea ca favorit la castigarea Raliului Noii Zeelande dupa lectia de pilotaj predata sambata, cand a recuperat un handicap de peste 1 minut pentru a ajunge pana pe locul 2 la numai 5 secunde in spatele liderului Sebastien Ogier.

Prima dintre ultimele patru speciale de duminica au confirmat acest lucru, pilotul echipei Citroen Total urcand pe prima pozitie.

Bucuria francezului a fost insa de scurta durata, intrucat in urmatoarea proba speciala a iesit in decor si a lovit un copac de pe marginea traseului. Loeb a pierdut 48 de secunde comparativ cu liderul probei, Petter Solberg, si a coborat pe locul 4 in clasamentul general, la 21 de secunde in spatele lui Ogier, care a redevenit astfel lider.

Pilotul echipei Citroen Junior si-a mentinut un avans de 6 secunde in fata lui Jari Matti Latvala inaintea ultimei probe speciale a raliului, insa nu a reusit sa-si fructifice avantajul. Ogier a pierdut de doua ori controlul volanului, ultima oara chiar spre finalul probei speciale, iar acest lucru a fost suficient pentru ca Latvala sa-l devanseze in clasament cu numai 2.4 secunde si sa obtina victoria pentru BP Ford.

Latvala a triumfat astfel in Raliul Noii Zeelande, in ciuda faptului ca nu a castigat niciuna dintre cele 21 de probe speciale, confirmand inca o data ca performanta bruta este mai putin importanta decat un parcurs consntant.

“Probabil ca aceasta este cea mai buna victorie personala. Spre final am fost la un pas sa ies si eu in decor. Am crezut ca nu a fost suficient. Ogier a comis o greseala si poate ca noi am fost putin norocosi, dar ma simt bine. Nu am stabilit cel mai bun timp in nicio proba speciala, dar parcursul constant conteaza”, a declarat el la final.

In urma acestei victorii, Ford a devenit constructorul cu cele mai multe victorii  obtinute in istoria Campionatului Mondial de Raliuri, devansadu-i pe Lancia cu 75-74.

Ogier a fost nevoit sa se multumeasca doar cu locul 2, urmat de Loeb si Mikko Hirvonen, pilotul principal al echipei BP Ford. Petter Solberg a luptat pentru un loc pe podium pe tot parcursul weekendului, insa a abandonat in ultima proba speciala in urma unui accident.

Iata clasamentul final in Raliul Noii Zeelande:

 Loc  Pilot  Echipa  Timp / Diferenta
 1  Jari Matti Latvala  BP Ford  4:04:09.8
 2  Sebastien Ogier  Citroen Junior  2.4
 3  Sebastien Loeb  Citroen Total  15.2
 4  Mikko Hirvonen  BP Ford  21.3
 5  Dani Sordo  Citroen Total  25.8
 6  Matthew Wilson  Stobart Ford  3:26.0
 7  Henning Solberg  Stobart Ford  6:15.3
 8  Jari Ketomaa  pilot clasa S2000  10:19.3
 9  Federico Villagra  Munchi's  10:49.8
 10  Xavier Pons  pilot clasa S2000  11:13.4

 

Kimi Raikkonen nu a participat la aceasta etapa, conform programului anuntat de Citoroen Junior inca de la inceptului acestui sezon.

Urmatoarea etapa de WRC va avea loc in Portugalia in weekendul 28-30 mai.

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru