Drivetest Lamborghini Huracan EVO Coupe

4.7
Lamborghini Huracan EVO Coupe zoom
de Alexandru Monenciu, Foto: Ciprian Mihai
Joi, 24.08.2023
Tyrannosaurus Rex

În meseria de jurnalist auto ai ocazia să conduci tot felul de mașini de ultimă generație. Dar, uneori, ți se ivește șansa să urci (chiar și pentru câteva ore) la volanul unei mașini cu adevărat speciale: un supercar pur sânge, de la un producător pe care l-ai admirat încă de când erai mic.

Colac peste pupăză, realizezi că e un moment istoric, având în vedere cât de rar mai găsești astfel de motoare pe piață. Practic, am încălecat pe un Tyrannosaurus Rex, dinozaurul absolut, una dintre ultimele specii dispărute în Era Glaciară.

Personajul principal al articolului nostru este Lamborghini Huracan Tecnica sau, cu alte cuvinte, ultimul V10 aspirat natural al mărcii italiene. O mașină pe cale de dispariție care ne-a amintit încă o dată că viața este mult prea scurtă pentru a conduce mașini plictisitoare. 

Pe scurt, Huracan Tecnica este bazat pe versiunea cu roți motrice spate a lui Huracan EVO și este poziționat în gamă între acesta din urmă și Huracan STO. Adică, altfel spus, este un Huracan STO mai cuminte, mai potrivit pentru șosea. 

Anul viitor, Lamborghini Huracan va primi un succesor și, potrivit șefului companiei, acesta va fi propulsat de un sistem de propulsie plug-in hybrid, care va avea la bază o unitate V8 twin-turbo. 

Ca performanțe probabil va întrece modelul actual, dar ca emoții, sunet și alte sentimente care te încearcă atunci când te afli în spatele volanului s-ar putea să fie departe de rețeta originală. Din păcate.

Și asta ți-o spune un fan înrăit al rivalilor de la Ferrari. Altă specie pe cale de dispariție. 

PREZENTAREA VIDEO A MAȘINII TESTATE ESTE AICI (CU TOT CU SUNETUL MOTORULUI V10)

Lamborghini Huracan EVO Coupe

  • Pret de pornire 237.000 €
  • Pret model testat 304.000 €

Motor / Transmisie

Deși este bazat pe Huracan Evo RWD, noul Huracan Tecnica împrumută motorul de la Huracan STO. Iar acum urmează o înlănțuire de termeni pe care nu îi auzi prea des în zilele noastre, iar pe viitor s-ar putea să îi auzi tot mai rar: V10, 5.2 litri, aspirat natural.

Unitatea dezvoltă 640 de cai putere la 8.000 de rotații pe minut și 565 Nm cuplu la 6.500 de rotații pe minut. 

Fiind vorba despre un motor aspirat, la fiecare apăsare a pedalei de accelerație, răspunsul este instant și, odată ce se deschid clapetele sistemului de evacuare, urechile îți sunt inundate de un sunet pe care ți-ai dori să îl auzi la micul dejun, la prânz și seara. Poate chiar și noaptea.

Chiar și în treapta a 4-a, la 2.500 de rotații pe minut, motorul V10 al lui Huracan Tecnica începe să tragă destul de bine. Dar, ce-i drept, trebuie să atingi cel puțin 4.000 de rotații pe minut pentru a simți un mic gol în stomac.

Du-l peste 6.000 de rotații pe minut, acolo unde îi place cel mai mult, și vei simți fiori pe șira spinării. Dacă ai și un Transbucegi în față, așa cum am avut noi, atunci clar o să faci cunoștință și cu transpirații reci.

Așa cum spuneam, noi am petrecut, din păcate, doar câteva ore alături de supercar-ul italian, așa că era păcat să îl chinuim în traficul din București. Chiar și așa, în puținul timp petrecut în oraș, am observat că Huracan Tecnica este surprinzător de ușor de condus.

În modul de rulare Strada, treptele de viteză se succed foarte rapid, astfel că la 50 de km/h transmisia poate să fie chiar și în treapta a 7-a. Motorul nu este mai deloc zgomotos, iar suspensia nu este atât de rigidă pe cât te-ai aștepta. 

Motorul V10 vine în compania unei transmisii automate cu dublu-ambreiaj și 7 rapoarte. Cutia de viteze gestionează cu mare artă resursele propulsorului, chiar și în modul automat. Dacă treci în modul manual și începi să interacționezi cu padelele metalice montate în spatele volanului, vei avea parte de o experiență desăvârșită și de câteva smucituri memorabile la fiecare schimbare.

 

Consum

Dacă mă întrebi pe mine, acest criteriu este inutil atunci când vorbești despre un supercar echipat cu motor V10, aspirat natural și 640 de cai putere. Dar, de dragul discuției, Lamborghini declară pentru Huracan Tecnica un consum mediu (mixt) de 14.5 litri la fiecare 100 de kilometri parcurși.

În oraș n-aș ști să-ți spun cât consumă, pentru că nu am rulat într-atât încât să fie concludentă valoarea indicată de computerul de bord. În extraurban, noi am parcurs în total cam 300 de kilometri de autostradă, drumuri naționale, diferențe de nivel și drum montan. 

La finalul zilei, bordul indica un consum cuprins între 15.1 și 15.9 litri la suta de kilometri. Adică 15.1 după ce am mers ușor, la o viteză constantă și așa mai departe, iar 15.9 după ce ne-am bucurat din plin de cei 640 de cai putere. 

Acum, în contextul actual, în care majoritatea rivalilor utilizează motoare V8 sau V6 turbo, singura comparație care mi se pare valabilă este cu Audi R8, echipat cu același V10 de 5.2 litri. Până la urmă, vorbim de aceeași mașină.

Germanii declară un consum mediu de 13.1/100 de km, deci mai puțin decât în cazul lui Huracan Tecnica, dar vorbim și de 20 de cai putere în minus (620 CP pentru R8).

În dreptul lui Ferrari F8 Tributo, echipat cu un V8 twin-turbo, avem înscris un consum de 12.9 litri/100 de km, iar Maserati MC20, cu al său V6 twin-turbo, consumă 11.6 l/100 de km.

 

 

Performanţe

Mulțumită utilizării mai multor materiale ușoare, inclusiv fibră de carbon din belșug, Lamborghini Huracan Tecnica are o masă proprie de 1.379 de kilograme, cu 10 kilograme mai puțin decât Huracan Evo RWD. 

Echipat la rândul său cu roți motrice spate, Huracan Tecnica atinge 100 de km/h în 3.2 secunde. Cu pedala de accelerație la podea și o porțiune de autostradă fără limită de viteză, cum numai în Germania găsești, modelul italian atinge o viteză maximă de 325 km/h. 

Dacă tot suntem la acest capitol, Audi R8 are nevoie de 3.1 secunde pentru a ajunge la 100 km/h, dar are tracțiune integrală. Apoi, Ferrari F8 Tributo se laudă cu 2.9 secunde, iar Maserati MC20 tot cu atât. În cazul lor vorbim de motoare turbo.

Dacă ne luăm după ce scrie pe hârtie, ar trebui să depunctez Huracan, însă, diferența este atât de mică între el și rivali, iar cele 3.2 secunde sunt atât de savuroase, încât păstrăm nota maximă.

 

Interior

Pentru că este, de fapt, un Huracan STO gândit pentru stradă, interiorul lui Huracan Tecnica îmbină tehnologia de ultimă generație (despre care vom vorbi ceva mai încolo) cu echipamente de lux și materiale premium, lucrate cu migală de maeștrii italieni. 

Primul sentiment pe care îl ai odată ce iei loc pe scaunul șoferului este că te afli în carlinga unui avion de vânătoare. Butonul de pornire/oprire a motorului, ascuns sub celebrul capac de culoare roșie, nu face decât să accentueze această impresie.

Poți să îți configurezi mașina după bunul plac, optând chiar și pentru scaune îmbrăcate în piele, mai confortabile, sau pentru suporturi de pahare. Exemplarul condus de noi respira mai degrabă un aer sportiv. 

Am avut la dispoziție scaune sport cu schelet din fibră de carbon, care impresionează din punct de vedere estetic, dar nu sunt cele mai confortabile dacă îți propui să faci un drum mai lung. Ele au venit îmbrăcate într-o combinație de piele și Alcantara (culori Negru Ade și Verde Fauns), cu o serie de cusături contrastante și accente verzi. 

Modelul de pe partea centrală a scaunelor se continua și pe plafon. Volanul și bordul au fost îmbrăcate în Alcantara. Nu sunt fanul volanului îmbrăcat în totalitate în Alcantara, pentru că, în timp, materialul se degradează (transpirație, mișcare mâini etc.).

Până și fețele portierelor erau din fibră de carbon, ceea ce înseamnă că ușile se deschideau cu ajutorul unor curele din material textil. 

Habitaclul lui Huracan Tecnica este nesperat de spațios, chiar și pentru o persoană înaltă. Singura problemă sunt spațiile de depozitare, practic inexistente. Da, mașina testată de noi nu era echipată cu suporturl pentru pahare.

Dar, trecând peste acest aspect, nici celelalte spații de depozitare nu erau foarte generoase. Ai unul în partea din spate a tunelului median și un altul în partea din față. Desigur, mai ai la dispoziție și torpedoul, la fel de limitat. 

La o adică, poți depozita lucruri și în spatele scaunelor, dar nu te gândi aici la lucruri mari. Să zicem, două geci sau, în cazul nostru, un trepied pentru camera foto. 

Pentru că motorul este poziționat în spatele șoferului, în partea din față ai un portbagaj cu o capacitate de 100 de litri. Încap aici un ghiozdan și un troler de dimensiuni mici. Ca să-ți faci o idee ce trebuie să îți cumperi la destinație.

 

 

 

Preţ de achiziţie

Acum, știi vorba din popor: banii nu sunt o problemă, dacă ai prea mulți. Cam așa stă treaba și cu prețul lui Lamborghini Huracan Tecnica. Modelul italian pornește la noi în țară de la 236.810 euro, dar mașina testată a venit cu mai multe dotări opționale. 

Lista include, printre altele, pachetul interior din fibră de carbon, de care pomeneam mai devreme, o cameră video pentru mersul cu spatele, sistemul pneumatic de ridicare a punții față, culoarea exterioară Verde Selvans, jantele Damiso de 20 de inch vopsite în negru, bordul și volanul îmbrăcate în Alcantara și lista poate continua. 

Atunci când tragi linie, prețul final ajunge la 304.000 euro cu TVA inclus. 

Tot cam pe acolo ajungi și cu un Ferrari F8 Tributo mai echipat (pornește de la 236.000 de euro). 

Până la urmă, un supercar nu îl cumperi cu mintea, ci cu inima.

Siguranţă

Supercar-urile au un regim special atunci când vine vorba despre testele de siguranță. Ele nu ajung pe mâna specialiștilor Euro NCAP sau orice altă organizație asemănătoare.

Dar, modelul italian are un șasiu monococă din carbon, foarte rezistentă în cazul unui impact, 6 airbag-uri și o serie de sisteme de siguranță, inclusiv Lane Departure Warning, Cruise Control Adaptiv și Automatic Emergency Braking.

 

Ţinută de drum

La volanul lui Lamborghini Huracan Tecnica treci printr-un carusel de emoții care nu pot fi exprimate, pe deplin, în cuvinte. Trebuie să fii acolo, să simți toată puterea pe care o controlezi cu piciorul tău stâng, să auzi urletul motorului V10 când ajunge la 8.000 de rotații pe minut, să simți cum trece prin tine sunetul admisiei.

Sistemul pneumatic de ridicare a punții față, opțional ce-i drept, este foarte util. Te ajută să treci cu bine peste toate denivelările din asfalt și mai ales peste limitatoarele de viteză înalte. 

Huracan Tecnica este echipat, standard, cu un sistem de direcție integrală, ceea ce înseamnă că virează și cu roțile spate. Asta înseamnă că mașina este foarte ușor de manevrat în parcare sau în spațiile strâmte, iar pe viraje este mult mai controlabilă.

Chiar și pe autostradă, Huracan Tecnica se simte aproape ca o mașină obișnuită. La 130 de km/h poți să porți liniștit o conversație cu pasagerul din dreapta, asta dacă nu calci mai tare pedala de accelerație și se deschid clapetele sistemului de evacuare. În acest caz, subiectul vostru de conversație va trece în plan secund, iar sunetul motorului V10 va întreține atmosfera.

Dacă nu faci asta și menții o turație constantă, vei observa că se activează sistemul de dezactivare a cilindrilor, pentru un consum redus de combustibil.

Pe drumurile virajate, acolo unde îți permit condițiile, este păcat să nu selectezi modul de rulare Sport. Sistemul de control al tracțiunii este amorțit, transmisia devine mult mai ascuțită, iar clapetele evacuării sunt mereu deschise. 

Acum ai toate condițiile pentru a simți ce poate modelul italian. În limitele legii, desigur. Deși are roți motrice spate, acest lucru nu se simte, în sensul că mașina nu tinde să aibă un comportament supravirator. Este foarte stabilă, iar direcția are precizia unui ceas elvețian.

La fiecare schimbare a treptelor de viteză, inima ți se umple de bucurie iar mintea ți-o ia razna, mai ales dacă alegi să treci cutia de viteze în modul manual și să utilizezi padelele din spatele volanului. Acestea nu se învârt odată cu volanul, astfel că este ușor să le ții minte poziția. 

În timp ce conduceam, am făcut o remarcă: "Nu poți tu reacționa pe cât de rapid schimbă cutia asta de viteze". Și îmi mențin părerea. Este de-a dreptul sublimă.

Modul Corsa amorțește și mai tare sistemul de control al tracțiunii și îți permite să îți etalezi abilitățile de șofer. Deși, e clar că pentru Corsa trebuie să dezvolți și abilități de pilot.

 

 

Vizibilitate

Ce vizibilitate ai într-un Lamborghini Huracan Tecnica? Ei bine, acest lucru este relativ.

Adică, în ciuda unghiului înclinat al parbrizului, acesta oferă o vizibilitate destul de bună. În oglinzile laterale vezi cam tot ce te interesează în spate, dar câmpul vizual îți este afectat puțin de aripile spate evazate.

Prin geamul care desparte habitaclul de compartimentul motor, din nou, vezi ce se întâmplă în spatele tău.

Poate cea mai frumoasă parte este că, de fiecare dată când te uiți în oglinda retrovizoare dai, cu ochii de prizele de aer care hrănesc motorul V10 și aripa spate fixă. Este mai mică decât în cazul lui Huracan STO, și nu te încurcă atât de tare. 

Oricum, poți să bifezi o cameră video pentru mersul înapoi, la fel cum avea și mașina testată de noi. Nu oferă cea mai bună calitate a imaginii, dar este de ajuns pentru a te descurca atunci când vrei să parchezi sau să mergi cu spatele. 

 

 

 

Tehnologie

Odată cu facelift-ul primit în 2019, tradus de italieni prin sufixul Evo, Lamborghini Huracan a ajuns să integreze un display tactil de 8.4 în consola centrală. El este prezent și pe Huracan Tecnica și prin intermediul lui pasagerii interacționează cu sistemul multimedia. 

Ecranul se mișcă destul de bine și a dus la eliminarea mai multor butoane fizice. Spre exemplu, climatizarea o reglezi tot din meniul acestui display. Nu e tocmai ergonomic, dar se mișcă bine.

Ai apoi un instrumentar de bord digital care, în cazul lui Huracan Tecnica, are o grafică exclusivă. Adică turometrul nu este rotund ci este dispus sub formă de arc de cerc. Culorile se schimbă în funcție de modul de rulare selectat. 

Apoi, am regăsit la interior și un sistem de telemetrie, cu cameră video integrată, care oferă informații detaliate cu privire la performanțele obținute pe circuit. Nu avem noi așa multe circuite, dar se cere să vizitezi unul din când în când, ca să folosești acest sistem de telemetrie.

Design

Un Lamborghini Huracan, fie el Evo, STO, Tecnica sau orice altă variantă, va atrage mereu toate privirile. Până la urmă vorbim despre un supercar lipit de asfalt, cu o grămadă de prize de aer și linii ascuțite, care nu are cum să „nu-ți intre în ochi”, Mai ales dacă îl comanzi într-o nuanță extravagantă, cum a fost acest Verde Selvans. De altfel, nici nu cred că aș putea să mă gândesc vreodată la un Lamborghini într-o nuanță plictisitoare: negru, spre exemplu.

Ca particularități de design, Huracan Tecnica propune un pachet aerodinamic mai cuminte decât al lui Huracan STO. În special eleronul care, deși este mai mic, îmbunătățește apăsarea pe spate cu 35%, comparativ cu Huracan EVO RWD.

Mai departe, avem un spoiler frontal nou, care integrează elemente de design de la modelele Sian, Terzo Millenio și Essenza SCV12, jante de 20 de inch Damiso și un spate modificat aproape în totalitate. 

Capacul motorului este din fibră de carbon, sistemul de evacuare are două terminații hexagonale, iar difuzorul de aer a fost redesenat. În cazul nostru, frânele cu o serie de componente carbon ceramic au avut etrieri vopsiți în negru.

 

Nu ne-a placut

  • Spații de depozitare limitate
  • Scaune incomode la drum lung
  • Vizibilitate spate

Ultimele teste


  • Supererou deghizat

  • Atipic

  • Simfonie pentru suflet

  • Alianță neașteptată

Comentarii (5)

  • inexorabil
    Demult n-am mai avut onoarea/plăcerea de a citi un articol atât de reuşit (aproape ireproşabil...) pe AM (iar de regulă eu probez răbdarea de a parcurge cap-coadă ceea ce sesizez de la bun început că merită).

    Ştiţi butada (emisă de un clasic în viaţă) : iarna nu-i ca vara. Nici…V8 ca V10 (chit că motorul în speţă derivă de la un V8 de A.U. – apropo, tocmai din postura de fan OOOO decretez: singurul V8 al “ingolstadtienilor” de care nu se cade să te îndoieşti este un…”dizăl”, recte 4.2 TDI; toată viaţa îl voi recomanda, feroce chiar, dragă…Mafănikkk).

    Eh, “sufletul” de Lambo va avea întotdeauna aromă de V12, dar, într-adevăr, acest 5.2 V10 N.A. (deşi – subliniez: opinie pur personală – aş prefera oricând 5.0 V10 TFSI, 100 % concepţia lui A.U., başca exclusivist: doar pentru C6 RS 6) “te bagă în boală”.

    Totuşi, eu m-aş dedica break-ului de (înaltă) performanţă (de! – de felul meu, sunt net plebeic şi voi avea grijă prioritară ca doar aşa să cobor de pe planetă, între timp şi oprită, şi salvată :D), deşi realizez (în mod obiectiv) că – pe şosea, cel puţin – “ADN”-ul sport al supercarului (oricare!) nu admite comparaţie, implicit nici concurenţă.

    PS. Viitorul începe cu "V", dar se sfârşeste cu V.
    2 1
  • Seriff
    Daca nu are stecher tot degeaba.
    6 2
  • "sistemul de dezactivare a cilindrilor, pentru un consum redus de combustibil."

    : )))))

    Sistemul ăsta cred că e pus la mișto. Sau cumva să nu aibă propietarul mustrări de conștiință.
    3 0
  • * proprietarul
    ... că de când tot zic că fontul acesta este greu lizibil...
    2 0
  • Apa plata cu lamaie
    Pret model testat 304.000 €! Atââât!!!
    (Programul "rabla" + împrumut bancar pe "nn" ani )
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru