Drivetest Maserati Levante

Maserati Levante zoom
de Gabriel Nica, Foto: Ciprian Mihai
Miercuri, 09.03.2022
Evoluție?

Să începem cu elefantul din încăpere: acesta e un SUV Maserati. Alfieri Maserati probabil se învârte în mormânt acum, undeva la 5.000 de rotații pe minut. Totuși, Levante s-a dovedit un produs de succes și, deși pare suspect să încep această recenzie astfel, acest uriaș chiar transmite ADN-ul sportiv al mărcii prin pielea Nappa care acoperă fiecare pătrățică din interiorul său luxos.

Curios lucru, nu? De obicei, când vorbim de un SUV cu pretenții sportive, nu prea aducem brandul Maserati în discuție. Suntem mai mult concentrați pe Porsche, pe Aston Martin sau pe BMW. De înțeles de altfel, acestea trei fiind branduri ce au ajuns pe primele pagini ale publicațiilor de profil mult mai des în ultimul timp. Asta nu înseamnă că Maserati face un produs mai puțin bun. Ci doar că lumea nu e atentă la ce opțiuni are, atunci când caută un astfel de model.

De aceea am decis să vorbim cu cei de la Maserati și să vedem exact ce are de oferit această platformă. Mai mult, odată cu acest experiment, am vrut să aflăm și dacă primul Levante electrificat se poate ridica la înălțimea așteptărilor. Este acesta un supraviețuitor adevărat? Poate duce moștenirea grea înainte, chiar dacă are doar, ATENȚIE, patru cilindri?

PREZENTAREA VIDEO A MAȘINII TESTATE

Maserati Levante

  • Pret de pornire 83.000 €
  • Pret model testat 108.000 €
  • CUI SE ADRESEAZĂ?
  • FĂCUTĂ PENTRU
  • IZOLARE FONICA
  • COOLNESS EFFECT

Motor / Transmisie

Aici apar primele semne de întrebare, pentru că e atipic să vezi un SUV de asemenea dimensiuni, propulsat de un motor care poate fi regăsit pe modele hatchback, la o fracție din prețul cerut aici. Istoria Maserati te împinge spre anumite propulsoare, mai ales cele care au fost preparate de Ferrari pentru că, da, sub capota unor modele din gama curentă, vei mai găsi motorizări garnisite cu know-how din Maranello.

Aici vorbim de motoarele V6 sau V8, primele fiind, de altfel, recunoscute printre pasionați pentru sunetul specific livrat pe mașinile Maserati. Și, deși eram curios să experimentez un astfel de propulsor pentru primul meu contact cu un SUV Maserati, soarta a decis să îmi atribuie bățul scurt. Am plecat la plimbare cu versiunea hibridă. Pardon. Am făcut o gafă pe care o fac intenționat majoritatea producătorilor auto. Am zis „hibrid”, deși aici vorbim despre un mild-hybrid. 

Hai să vedem ce înțelege Maserati prin „hibrid”. Pe lângă motorul de 2 litri cu 4 cilindri în linie, pe benzină, mai ai și un sistem micro-hibrid sau mild-hybrid la 48V, care preia o parte din atribuțiile auxiliare. Practic, ai un mic motor electric la bord, împreună cu o și mai mică baterie, care se asigură că aerul condiționat (printre altele) funcționează, chiar dacă propulsorul cu combustie se oprește. Scopul acestui sistem este să scadă consumul și emisiile, dar e mult de muncă până acolo.

Per total, ai la dispoziție 330 CP și 450 Nm de cuplu, dar va trebui să „muncești” pentru ele. Asta pentru că puterea maximă e atinsă la 5.750 RPM în timp ce cuplul maxim este livrat la 2.250 RPM. Practic, dacă vrei să beneficiezi de toate resursele acestui angrenaj, va trebui să urci serios în ture.

Livrarea acestora către cele patru roți ale mașinii se face liniar și aproape neobservabil în cam toate modurile de condus. Sunetul propulsorului aproape că lipsește din habitaclu, iar totul în jurul tău pare că se mișcă în reluare atunci când accelerezi puternic. Apoi te uiți la vitezometru și îți dai seama că izolarea fonică nu e întotdeauna un lucru bun. Nu de puține ori am fost surprins de viteza cu care rulam, eu fiind ferm convins că mă aflu destul de bine sub limita legală.

Cutia de viteze lucrează impecabil, iar asta e, în mare parte, de așteptat, având în vedere că e aceeași unitate cu 8 rapoarte de la ZF, folosită de o multitudine de producători în ziua de azi.

În modul Sport poate deveni chiar brutală la schimbările de treaptă. Dar e numai o picătură într-un pahar. Pentru că, per total, totul pare sedat atunci când conduci acest Maserati, chiar și atunci când îl reglezi cu cele mai sportive setări.

Consum

Așa cum ziceam, ca să simți cei 330 de cai putere ai lui Maserati Levante hibrid, trebuie să forțezi micul propulsor de sub capotă, iar asta va cere doze suplimentare de suc de dinozauri din rezervor. Nu te aștepta ca acel sistem la 48V să te ajute foarte mult în acest sens. Per total, mașina va rămâne însetată.

Conform testelor WLTP, Maserati Levante Hibrid ar trebui să afișeze un consum mixt de aproximativ 11 l/100 km. Ei bine, numerele obținute de mine au fost un pic diferite. Prin urbea numită București, nu am văzut cifre sub 16 l/100 km, iar asta când am mers cât se poate de domol. Media a fost mai aproape de 18 l/100 km.

În afara orașului, în regim de Drum Național, cu o viteză medie de 75 km/h, consumul a scăzut la valoarea de 8.5 l/100 de kilometri. Pe autostradă, la 130 km/h, acesta a urcat din nou peste valoarea oficială, afișajul mașinii indicând un costisitor 12 l/100 kilometri.

Cu un rezervor de 80 de litri, asta înseamnă că autonomia ta variază destul de mult, între 500 și 900 de kilometri, în funcție de regimul de exploatare.

Rivalii lui Maserati Levante nu se laudă cu cifre mai bune, dar nici nu se bazează exclusiv pe motoare de 2 litri. Cel mai important rival aici este Porsche Cayenne Coupe. Modelul german are un consum mixt estimat la 9.4 l/100 kilometri, deși sub capota celui mai accesibil Cayenne Coupe se află un V6 de 340 CP.

Tot aici am putea include și BMW X6 în versiunea entry-level xDrive40i. Modelul bavarez are o putere de 333 CP dintr-un motor de 3 litri, cu șase cilindri în linie, și un consum estimat de 10.5 l/100 km. Versiunea Mercedes-Benz GLE 350e este singura alternativă care folosește tot un motor de 2 litri sub capotă, dar vorbim despre un hibrid plug-in, care are alături și un motor electric mult mai puternic, de 136 CP și poate rula exclusiv electric. Această aptitudine îi permite să se laude cu valori de consum ridicol de mici: sub 3 l/100 kilometri în testele sintetice.

Performanţe

Greutatea suplimentară a lui GLE 350e îl face cel mai lent model din tot segmentul, deși are un nivel de putere comparabil cu Maserati Levante și fix la fel cu BMW X6 xDrive40i. De altfel, Maserati nu stă deloc rău la acest capitol, comparativ cu rivalii.

Accelerația de la 0 la 100 km/h durează 6 secunde și este identică cu cea oferită de versiunea V6 de 350 CP din gama Maserati. Cel mai rapid în această comparație este BMW X6 xDrive40i, care atinge viteza de referință în doar 5.7 secunde. La polul opus se află modelul de la Mercedes-Benz, așa cum am menționat, cu 6.9 secunde.

Porsche Cayenne va fi pe picior de egalitate cu Maserati Levante în această privință, deși are la dispoziție ceva mai multă putere și doi cilindri în plus. Oricum ar fi, accelerația de pe loc a oricărei mașini din această listă va fi destul de rapidă pentru 90% dintre șoferi.

 

Interior

Mașinile cu adevărat premium se diferențiază de restul modelelor de pe străzile patriei prin câteva elemente care țin mai mult de subtilități. Un astfel de criteriu este cel al posibilității personalizării mașinii pe care o comanzi. Maserati este și a fost întotdeauna, unul dintre acele branduri care face tot ce îi stă în putință pentru a satisface gusturi exigente. Această atitudine devine evidentă atunci când accesezi habitaclul.

Oriunde te uiți sau pui mâna ești întâmpinat de materiale de foarte bună calitate. Modelul pus la dispoziția mea era decorat cu piele Nappa neagră și cusături contrastante albastre, un element ce este disponibil doar pe versiunile hibride. Totul în jurul meu a fost îmbrăcat în piele, de la scaune, la bord, panourile ușilor și buzunarele din partea de jos a acestora. Știți voi, acolo unde producători precum BMW sau Mercedes-Benz se zgârcesc, chiar și pe mașini de 100.000 de euro.

Unde nu aveam piele, eram întâmpinat de alte materiale alese. Decorațiunile de pe planșa de bord sau de pe consola centrală erau făcute din lemn negru lucios, plafonul și stâlpii erau îmbrăcați în alcantara și până și butucul central al volanului era îmbrăcat de un strat de piele.

Designul este unul cuminte per total și trădează platforma mai învechită pe care rulează Levante. Instrumentarul de bord este jumătate analog și jumătate digital, în timp ce ecranul de 8.4 inch de pe planșa de bord ar putea fi considerat mic de moderniștii care își doresc adevărate televizoare la bord.

Eu, unul, apreciez mai degrabă un ecran mic, dar integrat cum trebuie în designul general al cabinei (cum este cazul lui Levante). Prefer asta, decât soluții ce par a fi mai mult improvizații de ultim moment, cu ecrane trântite ostentativ deasupra aeratoarelor.

În ceea ce privește ergonomia, nu am nicio critică, pentru că totul este poziționat așa cum te-ai aștepta. Avem chiar și butoane fizice pentru controlul sistemului de climatizare, o raritate în industria de azi. Mai mult, avem și două butoane rotative pe consola centrală, poziționate unul deasupra celuilalt, care te ajută să controlezi sistemul multimedia.

O critică poate fi spațiul limitat la cap în zona din spate, mai ales pe modelele cu trapă panoramică. Este doar cazul persoanelor de peste 1.80. De asemenea, spațiile de stocare sunt destul de mici, atât în buzunarele ușilor, cât și în interiorul cotierei.

În ceea ce privește portbagajul, ai la dispoziție 480 de litri de stocare, cel mai puțin dintre toți rivalii. Lider aici este Cayenne, cu 625 de litri disponibili, urmat de BMW X6 cu 580 de litri și Mercedes-Benz GLE Coupe cu 510 litri.

Preţ de achiziţie

În România, dacă vrei să achiziționezi un Maserati Levante, te uiți la prețuri care încep de la 83.000 de euro cu TVA. Un detaliu foarte interesant este faptul că acest preț este identic și în cazul modelului hibrid, dar și în cazul modelului cu motor V6 de 350 CP.

De aici, însă, lucrurile se complică. Asta pentru că un Maserati se configurează, nu se cumpără pur și simplu, adică în versiunea de bază. Modelul meu de test purta o etichetă de aproximativ 108.000 de euro, cu opționale de aproape 25.000 de euro incluse. Cam cât o mașină de oraș.

Printre cele mai scumpe opțiuni am regăsit jantele cu design specific, care aveau 21 de inch (4.400 de euro), tapițeria de piele (3.100 de euro), culoarea Grigio Evoluzione (2.650 euro), farurile adaptive LED cu funcție Matrix (2.300 de euro), pachetul de asistență la condus (3.800 de euro) și sistemul audio Harman Kardon (1.500 de euro).

Prețul de pornire pentru un Levante e mai mare decât cel rivalului BMW X6 xDrive40i, care pornește de la 79.700 de euro pe piața locală.

În rest, vorbim de prețuri asemănătoare sau mai mari. Un Mercedes-Benz GLE 350e pornește de la 84.800 de euro, dar vei primi un bonus de la stat prin programul Rabla, pentru că vorbim de un model PHEV. Porsche Cayenne Coupe, însă, nu e la fel de „norocos” și are un preț de pornire de 91.300 de euro. Bătălia e crâncenă, așadar, și se va duce mai ales în zona opțiunilor bifate.

Siguranţă

Maserati Levante nu a fost supus testelor de la Euro NCAP. Surprinzător, mai ales că vorbim despre un model ce a fost lansat acum 6 ani. Cu toate acestea, putem să ne facem o idee cu privire la siguranța oferită de SUV-ul italian.

Lista de elemente standard la capitolul siguranță este bogată. Levante vine cu șase airbag-uri în dotarea standard, dar și cu o armată de sisteme de siguranță activă. Cele mai interesante sunt controlul vectorial al cuplului (disponibil în modul Sport) și pachetele care sunt atente în locul șoferului la ce se întâmplă pe șosea (monitorizarea unghiului mort, cruise controlul adaptiv cu Stop&Go, avertizarea la părăsirea accidentală a benzii de rulare și avertizare la o potențială coliziune cu mașina din față).

Ţinută de drum

Așa cum spuneam, ADN-ul mărcii Maserati este plin de reușite în motorsport. Vorbim, astfel, de un brand care a încercat să își păstreze pedigree-ul intact de-a lungul timpului și să ofere clienților un mix unic de lux și agresivitate. Cum se mulează. însă, aceste atribute pe un SUV?

Ei bine, de lux am vorbit deja, iar Levante nu suferă deloc la acest capitol. Când vine vorba de apetit sportiv, deși am avut la dispoziție cel mai slab motorizat model din gamă, am putut urmări la muncă șasiul de dedesubt și nu am fost dezamăgit.

Levante vine echipat standard cu o suspensie pneumatică ce poate fi reglată cu ajutorul a două butoane de pe consola centrală. Unul se ocupă de garda la sol, în timp ce al doilea se ocupă de duritatea amortizoarelor. Pe lângă asta, SUV-ul italian are și o distribuție aproape perfectă a maselor pe punți (51:49), dar și un sistem de tracțiune integrală care se ocupă mai întâi de puntea spate și apoi, doar dacă e neapărată nevoie, de cea de pe față. Adaugă și un diferențial cu alunecare limitată, standard pe puntea spate, și deja îți dai seama că Maserati nu se joacă pe partea de dinamică.

Mersul normal prin traficul bucureștean mi-a arătat că dacă tot ce îți dorești este confort, Levante nu e pentru tine. Acesta e un sportiv, iar suspensia rigidă îți va aduce aminte asta de fiecare dată când lovești una dintre multele gropi de pe drumurile noastre.

Condu un Levante prin oraș și se va simți stingher, cramponat de toți și toate pe benzile înguste și aglomerate ale urbei. Cel mai bine îl experimentezi la drum lung, preferabil pe o serie de serpentine sau drumuri virajate serios.

Acolo începi să simți ADN-ul sportiv al mărcii. Ba chiar m-aș hazarda să spun că Porsche Cayenne Coupe și-a găsit, în sfârșit, un rival pe măsură. Condus sportiv, Levante tinde să elimine subvirarea, care apare doar în condiții extreme și doar din cauza inerției mari, aduse de cele aproximativ 2.100 de kilograme.

Mai mult, poți transforma SUV-ul într-un monstru supravirator de peste 5 metri, doar cu pedala de sub piciorul tău drept. Tot ce trebuie să faci este să apeși cu nesaț pe ea în mijlocul virajului și să observi cum spatele caută să plece de pe trasa ideală. Superbissimo!

Tot în mijlocul virajului vei observa că primești feedback real prin intermediul volanului, grație sistemului de servodirecție hidraulic pe care Levante îl folosește, o raritate pe orice fel de mașină în ziua de azi.

Cu toate acestea, oricât de agil s-ar simți Levante pe viraje, nu am putut să nu suspin după ceva mai multă emoție. Iar această lipsă vine nu de la platformă, ci de la motorul de sub capotă. Comparativ cu un V6 care pur și simplu urlă la tine, motorul de 2 litri e o amintire tristă a vremurilor pe care le trăim. Sigur, te pune în mișcare destul de rapid, dar pur și simplu nu se ridică la înălțimea șasiului extraordinar creat de cei de la Maserati.

Vizibilitate

Din cauza formei alungite spre spate, ce se aseamănă cu un Coupe înălțat, Maserati Levante are unele carențe în ceea ce privește vizibilitatea. Observi imediat faptul că luneta este plonjată și că taie din unghiul vizual, în timp ce stâlpii parbrizului sunt și ei deranjanți.

Nu vei avea însă nicio problemă la manevrele de parcare, pentru că inginerii Maserati au reparat ce-au "stricat" designerii și au montat un sistem de camere care îți oferă o vedere la 360 de grade a mașinii, dacă ai nevoie de orientare în spațiu. Camera chiar are o rezoluție și o calitate bună, mai ales ziua. Noaptea scade simțitor calitatea ei.

Senzorii de parcare față și spate sunt și ei nelipsiți din program, iar camera de marșarier este dublată de una frontală, care poate fi și ea utilă dacă-ți place să trăiești periculos și să parchezi aproape de pereți.

Tehnologie

Din punct de vedere tehnologic, Levante începe să își piardă din aură atunci când îl așezi în fața rivalilor germani. Aici încep să se vadă crăpăturile din fața imaculată pe care au pictat-o cei din Italia. Asta pentru că Levante rulează pe aceeași platformă ca frații săi Ghibli sau Quattroporte, și toți au ceva ani de carieră în spate. Iar ridurile nu iartă pe nimeni.

Instrumentarul de bord este analog în mare parte, cu un ecran de 7 inch în mijloc, pentru diverse informații utile. Ecranul sistemului multimedia este de 8.4 inch și răspunde impecabil la comenzi. Are funcție tactilă, iar pentru curățarea sa primești o cârpă din mătase cu inscripția Maserati.

Per total, ai la dispoziție toată tehnologia de care ai putea avea nevoie, dar, chiar și așa, din acest punct de vedere, Levante se simte un pic mai... old-school. Unii oameni apreciază asta, și printre ei mă număr și eu. Prefer oricând un instrumentar de bord analog, în fața unuia digital. Prefer oricând un ecran mai mic și butoane fizice în cabină, decât sisteme care îți distrag atenția la drum. Cu toate acestea, oamenii ca mine sunt puțini, iar majoritatea publicului preferă abordările celor de la Mercedes-Benz sau BMW.

Mai mult, consider că unele îmbunătățiri punctuale ar fi fost utile. De exemplu, un sistem Head-Up Display ar fi de apreciat. La fel și o calitate mai bună pentru sistemul audio Harman Kardon. Sigur, ai la dispoziție sistemul Bowers & Wilkins daca ești audiofil, dar pentru 1.500 de euro, sistemul Harman Kardon ar trebui să ofere ceva mai multă calitate.

Design

Surprinzător pentru mulți, cei de la Maserati au reușit să creeze un SUV care arată mai mult a fastback, cu o gardă la sol ceva mai ridicată. Deși are o lungime de peste 5 metri, în persoană, Levante se simte mult mai compact.

Cu toate acestea, capota lunga, proporțiile musculoase și liniile simple creează un impact vizual grațios și agresiv în același timp. Partea frontală e dominată de o grilă uriașă cu tridentul din Bologna poziționat aproape ostentativ în mijlocul ei.

Pentru că aici am avut de-a face cu un model hibrid, la exterior am avut parte de câteva inserții de culoare albastră pe fundalul gri al mașinii: Ele s-au găsit pe aripile față, în dreptul aeratoarelor, pe etriere sau în sigla de pe montantul posterior. Toate se regăsesc exclusiv pe versiunile hibride.

Per total, comparat cu rivalii săi, Levante se simte ca o operă de artă. Nu suportă comparație din acest punct de vedere, iar modelul italian demonstrează că un SUV Coupe nu trebuie neapărat să fie încovoiat excesiv de spate. Simplitatea lui Maserati Levante îl face să joace într-o cu totul altă clasă.

Nu ne-a placut

  • Rigiditatea suspensiei
  • Tehnologia învechită
  • Prețul unor opțiuni ce ar trebui să fie standard

Ultimele teste


  • Supererou deghizat

  • Atipic

  • Simfonie pentru suflet

  • Alianță neașteptată

Comentarii (5)

  • MuresMures
    sa dai pe o masina 100k + si de 6 ani nici nu a fost testat EuroNCAp mi se pare o prostie FOARTE mare...dar na...
    6 6
  • Grim Reaper
    @Mures^2
    cum se merge cu masina asta nu te mai salveaza niciun euroîncap. Asa ca nu conteaza.
    5 4
  • 108.000 euro pe o masina din 2016, ca asta nu se numeste facelift. In rest au "compensat" cu valori de consum uriase si cu un un pachet tehnologic invechit. Nu ne mai miram de ce nu o vezi prea des pe sosea, practic este o masina dedicata pasionatilor de Maserati si cam atat, pentru restul oamenilor nu prea face sens. nici pentru cei cu bani care la banii astia au variante mult mai ok, nici pentru cei cu buget redus...ca nu e o masina de buget. Stiu ca din cauza vanzarilor reduse au avut si probleme financiare cei de la Maserati, eu in locul lor as scoate rapid urmatorul model cu care sa imi scot parleala.
    8 4
  • Andrei
    Masina asta nu are mai mult de 3.5 puncte din 5. Sistemul de notare e eronat, aici toate masinile au acelasi punctaj.
    E o masina de 6 ani, dar care arata ca una de 10 ani la interior, motor in 4 cilindri ce trebuie tinut sus in ture, ce genereaza consumuri mai mari decat motoarele in 6 cilindri ale concurentei, lipsa de rafinamnt si confort din cauza aceluiasi propulsor samd.
    8 3
  • Florin Oprea
    Asta da reducere a poluării cu șmecheria jegoasă numită HIBRID, 18 l/100 km
    4 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru