Drivetest Leapmotor C10

4.2
Leapmotor C10 zoom
de Silvian Irimia, Foto: Dragoș Savu
Luni, 07.04.2025
Made in China

În ultimii ani, piața auto europeană a fost martora unei schimbări semnificative, cu tot mai multe modele electrice provenind din China. Leapmotor C10 este cel mai recent exemplu al acestei tendințe și reprezintă un pas important pentru un producător mai puțin cunoscut, dar ambițios.

Leapmotor poate că nu este un nume cu greutatea altor branduri chinezești, precum BYD sau Geely, dar C10 își propune să schimbe asta. Este un SUV complet electric, echipat cu o gamă impresionantă de tehnologii moderne și o strategie de preț care vizează direct consumatorii europeni.

C10 nu este doar un alt vehicul electric care încearcă să pătrundă pe piața aglomerată; este o declarație de intenție. Leapmotor dorește să demonstreze că poate concura de la egal la egal cu branduri consacrate, atât în ceea ce privește inovația, cât și valoarea oferită.

Acum rămâne întrebarea: poate Leapmotor C10 să facă față așteptărilor ridicate ale pieței europene și să stabilească un nou standard pentru EV-urile accesibile? Ca să răspundem cât mai bine la întrebare, am pregătit și un video de prezentare.

PREZENTAREA VIDEO A NOULUI LEAPMOTOR C10

Leapmotor C10

  • Pret de pornire 41.900 €
  • Pret model testat 43.900 €
  • CUI SE ADRESEAZĂ?
  • FĂCUTĂ PENTRU
  • IZOLARE FONICA
  • COOLNESS EFFECT

Motor / Transmisie

Dacă ești genul de persoană care se decide greu, atunci când vine vorba de motorizări, ar trebui să le mulțumești celor de la Leapmotor pentru că ți-au salvat mult timp. Dacă în China ai mai multe versiuni din care poți alege, pe piața europeană primim o singură configurație.

Vorbesc despre un singur motor electric, montat pe puntea spate, care dezvoltă 218 cai putere și un cuplu motor maxim de 320 Nm. Bateria are o capacitate netă de 69.9 kWh, iar autonomia declarată oficial este de 424 kilometri.

C10 vine la pachet și cu modul One Pedal Drive care își face treaba bine și ajută enorm la mersul în zonele urbane. Practic, vei folosi pedala de frână destul de rar.

Totodată, poți seta cât de agresivă să fie frânarea regenerativă. Totuși, această reglare nu o faci din padelele aflate în spatele volanului, așa cum vedem la majoritatea vehiculelor electrice.

Situația stă puțin diferit. Leapmotor C10 vine la pachet cu 4 moduri de rulare diferite: Eco, Comfort, Sport și Perso. Dacă primele 3 moduri vin deja cu setări prestabilite pentru accelerație, frânare regenerativă și direcție, în modul Perso îți poți face de cap.

Poți seta cât de sensibilă să fie pedala de accelerație (Smooth, Stable, Robust), cât de agresivă să fie frânarea regenerativă (Low, Standard, High) și cât de tare să fie direcția (Comfort, Standard, Sport).

Din punct de vedere al răspunsului la accelerație nu pot să zic că am simțit niște diferențe notabile în momentul schimbării modului de rulare. Desigur, dacă ești în Eco vei observa că pedala de accelerație este mai amortizată, în timp ce în modul Sport răspunde imediat.

Totuși, în rest accelerația este constantă și liniară în cea mai mare parte a timpului. Chiar dacă este un model electric și cuplul este livrat instant, C10 nu te va ține în scaun. Practic, mașina se comportă exact ca un SUV de familie clasic, mereu previzibil, fără surprize. Cel puțin dacă e uscat asfaltul.

În ultima zi de test, după o noapte de ploaie, asfaltul era destul de ud. Au fost două momente când a trebuit să accelerez ceva mai tare, iar spatele mașinii a decis să iasă pentru câteva zecimi de secundă la dans.

Cel mai ciudat lucru pe care l-am simțit la această mașină a fost pedala de frână. Când aveam activat modul One Pedal, pedala de frână se simțea mult mai naturală, exact ca la majoritatea mașinilor. Dar, în momentul când dezactivam One Pedal, pedala își schimba comportamentul la 180 de grade, devenind mult prea sensibilă.

De la prima stație de încărcare și până în prezent, Renovatio e-charge a totalizat peste 1,5 milioane de sesiuni ale utilizatorilor. S-au încărcat peste 28 de milioane de kWh și a fost evitată o eliberare a peste 28.000 de tone de CO2.

Consum

Cum spuneam, Leapmotor C10 are o baterie cu o capacitate netă de 69.9 kWh și o autonomie oficială de 424 de kilometri. Apropo, din sistemul multimedia poți alege două moduri în care să îți fie afișată autonomia. Ai o afișare standard, adică atunci când ai bateria 100%, vei vedea în bord valoarea omologată WLTP de 424 kilometri.

A doua variantă, și sincer singura care are sens din punctul meu de vedere, este afișarea dinamică. Practic se bazează pe consumul recent și îți va arăta o valoare mult mai apropiată de cea reală. De multe ori vei vedea că valoarea autonomiei scade brusc când faci trecerea între afișări.

Spun asta deoarece când am luat mașina aveam afișată valoarea standard. După 5 minute am schimbat la afișarea dinamică și autonomia a scăzut de la 420 la 280 kilometri. În cele 3 zile pe care le-am petrecut cu mașina, temperaturile au fost destul de scăzute, iar climatizarea a fost mereu pornită.

Din punct de vedere al consumului, în mediul extra urban am avut cifre de peste 23 kWh/100 km, indiferent că m-am aflat pe autostradă sau pe drum național. În oraș, consumul a fost în jur de 19-20 kWh. Per total, consumul mediu a fost de 22.4 kWh/100 km. Asta înseamnă că autonomia reală este undeva între 280 și 300 de kilometri.

Având în vedere că în 95% din timp am mers în modul Eco, valoarea consumului meu a fost destul de îndepărtată de consumul mediu declarat oficial, adică 19.8 kWh/100 km. Mai trebuie menționat că pompa de căldură, un accesoriu important când vorbim despre un vehicul electric, este disponibilă standard pe C10.

Când vine vorba de puterea de încărcare, Leapmotor C10 s-ar putea descurca mai bine. La o priză cu încărcare rapidă de tip DC, vehiculul din China se încarcă cu maxim 83 kW, o cifră cu care nu prea te poți lăuda în 2025.

Cel mai apropiat rival pentru Leapmotor C10 este clar Tesla Model Y. De când îți arunci ochii la interior, vei vedea foarte multe asemănări între cele două mașini. Tot în categoria asta putem să mai punem Skoda Enyaq și Ford Mustang Mach-E.

Pentru a păstra lucrurile echilibrate, am luat pentru rivali versiuni care să fie apropiate de C10 ca performantă și capacitate a bateriei. Astfel, Tesla Model Y Standard Range are o baterie de 50 kWh. Cu toate că are o baterie mult mai mică, Model Y are un consum de 16.6 kWh/100 km și o autonomie declarată de 455 kilometri.

Skoda Enyaq, în versiunea de bază, are o baterie de 63 kWh, un consum mediu de 15.4 kWh/100 km și o autonomie, în ciclul WLTP, de 437 km. Ford Mustang Mach-E Standard Range are cea mai mare baterie dintre aceste modele, de 75.7 kWh. Consumul mediu este de 17.4 kWh/100 km, iar autonomia oficială este de 440 km.

Performanţe

Cum am menționat și mai sus, Leapmotor C10 vine la pachet cu 218 cai putere și un cuplu motor de 320 Nm. Are o masă de aproape două tone, dar sprintul de la 0 la 100 de km/h se face în 7.5 secunde, un timp destul de bun. Viteza maximă este de 170 km/h.

Tesla Model Y are 204 cai putere. Totuși, când vine vorba de performanțe, modelul american stă mai bine. Sprintul de la 0 la 100 de km/h se face în 6.9 secunde, iar viteza maximă este de 217 km/h.

Skoda Enyaq oferă tot 204 cai putere, dar este ceva mai lentă. Pentru a ajunge la 100 de km/h are nevoie de 8.1 secunde, iar viteza maximă este de 160 km/h. Ford Mustang Mach-E are cea mai mare putere, adică 269 CP. Totuși, sprintul de la 0 la 100 de km/h se face în 6.9 secunde, exact ca în cazul lui Model Y, iar viteza maximă este de 180 km/h.

Interior

V-am spus deja că Leapmotor C10 are un interior foarte asemănător cu ce vedem pe Tesla. De fapt, multe dintre aceste noi modele venite din China s-au inspirat din ideea de interior a celor de la Tesla. Aici mă refer la un habitaclu rece, lipsit de orice fel de buton fizic, cu două ecrane mari și lumini ambientale. Atât.

Personal, nu apreciez aceste lucruri, un lucru puțin paradoxal având în vedere că m-am născut în anul 2000. Spun asta pentru că până am ajuns să am permis de conducere, mașinile deja începuseră să devină un fel de „ecrane pe roți”.

Pentru a descuia și încuia mașina, nu ai o cheie normală, ai un card pe care trebuie să îl apropii de oglinda laterală a șoferului. Pentru a porni mașina, nu ai un buton start/stop. Cartela trebuie pusă într-o zonă specială pe consola centrală și abia apoi poți porni la drum.

Singurele butoane fizice sunt cele pentru geamurile electrice, rotițele de pe volan și cele 3 butoane aflate pe plafon. Asta înseamnă că sistemul de climatizare este integrat în ecranul central. Cum nu există butoane fizice sau rotițe pentru climatizare, mereu vei fi nevoit să îți iei privirea de la drum.

Butoanele pentru geamuri au funcția inversată. La toate mașinile pe care le-am condus, dacă împingi de acel buton, geamul se ridică și viceversa. Ei bine, la Leapmotor este invers.

Cu butoanele de pe volan poți regla anumite lucruri. De exemplu, pentru a regla oglinzile laterale, intri într-un meniu special din sistemul multimedia și cu rotițele de pe volan le reglezi.

Pe plafon ai butonul de avarii, un buton pentru protecția plafonului panoramic și un buton configurabil. În cazul meu, acel buton era configurat să mute poziția scaunului pasagerului.

Din punct de vedere al materialelor, cei de la Leapmotor nu s-au zgârcit. În zona superioară a bordului și a portierelor regăsim suprafețe acoperite cu materiale moi, plăcute la atingere. Singurele zone în care găsești un material ceva mai neprietenos sunt în părțile de jos ale bordului și ușilor.

Gurile de ventilație sunt frumos ascunse în bord, în timp ce toată partea mediană a bordului este traversată de o bandă de lumină ambientală. E foarte interesant faptul că poți selecta ca lumina ambientală să se schimbe automat la 3-4 secunde. Practic, te simți ca de Crăciun când stai în fața bradului.

Când vine vorba de izolarea fonică, Leapmotor se descurcă admirabil până ce ajungi la viteze cu care te deplasezi în mod normal în mediul extra-urban. Până la 90-100 de km/h, habitaclul reprezintă o zonă liniștită, dar după ce treci de 100-110 km/h, te lovește un zgomot puternic de vânt. La viteze de autostradă, zgomotul devine și mai accentuat.

Scaunele sunt minunate. Acestea sunt dintr-o piele de culoare neagră și sunt extrem de moi. Ele vin cu funcție de încălzire și ventilație. Mai mult, cred că singura mașină pe care am condus-o cu un șezut atât de încăpător și moale precum Leapmotor C10 a fost un Volvo V70 din 2009. Și mașina aceea avea un fotoliu în loc de scaun. Cel mai interesant lucru este că aceste scaune se rabatează pe spate la 90 de grade.

Din punct de vedere al spațiilor de depozitare Leapmotor C10 se descurcă foarte bine. Dacă nu luăm în calcul torpedoul absolut minuscul (sunt multe supercaruri care au torpedou mai mare), în rest ai destul loc. Spațiile din ușă sunt largi, în timp ce în cotieră îți încape orice.

Mai mult, ai și un suport pentru telefonul mobil și o zonă ascunsă sub controla centrală. Desigur, această consolă încorporează și două suporturi de pahare. Spațiul este atât de generos deoarece selectorul transmisiei a fost poziționat pe coloana de direcție, în dreapta volanului.

De departe cel mai plăcut aspect la această mașină, când vine vorba de spațiu, este locul pe care îl au pasagerii din spate. Vă spun sincer că modele consacrate pentru locul generos din spate (precum Skoda Superb și Kodiaq) și-au găsit un rival pe măsură.

Nu există un tunel median, deci podeaua este plată. Cu tot cu scaunul șoferului setat la înălțimea mea, de 1.85 metri, aveam spațiu la genunchi mai mult de o palmă. La cap, aceeași poveste, chiar dacă mașina mea de test venea cu un plafon panoramic uriaș.

Din păcate, Leapmotor C10 nu vine cu un frunk, deși cred că ar fi avut loc de unul. Hayonul se acționează electric de la un buton ascuns, aflat lângă blocul optic al stopului din dreapta. Volumul portbagajului este de 435 de litri.

Comparativ, Tesla Model Y vine cu un volum al portbagajului de 854 de litri, aproape dublu față de C10. Skoda Enyaq are un portbagaj de 585 de litri, în timp ce Ford Mustang Mach-E oferă 402 litri de spațiu.

Preţ de achiziţie

În acest moment, în România, Leapmotor C10 are un preț de pornire de 41.900 de euro, cu TVA. C10 poate fi comandat doar în două versiuni de echipare. Cea de bază se numește Style și cea de top, pe care am testat-o noi, se numește Design și costă în plus cu 2.000 de euro.

Pentru acești bani, față de Style, mai primești volan încălzit, scaunele din piele artificală de culoare neagră, sistemul de iluminare ambientală, jante de 20 de inch, hayon acționat electric și scaune față cu încălzire și ventilație.

Tesla Model Y are un preț de pornire de 44.990 de euro. Totuși, pentru restul de opționale, jante de 20 de inch, interior alb și culoare exterioară trebuie să mai scoți ceva bani din buzunar.

Skoda Enyaq a primit un facelift în acest an, iar prețul de pornire este de 42.101 euro cu TVA. Și la acest model vei fi nevoit să mai scoți destui bani pentru niște dotări opționale asemănătoare cu ce găsești pe Leapmotor.

Ford Mustang Mach-E are un preț de pornire de 53.500 de euro cu TVA. Totuși, pentru acest preț, Ford oferă din standard destul de multe dotări.

Siguranţă

Leapmotor C10 a fost supus testelor Euro NCAP, unde a obținut 5 stele cu brio. Protecția pentru adulți a fost notată cu 89%, în timp ce protecția pentru copii a primit un procent de 85%. Totodată, siguranța pentru pietoni a fost notată cu 77%, în timp ce sistemele de siguranță au primit 76%.

Pe lângă notele obținute aș dori să mai menționez anumite lucruri. De exemplu, C10 nu va pleca de pe loc dacă șoferul nu își pune centura. Totodată, există o cameră care monitorizează fața șoferului pentru a-i monitoriza nivelul de atenție.

Din păcate, de multe ori, acesta a dat niște erori cu mine. Cumva o dată la două minute mașina începea să scoată sunete de avertizare cum că aș avea ceva pe față și nu îmi poate citi fața. Cred că asta înseamnă că ar trebui să mă tund.

Totodată, după ce am dezactivat acest sistem de monitorizare, a început o altă avertizare. Mașina avea impresia că sunt obosit. Totuși, țin să menționez că începusem să conduc de 10 minute. Unele sisteme, precum cel de menținere a benzii, nu pot fi dezactivate în mers. Trebuie neapărat să fii staționat și cu mașina în modul Park.

Încă un sistem cu care „am intrat în conflict” a fost cel de monitorizare al vieții la bord. Practic, când tu (șoferul) pleci, mașina va claxona și va lumina farurile de 5 ori pentru a alerta șoferul că e cineva în mașină. Din păcate, acest sistem s-a pornit și când era doar un ghiozdan pus pe podea.

Ţinută de drum

Din primele momente pe care le petreci în spatele volanului îți vei da seama că Leapmotor C10 nu vrea să pară ceva ce nu este. Mă refer la faptul că mașina e gândită pentru confort, lucru pe care îl vei simți atunci când abordezi un viraj ceva mai tare. Mișcarea de ruliu este pronunțată, iar tangajul se simte atunci când accelerezi mai agresiv.

Desigur că și suspensia este setată pentru confort, iar C10 face o treabă bună în a filtra o mare parte din gropi, denivelări, limitatoare de viteză și alte imperfecțiuni din drum. Din păcate, când treci peste denivelările scurte vei auzi anumite zgomote neplăcute de la suspensie.

Direcția se comportă în moduri diferite, în funcție de modul de rulare pe care îl alegi. În modul Comfort, direcția este foarte ușoară. Acest lucru este un avantaj pe străzile înguste din oraș, având în vedere că C10 are o lungime de 4.9 metri.

Desigur, în afara orașului nu ai pic de feedback sau precizie. Din fericire, lucrurile se schimbă în bine când treci în modul Sport. Direcția este simțitor mai grea și Leapmotor C10 se descurcă onorabil pe viraje.

Vizibilitate

Nu am ce să-i reproșez acestui model din punct de vedere al vizibilității. Vezi foarte bine prin parbriz și lunetă și niciun montant nu mi s-a părut atât de gros încât să mă încurce.

Oglinzile laterale sunt mari, potrivite pentru un SUV de segment D. Mai mult, C10 vine cu un sistem de camere cu vedere la 360 de grade care are o grafică excelentă. Ca să îți fie și mai ușor, sistemul de camere îți va arăta în centimetri cât de aproape ești de obstacolul din față sau spate.

Tehnologie

Nu cred că exagerez când spun că Leapmotor C10 oferă cele mai multe artificii tehnologice raportat la prețul de listă. Instrumentarul de bord este complet digital și are 10.25 inch. Din păcate nu este foarte configurabil și nici nu primești un Head-up Display.

Fără îndoială, sistemul multimedia este centrul de comandă. Practic este creierul mașinii. Ecranul are o diagonală de 14.5 inch, iar sistemul multimedia are o grafică excelentă. Ce e drept, l-am prins de câteva ori pe nepregătite, în sensul în care s-a mișcat mai greu.

Fundalul poate fi schimbat printr-un simplu swipe orizontal. Ai tot felul de imagini din care poți alege. Leapmotor îți oferă și un magazin propriu din care poți instala diverse aplicații, precum Spotify. Din păcate, nu poți instala Waze, iar C10 nu oferă conectivitate Apple CarPlay sau Android Auto. Deloc.

Astfel, trebuie să te bazezi exclusiv pe sistemul de navigație al mașinii. Ai și o zonă cu scurtături pentru cele mai importante setări ale mașinii, doar dai un swipe de sus în jos, exact ca la un smartphone. Desigur, primești și un asistent vocal care îți face viața mai ușoară la bord.

În rest, ai o pagină de setări de unde schimbi tot ce vrei. C10 are și niște moduri interesante, pe care le poți folosi când stai mai mult la încărcare. Aici mă refer la Nap Mode și Quiet Mode.

În Nap Mode, scaunul se rabatează la 90 de grade, se pornește climatizarea și din boxe răsună muzică de relaxare. În Camp Mode apare pe ecran un foc de tabără, instrumentarul de bord se închide, iar lumina ambientală devine fadă.

Design

Leapmotor C10 este cu siguranță o mașină care va atrage atenția, dar nu pentru că ar avea un design spectaculos. În mare parte lumea va întoarce capul din curiozitate, pentru a înțelege ce este mașina asta și ce marcă reprezintă acel logo ciudat de pe capotă. Au fost mulți oameni care m-au întrebat „ce Dumnezeu e asta?”.

Cu siguranță a ajutat și faptul că C10 a venit cu o culoare spectaculoasă, numită Verde Glazed care este inclusă în prețul de bază. Cum spuneam, farurile și stopurile sunt full LED și primești jante de 20 de inch.

Dacă mă întrebați pe mine, consider că design-ul lui C10 este un mix între alte modele, iar aici mă refer în principal la două. Partea frontală unde regăsim și o bandă LED care unește farurile îmi aduce aminte de noul Volkswagen Tiguan, în timp ce partea din spate seamănă foarte mult cu ce am văzut pe noul Porsche Cayenne.

Deoarece este un model electric, grila frontală este complet închisă. Totodată, pentru un plus de aerodinamică, mânerele ușilor sunt ascunse în portiere. Apropo, la prima vedere pare că Leapmotor C10 nu a primit un ștergător pentru lunetă, dar și acesta este ascuns în spatele eleronului.

Nu ne-a placut

  • Puterea de încărcare
  • Lipsa butoanelor fizice

Ultimele teste


  • Made in China

  • Diferit

  • Deschizător de drumuri

  • Ambiție

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru