Drivetest Mercedes-Benz Clasa A
1.33 Benzina Turbo (A200) 163CP Aut7Luni, 23.04.2018
- Comenteaza
- Trimite pe:
S-o spunem pe-aia dreaptă: dacă acum 10 ani ai fi primit un mesaj din viitor care ți-ar fi spus că Mercedes-Benz Clasa A se va transforma într-un reper al segmentului compact, ai fi aruncat imediat la gunoi mesajul și-ai fi spus că prietenii îți fac o farsă. Păcat, ai fi ratat o șansă minunată de a deveni milionar.
Acum două generații, Clasa A era o mașină care însemna orice, numai modernitate nu. Era de fapt un soi de monovolum compact care și-a atras nenumărate "urzici" pentru că părea o mașină dedicată unor clienți a căror medie de vârstă tindea să fie mai mare decât cea a restului gamei mărcii. Tinerii evitau in corpore Clasa A, orientându-se spre mult mai atrăgătoarele Seria 1 sau A3, modele ale căror vânzări îi făceau pe cei de la Mercedes să privească cu jind, blocați într-o strategie estetică care acum, în 2018, pare pur și simplu imposibilă.
Anul 2012 a adus însă o binemeritată și mult așteptată schimbare. Clasa A devenea un hatch compact în două volume care putea să se dueleze fără probleme, la orice capitol, cu rivalii BMW și Audi. De altfel, rivalii au fost luați prin surprindere de schimbarea de personalitate a modelului Mercedes, care a fost declinat imediat în versiuni care mai de care mai atrăgătoare, între care s-au evidențiat senzualul CLA, un sedan cu linii de coupe, sau GLA, un SUV compact cu design agresiv care a făcut ca rivalii X1 și Q3 să piardă teren în duelul direct al vânzărilor.
Schimbarea a fost atât de inspirată, încât ultima generație a familiei compacte Mercedes a adunat 3 milioane de clienți, cât adunaseră anterioarele două la un loc.
Au existat voci care au acuzat "diluarea imaginii premium" prin faptul că Clasa A a utilizat un diesel de 1.5 litri împrumutat de la Renault în contul colaborării mai largi dintre cele două companii la nivel tehnic și tehnologic. Dar se vede treaba că modelul nu a suferit absolut deloc, ba chiar a devenit unul dintre cele mai vândute modele Mercedes într-o perioadă care a coincis cu cea în care brandul german a reușit să depășească BMW și să devină cea mai vândută marcă premium a lumii. Probabil pentru că premium înseamnă astăzi, din ce în ce mai mult, nivelul de calitate percepută și accesul la tehnologie de top.
În aceste condiții, așteptările tuturor când a venit vremea reînnoirii lui Clasa A au fost extrem de ridicate. Pentru că totul devea brusc o provocare majoră: atât pentru Mercedes-Benz, care avea nevoie de o confirmare și de un capitol nou care să continue poevestea de succes începută acum 6 ani, cât și pentru rivali, care-și așteptau adversarul cu emoție.
Când mașina a fost dezvăluită oficial, acum două luni, am avut un prim răspuns la întrebări. Acum, după testul oficial de presă, suntem convinși: managerii de proiect de la BMW și Audi sunt, la ora la care scriem aceste rânduri, în ședință.
Mercedes-Benz Clasa A
1.33 Benzina Turbo (A200) 163CP Aut7
- Pret de pornire 30.297 €
- Pret model testat 59.500 €
Motor / Transmisie
Pentru că temerile tuturor legate de "împrumuturile tehnice" dinspre Renault s-au dovedit inutile în contextul în care diesel-ul de 1.5 litri preluat pe generația anterioară și-a făcut treaba cu vârf și îndesat în varianta reconfigurată de inginerii Mercedes-Benz, noua generație Clasa A calcă apăsat pe urmele acestui model și dublează miza: două motoare din portofoliul modelului german sunt acum preluate din banca de organe ale celor de la Renault.
Este vorba de același etern 1.5 diesel (pe versiunea A180 d) și de un motor turbo pe benzină de 1.33 litri cu 4 cilindri (pe versiunea A200) care dezvoltă 163 de cai putere și care va deveni, probabil, favoritul absolut al publicului prin faptul că oferă un nivel de putere mai mult decât decent pentru o compactă. În momentul lansării mai există un motor pe benzină de origine internă Mercedes: 2.0 Turbo de 224 CP (versiunea A250), motor care are rolul de a atrage clienții care vor ceva mai multă sportivitate până în momentul lansării versiunilor ulterioare AMG.
În testul din Croația am făcut cunoștință cu cele două motoare pe benzină, ambele în versiunea cu transmisie automată cu 7 trepte, iar acest text se va concentra în special pe motor de 1.33 litri, noutatea absolută din gama modelului german.
E un motor care oferă echilibru. Foarte silențios - aproape insesizabil - sub 3000 de turații și cu vibrații virtual inexistente, motorul de 1332 de centimetri cubi se dovedește o propunere cât se poate de reușită în zona de putere care adună cei mai mulți clienți în clasa compactă premium: 150-190 CP. Resursele pe care le oferă sunt decente în reprize și reușesc să păstreze potențial indiferent de viteza de rulare, apăsarea bruscă a pedalei "scormonind" putere chiar și la peste 140 de kilometri pe oră, adică la viteze care în cea mai mare parte a Europei sunt deja ilegale. Nu vorbim de un pachet de senzații demne de un Hot Hatch, ci de o livrare lineară a puterii pe măsură ce turațiile cresc. Apropo de turații, peste 4000 începem să resimțim sunetul motorului în habitaclu, dar fără ca senzația să fie supărătoare.
Foarte plăcut este și comportamentul în regim coborât de turații, pentru că A200 oferă un cuplu maxim de 250 Nm încă de la 1600 rpm, apropiindu-se astfel de momentul oferit de un diesel de putere ceva mai mică.
Transmisia automată cu 7 trepte și dublu ambreiaj de pe A200 nu este aceeași cu cea cu 7 trepte și dublu ambreiaj de pe A250, iar asta se simte pe alocuri. În special în momentele de retrogradare în zona intersecțiilor și a sensurilor giratorii, când cutia are uneori sincope în "ghicirea" treptei corecte. Practic, te trezești cu motorul turat inutil când frânezi liniștit în oraș. În rest, în zona dinamică, cutia își face treaba excelent.
Consum
Una dintre cele mai importante caracteristici tehnologice ale noului motor turbo de 1.33 litri este faptul că acesta vine standard cu un sistem de dezactivare a cilindrilor care "amorțește" doi cilindri atunci când mașina nu are nevoie de putere, așa cum se întâmplă la rularea un regim de croazieră pe autostradă.
În combinație cu sistemul Start-Stop disponibil și el standard, tehnologia face ca cel mai accesibil motor pe benzină din portofoliul Clasei A să consume în regim mediu mixt 5.2 litri/100 km conform datelor tehnice oficiale. O valoare medie într-un segment în care campion este A3 Sportback 1.4 TSI (4.8 litri/100 km), model care produce însă 13 cai în minus. De cealaltă parte a "fileului" stă Seria 1 în versiunea 120i, care oferă 21 de cai în plus și un consum ceva mai ridicat: 5.5 litri/100 km.
Challengerii Alfa Romeo Giulietta și Volvo V40 (170, respectiv 152 CP în versiunile asemănătoare pe benzină) consumă 4.9, respectiv 5.5 litri/100 km.
În testul nostru din Croația, care a combinat un segment prin de trafic urban foarte aglomerat cu 80 de kilometri pe șosele și autostrăzi, consumul mediu mixt al motorului a atins 7.5 litri/100 km.
Performanţe
La nivelul performanțelor de șosea, noua versiune a Clasei A se ridică la nivelul așteptat de fanii Mercedes. Modelul german accelerează de la 0 la 100 km/h în exact 8.0 secunde, timp depășit în această zonă de putere de Seria 1 și de Alfa Giulietta, care profită de puterile superioare pentru a coborî la 7.1, respectiv 7.7 secunde secunde.
În rest, toți ceilalți concurenți ai lui Clasa A urcă la peste 8.0 secunde. Pentru cei care-și doresc ceva mai mult, versiunea A250 coboară serios la nivelul accelerației până la 6.2 secunde.
La capitolul viteză maximă, A200 și Seria 1 reușesc să atingă 225 km/h, fiind singurele modele din acest segment de putere care fac asta.
Interior
Așa cum spuneam și în introducere, interiorul și calitatea percepută pe care o oferă acesta reprezintă în ultimii ani principalele repere atunci când vine vorba de diferențierea modelelor mărcilor premium de cele de volum. Când costurile materialelor nobile precum lemnul sau pielea au scăzut până la nivelul la care acestea pot fi regăsite pe modele pe care nu le-ai fi crezut în stare de asemenea "performanțe" acum câțiva ani, alegerile au la bază modul în care designerii și echipele specializate pe interior te fac să te simți atunci când intri în mașină.
În cazul noului Clasa A, lucrurile sunt destul de simple: materialele utilizate sunt de calitate de top, tableta imensă din sticlă în spatele căreia se ascund cele două display-uri (7 inch standard și 10.25 inch opțional) te fac să simți instantaneu că vorbim despre o mașină plină de tehnologie, iar atenția la detalii e, în general, demnă de un segment superior.
E cumva normal: noua generație Clasa A se împrumută serios din portofoliul estetic și tehnologic al fraților săi mai mari, astfel că fiecare client care se va orienta spre Clasa A va avea în garaj o versiune redusă la scară a lui Clasa E, via Clasa C. Cu indicii clare: de la display-urile "lipite" la aeratoarele iluminate ambiental.
Toate elementele pe care le atingi atunci când conduci mașina sunt de calitate superioară. Volanul are un design reușit și butoane metalice plăcute la atingere, chit că majoritatea mișcărilor prin meniuri se vor realiza cu ajutorul celor două "touchpad-uri" de culoare neagră pe care le vedeți inserate în zona butoanelor de pe volan. Scaunele versiunilor de top sunt excelente: oferă încălzire, aerisire și un mod de masaj. Masaj adevărat, nu o rubrică bifată într-un Excel.
Cele două display-uri centrale preiau majoritatea butoanelor de pe bord, spre bucuria celor care își doresc o planșă de bord curată și spre disperarea celor care încă speră că era comenzilor fizice pentru fiecare funcție a mașinii nu a apus încă. În noua generație Clasa A au mai rămas totuși câteva butoane clasice care sunt dedicate mai ales sistemului de climatizare.
Aici vine și unul dintre puținele minusuri ale interiorului, pentru că sunetul pe care comutatorul sus-jos al temperaturii îl face la acționare nu este cel mai plăcut din lume: un "clang!" cu ecou în plastic pe care îl credeam dispărut.
Partea bună e că, dacă ești nebun după tehnologie, nu vei acționa niciodată butoanele astea. Pentru că - și vom vorbi despre asta și la capitolul Tehnologie - un simplu "Hey Mercedes" îți face cunoștință cu asistentul virtual care-și face debutul în gama Mercedes pe Clasa A.
Poți s-o întrebi pe "Mercedes" care-i starea vremii, poți s-o rogi să seteze navigația pentru adresa de la birou sau poți să-i spui pur și simplu că ți-e cald, iar rezultatul va fi scăderea temperaturii cu câteva grade. Partea bună e că mașina nu are nevoie de fraze standard, deci poți să-i oferi comenzi conversaționale normale în limba engleză (sau germană, dacă ați fost printre norocoșii care au învățat această limbă la școală). De exemplu, "I want to listen to a music radio" a adus ca răspuns "Say the name of the radio station". Sau, după ce i-am spus "Hey Mercedes, I'm cold", temperatura sistemului de climatizare a crescut instantaneu cu 3 grade.
Spațiul interior a fost îmbunătățit față de generația anterioară a lui Clasa A, iar inginerii mărcii au măsurători exacte la milimetru în ceea ce privește diferențele. Cele mai serioase se resimt chiar și fără să stai cu rigla pe uși mai ales în zonele laterale, acolo unde coatele și umerii au mai mult spațiu de "joacă". Dacă credeați că mărimea nu contează, vă spun că cei 3.5 centimetri în plus pe lateral la nivelul coatelor fac diferența dintre o compactă și o compactă în care te simți ca-ntr-un model de segment superior.
Portbagajul lui Clasa A a crescut cu 29 de litri între generații, ajungând acum la 370 de litri. Diferențele dintre reprezentanții segmentului în zona premium sunt minore, însă modelul Mercedes-Benz reușește să se claseze pe locul al doilea în clasamentul cifrelor, sub Audi A3 Sportback (380 de litri). Peste aceste diferențe, însă, Clasa A vine cu o deschidere mai largă a portbagajului: +20 de centimetri în lățimea "gurii" de încărcare.
Preţ de achiziţie
Mercedes-Benz a reușit o performanță excepțională acum doi ani, când vânzările globale ale mărcii au trecut peste cele ale rivalilor de la BMW chiar în anul centenarului mărcii bavareze. Dar cel mai impresionant detaliu din acest context este însă altul: Mercedes a reușit asta în condițiile în care prețurile comparate ale modelelor proprii sunt printre cele mai mari, indiferent de segment.
În cazul noului Clasa A, lucrurile rămân cum au fost stabilite în segmentele superioare. Ușor de anticipat, compacta germană vine cu prețuri ridicate atât pe nivelul de bază, cât și pe echipările superioare. Și spun "ușor de anticipat" pentru că Mercedes-Benz Clasa A este de departe cel mai tehnologizat model din segment în acest moment.
Cel mai accesibil Clasa A costă 30.300 de euro (A200 cu transmisie manuală), modelul german fiind prima compactă hatch care trece de borna psihologică de 30.000 de euro când vine vorba de prețul de start. Pentru versiunea testată de noi în Croația trebuie să scoateți din buzunar 32.400 de euro, dar această valoare este doar cadrul pe care îl veți completa cu pachete și elemente suplimentare care vor transforma mașina în ceea ce vedeți în imagini. Asta pentru că în testul de presă am avut la dispoziție mașini configurate cu toate elementele pe care le poți monta pe Clasa A, implicit un kit estetic AMG, iar prețul calculat al acestora se învârte în jurul sumei aproape incredibile de 60.000 de euro.
Probabil că va trebui să ne obișnuim cu faptul că sistemele tehnologice de ultimă oră costă imens, chit că în esență vorbim despre o mașină compactă cu motor de 1.33 litri pe benzină.
Partea interesantă este că un Seria 1 cu motor 2.0 Turbo de 184 CP și transmisie automată costă în versiunea de bază cu o idee mai mult. Cu aproape 200 de euro mai mult. În rest, cel puțin până la apariția unor noi generații, Alfa Romeo Giulietta și Volvo V40 rămân cei mai accesibili membri ai segmentului compact premium.
Siguranţă
Oficialii Mercedes-Benz anunță cu surle și trâmbițe faptul că noua generație Clasa A a fost concepută, construită și tehnologizată pentru cinci stele EuroNCAP și mai mult decât atât.
Vorbim despre o mașină care profită major de pachetele avansate de siguranță activă și pasivă prezentate pe modelele din segmentele superioare, astfel că nu trebuie să vă mirați atunci când veți afla că Clasa A știe implicit să ruleze semi-autonom și să schimbe singură banda atunci când semnalizezi și sistemul Active Distance Assist Distronic cu Active Steering Assist este activat.
Am avea nevoie de foarte multe paragrafe entru a trece în revistă toate sistemele de care beneficiază noul Clasa A. Vă spun doar că sisteme precum frânarea automată de urgență, asistentul de unghi mort sau asistentul de menținere pe bandă sunt elemente de bază în lista sistemelor care pot fi comandate pe acest model. Altfel spus, sisteme care acum 4-5 ani erau noutăți pe modelele de lux au devenit astăzi pachete cu care începe echiparea standard a modelelor compacte.
Ţinută de drum
În momentul lansării oficiale a lui Clasa A, eveniment care a avut loc acum două luni la Amsterdam, oficialii Mercedes au anunțat că modelul va beneficia de două tipuri de suspensii spate: una avansată - independentă multilink - pe versiunile de putere superioară, și una de bază, semirigidă cu bară de torsiune, pe versiunile de putere inferioară.
Între timp, lucrurile s-au mai nuanțat. Toate cele trei motorizări prezente la startul carierei de piață a noii generații Clasa A pot fi comandate cu suspensie spate independentă cu condiția ca clientul să ceară amortizoare adaptive și jante de cel puțin 18 inch. Evident, varianta de top - benzina turbo de 2.0 litri de pe versiunea A250 - este oferită standard cu acest sistem.
Mașinile pregătite de Mercedes pentru testul de presă din Croația nu au avut sistemul de suspensii spate de bază, astfel că nu vă putem spune care e diferența pe care o percep pasagerii. Cert este că, la nivel de confort, Mercedes-Benz a mizat pe versiunile cu spate Multilink pe un nivel de confort superior la prima vedere rivalilor direcți ai mărcilor germane în defavoarea comportamentului dinamic.
Altfel spus, Clasa A este depășit la capitolul ținută de drum și răspuns al direcției de BMW Seria 1 și de A3, însă Mercedes-Benz recuperează din plin la nivelul confort.
Apropo de amortizoare adaptive, modurile de rulare pe care le poți selecta printr-un buton aflat pe consola centrală te lasă să selectezi între Comfort, Sport, Eco și Individual. Dacă Eco amortizează răspunsul comenzilor și va fi utilizat de clienții lui Clasa A doar în cazuri extreme, diferențele dintre Sport și Comfort sunt ușor de sesizat la nivelul suspensiilor.
La nivelul direcției, Clasa A se încadrează în limitele cerințelor clienților din acest segment și în spiritul modelului. Volanul și roțile nu reacționează cu exactitatea unui bisturiu, dar "înțelegi" fără probleme legătura dintre ele atunci când apeși accelerația serios pe viraje consecutive.
Vizibilitate
Nu am resimțit nicio problemă de vizibilitate la volanul lui Clasa A. Nimic suprinzător aici, până la urmă: vizibilitatea într-un model din segmentul compact ar trebui să fie la cote ridicate, iar orientarea în spațiu nu ar trebui să pună probleme de niciun fel. Până la urmă, unde vezi geamuri se cam termină mașina.
Această "liniște" pe care o ai la nivelul vizibilității nu este deloc întâmplătoare. Inginerii Mercedes-Benz ne-au demonstrat cu rigla pe tablă cum punctele oarbe generate de montanți au fost reduse cu 10% pe plaja de 360 de grade a vizibilității șoferului, cele mai mari îmbunătățiri fiind rezolvate la nivelul stâlpilor spate.
Cel mai interesant este însă modul în care cei de la Mercedes s-au "jucat" cu tehnologia pentru a-ți oferi un nivel superior de confort la volan. De exemplu, camera frontală nu este utilizată doar la citirea semnelor de circulație și la sublinierea funcționalității altor sisteme de siguranță, ci intră în acțiune când ești primul la semafor, oferindu-ți imaginea live a semafoarelor de deasupra mașinii pentru ca tu să nu fii nevoit să te contorsionezi printre volan și parbriz. O idee simplă, dar care te face să apreciezi atenția la detalii.
Tehnologie
Când vorbim despre pachetul tehnologic oferit de Clasa A (și de celelalte modele Mercedes începând cu noua generație Clasa A), trebuie să ne obișnuim cu un acronim: MBUX. Aceasta este prescurtarea expresiei "Mercedes-Benz User Experience" și denumește în principiu totalitatea sistemelor multimedia și de conectivitate pe care le deține mașina.
Altfel spus, în MBUX sunt înglobate toate sistemele de bază și avansate pe care un șofer le poate accesa pe mașină: navigație, comenzi vocale, sistem de operare, display-uri, conexiuni cu exteriorul și viitoarele straturi de autonomie.
Pachetul MBUX va conține și noul și regânditul sistem Mercedes me connect, care menține mașina conectată la internet și oferă o serie de aplicații și funcții care pot fi comandate cu ajutorul unui smartphone.
Impresionant modul în care sistemul de navigație (bazat pe Here Maps) profită de camera frontală și, la intersecțiile la care trebuie să schimbi șoseaua sau strada, harta este dublată pe ecranul central de imagini preluate de camera din față peste care sunt așezate prin realitate augmentată săgeți și indicatoare virtuale care îți arată pe unde trebuie s-o iei.
Un plus pentru excelentul Head-Up Display al celor de la Mercedes-Benz, un sistem care te face să te simți într-un model de segment superior atunci când te afli la volan.
Unul dintre principalele elemente pe care germanii îl vor promova în noua carieră de piață a lui Clasa A este posibilitatea de a activa comenzile mașinii cu ajutorul vocii. Dacă de obicei e nevoie să apeși butoane pentru ca mașina să-ți răspundă, germanii au simplificat treaba și înlocuiesc majoritatea comenzilor fizice printr-un simplu "Hey Mercedes".
Așa cum am explicat și la capitolul Interior, sistemul funcționează fără mari sincope și indeferent de ce se întâmplă în mașină în acel moment. De exemplu, dacă radioul funcționează la volum ridicat și spui "Hey Mercedes", asistentul vocal oprește automat muzica și-ți răspunde.
Excepțional nivelul grafic la care au ajuns cele două display-uri opționale de 10.25 inch integrate în suprafața vitrată unică. Pur și simplu spectaculoasă, interfața grafică merită fiecare cent investit în display-urile de 10.25 inch.
La nivelul asistenței active, sistemele lasă impresia că uneori fac exces de zel. De exemplu, sistemul care monitorizează păstrarea benzii acționează violent atunci când calci linia continuă: dacă în cazul altor modele care beneficiază de acest sistem simți pur și simplu un impuls ușor în volan care te reașază pe bandă, noul Clasa A frânează ușor și te împinge pe bandă. Sistemul e atât de agresiv, încât prima impresie e că ai făcut pană pe roata din față. Aceeași senzație și în cazul altor sisteme asemănătoare, cum este de exemplu cel care te avertizează că în față se află o mașină lentă: indicatorii acustici sunt foarte agresivi și au șanse reale să sperie un șofer sau o șoferiță care nu s-a mai întâlnit cu asta.
Design
E greu de spus dacă noul Clasa A este o mașină frumoasă sau nu. Iar încercările de a încadra noul design într-un tipar sunt sortite eșecului: fiecare are impresia că mașina seamănă cu o alta, fără a exista însă evidențe clare că designerii Mercedes s-au inspirat dintr-o zonă sau alta.
Așa cum se întâmplă destul de des, noul Clasa A arată mult mai bine în realitate decât în fotografii. Dacă privești unul lângă altul două exemplare ale lui Clasa A în generația anterioară, respectiv cea tocmai lansată, vei observa fără prea mult efort că modelul german s-a transformat destul de serios la nivel estetic. Cei de la Mercedes spun că scopul lor a fost acela de a transforma Clasa A într-o mașină mult mai "serioasă" în contextul filosofiei de design pe care nemții o denumesc "Puritate senzuală".
Trecând peste ce au vrut să realizeze și ajungând la ce au realizat concret, observăm o schimbare majoră de optică în ceea ce privește designul. Clasa A trece vizibil de la o abordare emoțională, caracteristică proprie gamei Mercedes din ultimii 5 ani, și se orientează spre linii mature, tari, pe care în general le asociem cu abordarea germană clasică.
Evident, nu trecem peste noul Clasa A fără să amintim de faptul că exteriorul pare, în zona frontală, o variantă ''intrată la apă" a noului CLS, mutare din care deducem că Mercedes-Benz își va baza strategia de design pe această direcție în următoarea perioadă.
Ne-a placut
- Nivel tehnologic de top
- Calitate percepută la interior
- Nivelul de confort
- Pachet complet la nivelul siguranței
- Rafinament acustic
Nu ne-a placut
- Preț piperat în segment
- Sisteme de asistență pe alocuri agresive
- Design exterior controversat
- Suspensie semirigidă spate pe versiunile de bază
Date tehnice - Mercedes-Benz Clasa A 1.33 Benzina Turbo (A200) 163CP Aut7 | ||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
|
Ultimele teste
-
BMW Seria 5
Gigant -
Toreador -
Vedetă -
Legendă
Repet însă: problema nu rezidă-n calitatea / fiabilitatea - bună - a propulsoarelor Renault, ci doar în impresia de-a fi fost înșelat cumva de eticheta Gucci a unui tricou chinezesc imprimat pe vapor. Dar, vb aia; *Mulți vede, puțini cunoaște.* :-)
Nici urîtă nu-i, deși direcția stilistică self-copy/paste tip Matrionușka e parcă și mai verde-n față ca la alți premiumiști (cineva care poate decela măcar o singură diferență frontală cu mecla noului CLS merită un premiu.)
Nici despre stopurile și lina geamurilor laterale - practic identice cu ale noii Kia Ceed - n-are rost să mai cîrcotesc, mai șocantă (în sens de neavenită - pt un retrograd ca mine) fiind mega-tableta aia lipită cu superglue parcă pe bord. Care evident că le place la nebunie altora - *millenials* included.
Pozitiv: minusurile practice (spațiu, vizibilitate) ale fostei generații par să fi fost rezolvate - ori măcar ameliorate. Ar fi fost și culmea să nu fie așa, la o compactă de 1,33 l costînd 30... spre 60 mii euro.
Am crescut cu totii in ideea (transformata in prejudecata) ca dimensiunea motorului si nu masina cu tot ce ofera aceasta da pretul final.
Pentru unii ar fi perfect justificat un pret de 30.000 (min) daca ar fi insotit de un badge cu 2,5l. Si 163 CP.
Masina imi pare un smartphone foarte performant (Hey Siri) pus pe o masina banala - punte spate semirigida, 8 secunde pana la 100 si consum de 7,5 l/100.
La modul f. general ai deci dreptate cu grila evaluărilor, însă dac-am discuta la dealer cu lista-n față (mai ales aia kilometrică a opționalelor), noul A-Klasse nu oferă mare lucru ca mașină-n ansamblul ei... semi-chelbos, dacă luăm în vizor versiunile de bază.
...Și nu vorbim doar de puntea lor-spate simplistă, c-or să aibă grijă alții s-o mădălesco-facă. :-)
P.S. Pînă acum mi se părea cam scumpă o Mazda 3 Revolution Top la 24K euro (2 l, 165 CP, piele, Head-Up Display, jante 18 etc.)
...De azi nu mi se mai pare.
OK, se poate obiecta că A-ul e din alt segment - ăl pt *premianții mai rapaci ai sistemului* etc, dar eu rămîn pe poziție și, chiar dacă nimănui nu-i pasă, tot o zic așa, ca s-o spun. :-)
Eu inteleg ca se pune tot mai multa tehnologie pe masinile astea, dar in ziua de azi constructorii impart tot mai mult platformele ca sa scoata profit maxim, ca sa nu mai zic de faptul ca mai toate masinile au niste materiale sub orice critica in varianta standard (indiferent ca sunt premium sau nu)
Bine ca acuma impart platforme si motoare si de toate dar preturile ajung la niveluri record. Salariile vesticilor mai mult stagneaza dar asta nu conteaza deoarece cu cat sunt masinile mai scumpe, cu atat ii pot tine bancile sclavi datornici pentru mai multi ani. Vedeti durata record a noilor imprumuturi auto, multe ajungand la 10 ani.
Se pune "tehnologie" multa cu carul, dar care e degeaba. Sunt electronice inutile cu atatea functii ca nimeni nu le foloseste, dar contribuie la wow factor si pe producator nu-l costa mare lucru sa le adauge.
De asemenea de tot rasul e si motorul penibil de 1.3. Downsizing-ul e degeaba. Eu am un Volvo V40 din 97 cu motor de 2 litri aspirat, 140 de cai, si consumul mediu de 7.4 pe drum Borsec-Turda si retur, 460 de km intr-o zi, inclusiv cu mers urban aglomerat, iarna cu 60 de km facuti prin zapada cu 2-a si a3-a la 40 km/h pe viscol. Ma bufneste rasul cand vad motoarele astea cu turbine, injectie directa si alte porcarii care necesita multa intretinere ca nu aduc nici un folos in viata reala. BTW, si motorul meu e tot de Renault facut.
Iar dacă mă refer la subiect, încă din start decretez pur româneşte: end of discussion! Cum aşa? Păi, niciodată n-am putut, nu pot şi nu voi putea asocia grandiosul Mercedes-Benz cu clase mici (sau “de jos”, cum le spun eu). Ba mi se pare dificil să accept şi segmentul D pentru steaua lui Daimler, chiar şi după aproape patru decenii de existenţă.
Aşadar, eu mă feresc să calific cumva A-Klasse: bună, rea, frumoasă , urâtă, ieftină, scumpă, utilă, inutilă etc. În termeni matematici, zero înmulţit cu plus kappa sau cu minus kappa egal tot zero. Adică “maşina” asta consider că nu trebuie să existe, nu că are sau nu calităţi.
Dincolo însă de nostalgia stelelor căzătoare, :-) goana după profit maxim (și costuri minime, cum bine subliniau DanG ori Sam93) a condus la situația actuală, de ocupare a oricărei nișe, demarată vizibil cu Smartul Twingo-nizat și continuată cu A-urile recente (Au-Au după mine :-)).
Fluiditatea enormă a raportului conținut / formă - mai clar, sucirile insidioase ale manglelilor de marketing - devin oricum evidente observînd (ex. aleatoriu) ce-a ajuns astăzi A-Klasse, de la buburuza aia răsturnabilă din 1997 la A-shooting-brake-ul care părea plasat cu 5 clase mai sus (dar la care s-a renunțat din păcate.)
...Metamorfoze de care nu putem fugi - la fel, nici de ecranele BigBrother-iene sau de mașinile autonome cu okiu-timpanu-n dotare, dar măcar le putem comenta.
...Cît s-o mai putea și asta, fiindcă observ cum, după site-ul AutoBild, și TopGear a închis obloanele comentariilor. Probabil la îndemnul unor PR-brănduitori vexați de prea multe adevăruri incomode - zic și eu să n-adorm, deși înclin să cred că ăsta-i algoritmul.
Sincer sa fiu nu vad deloc bine calea pe care a apucat-o omenirea iar mai devreme sau mai tarziua totul se va intoarce impotriva noastra.
Despre ce vorbim?
Al meu are 274,000 de km si inca merge excelent. Consum de 7.4 la suta facut la pompa, in regim 70% extraurban, iarna la temperaturi sub -10, cu masina incarcata la maxim cu ocupanti si bagaje.
Injectia multi-port garanteaza ca nu apar aceleasi probleme cu depunerile de carbon (sau cum le mai zice in romana), ca la motoarele cu injectie directa, nu are turbina, deci per total intretinerea este foarte simpla. Per total este un motor durabil. Nu e extrem de puternic, dar 140 de cai si 183 Nm asigura 9 secunde 0-100, testat persona, sil e suficient pentru drumurile din Romania. Personal, consider ca as sacrifica oricand putin din performante pentru o fiabilitate crescuta.
De asta nu inteleg beneficiile downsizing-ului, cand nu e mare diferenta in realitate intre consumul si puterea unui motor aspirat mai mare si unul mic, turbo. Poate doar in utilizarea strict urbana. Doar ca acest 1.33 necesita mult mai multa intretinere si sigur va avea costuri de exploatare mai ridicate.
Si restul, sper ca nu ma intelegeti gresit. Nu vreau sa compar 'rabla' mea (bine intretinuta) de 21 de ani cu o masina noua si sa sugerez ca-i mai buna la ceva. Departe de mine gandul asta. Vreau doar sa ilustrez ideea ca producatorilor le pasa mai mult sa triseze la testele de consum si emisii cu motoare mici turbo care in realitate sunt departe de cifrele oficiale, si ca defapt beneficiile nu sunt prea mari in realitate. Intradevar, performantele sunt bune, dar masinile de strada nu sunt masini de curse si cred ca majoritatea am prefera un motor mai durabil si usor de intretinut decat unul putin mai puternic dar greu de intretinut.
Mai ales că nu sîntem constrînși de nimic din postura de simpli chibiți, spre deosebire de testerii *pro* care trăiesc iluzia că pot fi 100% echidistanți (știu ce spun c-am trăit-o și eu, dar m-am vindecat.)
Strict ontopic acum, revirimentul mercedesaurian :-) e de admirat, iari A-Klasse - penultimul mai ales - a contribuit en-gros la saltul calitativ nu doar perceput.
De remarcat obiectiv deci că, după hibele de fiabilitate binecunoscute ale mărcii din anii 90, un A180 a trecut luna trecută de 250.000 km fără probleme notabile - OK, într-o redacție nemțească, dar cu destui martori ca să-i credem. :-)
...Că tot nu l-aș cumpăra, rămîne însă strict alegerea / hachița mea - deși aș putea dacă un pic m-aș sforța (nu doar la rime)... dar la 30K mult prea scump așa semi-chel mi-ar părea.
...Fiindcă 60K pe el în veci n-aș da chiar dacă i-aș avea, tralala etcetera. :-)
Pentru mine, nu.
PS.. noul Ford Focus, cea mai noua muma a padurii din oferta auto, pleaca de undeva de la 18.000 de lire sterline, adica 20.000 (!!!) Eu, pentru un motor de 85CP !!!! Repet, despre ce vorbim?
Nu vreau sa iau apararea A Class-ului, dar hai sa punem lucrurile putin in perspectiva.
In urma cu cateva zeci de ani, cand ai mei isi cumparau prima Dacie noua, aveau salariile de 2400 lei/luna, respectiv 1400. Pretul unei Dacii era de 70.000 de lei. Daca ar fi sa transformam cifrele astea in dolari sau euro, la niste salarii modeste, am putea lua un BMW seria 5 sau un E Class. Corect? Stiu, in communism nu plateai chirie, scoala, etc. Dar totusi, aveai rate la mobila, la CAR pentru mai stiu ce, samd. Deci puterea financiara tot nu era mare.
Acum, din cate inteleg 32.000 de euro sunt multi pentru un entry level. Iar 60,000, insuportabili. Eu chiar sunt curios daca cineva vreodata isi pune pe masina absolut tot ce ofera producatorul, Un fully loaded adevarat. Nu prea cred. Pe langa asta mai sunt discount-urile dealer-ului, o negociere, o presiiune de la sef sa vanda, si uite asa, cred ca poti ajunge la un pret rational.
A sesizat cineva ca un BMW seria1 e mai scump cu aproape 200 de euro? La ala nu vi se ridica parul pe picioare? Din pacate s-a ajuns adesea ca la o masina, optionalele sa dubleze pretul de baza. Ceea ce se confirma si in cazul de fata.
Dar ... deocamdata e printre cele mai accesibile masini din oferta Mercedes, iar calitatea pe care ti-o ofera, nu o gasesti deocamdata la nimeni in clasa asta. Indiferent cate mii de euro e mai ieftina masina comparata. Ce este putin neobisnuit este aprobarea generala a ziaristilor cand scriu un review la jucaria asta. Ceva trebuie sa fie foarte bine si am senzatia ca Mercedes va lua un 10 si de data asta.
Cu generatia care tocmai si-a incheiat cariera, Mercedes a reusit sa scada varsta medie a clientilor cu 10 ani. Ceea ce e o performanta foarte rara. Hai sa vedem cum se vinde macar in primele luni. Eu cred ca la anul pe vremea asta o sa stim foarte clar daca au dat-o in bara sau au nimerit-o la strategia de pret.
@inexorabil, in legatura cu intrarea pe clasele mici a firmelor premium, are mai multe beneficii care estompeaza "murdarirea" numelui. In primul rand ai acces la generatiile tinere, care isi permit o masina noua din gama ta. Si trebuie sa recunoastem ca acum nu mai poate reprosa Mercedesului ca e ieftinache la entry level. (Las-o @mascarescule cu puntea spate, ca 99%, inclusiv eu, n-am intrebat niciodata in viata mea ce suspensie are masina, nici pe fata, nici pe spate) Iar in al doilea rand, aduc banuti frumosi la bugetul firmei si ii permite sa dezvolte mai departe minunatii tehnologice.
Iar la incheiere, o intrebare pentru autor: Cum sunt ecranele cand bate soarele in ele? Orbesc soferul? Devini ilizibile? Nu e doar curiozitatea mea dar cred ca si a lui @kirotractor :) Despre fiabilitate, vorbim mai incolo :)
Cat despre confort, siguranta, tinuta de drum, etc, cred ca nu are rost sa mai comentam. Comparam tehnologia pe care francezii au dat-o Romaniei la mana a doua acum 40 de ani cu unul din varfurile industriei la momentul present. Dar anii de munca sa platesti la masina au ramas aceeasi
Prețul A-ului devine atunci 150.000 / 300.000 - lei, evident, pt. salarii într-adevăr de ordinul 2-3-4.000 - tot RON-ice.
Multe ar fi de zis oricum despre invo/evoluția puterii de cumpărare, în kapitalizmu băștinaș cam straniu prețul mașinilor (dar, subliniez, nu și întreținerea / taxarea lor) fiind mai accesibil ca-n vremea lu Nea Nicu la litru :-) (de benzină pe cartelă, n.b.), la fel ca ieftineala relativă a electronicelor etc.
Doar cine a trăit p-atunci își amintește de prețul unui simplu aparat video VHS - cam cît al unei garsoniere. :-P Ori prețul benzinei în 89, care atinsese 7 lei/litrul ! (ce-i drept, 2,50 a fost prețul stabil al anilor 1970-80.)
...Nu și prețul caselor a scăzut însă de-atunci, ba chiar a explodat - ori a energiei / chiriilor / întreținerii la bloc etc.
Concluzia: niciuna. Noi să fim sănătoși, că cineva mereu o s-o ducă mai bine ca noi. Dar și mai prost, alții.
Concurența oferă suspensie independenta pe spate, fie că observă clienții sau nu în comportamentul mașinii, la acest nivel de preț trebuie oferit ce-i mai bun și la nivel tehnic, mecanic, nu doar ecrane și senzori. Ideea este că o suspensie independenta costă mai mult pentru un constructor, sunt mai multe componente, deci Mercedes s-a gândit să facă o mică economie, ceea ce este amuzant :).
Seria 1 este mai scump cu câteva sute de euro ca preț de pornire, dar te asigur că o variantă pe benzină cu putere echivalentă, cu toate dotările posibile, nu ajunge la 60.000, doar M2 costă atât. Desigur, este foarte scump și seria 1, dar A-ul deja intră in zona clasei E cu dotare medie.