Marti, 15.04.2025
- Comenteaza
-
Trimite pe:
Kia este unul dintre producătorii care au intrat serios în segmentul mașinilor cu zero emisii, cu familia de modele EV. În prezent, cel mai mic dintre ele este EV3, un SUV de dimensiuni subcompacte care a debutat oficial în vara anului trecut.
În 2026, sud-coreenii sunt așteptați să prezinte un model și mai mic decât EV3, adică EV2, dar, până atunci, tot "greul" cade pe primul. Prin "greu" mă refer la convingerea clienților care își doresc o primă mașină electrică, accesibilă (comparativ cu frații săi mai mari) și eficientă.
Kia EV3 are toate calitățile să devină un best-seller. De pildă, în prima lună din 2025 a fost cea mai populară mașină în mai multe piețe europene, inclusiv în Țările de Jos. Nu a câștigat titlul de Mașina Anului 2025 în Europa, dar s-a clasat pe locul 2. Apoi, se află printre finalistele pentru titlul de Mașina Anului 2025 în lume.
Noi am testat noua Kia EV3, în versiunea echipată cu cea mai mare baterie, iar în rândurile următoare îți spunem cum se conduce, dar și dacă are toate atributele pentru a fi considerată o mașină perfectă de familie.
Înainte de asta, te invităm să urmărești un video cuprinzător cu mașina noastră de test.
PREZENTAREA VIDEO A MAȘINII TESTATE DE NOI
Kia EV3
- Pret de pornire 37.491 €
- Pret model testat 51.821 €
Motor / Transmisie
La baza noului EV3 stă arhitectura E-GMP, de 400 V, iar clienții au la dispoziție două variante de baterie: cea standard oferă un acumulator de 58.3 kWh, iar cea Long Range, pe care am condus-o și noi, vine alături de o baterie de 81.4 kWh.
Autonomia acesteia din urmă ajunge până la 563 de kilometri, cu o singură încărcare. La o stație DC de 128 kW, acumulatorul ajunge de la 10 la 80% în 31 de minute.
Indiferent de versiunea pentru care optezi primești, cel puțin pentru moment, un singur motor electric, care oferă 204 cai putere și 283 Nm cuplu. El angrenează roțile din față.
La viteze reduse și medii, Kia EV3 este o mașina fâșneață, reprizele de accelerație sunt decente, iar cei 204 cai putere se dovedesc mai mult decât suficienți pentru drumurile pe care le ai de făcut zi de zi prin oraș. Nu te lipește de scaun, dar nici un dezamăgește.
Dacă te îndepărtezi de confortul orașului, vei observa că după 80 de km/h își pierde din avânt.
Funcția i-Pedal permite conducerea mașinii utilizând o singură pedală. Altfel spus, dacă anticipezi corect traficul, poți încetini sau chiar opri utilizând frânarea regenerativă. Sistemul are 3 niveluri de intensitate, care ajută mult la decelerare și trimit energie înapoi în baterie.
Dacă vrei să oprești, la semafor de pildă, tragi de padela din stânga volanului, iar sistemul aplică toată forța de decelerare. Și crede-mă, mașina chiar frânează când faci asta. Desigur, dacă trebuie să frânezi de urgență, vei utiliza în continuare pedala de frână.

*inclusiv parteneri
Consum
Consumul mașinilor electrice, ca și autonomia de altfel, este direct influențat de temperatura exterioară. Noi am testat mașina atunci când temperaturile nu erau chiar ideale, tocmai de aceea am obținut valori mai mari decât cele declarate.
Autonomia declarată de Kia este de 563 de kilometri, pentru această versiune. Când am preluat mașina, cu bateria încărcată la 99%, bordul ne spunea că putem acoperi 452 de kilometri, în condiții normale de condus. Dacă abuzam pedala de accelerație, indica o autonomie maximă de 300 de kilometri, iar dacă alegeam să "mergem la consum" am fi putut acoperi maxim 718 kilometri.
Apoi, în ceea ce privește consumul, Kia declară pentru EV3 Long Range un consum combinat de 16.2 kWh/100 de km. În cei 70 de kilometri pe care i-am făcut în oraș, consumul a fost de 21.5 kWh/100 de km. Strict consumul extra-urban a fost de 16.2 kWh/100 de km și am avut și o porțiune de 23 de kilometri de autostradă.
În cele 3 zile am acoperit în total 230 de kilometri, cu un consum mediu de 20.6 kWh/100 de km. Repet, temperaturile nu au fost ideale, am avut întotdeauna pornită climatizarea, încălzirea în scaune și, nu de puține ori, încălzirea în volan. Deci tot confortul de care ai nevoie.
Am predat mașina cu bateria încărcată 41%, iar autonomia pe care o mai puteam acoperi era de 186 de kilometri. Dacă facem un calcul scurt, nu obținem 452 de kilometri, dar sunt convins că am fi putut atinge această valoare, și chiar o depășeam, dacă puneam totul în modul Eco.
Rivalul principal al modelului asiatic este, fără îndoială, Volvo EX30 Single Motor Extended Range. Oferă 272 de cai putere, are o baterie de 64 kWh (capacitate utilă), autonomie de 476 kilometri și un consum de 17 kWh/100 de km.
Urmează apoi Mini Aceman SE. La fel, un motor electric, 218 CP, baterie de 49.2 kWh, autonomie de 400 de kilometri și un consum declarat de 14.2 kWh/100 de km.
Nu în ultimul rând avem Peugeot E-2008 GT cu 156 CP, baterie de 50.8 kWh, autonomie de 400 de kilometri și consum de 15.4 kWh/100 de km.
Performanţe
Mulțumită celor 204 cai putere, Kia EV3 Long Range ajunge la 100 de km/h în 7.9 secunde și are o viteză maximă de 170 km/h. Mini Aceman are aceeași viteză de top, dar repriza 0-100 km/h durează 7.1 secunde în cazul său.
Peugeot E-2008 este cel mai leneș dintre cele 4, având în vedere că atinge 100 de km/h în 9.1 secunde, iar viteza maximă este de 150 km/h. La celălalt capăt avem Volvo EX30, cel mai puternic dintre modelele amintite mai sus.
Iar acest lucru se observă: 0-100 km/h în 5.3 secunde și 180 km/h viteză maximă.
Interior
La fel ca frații săi mai mari, Kia EV3 mizează pe un interior minimalist și tehnologizat. Finisajele sunt de calitate, la fel și materialele. Pentru că vorbim despre un model cu zero emisii, în habitaclu regăsim o serie de materiale ecologice, rezultate inclusiv din PET-uri reciclate.
Chiar dacă regăsești destul de mult plastic, acesta este calitativ, nu se simte că asiaticii au făcut compromisuri din acest punct de vedere. Pe toată lungimea bordului ai o inserție din material textil.
Scaunele sunt destul de comode, tetiera este acoperită cu material textil, dar, cel puțin din punctul meu de vedere, au șezutul cam mic și nu oferă destul suport la nivelul pulpelor.
Deși majoritatea funcțiilor au fost preluate de ecranul central al sistemului multimedia, mai regăsești câteva butoane fizice în interior. Ele au dimensiuni generoase, astfel că sunt ușor de utilizat chiar și atunci când conduci. Inclusiv butoanele de pe volan sunt mari. Să nu uit de cele prin intermediul cărora modifici temperatura din habitaclu.
Că tot veni vorba, în unele cazuri, Kia a pus accentul pe ergonomie, dar în altele nu. De pildă, butonul de la care pornești/oprești mașina îl regăsești pe un "satelit" montat în partea dreaptă a coloanei de direcție. Tot aici ai și selectorul transmisiei.
Apoi ai butoanele de la care activezi încălzirea în scaunele față. Pe ele le regăsești pe portiere. Tot aici ai și butonul care activează încălzirea volanului. Deloc intuitiv. Adică de ce nu l-ai pune pe volan?
În condiții de lumină slabă, habitaclul este animat de sistemul de iluminare ambientală care, atenție, ajută la reducerea stresului și a anxietății cu ajutorul culorilor folosite.
Kia EV3 câștigă multe puncte la capitolul spații de depozitare. Buzunarele portierelor sunt suficient de încăpătoare, dar piesa de rezistență este, fără îndoială, tunelul central. Pentru că vorbim despre o mașină electrică, Kia și-a permis să nu instaleze o cotieră centrală convențională.
Astfel, tot spațiul de depozitare de care ai nevoie îl regăsești în tunelul central. Aici ai și două suporturi pentru pahare modulare, dar din păcate nu este iluminat. Astfel, noaptea este aproape imposibil să găsești orice ai depozitat în această zonă.
Spuneam că nu ai o cotieră convențională. Ai, în schimb, o măsuță extensibilă utilă dacă, să spunem, faci o scurtă oprire pentru a mânca ceva fără să cobori din mașină.
Trecem în partea din spate, acolo unde, pe spătarele scaunelor față, vei regăsi două umerașe. În ceea ce privește spațiul de pe banchetă, pasagerii de aici au un spațiu decent pentru genunchi, dar spațiul la cap este limitat. Cel puțin pentru mine, care am o înălțime de 1.92 metri.
Cu bacheta în poziție normală, portbagajul are un volum de încărcare de 460 de litri. Dacă rabatezi locurile din spate obții în total 1.250 de litri pentru bagaje. Dacă vrei mai mult, sub capotă mai ai un portbagaj suplimentar (frunk) de 25 de litri. Numai bun să depozitezi cablurile de încărcare.
Mini Aceman are un portbagaj de 300-1.005 litri, Peugeot E-2008 propune un portbagaj cu un volum cuprins între 434 și 1.467 de litri, iar Volvo EX30 pierde acest duel cu un portbagaj de 318 litri (904 cu bancheta rabatată).
Preţ de achiziţie
Kia EV3 pornește în România de la 37.491 de euro, cu TVA inclus. Mașina testată de noi, fiind versiunea Long Range și nivelul de echipare de top GT Line, are un preț de pornire mai ridicat: 45.531 de euro.
Lista de dotări standard este foarte generoasă, dar, totuși, mașina testată a avut și câteva dotări opționale. Dar nu multe, tocmai de aceea prețul de listă nu a crescut foarte mult: 51.821 de euro.
Mini Aceman pornește de la 33.737 de euro, Peugot E-2008 costă de la 33.490 de euro în sus, iar pentru un Volvo EX30 trebuie să plătești cel puțin 39.000 de euro la noi în țară. Dacă vrei versiunea Single Motor Extended Range, vei plăti 50.900 de euro.
Siguranţă
Kia EV3 nu a fost, încă, testată de Euro NCAP. Având în vedere lista de sisteme de siguranță cu care vine în standard, nu văd de ce nu ar trece cu brio testele de impact.
Lista include, printre altele, Lane Keeping Assist, Driver Attention Warning, Forward Collision Avoidance Assist, Lane Following Assist, Driver Monitoring System, Blind-Spot Collision-Avoidance Assist și Intelligent Speed Limit Assist.
Trebuie să menționez, însă, că aceste sisteme sunt destul de sensibile, astfel că te vei trezi, chiar și în timp ce conduci, cu destul de multe alerte, inclusiv dacă blochezi cu mâna, din greșeală, senzorul care monitorizează starea șoferului.
Ţinută de drum
Din punct de vedere al ținutei de drum, Kia EV3 este o mașină echilibrată, manevrabilă, cu un comportament subvirator normal. Până la urmă, vorbim despre un SUV care cântărește aproape 2 tone. Nu te pui cu fizica.
Direcția este ușor relaxată, dar nimic neobișnuit pentru un model de oraș.
Suspensia filtrează bine imperfecțiunile din asfalt, dar cea de pe puntea spate este cam gălăgioasă atunci când ai de-a face cu denivelări succesive.
Vizibilitate
Prin parbriz vezi tot ce te interesează, celalalte suprafețe vitrate sunt și ele bine proporționate, la fel sunt și oglinzile laterale. Dimensiunile lunetei afectează puțin vizibilitatea în spate, dar nu e foarte deranjant.
Pentru parcări facile ai o armată de senzori și camere video cu vedere la 360 de grade.
Tehnologie
Tehnologia este un capitol la care Kia EV3 stă foarte bine. În spatele volanului ai un instrumentar de bord digital, de 12.3 inch, cu o grafică simplă și care este ușor de citit.
O funcție cu care m-am întâlnit și la Hyundai Kona și Tucson, atunci când semnalizezi stânga/dreapta, în instrumentarul de bord vei avea imagini de la camerele video de pe laterale.
Display-ul central al sistemului multimedia are și el 12.3 inch și se mișcă bine. Meniul este destul de intuitiv, iar imediat sub ecran ai și câteva scurtături, cu funcție touchscreen, pentru diverse funcții, inclusiv pentru navigație. Desigur, dacă nu vrei să utilizezi sistemul nativ al mașinii, ai conexiune Apple CarPlay și Android Auto fără fir.
Între cele două display-uri, integrate într-un singur ansamblu, vei regăsi un treilea display, mai mic de această dată, de 5 inch, care integrează funcțiile sistemului de climatizare. Problema este că volanul îți blochează accesul la acest ecran.
Apoi ai tehnologia pe care nu o vezi, sau cu care nu interacționezi neaparat, dar care te ajută atunci când conduci. De exemplu, mașina schimbă singură banda pe autostradă, dacă ai pilotul automat activat, desigur.
O altă funcție foarte intuitivă este cea care îți închide geamurile atunci când te apropii de un tunel. Să nu înghiți noxele celorlalți, că doar nu conduci degeaba o mașină electrică.
Design
EV3 respectă același limbaj de design ca și frații săi mai mari, EV5 și EV9. De fapt, putem spune că este un EV9 intrat la apă. Așadar, avem un design curajos, minimalist, cu suprafețe relativ netede și muchii semi-ascuțite, care întoarce, cu siguranță, privirile.
În partea frontală avem faruri LED subțiri, cu luminile principale montate pe verticală și două linii LED sub forma unor gheare lângă, o capotă sculptată și o priză de aer integrată în spoiler. Mânerele portierelor din față se retrag în caroserie, iar stopurile sunt curbate sub forma literei Y.
Design-ul lui EV3 este și funcțional, având în vedere că avem un coeficient aerodinamic de 0.267. Și podeaua mașinii contribuie la acest factor.
Jantele au fie 17 inch, fie 19 inch, așadar nu poți opta pentru jante de 18 inch.
În ceea ce privește culorile exterioare, ai nuanțe ca Verde Aventurine, Negru Aurora Pearl, Alb Clear, Argintiu Ivory, Gri Shale, Albastru Frost, Terra Cota și Alb Snow Pearl.
Ne-a placut
- Ținuta de drum
- Multitudinea de spații de depozitare
- Designul exterior curajos
Nu ne-a placut
- Prețul piperat
Ştiri despre Kia
-
Cu ocazia Kia EV Day, constructorul asiatic a prezentat și noul concept EV2. Acesta anunță un SUV electric, de segment B, care urmează să debuteze, inclusiv în Europa, în 2026. (Joi, 27 Februarie)
-
Constructorul sud-coreean de automobile a publicat toate detaliile, inclusiv cele tehnice, referitoare la noul model cu zero emisii EV4. Acesta va fi disponibil în două variante de caroserie: sedan și hatchback, acesta din urmă fiind gândit în special pentru piața europeană. (Joi, 27 Februarie)
-
Constructorul sud-coreean a publicat mai multe imagini cu noul model electric EV4. Debutul oficial este programat pentru data de 27 februarie, în cadrul evenimentului Kia EV Day. (Luni, 17 Februarie)
-
Constructorul asiatic a publicat primele imagini și informații despre Syros, un SUV urban gândit special pentru piața din India. La debut, noul model poate fi comandat cu motorizări pe benzină și diesel. (Joi, 19 Decembrie 2024)
-
Fotografii spion au surprins în teste viitoarea Kia Sportage facelift. Judecând după imagini, modelul asiatic va avea o parte frontală revizuită complet. (Marti, 06 August 2024)
"În cele 3 zile am acoperit în total 230 de kilometri, cu un consum mediu de 20.6 kWh/100 de km. Repet, temperaturile nu au fost ideale, am avut întotdeauna pornită climatizarea, încălzirea în scaune și, nu de puține ori, încălzirea în volan.
230 km in 3 zile. Temperaturile nu au fost ideale. Parca restul lumii circula numai pe temperaturi ideale. Dar bine ca ai accentuat cu REPET ala.
Pai asta-i test mai feciorule?
Ai fost pe minus 10 grade zilnic? Climatizare si incalzire in scaun tot timpul si pe deasupra, de multe ori incalzire in volan.
Nu ma mir ca ti-au pacut multitudinea de spatii de depozitare si designul exterior curajos. Auzi la el, curajos.
In rest, spor la scris! Curajos!
Producatorii trebuie sa dea dovada de ratiune, BEV-urile reprezinta de multi ani un pariu pierdut.
O solutie nonviabila pentru locomotie nu se mai impune sa fie propovaduita.
Sigur, avem de-a face cu ultimele spasme oferite de BEV-uri, dar nici nu pot sa nu constat ca BEV-urile au decis sa nu-si dea obstescul sfarsit in deplina demnitate.
Este alegerea lor, doar ca imaginea pe care o transmit baleiaza exclusiv intre ridicol si jalnic.
45.531 ptr un long range e mult!
SUV subcompact, eficient și accesibil,
Ia sa vedem cat de accesibil
45mii și ceva mărunțiș.
Daa al naibii de accesibil. Poate peste vreo 10 ani
La aceeasi bani ai mult mai multe
Sunt destui care au luat EX30:
https://electrek.co/2025/01/09/volvo-sold-nearly-100000-ex30-electric-suvs-first-sales-year/
Peste 100000 bucati vandute intr-un an, e totusi un numar bunicel pentru o full electrica!
E destula gashca?
Sau tie iti plac manelistii cu BMW-urile?