Drivetest Mazda CX-80

4.4
Mazda CX-80 zoom
de Alexandru Monenciu, Foto: Dragoș Savu
Miercuri, 05.02.2025
Samurai modern

În 2022, Mazda a luat decizia să lanseze primul său model premium. Mă refer aici la SUV-ul CX-60. Asta după ce, vreme de mulți ani, japonezii au tot dat târcoale acestui segment pretențios. Și a fost un pariu câștigător.

Așa se face că, anul trecut, constructorul nipon s-a gândit să facă unele îmbunătățiri și să mai instaleze două scaune, pentru ca mașina să poată gâzdui până la 7 pasageri. Așa s-a născut CX-80, o mașină pe care am testat-o și noi.

Am putea-o considera ca un samurai modern, pentru că îmbină, foarte bine, tradiționalul (cu care ne-a obișnuit Mazda) cu modernul. Fără să altereze cu nimic sentimentul de premium, pe care îl ai atunci când te așezi confortabil în habitaclu sau atunci când conduci.

Puteam, la fel de bine, să intitulez acest material "Ultimul samurai", având în vedere că Mazda (încă) se încăpățânează să ofere motorul diesel de 3.3 litri și pe acest CX-80. Cine știe pentru cât timp.

Dar mașina pe care am condus-o noi nu era echipată cu acest agregat, ci ascundea sub capotă un sistem de propulsie plug-in hybrid. Practic, același pe care îl primești și pe CX-60. Dar, așa cum spuneam, inginerii au adus câteva îmbunătățiri, sau calibrări fine, dacă vrei.

Dacă au avut efect afli din rândurile următoare. Înainte, te invit să urmărești un video cuprinzător cu mașina noastră de test.

PREZENTAREA VIDEO A MAȘINII TESTATE DE NOI

Mazda CX-80

  • Pret de pornire 66.440 €
  • Pret model testat 67.190 €
  • CUI SE ADRESEAZĂ?
  • FĂCUTĂ PENTRU
  • IZOLARE FONICA
  • COOLNESS EFFECT

Motor / Transmisie

Așa cum spuneam, Mazda are, încă, în ofertă un motor diesel de 3.3 litri, cu șase cilindri în linie. Dar, pentru cei care preferă un sistem de propulsie electrificat, sau care își fac prea multe griji cu privire la mediul înconjurător, japonezii le pun la dispoziție o configurație plug-in hybrid.

O întâlnim și pe CX-60, acolo unde a dovedit ce poate. Partea termică este asigurată de un propulsor de 2.5 litri, cu patru cilindri, aspirat natural, pe benzină. Un motor clasic în gama Mazda. Apoi vine partea de electrificare.

Motorul electric este amplasat între unitatea termică și cutia de viteze. Între cele două motoare a fost instalat un ambreiaj, care permite decuplarea propulsorului termic de transmisie. Așadar, Mazda a optat pentru un sistem ușor diferit, comparativ cu ceilalți producători.

Unitatea termică oferă 192 de cai putere și 261 Nm, iar motorul electric este capabil de 175 CP și 270 Nm. Deci, avem valori destul de apropiate. În total, sistemul oferă 328 CP și 500 Nm.

Puterea sistemului PHEV a rămas neschimbată, comparativ cu CX-60, dar, în cazul lui CX-80, are de pus în mișcare aproape 200 de kilograme în plus. Fără pasageri și alte bagaje. Dacă CX-60 PHEV are o masă la gol de 2.040 kilograme, CX-80 PHEV cântărește 2.240 de kilograme.

Acestea fiind spuse, greutatea în plus se simte, mai ales atunci când calci mai hotărât pedala de accelerație și te afli deja la o viteză de peste 60-70 km/h. Nu durează chiar o eternitate până să vezi trei cifre indicate de vitezometru, dar nu ești nici foarte departe.

Liniaritatea cu care sunt livrate resursele sistemului plug-in hybrid a fost preluată de la CX-60, dar inginerii Mazda au calibrat fin sistemul, astfel încât revenirea la viață a motorului termic să nu mai atât de sesizabilă.

Pentru că livrează puterea instant, motorul electric are suficiente resurse pentru a mișca cele 2.2 tone, atunci când tot greul cade pe el.

În modul de rulare Normal, sistemul PHEV prioritizează un rulaj electric, dar trezește mai des motorul termic la viață, comparativ cu alte sisteme de pe piață care "merg" preponderent electric până la golirea bateriei.

Transmisia este una automată, cu 8 rapoarte, dar nu are un convertizor de cuplu. Acesta a fost înlocuit cu un ambreiaj multidisc, în baie de ulei. Mazda a optat pentru această configurație și din rațiuni de spațiu, dar și pentru ca schimbarea treptelor să se facă ceva mai sportiv.

După ce au primit mai multe critici, în privința lui CX-60, inginerii au recalibrat cutia de viteze, așadar trecerea prin cele 8 rapoarte (mai ales la viteze mici) este mai fină.

renovatio e-charge
Renovatio a dezvoltat prima și cea mai vastă rețea de încărcare rapidă din România. Dintre acestea, 10 stații sunt ultrarapide. În prezent, cea mai puternică stație Renovatio e-charge oferă o putere de încărcare de 350 kW.

Consum

Greutatea în plus înseamnă și un consum ceva mai mare, dar nu exagerat. Cel puțin pe hârtie, Mazda declară un consum de 1.4 litri/100 de km pentru CX-60 PHEV și 1.6 litri/100 de km pentru CX-80 PHEV. Desigur, cu bateria încărcată și cu temperaturi exterioare optime.

Noi am condus mașina când temperatura exterioară se apropia de 0 grade Celsius, așadar deloc optim pentru o mașină electrificată.

Bateria de 17.8 kWh promite o autonomie pur electrică de 60 de kilometri. Dar, la temperaturi scăzute, bordul îmi indica o autonomie de 30 de kilometri, care s-a făcut nevăzută mai repede decât un copil prins cu mâinile în borcanul cu dulciuri.

Cu bateria încărcată, bordul mi-a indicat, în oraș, un consum de 3.1 litri/100 de km. După circa 15 kilometri, bateria s-a dus, iar consumul a sărit la 6.5, chiar 7.0 litri/100 de km. De consumul electric nici nu are rost să aduc aminte, pentru că a fost, la un moment dat, chiar și de 60.0 kWh/100 de km.

În extra-urban, lucrurile stau puțin diferit. Cu acumulatorul aproape descărcat, consumul pe DN a fost de 7.4 litri/100 de km și a urcat la 8.4 litri/100 de km pe autostradă.

La finalul testului nostru acoperisem deja 350 de kilometri în extra-urban, iar bordul indica un consum de 8.3 litri/100 de km și un consum electric de 2.9 kWh/100 de km. Totodată, am parcurs 31 de kilometri în modul pur electric.

În ceea ce privește încărcarea bateriei, la o stație de 7.4 kW durează 2 ore și jumătate, iar la o priză domestică de 3.7 kW totul durează 5 ore.

Mazda insistă, pe bună dreptate, că CX-80 este un SUV premium, așa că și rivalii săi sunt din același segment. Toți poartă semnătura unor producători germani și oferă un sistem de propulsie plug-in hybrid.

Îi luăm în ordine alfabetică, astfel că primul este Audi Q7 55 TFSI e quattro. Sistemul PHEV propus de Audi are la o bază un motor de 3.0 litri, pe benzină, iar puterea ansamblului ajunge la 394 de cai putere. Consumul? 1.3 litri/100 de km.

Urmează apoi BMW X5 xDrive50e, care are la bază tot un motor de 3.0 litri, pe benzină. Ansamblul oferă în total 489 CP, dar un consum de doar 0.8 litri/100 de km.

Ultimul, dar nu cel din urmă, este Mercedes-Benz GLE 400e 4Matic, cu ai săi 381 CP și consum de 0.8 litri/100 de km.

Deci Mazda CX-80 pierde războiul consumului, dacă ne luăm strict după cifrele din fișa cu specificații tehnice. Și bătălia autonomiei pur electrice: Q7 are 83 de km, X5 se laudă cu 104 kilometri, iar GLE cu 106 kilometri.

Performanţe

Din nou aduc în discuție greutatea la gol a mașinii, tocmai pentru că influențează destul de mult performanțele. Dacă CX-60 PHEV atinge 100 de km/h în 5.8 secunde și o viteză maximă de 200 km/h, CX-80 PHEV are nevoie de 6.8 secunde până la 100 de km/h și are o viteză de top de 195 km/h.

O secundă, mai ales în industria auto, contează.

Dacă facem o comparație cu rivalii, CX-80 este cea mai leneșă, dar oarecum este de înțeles având în vedere că este dezavantajată de puterea oferită. Audi Q7 sprintează până la 100 de km/h în 5.7 secunde (240 km/h viteză maximă), BMW X5 în 4.8 secunde, iar GLE în 6.1 secunde.

Interior

Cel puțin în partea din față, habitaclul este identic cu cel al lui CX-60. Spațios, cu un tunel central lat, care face să pară că pasagerul din dreapta se află într-o altă mașină. Este același sentiment pe care îl ai atunci când te urci la volanul unui SUV sau pick-up american.

Mazda îmbină tradiționalul cu modernul, tocmai de aceea butoanele fizice nu au fost înlocuite de zone tactile. O bilă albă pentru curaj, Mazda! Ai butoane fizice pe volan, dar și pentru a interacționa cu sistemul de climatizare. Deci, pentru a modifica temperatura nu trebuie să îți îndrepți atenția către sistemul multimedia.

Noi am avut de-a face cu nivelul de echipare Homura Plus, care se află, oarecum, la mijloc, dar tinde mai mult spre nivelul de echipare superior, Takumi. Cel de top se numește Takumi Plus.

Finisajele și calitatea materialelor utilizate sunt demne de segmentul premium. Poți bifa ornamente din lemn natural, inserții metalice și piele naturală la nivelul bordului, tapițerie din piele neagră și cusături în culoarea cuprului.

Noi asta am avut pe mașina testată, dar Mazda îți pune la dispoziție și elemente inspirate din cultura japoneză. De pildă, o cusătură ornament, care se întinde pe toată lungimea bordului, care amintește de finisarea mânerului unei katana. Sau o dungă neagră, aplicată pe spătarul scaunelor, inspirată din aspectul unui kimono japonez.

Poziția la volan este corectă din punct de vedere ergonomic, interiorul este destul de bine antifonat, dar, totuși, la viteze de autostradă se aude un zgomot aerodinamic.

Apoi ar fi selectorul transmisiei, cu o grilă ce implică mutarea levierului spre dreapta. Nu este ceva ieșit din comun, dar îți ia puțin până te obișnuiești.

Accesul pe al doilea rând de scaune este facilitat de deschiderea, aproape la 90 de grade, a portierelor spate. Bancheta este disponibilă în 3 variante: standard (loc pentru 3 pasageri), 2 scaune despărțite de o consolă centrală, sau 2 scaune cu spațiu liber între ele, pentru un acces mai ușor pe al treilea rând de scaune.

Acum, înțeleg că este util acest spațiu liber, dar știrbește puțin din rafinamentul habitaclului. Eu aș alege fie o banchetă standard, fie una despărțită de o cotieră centrală.

De asemenea, bancheta culisează pe o distanță de 120 de milimetri. Totul pentru a intra mai ușor pe al treilea rând de scaune. Aici, Mazda susține că pot sta confortabil pasageri cu o înălțime de până la 1.70 metri.

Eu, la 1.92, nu mă încadrez în calculele japonezilor. Problema nu a fost la spațiul pentru genunchi, ci la spațiul pentru cap, care este limitat. Totuși, o bilă albă este faptul că Mazda a instalat în spate două suporturi pentru pahare, pe fiecare parte, dar și port-uri USB-C.

Altfel spus, cei care au tras paiul scurt și ocupă aceste locuri, nu se simt marginalizați de tot. În plus, au și un geam, decent ca dimensiuni.

Pentru a face loc celui de-al treilea rând de scaune, lungimea și ampatamentul mașinii au crescut cu 25 de centimetri.

Cu toate rândurile de scaune în poziție normală, volumul de încărcare al portbagajului este destul de restrâns, el ajungând la 258 de litri. Dacă rabatezi scaunele din spate, obții un volum de 690 de litri, iar dacă rabatezi și al doilea rând de scaune ai aproape 2 metri cubi pentru bagaje (1.971 litri).

Audi Q7 oferă un portbagaj de 563 de litri, BMW X5 oferă 500 de litri, iar Mercedes-Benz GLE are un portbagaj de 490 de litri.

Preţ de achiziţie

Noul CX-80 2.5 E-Skyactiv PHEV pornește, la noi în țară, de la 56.990 de euro. Pentru nivelul de echipare Homura Plus, pe care l-am avut și noi, trebuie să scoți din buzunare cel puțin 66.440 de euro. Adaugi nuanța exterioară Melting Copper, și ajungi la 67.190 de euro.

Echiparea standard include, printre altele, jante de 20 de inch, tapițerie din piele neagră, scaune față încălzite și ventilate, funcție de încălzire pentru al doilea rând de scaune, hayon cu acționare electrică și multe altele despre voi aminti mai încolo.

Audi Q7 PHEV pleacă de la 84.300 de euro, pentru un BMW X5 PHEV plătești de la 96.212 euro în sus, iar un Mercedes-Benz GLE PHEV costă cel puțin 91.580 de euro.

Acestea fiind spuse, Mazda CX-80 vine cu o ofertă imbatabilă, dacă facem o comparație cu rivalii săi. Dar, chiar și așa, în țara noastră, trebuie să convingă un public pentru care mașinile germane (încă) sunt considerate a fi superioare.

Siguranţă

Mazda CX-80 a vizitat sala de lupte Euro NCAP, de unde a plecat cu punctajul maxim de 5 stele.

Protecția pentru adulți a fost notată cu 92%, protecția pentru copii a primit 88%, protecția pentru pietoni și bicicliști a fost notată cu 84%, iar sistemele de asistență oferite în standard cu 79%.

Lista include airbag-uri laterale pentru șofer și pasager, airbag cortină, sistem alertă distanță și viteză, sistem alertă șofer, radar lateral față, airbag genunchi pentru șofer, radar lateral spate, asistență la blocaje în trafic și sistem de monitorizare a presiunii din pneuri.

Ţinută de drum

Comportamentul dinamic este un capitol la care Mazda a excelat dintotdeauna. Indiferent că ne referim la modele ca MX-5 și Mazda3 sau la SUV-urile cu CX în denumire.

Așadar, odată cu noua platformă, utilizată atât de CX-60 și, implicit, de CX-80, japonezii au avut o fundație bună pe care să construiască.

Pe viraje, simți cum împinge spatele, mulțumită noii arhitecturi, tocmai de aceea ai o puternică senzație de model bavarez. Direcția este precisă, dar nu ar fi stricat ca japonezii să ajusteze puțin modul în care este asistată.

Direcția ceva mai grea îți induce sentimentul că poți adopta un condus sportiv. La viteze mici, însă, senzația de direcție grea nu este cea mai plăcută, mai ales la manevrele de parcare.

Același sentiment îl primești și de la suspensie, chiar dacă ruliul este prezent atunci când întreci limita bunului simț. Până la urmă are de ținut sub control peste 2.2 tone.

Dacă, în cazul lui CX-60, suspensia este puțin gălăgioasă atunci când treci peste denivelări mai accentuate, în cazul lui CX-80 acest zgomot este puțin mai filtrat.

Vizibilitate

Poziția la volan este destul de ridicată pentru a te putea orienta în spațiu. Vizibilitatea, prin volan, spre tabloul de bord este bună, la fel și prin oglinzile laterale.

Mai departe, luneta are dimensiuni potrivite și am apreciat faptul că Mazda a integrat un geam decent ca dimensiuni în montantul C. Astfel, aveai un unghi mort destul de mare.

Pentru parcări fără bătăi de cap, ai la dispoziție un sistem de camere video cu vedere la 360 de grade.

Tehnologie

Mazda6 este unul dintre cele mai frumoase sedanuri din industrie, dar tehnologia de la interior este învechită. Odată cu CX-60 și cu noua platformă, Mazda a remediat acest neajuns.

În spatele volanului regăsim un instrumentar de bord de 12.3 inch, complet digital, iar deasupra consolei centrale tronează display-ul central al sistemului multimedia, tot de 12.3 inch. Această configurație a fost preluată și de CX-80.

Ecranele au o rezoluție foarte bună și îți dau o senzație de calitate.

Lucrurile sunt simple cu instrumentarul de bord digital. Dar, în cazul display-ului central este puțin de discutat. Are o grafică simplă și o cromatică la fel de simplă, ceea ce nu este neaparat un lucru rău. Nu ai toate artificiile estetice cu care îți ia ochii BMW sau Mercedes-Benz, dar primești, în schimb, un meniu intuitiv și simplu.

Dacă utilizezi sistemul nativ al mașinii, vei observa că ecranul central nu are funcție tactilă. Așadar, vei interacționa cu el prin intermediul butoanelor de pe tunelul central. Dar, atunci când conectezi telefonul mobil prin Apple CarPlay sau Android Auto (ambele wireless), descoperi că ecranul are funcție tactilă.

Nu știu de ce Mazda a ales această variantă, dar se poate dovedi puțin frustrantă atunci când te grăbești. Te trezești că apeși pe ecran și nu se întâmplă nimic, pentru că ești în meniul mașinii. Și apoi îți aduci aminte.

Pe lângă multitudinea de porturi USB-C, ai în partea frontală a consolei centrale și o zonă de încărcare prin inducție pentru telefoanele mobile.

Design

Ar trebui să le pui una lângă alta pentru a vedea diferențele estetice dintre CX-60 și CX-80. Ai același design cu tentă americană, cu detalii exagerate și multe elemente cromate, mai ales în partea frontală.

Din lateral observi cel mai bine diferențele. Ai bare longitudinale montate pe plafon și tot de aici poți observa lungimea și ampatamentul care au crescut cu 25 de centimetri. CX-80 are o lungime de 4.995 mm (4.745 mm pentru CX-60) și un ampatament de 3.120 mm (2.870 mm pentru CX-60).

Paleta de culori exterioare include o nuanță nouă, numită Melting Copper, pe care o poți admira în imaginile alăturate.

Nu ne-a placut

  • Spațiul limitat pe al treilea rând de scaune
  • Ușor zgomot aerodinamic pe autostradă
  • Direcție greoaie și lipsită de feedback

Ultimele teste


  • Samurai modern

  • Simbioză
  • BMW Seria 7
    Lux la superlativ

  • Puterea ursului

Comentarii (2)

  • De fapt inginerii au recalibrat cutia de viteze fiindca la sora-sa CX60 au dat o de gard :
    Iata ce se zvoneste pe net
    1)the CX-60’s sense of ‘premiumness’ was let down by suspension that was too firm and a gearbox that was jerky and cumbersome.
    2)Mazda has acknowledged that the ride quality, body control and transmission shift quality of the CX-60 luxury SUV wasn't right from launch
    3)On the move, things with the CX-60 aren’t quite as positive. At low speed the calibration between petrol and electric power is a little clunky, with some alarming noises as the internal combustion engine and auto gearbox sort themselves out.

    etc, etc... lista poate continua
    3 0
  • @nsrei,
    Sa n-ai asteptari de la Alexandru Monenciu. Aproape toate masinile testate de el au primit un scor cuprins intre 4.4 si 4.6 stele.
    PS: Tot cu samuraiul in titlu? Saracii japonezi, zici ca aici a inceput si, totodata, terminat istoria lor.
    - Mazda2: Mini samurai;
    - Honda Civic: Ultimul samurai;
    - Nissan Qashqai: Ultimul samurai;
    - Mazda CX-80: Samurai modern.
    4 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru