Drivetest Mazda 2 (2014-prezent)

Mazda 2 Skyactiv-G 90 Man6 mild-hybrid
Mazda 2 (2014-prezent) zoom
de Cornel Șocariciu, Foto: Mazda
Vineri, 06.03.2020
Puritate

Mazda este unul dintre producătorii care anual propune îmbunătățiri vehiculelor din portofoliu. Fie că vorbim despre un facelift mai consistent, fie că aducem în discuție doar mici îmbunătățiri estetice și tehnologice, Mazda își dorește să țină pasul cu concurența an de an.

Mazda 2 este cel mai mic model disponibil în Europa în gama constructorului nipon, iar la finalul anului trecut a primit o serie de modificări în dreptul designului, dar și ceva plusuri trecute în dreptul echipamentelor de interior. În același timp, hatchback-ul nipon a "suferit" și câteva transformări la nivelul platformei pentru un plus în dreptul plăcerii oferite în timpul șofatului.

Am zburat până la Atena pentru a lua parte la testul internațional cu Mazda 2 pregătit de constructorul japonez.

  • CUI SE ADRESEAZĂ?
  • FĂCUTĂ PENTRU
  • IZOLARE FONICA
  • COOLNESS EFFECT

Motor / Transmisie

Mazda a fost unul dintre constructorii care a rezistat tentațiilor numite downsizing și turbo. În schimb, motoarele aspirate din gama niponilor au primit tehnologii moderne pentru a putea face față noilor norme, dar mai ales cerințelor venite din partea publicului.

Deși micuțul Mazda 2 ar putea oricând să treacă la un motor cu trei cilindri turbo, japonezii s-au încăpățânat și au păstrat în gama un propulsor aspirat natural cu patru cilindri de 1.496 de centimetri cubi.

La fel ca în cazul versiunii anterioare, motorul de 1.5 litri face parte din familia Skyactiv și a fost dezvoltat în versiuni de 75 CP și 90 CP. Cu toate acestea, pentru clienții din România, Mazda a simplficat și mai mult alegerea și vine cu o singură opțiune: 1.5 Skyactiv-G de 90 CP și transmisie manuală. Iar aici ar fi o problemă întrucât mulți rivali din segment se află la start cu o gamă bogată de motoare. 

Cei 90 de cai putere ai motorului aspirat sunt disponibili la 6.000 rpm, iar cuplul motor de 148 Nm la 4.000 rpm.

Unitatea pe benzină se aude plăcut, la ralanti este rafinată și urcă rapid în ture. La viteze de oraș descoperi un motor agil pe care poți să-l exploatezi cu plăcere chiar și atunci când acul turometrului se află în prima treime a cadranului. Dar pentru că sub capotă se află un aspirat natural, totul începe să aibă și mai mult farmec după ce treci de 4.000 rpm.

Odată cu această valoare, sunetul plăcut al motorului inundă și mai mult habitaclul și, uneori, ai impresia că joci rolul șoferului din celebrele reclame "Zoom-Zoom". Și chiar o să-ți facă plăcere să duci motorul până în zona roșie a turometrului.

La viteze de drum național (90 km/h - 100 km/h), motorul se descurcă bine, însă odată ce ajungi pe autostradă vei observa cum agilitatea dispare ușor.

Versiunea de 90 de cai putere va putea fi comandată și cu o cutie automată cu șase trepte, însă, așa cum am menționat anterior, în România, clienții vor primi doar varianta cu transmisie manuală. Aceasta are șase trepte etajate lung care favorizează un consum mic de carburant. Totodată, timoneria este precisă și fiecare schimbare de treaptă parcă îmi amintește de senzațiile livrate de MX-5. Iar cu o astfel de setare, Mazda reușește să te convingă de faptul că era transmisiilor manuale e departe de final și că atunci când ai know-how poți oferi plăceri pure chiar și în segmentul B.

Consum

Deși Mazda mizează pe același motor Skyactiv-G de 1.5 litri, odată cu acest mic facelift, producătorul nipon a operat și mici îmbunătățiri la nivelul propulsorului, astfel încât acesta să aibă o eficiență sporită. Pentru un consum redus, niponii introduc și un sistem mild-hybrid la 24V.

Acesta se numește M Hybrid și este format dintr-un starter/generator și o baterie suplimentară de mici dimensiuni capabilă să înmagazineze energia recuperată în momentul frânării. Mulțumită acestui sistem, motorul va sta oprit mai mult timp atunci când ești la semafor, iar repornirea are loc într-un mod rafinat.

Odată cu introducerea acestui sistem a fost modificat și modul în care motorul repornește atunci când vrei să pleci de la semafor. Dacă până acum eram obișnuit ca propulsorul să pornească imediat ce călcam pedala de ambreiaj, în cazul de față trebuie să îndeplinești mai multe condiții: pedala de ambreiaj apăsată, frâna ridicată și cuplarea unei trepte de viteză. În plus, tehnologia mild-hybrid a permis celor de la Mazda să introducă și un software care intervine în momentul schimbărilor de treaptă și care ajută la menținerea unei turații potrivite astfel încât trecerile să aibă loc cât mai lin. Nu trebuie confundat cu clasicul Rev-Match, întrucât sistemul intervine pe accelerări, nu pe decelerări. 

O mică parte a testului s-a desfășurat pe drumurile din Atena, însă cei mai mulți kilometri i-am rulat pe drumurile naționale. La finalul testului, computerul de bord a afișat o medie a consumului de 5 litri/100 de kilometri, în condițiile în care pe porțiunile virajate am mers ceva mai alert.

În fișa tehnică, Mazda a trecut un consum mediu mixt de 5.3 litri/100 de kilometri, valoare calculată conform standardului WLTP. Conform vechiului standard NEDC, consumul menționat de niponi este de 4.1 litri/100 de kilometri. Am amintit și această valoare, pentru că mulți dintre rivali încă afișează consumul de carburant conform vechiului standard.

Segmentul subcompact este și el unul foarte aglomerat. Citroen C3, Dacia Sandero, Ford Fiesta, Hyundai i20, Nissan Micra, Opel Corsa, Seat Ibiza, Skoda Fabia, Suzuki Swift și Volkswagen Polo sunt rivalii care propun motorizări pe benzină cu puteri apropiate de cea disponibilă în cazul lui Mazda 2.

În fostul ciclu de testare NEDC, marea majoritate a rivalilor menționează un consum de carburant cuprins între 4.0 și 4.6 litri/100 de kilometri. Totuși, există și constructori care rapoartează valori de consum mai mari de 5.0 litri/100 de kilometri. Iar în acest context, Mazda 2 se poziționează undeva în partea de sus a topului.

Performanţe

Întotdeauna am considerat că în segmentul mic, producătorii ar putea trece în fișa tehnică și o valoare pentru sprintul 0-60 km/h. Pentru că aici tinde să aibă loc un duel interesant și nu neapărat pe repriza 0-100 km/h. Dar până să vedem astfel de valori, rămâne să ne raportăm la clasicul 0-100 km/h.

În cazul lui Mazda 2, niponii menționează 9.8 secunde pentru accelerația 0-100 km/h. Dacă vei arunca un ochi în segment, vei observa că modelul nipon este lider. Doar Opel Corsa cu 9.9 secunde (1.2 litri, 100 CP) se apropie de valoarea obținută de nipon, în rest, rivalii din segment propun timpi care ajung chiar și la 13.3 secunde (Citroen C3, 1.2 litri, 82 CP).

În ceea ce privește viteza de top, japonezii spun că Mazda 2 poate rula cu 183 km/h. Viteza menționată constructorul nipon încadrează modelul de clasă mică în partea de sus a topului, printre cele mai rapide opțiuni.

Interior

Odată cu lansarea acestei versiuni, Mazda 2 va fi disponibilă cu scaune îmbunătățite. Japonezii au studiat atent poziția corpului uman și au reușit să determine poziția ideală de conducere.

Noile scaune au un șezut cu o suprafață mare, oferă un suport lateral bun și sunt confortabile. În plus, te ajută să simți mai bine mișcările, motiv pentru care vei reuși rapid să legi o relație specială cu mașina și să o înțelegi.

Un alt lucru pe care îl vei aprecia este volanul bine profilat, dar și calitatea materialelor și ergonomia comenzilor amplsate la nivelul acestuia.

În parte de sus a planșei de bord vei descoperi materiale moi și plăcute la atingere, însă în zona portierelor, niponii au ales plastice puțin mai dure. N-o să bat monedă pe acest lucru pentru că știm cu toții că pe astfel de "rețete" mizează și ceilalți producători care au reprezentanți în segmentul B.

Mazda introduce pe citadinul din gamă și trei versiuni noi de culori pentru tapițerie. Clienții vor putea alege o combinație Blue-Grey, Black Granlux sau Navy Blue - Warm Silver. Tot la interior, japonezii au păstrat o serie de elemente acoperite cu plastic lucios, dar au introdus și accesorii care imită fibra de carbon.

Pe fețele ușilor vei putea depozita o sticlă de apă de jumătate de litru și chiar și un portofel. Pe tunelul median există un mic spațiu de depozitare, suporturile pentru pahare sunt bine profilate, iar în zona inferioară a consolei centrale descoperi și un loc gândit pentru telefonul mobil.

Pe locurile din spate vei avea un spațiu nu foarte generos în dreptul picioarelor, iar cei care au peste 1.8 metri vor descoperi că nu e chiar atât de confortabil să călătorești la drum lung în modelul niponilor. În apărarea lui Mazda 2, sunt puține modele din acest segment care oferă spațiu bun și pentru cei care călătoresc în spate. Portbagajul măsoară 255 de litri, spațiu suficient pentru un weekend la munte în doi.

Preţ de achiziţie

De-a lungul timpului, Mazda a pus accent pe calitatea produselor sale, iar de aici și prețurile ceva mai mari decât cele ale concurenței.

Odată cu noile îmbunătățiri aduse lui Mazda 2, niponii au simplificat și mai mult nivelurile de echipare, clienții urmând să poată alege dintre trei variante: Challenge, Takumi și Takumi Plus. Și prețul este ceva mai mare, însă vine la pachet cu dotări suplimentare. Astfel, varianta de bază include, printre altele, următoarele: jante din oțel cu diametrul de 15 inch, faruri cu LED, aer condiționat manual, sistem mild-hybrid, sistem G-Vectoring Control Plus, cruise control, sistem de asistență la pornirea în rampă, volan îmbrăcat în piele, geamuri electrice față și spate, oglinzi electrice și încălzite, buton pentru pornirea și oprirea motorului și închidere centralizată.

Prețul de pornire pentru Mazda 2 pe piața din România în echiparea Challenge este de 14.200 de euro.

Dacă vei alege nivelul de echipare Takumi (+2.000 de euro) vei primi, printre altele, următoarele echipamente: ecran central tactil cu diagonala de 7 inch, sistem de infotainment compatibil cu Apple CarPlay și Android Auto, scaune față încălzite, senzori de parcare spate, cameră video pentru mersul cu spatele, senzori de ploaie și lumină, sistem de avertizare cu privire la depășirea benzii de rulare, sistem pentru monitorizarea unghiului mort, sistem de avertizare la deplasarea cu spatele, sistem automat de climatizare și jante din aliaj de 16 inch.

În dreptul acestui capitol, Mazda 2 nu are cum să se impună. Spun asta pentru că în același segment "joacă" și Dacia Sandero, un model care pleacă de la 9.750 de euro atunci când alegi să bifezi motorizare de 90 de cai putere.

În plus, majoritatea rivalilor propun prețuri mai mici cu circa 500-700 de euro pentru versiuni de motorizare similare. Singurul care iese din acest tipar este Volkswagen Polo, modelul producătorului german având un preț de 14.600 de euro pentru varianta Comfortline echipată cu motorul de 95 de cai putere.

Siguranţă

Deși niponii au venit aproape anual cu îmbunătățiri pentru a ține în joc modelul de segment B, actuala generație nu a mai trecut printr-un test al Euro NCAP din 2015, iar în tot acest timp, inginerii organizației au tot modificat modul în care acordă calificativele de siguranță.

În urmă cu cinci ani, Mazda 2 a reușit să obțină cinci stele de siguranță din partea Euro NCAP. Siguranța pasagerilor adulți a fost notată cu 86%, capitolul dedicat protecției copiilor a bifat 78%, iar cel dedicat protecției utilizatorilor vulnerabili ai drumurilor a primit 84%. Sistemele de siguranță testate în 2015 au fost notate cu 64%.

Chiar dacă modelul nipon nu a mai ajuns pe bancul de teste al Euro NCAP, constructorul a pregătit un pachet nou de sisteme moderne de asistare și siguranță. Acum, Mazda 2 poate fi comandată cu următoarele tehnologii: sistem de avertizare cu privire la depășirea benzii de rulare, sistem pentru monitorizarea unghiului mort, sistem de avertizare la deplasarea cu spatele, asistent inteligent la frânarea în oraș cu funcție pentru identificarea pietonilor și pe timp de noapte și un sistem pentru recunoașterea semnelor de circulație.

Ţinută de drum

Și iată unul dintre capitolele pe care Mazda 2 le trece fluierând. Spun asta pentru că micuțul nipon este unul dintre puținele modele din segmentul mic (de aici am exclus Hot Hatch-urile) care îți pot oferi senzații excelente în timpul condusului. Pe Mazda 2 o văd condusă cu bărbăție, cu încredere, și asta pentru că se descurcă de minune.

Noua versiune a primit o arhitectură ușor îmbunătățită, iar pe lista modificărilor s-au aflat și supensiile. Per total, Mazda 2 a fost croită pentru a oferi confort, însă nu te gândi că o să descoperi un hatchback care țopăie de pe o bandă pe cealaltată. Nicidecum. Ai în față un model a cărui rigiditate pune în valoare setările suspensiei și care se agață de viraje până la ultimul scâncet al anvelopelor.

În urmă cu doi ani, Mazda a introdus sistemul G-Vectoring Control, iar acum, japonezii vin cu o versiune îmbunătățită (GVC Plus). Acest sistem simulează o distribuție mai bună a maselor la virare, limitând cuplul transmis roților motrice și distribuind astfel greutatea pe roțile față. Odată cu noua versiune, acest lucru este realizat nu doar din electronica motorului, ci și cu ajutorul sistemului de frânare. Altfel spus, vei avea nevoie de mai puține corecții aplicate direcției în timpul abordării unui viraj, ceea ce duce la un ritm fluent de conducere.

Deși setarea generală este una croită pentru confort, Mazda a reușit să vină cu suspensii care trec cu ușurință peste denivelări, dar care nu compromit ținuta de drum. Japonezii au ales să pună și mai mult material fonoabsorbant, iar vibrațiile și zgomotele de la interior au fost reduse simțitor.

Și pentru că Mazda 2 reușește să te surprindă cu calitățile sale dinamice, niponii au ales să vină și cu o poziție la volan mai joasă, lucru care se potrivește de minune în acest peisaj dominat de principiul Jinba-Ittai.

Modelul japonezilor se așază plăcut pe viraje și, în funcție de cât de viclean ești, o poți face să aibă un comportament aproape neutru chiar și atunci când ești la limita aderenței anvelopelor. Pe scurt, plăcere în cea mai pură formă.

Direcția reușește să comunice rapid tot ce se întâmplă la nivelul asfaltului, motiv pentru care nu vei avea probleme în a ghida cu exactitate modelul niponilor.

Vizibilitate

Un model de clasă mică nu are cum să pună probleme prea mari nici măcar celor care abia au învățat tainele șofatului. În cazul lui Mazda 2 vei aprecia oglinzile laterale dimensionate corect, dar și cadrul bun oferit de lunetă. Totodată, montanții A nu-ți vor pune foarte multe probleme în momentul în care ai de efecutat viraje strânse.

Pentru cei care simt că nu se vor descurca, Mazda oferă atât senzori de parcare, cât și o cameră video pentru mersul cu spatele. În premieră, niponii introduc și sistemul la 360 de grade (360° View Monitor) care o să te scape complet de problemele apărute în momentul parcărilor.

Tehnologie

În ultimii ani, chiar și în segmentul B, producătorii au început o adevărată ofensivă tehnologică. Sisteme de asistență și siguranță dintre cele mai complexe, ecrane de dimensiuni care în urmă cu câțiva ani erau rezervate doar modelelor din clasa mare, instrumentare digitale de bord cu tehnologie 3D și chiar și sisteme semi-autonome de conducere de nivel 2.

Și Mazda 2, un model destul de vechi, are de luptat cu toate aceste noutăți. Niponii au început cu o mutare simplă: introducerea serviciilor Apple CarPlay și Android Auto pe ecranul tactil de 7 inch. Dacă sistemul de operare dezvoltat de Mazda este unul îmbătrânit, odată cu serviciile de screen-mirroring, lucrurile devin ceva mai ușor de digerat pentru generația care aleargă după astfel de dotări.

Pe lista elementelor gândite să-ți facă viața mai ușoară se află head-up display-ul, scaunele încălzite, volanul încălzit, sistemul de camere video la 360 de grade (patru camere video și un software special care compune o imagine la 360 de grade a mașinii), dar și tehnologiile de siguranță (am apreciat modul elegant în care intervine sistemul pentru menținerea benzii de rulare).

În plus, standard vei primi farurile cu LED, iar opțional vei putea alege farurile adaptive care includ 20 de blocuri controlate independent.

Mazda a reușit să vină pe piață cu o mașină extrem de plăcut de condus și cu un motor aspirat care ne amintește de vremurile bune ale industriei. Totuși, mulți dintre rivali au primit generații noi (Opel Corsa, Peugeot 208, Renault Clio), iar constructorii au ales să investească mult în tehnologiile moderne, motiv pentru care, Mazda 2 rămâne puțin în urmă la acest capitol. Până la o generație nouă, modelul nipon va fi nevoit să lupte într-un univers în care ecranele mari și tehnologiile moderne sunt la mare căutare, iar accentul nu va fi pus pe plăcerile oferite la volan.

Design

Așa cum am tot amintit de-a lungul testului, Mazda propune aproape anual modificări astfel încât modelele sale să poată duce o luptă cât mai strânsă cu rivalii din segment.

În cazul modificărilor aplicate la finalul anului trecut, Mazda 2 a primit o grilă frontală restilizată, elemente cromate la nivelul splitter-ului, faruri cu LED încă din versiunea de bază, două accesorii cromate în dreptul spoilerului spate și jante cu design nou în versiuni de 15 și 16 inch.

În rest, Mazda 2 rămâne cea mai mică formă de exprimare a filozofiei Kodo - Soul of Motion, un limbaj care în ultimii ani a fost din ce în ce mai apreciat de specialiștii care activează în domeniu. Per total, modelul de segment B este o apariție plăcută și elegantă.

Nu ne-a placut

  • Prețul ceva mai mare raportat la rivali
  • Doar o singură variantă pentru perechea motor-cutie
Date tehnice - Mazda 2 (2014-prezent) Mazda 2 Skyactiv-G 90 Man6 mild-hybrid
Combustibil
Benzina
Nr. usi
5
Motor tip / cilindri
Linie
Nr. locuri
5
Cilindree cmc
1496
Lungime mm
4065
Putere maxima CP (rpm)
90 (6000)
Latime mm
1695
Cuplu maxim Nm (rpm)
148 (4000)
Inaltime mm
1495
Viteza maxima km/h
183
Greutate kg
1025
Acceleratie 0-100 km/h s
9.8
Ampatament mm
2570
Tractiune
fata
Volum rezervor litri
44
Cutie viteze
M
Volum portbagaj litri
255
Vezi versiuni si preturi Mai multe detalii despre Mazda 2 (2014-prezent)

Ultimele teste


  • Simfonie pentru suflet

  • Alianță neașteptată

  • Îndrăzneț

  • Suflet iberic

Comentarii (22)

  • fan skoda
    Portbagajul este cam mic. 255 de litri este putin pentru segmentul B. Skoda Fabia are 330l. Skoda Citigo care este in segmentul A are portbagaj de 250 litri. Este frumusica, dar nu este cea mai frumoasa. In segmentul B cel mai frumos este Noul Peugeot 208 si a doua cea mai frumoasa masina din segment este Skoda Fabia. Este foarte scumpa.
    11 47
  • Alerta, se debiteaza tampenii ! Fiindca la echipare egala concurentza comparabila NU e mai ieftina.
    Ca sa nu mai vb. de performante sau consum, efectiv cel mai mic din segm.B. Vezi 5,0 l la suta in viata reala vs. 5,3 WLTP.
    Iar despre fiabilitate... mai bine tac ca-mi sare fan-skoda din tufis la jugulara.
    Asta nu inseamna totusi ca va fi vreun hit la noi, ba nici in UE.
    55 4
  • someone
    @ cifre: ai drepate cu vanzarile: de aceea e bine ca mazda nu se bazeaza pe europa la vanzari ci pe america si canada, asia, oceania si australia. de aceea acele piete au modele de care europa nici nu a auzit, daramite sa le vada: mazda CX5 2.5 turbo, mazda cx9, mazda 6 2.5 turbo awd
    18 2
  • Mazda 2 nu urmareste neaparat dimensiunea portbagajului cat o oferta interesanta pentru cei care finisajele si designul e mai important decat sacul de cartofi in plus care ar intra intr-o Fabia. Cine isi doreste un interior cu maxima versatilitate a interiorului isi ia Honda Jazz. Deci, decat hidosenia de Fabia care iti produce dorinta de sinucidere mai bine Mazda 2 pentru design, Jazz pentru versatilitate, ambele japoneze oferind si calitatea pe care Skoda doar o viseaza. Fanii europencelor au o oferta la fel de buna uitandu-se doar la Peugeot (cu spatiu interior mai mare decat a dricului Fabia) sau Citroen C3 (mult mai interesant ca design deca prostia aia Fabia).
    33 4
  • @fanu vietii, hai recunoaste ca skoda ta e cea mai jmechera :D.
    17 3
  • ACE - Craiova
    In anul de gratie 2015, modelul MAZDA 2 a reusit sa obtina doar 4 stele EURONCAP...rog verificati si corectati recenzia....
    8 6
  • fan skoda
    @Nelu.Pantofaru

    Skoda e cea mai tare ! Dar in segmentul B mai este si Peugeot 208 care este frumos.
    SKODA
    SIMPLY CLEVER :)))

    @fanel

    Skoda Fabia este mai frumoasa decat Mazda 2. Skoda Fabia este cea mai spatioasa masina din segment. Skoda are niste materiale foarte bune pe toate masinile sale. Sunt niste minunatii pe patru roti aceste Skode. Citroen C3 este o masina ciudatica si nu foarte frumoasa. Skoda Fabia este frumoasa. Fanii europencelor vor avea de ales intre Skoda Fabia, Peugeot 208, VW Polo, Seat Ibiza, Renault Clio si Opel Corsa. Acestea sunt masinile care merita. Locuitorii din Cehia cumpara doar Skode. Depinde ce au nevoie. Daca au nevoie de o masina mica de oras, vor alege Citigo. Daca au nevoie de o masina de oras incapatoare, atunci vor alege Fabia. Daca au nevoie de o masina de familie nu foarte mare si ieftina, vor alege Rapid. Daca au nevoie de o masina de familie mare si cu un pret bun si spatiu pentru o famile cu 2,3 copii si atunci vor alege Octavia. Daca au nevoie de o masina de familie uriasa cu un portbagaj urias, dotari din belsug, spatiu cat vezi cu ochii si loc pentru bagaje de o vacanta lunga cu 3 copii, atunci vor alege Superb. Daca au nevoie de un SUV spatios, 4x4, capabilitati in off road spatiu si portbagaj destul de mare, atunci vor lua Karoq. Daca au nevoie de un SUV cu 7 locuri sau portbagaj urias, spatiu din belsug, 4x4, capabilitati in off road, atunci vor lua Kodiaq. Si nici nu sunt obligati sa cumpere Skoda. O fac pentru ca sunt frumoase, fiabile, dotari, spatiu, portbagaj urias si sunt sigure. Si sa nu spui ca le cumpara pentru ca este masina poporului ca nu merge. Le cumpara pentru ca sunt foarte bune. Si uite si un videoclip cu o Skoda Octavia Scout pe off road. Se descurca excelent. Mai ales cu un sistem de tractiune integrala care poate sa transmita cuplul automat.

    youtube.com/watch?v=VnF9wDxepo4

    Se descurca excelent. Ca nu mai ziceti ca Skodele nu se descurca pe off road.
    2 32
  • Ce "trebuie sa faca" o masina sa obtina 5 stele la consum in acceptiunea voastra, AM ?
    Mazda asta ,desi s-a descurcat mai mult decat onorabil, nu a reusit.
    19 4
  • Nu inteleg dece trebuie unii sa vorbeaca la un articol cu Mazda 2 despre Fabia, costiugul ala pe 4 roti. Inteleg ca doar indivizii fara imaginatie fara niciun scop in viata isi iau Skode. Skodele niste porcarii, cele mai proaste, mai hidoase si mai fara suflet masini din lume. Orice om cu mintea intreaga nici nu intra intr-o reprezentanta de-a lor. Skodele sunt bune doar la carat gunoi de grajd, porcul de craciun de la rudele mai instarite decat tine care vor sa scape urgent de troaca, daca e prima ta masina, cumparata cu 1000Eu si 200.000km sau cand faci scoala de soferi (cand iese fum din spatele lor mai ceva ca la un furnal). Off-road poti face si cu unTrabant sau cu un Logan. Amandoua mai bune decat cazaturile de Skoda Kamik sau Kodiak, supraevaluate si numai bune de prostit prostii.
    25 8
  • Oribil
    Ce masina mica, trebuie sa fii nebun sa dai banii pe asa ceva. Asta o vad in clasa cu fiat 500 , Citroen C1 nu cu clasa mica . E o greseala cu modelul asta, daia nu se vede nici pe strazi.
    4 23
  • Imi place masinuta asta. Asa imi place si Mazda 6 si M3. Problema, ca de cele mai multe ori la Mazda, sunt motoarele. Insa de data asta e un pic altfel. Masina asta mi se pare prin definitie masina pt sexul moale, ... aaah... frumos. In conditiile astea, motorul ala e suficient. Dar de ce sa pui turometru in centrul bordului cand ai motor ff slab sub capota? De ce ai face asta? Nu inteleg.
    Cred ca o sa aiba succes, in ciuda stangaciilor specifice Mazda. Se pare ca oamenii se incapaneaza sa o dea de gard de fiecare data cand scot o masina noua.
    Ah da, si designul e aproape identic cu precedenta...
    4 16
  • Radeam de Vw ca se prezenta cu 102 cai putere storsi dintr-un motor de 1.6 cand toti concurentii aveau puteri mult mai mari scoase din motoare la fel si uite ca in 2020 vine mazda cu 90 de cai scosi dintr-un motor de 1.5l. e ca si cand ti-aumlua un aspirat de 3.0 si doar 180cp,performanta...Sa mai arunce japonezii un ochinpe la coreeni,ca de vreo 10 ani de zile cam spala cu ei pe jos cei de la kia/hyundai.
    7 21
  • Kia picanto model 2020 are 85cp din 1200cm cubi.
    7 14
  • @TATRAURS
    sI Dacia are pe modelele din portofoliu motoare 0.9 l cu 75 cp. Asta nu inseamna ca le face fiabile... Orice persoana cunoscatoare a domeniului auto va recunoaste faptul ca fenomenul de "downsizing" este un experiment derulat pe banii cumparatorilor. Cat despre fiabilitate, nu avem ce discuta aici. Iar despre consumul motoarelor subdimensionate, iarasi, nu vorbeste nimeni. Motorul de 1 litru de la Ford a fost declarat motorul anului pe mapamond (da, pe bancul de proba, caci in traficul real, nu face fata si are o rata de defectare mare). Mai reflectati
    11 2
  • Personal detin o MAZDA 6 2.0 Diesel de 120 CP din 2007 si nu am avut absolut nici un fel de problema cu ea. Comportament ireprosabil pe sosea, trainca, spatioasa, simpla, eficienta. Consumul de motorina in trafic de bucuresti este intre 8 si 9 l/100 km. Este un consum decent dupa parerea mea.
    9 1
  • Niggapls
    Haideti sa va zic ce e special la masinuta asta.....Are un motor aspirat, de turatie, etajat prea lung, dar este usoara. Cu un chiptuning motorul se duce usor in 130 de cai.
    Si atunci ce obtii??? O masina unica, care e fasneata, poate sa mearga si la viteza mare cu o turatie decenta, si care raspunde la comenzi mai bine decat aproape toate masinile sub 20k.
    12 3
  • Portbagajul e de fapt in media clasei, dar asta o aflati doar citind teste gen ADAC cu masuratori efective si nu aiurelile din prospecte -- preluate insa mereu necritic de mai toata presa auto.
    Alerta la gogomanii inca piuie deci si e pierdere de timp lamurirea unora ca ca o masina de 4,07 m nu poate fi comparata cu segm.A sau ca turometrul pus central e abcsolut justificat de suta-n 8 secunde si ceva (vb. de motorul de 115 CP, ca nu europa e buricul pietei Mazda) si tot asa.
    P.s. Nu am Mazda si nici actiuni la ei, dar imi pare incorect sa porcaiesti o masina perceputa drept *slaba* dar cu performante de VW Polo turbat TSI 115 CP si consum cu 30-40% mai mare in realitate.
    18 0
  • @ Tatraurs
    Poti sa scoti si 200 CP dintr-un 1.5 aspirat. Uita-te in segmentul moto si ai sa gasesti 100CP din 650cc.
    Si cu VVT la autoturisme reusesti sa scoti 75 de cai dintr-un motor de 1 litru aspirat. Dar pana in 3-4000 rpm se va comporta ca un motor fara VVT cu un cuplu de sub 100Nm, o putere reala de 30-40CP si evident vor veni cu niste etajari pe masura ale cutiei, ceva in genul Loganului 1.0 SCE cu vreo 3500rpm la 100km/h.
    Asa ca ce face Mazda cu 90 cai dintr-un aspirat de 1.5 (probabil fara vvt) mi se pare mai cinstit si pare ca e si reusit dpdv dinamic fiind cam cel mai rapid model dintre masinile cu care se compara in mod direct. Nici la consum nu sta rau.
    13 0
  • Oricum o dati,90cp sunt putini pentru un aspirat de 1.5, ce nu imi place la Mazda e ca mint foarte.mult in legatura cu performantele masinilor lor,cum e cazul motorului lor minune de2.0 si 185cp care e mai puturos ca cel de 165. A se vedea site-ulz zeperfs.com unde se dau acceleratiile reale ,cele masurata cum trebuie
    5 13
  • Iar daca va e lene sa cautati,va dau eu performantele reale .mazda 2,90caluti,0-100 10,5 sec,0-160 38 sec :))),le poti masura cu clepsidra
    6 12
  • Vreti putere, luati mx5 cu acelasi motor 1.5 aspirat dar de 132 CP.
    Pentru o subcompacta atat de usoara 90 CP sint de ajuns cand targetul e un consum mic, ba chiar minim in segmentul B.
    8 2
  • In 5 ani o masina din asta e galeata de rugina, de-asta nu se cumpara. Tehnologie de top, tabla si sasiu facute din hartie igienica
    2 6

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru