Drivetest Renault Clio facelift

1.6 E-Tech 145 esprit alpine Auto
4.5
Renault Clio facelift zoom
de Gabriel Nica, Foto: Ciprian Mihai
Marti, 23.01.2024
Rațional

Lansată în 2020, a cincea generație Renault Clio nu avea habar de ce avea să urmeze. Abia se vedeau, în depărtare, colții noului trend din industria auto. Semne au tot fost, de la diversificarea exagerată a portofoliului, până la renunțarea completă la unele modele.

„Cea mai bine vândută mașină din istoria Renault” urma să fie eclipsată de un val de creații noi. Astăzi, toată lumea pare să aibă atenția setată pe orice are garda la sol ceva mai înaltă. Cât de puțin, să stea șoferul mai sus cu milimetru, dacă se poate, comparativ cu ceilalți participanți la trafic și e de ajuns. De parcă facem un concurs de mers pe vârfuri.

De cele mai multe ori, garda la sol nici măcar nu e mai mare. Dar ce contează atunci când efectul psihologic s-a produs? Și uite așa, mașini bune, care dominau segmentele lor acum ceva timp, dar și topurile de vânzări, ajung să lupte din umbră cu frații lor mai înalți.

Faceliftul aplicat lui Renault Clio este impresionant și m-aș risca să spun că modelul francez este chiar unul dintre cele mai arătoase de piață în acest moment, indiferent de segmentul de care vorbim. Este, însă, destul, astfel încât să țină la distanță rivalii de tip crossover? Asta am încercat să aflăm în timpul petrecut în compania lui.

PREZENTAREA VIDEO A MAȘINII PE CARE AM TESTAT-O 

Renault Clio facelift
1.6 E-Tech 145 esprit alpine Auto

  • Pret de pornire 14.500 €
  • Pret model testat 26.600 €
  • CUI SE ADRESEAZĂ?
  • FĂCUTĂ PENTRU
  • IZOLARE FONICA
  • COOLNESS EFFECT

Motor / Transmisie

Gama de motorizări a versiunii facelift este destul de variată. Ai la dispoziție chiar și un propulsor diesel, dacă se pliază pe nevoile tale, Renault fiind unul dintre puținii producători care încă îți mai oferă astfel de variante.

Lăsând clasicul 1.5 dCi la o parte, pe benzină ai încă 4 variante. Gama începe cu deja obișnuitul motor de un litru, cu 3 cilindri, SCe, cu 65 de cai putere, aspirat, și apoi urcă la versiunile turbo care dezvoltă 90 CP sau 100 CP, dacă alegi versiunea cu GPL. Ajungem la vârful de gamă, motorul E-Tech hybrid, cu 143 CP.

Este un propulsor pe care l-am mai văzut pe multe dintre modelele oferite de producătorul francez, inclusiv pe Dacia Jogger. Acesta folosește tehnologie hibridă dezvoltată în Formula 1 și o cutie de viteze „multimodală”.

Practic, vorbim despre un motor termic, de 1.598 cmc, aspirat, cu 4 cilindri în linie, care dezvoltă un maxim de 94 CP și 148 de Nm cuplu. Acesta este ajutat de un motor electric propulsor, de 49 CP și 205 Nm cuplu. Al treilea motor, tot electric, de 20 CP, joacă un dublu rol: unul de generator și unul de ambreiaj pentru cutia multimodală.

Bine bine, dar cum funcționează tot acest ansamblu de motoare și cutii?

Motorul electric mic este cuplat la motorul termic și este folosit atât ca starter, dar și ca generator. În același timp, acest motor electric are și misiunea de a sincroniza turația arborelui cotit cu rapoartele din cutie pentru a face posibilă schimbarea treptelor. Și astfel a fost eliminat ambreiajul, detaliu care a contribuit la un plus masiv de eficiență prin renunțarea la componente care contribuiau cu inerție și frecare la ecuația generală.

Cutia este una cu craboți și are patru rapoarte pentru motorul termic și două pentru cel electric. În total se obțin undeva la 15 moduri diferite de combinare a surselor de putere. Și, pentru că lipsește ambreiajul, pornirea de pe loc se va realiza întotdeauna electric. Acest lucru se va face cu ajutorul motorului electric de 50 CP.

În mod normal, în funcție de gradul de încărcare al bateriei (care are o capacitate utilă de 0.85 kWh), se va rula electric până la 15 km/h, apoi va fi trezit la viață și motorul termic. Dacă nu sunt necesare resurse suplimentare de putere, acesta va acționa doar motorul mic pentru a încărca bateria.

Cutia de viteze nu are un raport pentru marșarier, mersul cu spatele se face exclusiv electric și pică în sarcina motorului electric mare. Deși pare complicat, în practică lucrurile funcționează impecabil. Totul se întâmplă fluid și tu nu trebuie să te gândești niciun moment la ce se întâmplă pe sub capotă sau dacă ai ceva de făcut.

Practic, în mare parte din timp va fi liniște în mașină, mai ales în oraș. Te vei deplasa electric, cu toate avantajele care decurg de aici. Important de notat este că, chiar și atunci când pornește motorul termic, trecerea de pe o sursă de energie pe alta se face fără sincope.

Cert este că propulsia hibridă îl face pe Clio să se simtă ca un model electric în mare parte din timp în oraș. Plecările de pe loc sunt line și silențioase, iar momentele când motorul termic pornește sunt destul de rare.

Sub accelerări puternice s-ar putea să ai uneori impresia că motorul termic se turează prea mult, dar e doar o impresie. Cert este că nu vei avea același sentiment pe care îl ai pe soluțiile tehnice de tip CVT. Accelerările se simt mult mai natural în Clio, iar schimburile de treaptă sunt chiar observabile.

renovatio e-charge
Pentru a facilita transportul pe distanțe lungi cu mașina electrică, Renovatio e-Charge oferă acoperire la nivel național a principalelor rute de transport. Mai mult, stațiile Renovatio fac parte din coridorul trans-european, zona sud-estică.

Consum

Dar de unde atâta energie pentru baterie pentru a putea pleca de pe loc electric de fiecare dată? Ei bine, fiind un HEV (Hybrid Electric Vehicle), Clio E-Tech e maestru la recuperarea energiei, mai ales pe frânare. Adaugă faptul că motorul termic poate funcționa ca un generator în toată această ecuație și obții răspunsul. Răspuns care se poate dovedi esențial pentru a înțelege cum ar trebui să obții consumurile raportate de Renault.

Conform acestora, Renault Clio E-Tech Hybrid ar trebui să aibă un consum mixt de 4.3 litri/100 km. Ușor de atins? Depinde cum conduci. Eu am reușit un mixt de 5.5 litri/100 km, dar cu mai mult de 50% din timp petrecut în oraș. Pe autostradă am atins un vârf de 7 litri/100 km, dar trebuie să recunosc că acolo s-a simțit cel mai inconfortabil modelul francez.

Mult, puțin? Un răspuns putem primi prin comparația cu rivalii cei mai apropiați. Aceștia sunt Honda Jazz și Toyota Yaris, dacă ne luăm după caracteristicile propulsorului de sub capotă.

Ei bine, Toyota anunță un consum de 3.9 litri/100 km oficial pentru Yaris hibrid, în timp ce Honda Jazz urcă până la 4.5 litri/100 km. Evident, lucrurile stau puțin altfel în realitate.

Performanţe

Din moment ce vorbim despre un model axat în primul rând pe un consum redus de combustibil, așteptările de performanță ar trebui ajustate de la început. Cine își cumpără un Renault Clio e-Tech hybrid și se așteaptă să se ia la trântă cu un RS, de exemplu, ar trebui să verifice dacă mai are toată țigla pe casă.

Sigur, cuplul instant livrat de motorul electric cu care te pui în mișcare te poate face să crezi că ești într-un model mult mai rapid, dar doar temporar. Accelerația de la 0 la 100 km/h durează 9.3 secunde, o îmbunătățire de 0.6 secunde comparativ cu modelul pre-facelift. Viteza maximă e limitată la 174 km/h, dar asta nu ar trebui să fie o problemă în mod necesar, având în vedere faptul că E-Tech e dezvoltat mai mult pentru uz urban.

Odată cu îmbunătățirile aduse de facelift, noul Clio E-Tech e acum mai rapid decât Toyota Yaris cu 0.2 secunde și decât Honda Jazz cu 0.1 secunde, ambele alternative japoneze fiind marginal mai rapide la capătul spectrului, cu o viteză maximă de 175 km/h.

Interior

A cincea generație Clio a marcat un salt serios la capitolul calitate, comparativ cu ce am primit în mod tradițional pe generațiile trecute. Faceliftul aduce și mai multe îmbunătățiri, mai ales estetice, datorită noilor linii de echipare disponibile.

Variantele de top se numesc acum Esprit Alpine și au cele mai agresive linii, cele mai interesante combinații de materiale și culori, dar și cel mai mare preț. Versiunile RS Line și RS au fost retrase între timp.

Plasticul folosit pentru planșa de bord este moale și bine finisat, poți opta pentru materiale care imită textura unui softshell, iar fețele portierelor parcă te îndeamnă să le pipăi. Mai mult, acum ai opțiunea de a îmbrăca partea mediană a planșei de bord într-un material textil care include și steagul Franței în colțul din dreapta jos.

Ai un material moale și în zona consolei centrale, dar, desigur, vei descoperi și plastic tare, pe care francezii l-au ascuns în zona inferioară a cabinei, astfel încât să interacționezi cât mai puțin cu el.

Butoanele dispar aproape în totalitate, funcțiile acestora fiind integrate la nivelul sistemului de infotainment. Totuși, n-ar fi stricat ca francezii să păstreze un buton fizic pentru volumul sistemului audio, pentru pasagerul din dreapta. Șoferul se poate folosi în continuare de butoanele de pe coloana de direcție, de sub volan. Dar, pasagerul din dreapta va avea nevoie de multă îndemânare pentru a nimeri corect zonele tactile de pe ecran.

Volanul, deși are aceeași formă, are acum finisaje diferite. Zonele laterale sunt făcute din piele perforată, iar cusăturile poartă culorile esprit Alpine.

În ceea ce privește spațiile de depozitare de la interior, Clio se laudă cu 26 de litri, deși e greu de stabilit exact cum se împart. Este cea mai bună valoare din segment, iar francezii cu siguranță jubilează atunci când compară specificațiile rivalilor.

Iubitorii de tehnologie vor descoperi un instrumentar digital, un nou ecran central și un suport pentru telefonul mobil, care poate fi comandat și cu un sistem de încărcare prin inducție.

Spațiul oferit pe locurile din spate rămâne limitat. O persoană de peste 1.8 metri înălțime va avea ceva probleme dacă va călători acolo pe distanțe lungi. Portbagajul are un volum de 391 de litri, dacă vorbim despre modelele non hibride, și 254 de litri pentru versiunea E-Tech hybrid. Aceasta e un pic în urma rivalilor. Toyota Yaris oferă 286 de litri în timp ce Honda Jazz se laudă cu cei 306 litri oferiți.

Preţ de achiziţie

Odată cu faceliftul, am primit și o serie de prețuri noi. Dacă la lansarea inițială a celei de-a cincea generații Clio prețurile porneau de la 11.900 de euro, ulterior am tot primit creșteri de prețuri. Acum, pentru facelift, va trebui să achiți minim 14.300 de euro, preț care se aplică versiunii cu motor SCe de 65 CP și cutie manuală.

Pentru versiunea E-Tech Hybrid, care e disponibilă în toate nivelurile de echipare (Evolution, Techno sau Esprit Alpine) calculele încep de la 20.800 de euro. Noi am fost răsfățați cu nivelul de echipare de top, care a dus lucrurile la un nivel aproape paroxistic: 26.600 euro.

Ce-i drept, nu s-a făcut rabat de la nimic în configuratorul Renault. Culoarea Blue Iron a fost bifată (410 euro), jantele cu design Blue Alpine la fel, tapițeria specifică Esprit Alpine cu o serie de cusături contrastante a fost și ea bifată, iar sunetul Bose a mai costat 500 de euro, la fel ca pachetul City Premium. Pachetul iarnă, binevenit pe vremea asta, a mai costat 400 de euro.

La final, chiar dacă ne uităm la un total de 26.600 euro, cel puțin putem spune că e vorba de un model echipat complet, pe care nu mai ai ce să adaugi.

Nu vă gândiți că a luat-o Renault razna. Astea sunt prețurile actuale la toți producătorii. De exemplu, cel mai accesibil Yaris hibrid pornește de la 21.747 euro. Deci cu 900 de euro mai mult decât modelul francez. Nivelul de top, Exclusive GR Sport, are un preț de 29.652 euro. Jazz HEV pornește de la 29.440 euro. Așadar, Clio E-Tech hybrid pare un chilipir prin comparație.

Siguranţă

A cincea generație Renault Clio este fabricată pe noua platformă CMF-B, iar la scurt timp de la debutul comercial, Euro NCAP a și testat modelul de clasă mică. În urma rezultatelor obținute, noul Clio a primit cinci stele.

Modelul producătorului francez a obținut un punctaj de 97 de procente pentru protecția adulților și de 89% pentru protecția copiilor. Capitolul dedicat protecției utilizatorilor vulnerabili ai drumurilor a fost notat cu 72%, iar sistemele de siguranță introduse de Renault pe noul Clio au funcționat corect și i-au adus modelului de clasă mică 75 de procente.

Pe versiunea de bază a noului Clio descoperim o mulțime de sisteme de siguranță. Clienții vor primi un sistem de frânare automată de urgență, capabil să detecteze pietonii și bicicliștii, un asistent pentru menținerea benzii de mers și un sistem pentru monitorizarea unghiului mort.

Odată cu noul Clio, Renault a introdus pe versiunile cu transmisie automată și funcția Highway and Traffic Jam Companion. Francezii spun despre acest sistem de cruise control adaptiv că funcționează până la 160 km/h și este capabil să controleze direcția, accelerația și sistemul de frânare în anumite situații de trafic.

Ţinută de drum

Platforma CMF-B a debutat odată cu a cincea generație Clio și toate variațiile de la Renault construite pe aceleași baze. Această nouă platformă readuce plăcerea condusului în Clio.

Chiar și în versiunea E-TECH, care ar trebui să fie dominată de un parfum aseptic, Clio rămâne un model destul de plăcut la condus. Deși vorbim de o mașină care are în cârcă undeva la 200 de kilograme suplimentare, comparativ cu versiunile pur termice, acestea sunt ascunse bine de suspensie.

Ținuta de drum este omogenă și reușește să absoarbă cu ușurință neregularitățile, iar la interior nu apar sunete neplăcute. Direcția este precisă, dar parcă o idee prea ușoară. Urban, acest detaliu nu deranjează, chiar bucură. Sistemul de frânare este agreabil pentru că nu vine cu acea mică fractură în fluiditatea decelerării când se trece de la frânare, via motoare electrice, la frânarea clasică.

Vizibilitate

Renault Clio rămâne una dintre acele mașini cu care te poți descurca lejer prin traficul urban. Dacă oglinzile laterale sunt dimensionate corect, luneta este puțin cam îngustă, iar acest lucru o să "fure" din vizibilitate. Nici ultimul rând de montanți nu îți va face viața mai ușoară atunci când ai de efectuat manevre cu spatele.

Totuși, Renault a introdus pe Clio și un sistem de camere video la 360 de grade. Calitatea imaginii compuse de software-ul francezilor nu este una dintre cele mai bune, însă sistemul își face corect treaba și te ajută atunci când situațiile devin înghesuite. În plus, cei care nu vor să-și exerseze talentul în timpul manevrelor de parcare, pot opta oricând pentru un asistent capabil să execute, atât parcări laterale, cât și manevre perpendiculare.

Tehnologie

Cea mai impresionantă bucățică de tehnologie de pe Clio E-Tech este, fără îndoială, trenul de rulare hibrid, inspirat de Formula 1. Cutia multimodală, modul în care funcționează cele trei motoare, totul e impresionant atât prin modul de funcționare, cât și prin rafinament și eficiență. Dar despre asta am vorbit, pe larg, în primul capitol.

Ce alte tehnologii te mai așteaptă la bordul lui Clio? Două ecrane, unul cu rol de sistem multimedia, iar celălalt pe post de instrumentar de bord. Ambele au rezoluții înalte și funcționează impecabil. Primul este complimentat și de Android Auto sau Apple CarPlay, afișate pe toată aria disponibilă.

Apoi putem menționa farurile cu tehnologie LED sau sistemele de asistență la rulare, care funcționează și ele foarte bine. Mai mult, Clio știe și să se parcheze singur, dacă ai noroc de participanți la trafic dotați cu multă răbdare la purtător.

Nu în ultimul rând, aș vrea să menționez și sistemul audio Bose, care e impresionant pentru un model de segment B. Puțini producători investesc într-un sunet de calitate în acest segment de preț.

Design

Aici putem vorbi de o revoluție, facelift-ul lui Clio aducând cu sine modificări estetice substanțiale. Partea frontală este acum mult mai agresivă, cu linii simple și totuși inspirate. Important este să menționăm că modul în care arată Clio va depinde mult de nivelul de echipare ales.

Ce vedeți în galeria foto de mai sus este un model cu nivelul de echipare Esprit Alpine, care aduce câteva elemente mai agresive în peisaj. De exemplu, grila frontală nu include acele inserții cromate, dacă alegi nivelul de echipare Evolution. Din fericire, luminile de rulare pe timp de zi, care se extind pe toată înălțimea lateralelor mașinii echipează toate modelele. La fel și semnăturile luminoase din faruri.

Bara față are și ea un profil mai agresiv pe modelele Esprit Alpine, cu acele elemente gri contrastante cu restul caroseriei vopsite în culoarea Iron Blue. Jantele sunt și ele specifice acestui nivel de echipare și nu, nu au prindere centrală, ci doar un element decorativ care acoperă prezoanele care se ascund în spate.

În zona din spate avem acum stopuri cu sticlă transparentă. Deși partea frontală mi se pare genială, când vine vorba de zona din spate, cu această sticlă transparentă, nu aș putea spune că e fix pe placul meu. Degustibus, ce să-i faci.

Per total, cred că noul Clio este probabil unul dintre cele mai frumoase modele pe care le poți achiziționa astăzi, iar asta mi-a fost confirmat din plin de capetele întoarse după modelul de față pe parcursul celor câteva zile cât am petrecut la volanul său.

 

Nu ne-a placut

  • Plasticul folosit în anumite zone
  • Lipsa unui interior cu piele naturală
  • Spațiul limitat în portbagaj pe versiunea hibridă

Ultimele teste


  • Supererou deghizat

  • Atipic

  • Simfonie pentru suflet

  • Alianță neașteptată

Comentarii (13)

  • Total irațională
    decizia de a elimina pe Mk 5.2 motorizarea 1.3 Tce.
    ( 130 CP/EDC - 140 CP/MT6 )
    Practic, Renault nu doar ca a vulnerabilizat acest reper al clasei mici, ci practic s-a autosabotat.
    6 7
  • sigur clio este un model iconic si desirabil
    deasemeni f manevrabil
    este bine ca a ramas o masina de clasa mica avem nevoie de asa ceva

    a fost candva pe lista mea foarte scurta de masini de oras alaturi de szuki swift sau mitsu space star (fostul colt)

    dar faceliftul e naspa, partea frontala arata ca un pom de craciun. este un facelift urat, la fel cu m a fost la fosta generatie octavia, care la facelift a fost horror
    12 8
  • Exista legendarul 1.5 dCi. Din pacate doar cu manuala. Ala e de luat. Mie mi-a soptit o veverita ca poti sa-l iei pe la 16000 bine dotat. ;) Stiu.. stiu... o sa ziceti ca nu trebuie motor diesel pt oras. Ba trebuie. Noile motoare Diesel se incalzesc rapid si nu suferi de frig nici iarna in el. La drumurile din romania, fara autostrazi, probabil scoti un consum pe la 4L/100km, ceea ce e impecabil. De ce sa iei complicaciunea asta cu 3 motoare si baterii si toate bazaconiile in loc sa iei formula consacrata?! Las sa-si rupa altii gatul si bugetu' cand se strica sofisticaciunea asta inutila.
    15 8
  • Masina e draguta, preturile nesimtite, ca la majoritatea masinilor actuale.
    6 0
  • domnu expert mai bine te-ai documenta despre sofisticaciune ca sa intelegi cum functioneaza sistemul si sa nu mai fii asa speriat de eventuala lui stricare. care apropo, nu se va intampla pentru ca e destul de idiot-proof, deci nici sa vrei si nu-l poti strica, ca la hsd-ul toyotei.

    inca ceva domnu expert care ne recomanzi diesel in oras. vezi ca hiba cu incalzirea grea a motorului diesel n-are treaba cu faptul ca ar suferi cineva de frig in masinile diesel. ideea cu incalzirea dieselului are in vedere uzura excesiva din intervalul de timp pana cand uleiul ajunge la temperatura optima de functionare, atunci cand tolerantele dintre componente asigura frecari minime.

    iarna timpul necesar incalzirii ajunge si la 30 minute si in lipsa unui indicator de temperatura a uleiului, se poate determina momentul ajungerii la optim urmarind consumul mediu pe computerul de bord. daca se merge doar prin oras, practic niciodata nu se ajunge la punctul optim si apoi ne miram de ce se infunda dpf-ul, de ce pica turbinele si injectoarele, de ce se colmateaza egr-ul, de ce apar depuneri de funingine, de ce scoate fum, pai de asta, ca se foloseste gresit, unde nu e cazul.

    sper sa priceapa cat mai multa lume ca dieselul este motor de mers la drum lung, il pornesti dimineata si il mai opresti seara dupa 500 km, nu e prin natura lui adaptat pentru fataiala pe cativa km prin oras, care de multe ori se pot face foarte frumos la picior. nu ii plac regimurile tranzitorii, mai ales pornind de la ralanti, pe care le presupune mersul prin oras, pentru ca are piese grele cu inertii mari, el functioneaza cel mai bine si eficient la turatie constanta, la 2000-2200 rpm e cel mai fericit si acolo arderea amestecului carburant se face complet si cel mai curat.
    14 22
  • Noile motoare Diesel nu mai au probleme de genul asta. Poti merge cu el chiar si iarna si nu se uzeaza nimic. Sunt motoare diesel cu milioanele care merg de zeci de ani fara nicio problema. Nu acelasi lucru se poate spune despre masinutele pe baterii :)
    Cat despre sofisticaciunea aia, orice individ cu o inteligenta medie realizeaza ca cu cat e mai complicat un sistem, cu atat mai mari sansele sa se defecteze ceva. Si cu cat e mai nou si mai putin testat, inca si mai mari sansele. Hai ca nu poate fi asa greu sa intelegi atata lucru.
    Dar un Diesel care se vinde deja de zeci de ani in milioane de exemplare, simplu, nu are ce pati. Si chiar daca se defecteaza ceva, e ieftin si usor de reparat. Dar cand vine vorba de motor electric integrat in cutia de viteze si motor-generator si alte asemenea aiureli, normal ca ai toate sansele sa se defecteze, nu e vb ca cel care il foloseste ar fi idiot. Pur si simplu e o tehnologie noua si f sofisticata.
    15 7
  • Trotinetiștii dau din casă, 10-15 km pe zi fac piciorul frumos și eco. :)))))))))

    Dieselul ajunge în parametrii de funcționare a doua zi. Același irațional balivernist și-a stricat diesel-ul oprind motorul imediat cum a ajuns la destinație. Mersul supraturat cu motorul rece și apoi subturat, la consum. Și cu toate astea România e full diesel. Dar scrie un trotinetist pe net.
    15 9
  • Pt. modele similare, se folosește Mitshubishi, rețea de service serioasă.
    10 4
  • Daca Sce 65cp e 14.500,peste el fiind tce 90 si tce 100 gpl,n-are cum sa fie doar 16.000 diesel ul
    5 0
  • tu iti dai seama ca vei trai zeci de ani(poate) fara sa mai vezi vreun diesel nou? cum vei indura asta?
    4 10
  • @PMC - si cu uzura plamanilor ce facem? Ah, astea noi nu mai sunt asa nasoale si benzinarele cu injectie directa sunt la fel de rele... si totusi cand merg pe jos prin cartier si dau de un euro6d care se plimba sa isi faca regenerarea nici nu mai stiu cu ce sa-mi acopar nasu/gura. Exceptand o benzinara puscata care scoate fum curcubeu pt ca are masina 20 de ani ingrijita pe modelul "las ca merge si asa", nu am simtit niciodata ca ma sufoc cum patesc la majoritatea dieseluriulor.
    Luati diesel pt oras, macar sa suferim toti.
    5 9
  • @nsrei
    "Model iconic " ? Adică te închini din când la ea ? Deci viitorul a venit peste noi cu sfânta tablă și cuviosul plastic.
    1 10
  • @papagal electric
    Orașele sunt pline de diesel.

    Politicile de mediu au fost folosite în avantajul industriei auto, pentru subvenții.
    Dacă le-ar fi păsat politrucilor de plămânii cuiva, ITP-ul era deja treabă serioasă. Dar NU E! :)))))))
    5 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru