Drivetest Hyundai Bayon

1.0T-GDi 100CP 7DCT Led Line
Hyundai Bayon zoom
de Gabriel Nica, Foto: Ciprian Mihai
Marti, 12.10.2021
Meniu diversificat

Nu e nevoie să fii un foarte bun cunoscător al fenomenului auto pentru a face câteva observații destul de pertinente. E de ajuns să răsfoiești câteva pagini web a celor mai cunoscuți sau populari producători auto în acest moment pentru a înțelege că industria, per total, s-a schimbat dramatic.

Motoarele din ce în ce mai eficiente precum și inovațiile tehnice ne permit acum să ne cumpărăm mașini din ce în ce mai mari. Toată lumea vrea să își cumpere un SUV sau un crossover. Indiferent cât ar fi de mic. Nu contează fix încadrarea într-un segment anume sau cât de mult se vor chinui unii să definească concepte noi. E important doar să stai puțin mai sus decât ceilalți participanți la trafic.

Producătorii auto trebuie să se adapteze la cererea pieței. Iar în momentul în care ai un gol în portofoliu, te grăbești să-l acoperi. Fix asta a făcut și Hyundai cu noul Bayon, un model ce înlocuiește o mașină aproape identică în gamă, doar pentru că e nevoie de o poziționare diferită și un nume nou pentru a se vinde mai bine.

Bayon devine, astfel, cel mai mic SUV al producătorului sud-corean. E prea mult spus SUV? Atunci o să ii spunem simplu crossover. Este o dovadă clară a diversificării la care asistăm zilele acestea.

PREZENTAREA VIDEO A MAȘINII DE TEST

Hyundai Bayon
1.0T-GDi 100CP 7DCT Led Line

  • Pret de pornire 17.300 €
  • Pret model testat 22.400 €
  • CUI SE ADRESEAZĂ?
  • FĂCUTĂ PENTRU
  • IZOLARE FONICA
  • COOLNESS EFFECT

Motor / Transmisie

Hyundai Bayon este bazat pe aceeași platformă precum frații săi, cel mai cunoscut fiind modelul i20. De altfel, așa cum spuneam mai sus, Hyundai a avut în gama sa un model numit i20 Active, dar acesta nu s-a bucurat de foarte mult succes comercial. Poate era denumirea de vină sau faptul că nu reușea să pară un crossover adevărat.

Astfel, Hyundai a decis că cea mai bună metodă de a schimba optica clienților cu privire la acest segment ar fi să lanseze un model cu un nume nou. 

Gama de motorizări se învârte în jurul a două propulsoare. Cel mai modest este un motor de 1.2 litri cu 4 cilindri și 84 CP, aspirat, care va fi de ajuns pentru majoritatea situațiilor urbane. Cel de-al doilea e un motor de 1 litru, cu 3 cilindri, supraalimentat și conectat la un sistem mild-hybrid, cu o putere totală de 100 CP. Din păcate, dacă îți dorești o cutie de viteze automată la acest meniu, o vei putea asezona doar cu acesta din urmă.

Modelul meu de test a venit cu motorizarea de top, echipat cu tot ce poți alege din punct de vedere tehnologic și al performanțelor. Așadar, o mașină cu 100 CP, 172 Nm cuplu motor și o transmisie automată cu 7 rapoarte și dublu ambreiaj.

Inițial, ai putea fi tentat să spui că e prea puțin, dar trebuie să ținem cont și de dimensiunile mașinii, precum și de masa totală. Astfel, la o greutate de numai 1200 de kilograme, 100 de cai putere se dovedesc a fi de ajuns pentru majoritatea situațiilor. Propulsorul de sub capotă livrează cuplul maxim de la numai 1500 RPM, așa că în oraș nu vei avea niciun fel de problemă, mai ales că vei fi ajutat subtil și de sistemul mild-hybrid.

Acesta are mai mult un rol de reducere a consumului de combustibil, dar este bine integrat în trenul de rulare al mașinii. Practic nu vei simți când intervine pe accelerare. Pe decelerare acesta nu se face observat. Dar, dacă ești atent, s-ar putea să realizezi că, din când în când, turometrul mașinii indică zero ture pe minut deși mașina este în mișcare.

Nu e cazul să te sperii, pentru că Hyundai a programat special propulsorul pe benzină în acest sens, delegând practic atribuțiile acestuia către sistemul mild-hybrid pentru perioade scurte de timp. Tot ce vei observa tu în rularea mașinii va fi, poate, faptul că aerul condiționat va lua o mică pauză.

Cutia de viteze se achită bine de atribuții și își face treaba în liniște, fluid în majoritatea timpului. Se va grăbi să urce în trepte de la cele mai mici viteze, dar asta nu te va afecta. Agregatul pe benzină este surprinzător de bine echilibrat pentru un model cu doar trei cilindri.

Rivalii lui Hyundai Bayon oferă soluții similare, dacă nu chiar identice. Aici mă refer la Kia Stonic, model care împarte atât platforma tehnică cu Bayon, cât și compania mamă. Cu toate acestea, Stonic e oferit în România cu o varietate mult mai mare de motorizări și cutii de viteze, inclusiv combinația regăsită pe modelul nostru de test. Respectiv, motorul de un litru are pe Stonic 120 CP, este tot mild-hybrid și are o cutie de viteze cu 7 rapoarte și dublu ambreiaj.

Volkswagen T-Cross este și el disponibil cu un motor de un litru benzină cu 110 CP și cutie DSG.

Un ultim rival pentru Bayon ar fi și autohtona Dacia Sandero Stepway. În cazul modelului produs la Mioveni, poți bifa un motor de un litru împreună cu o cutie automată, CVT, dar vei avea 100 CP doar dacă bifezi motorizarea ECO-G, cu GPL. Dintre toate aceste modele, presupus a fi considerate „SUV-uri”, doar T-Roc oferă și versiuni cu tracțiune integrală.

 

Consum

Scopul declarat al introducerii unui sistem mild-hybrid în ecuație este acela de a reduce consumul propulsorului pe benzină. Cifrele înregistrate de Hyundai Bayon în traficul aglomerat din București dau peste cap eforturile companiei sud-coreene. Nu degeaba suntem premianți în ale aglomerației urbane în Europa.

Oficial, Hyundai Bayon ar trebui să aibă un consum de 5.3 l/100 km mixt, conform testelor WLTP.

Testul meu cu acest model a reflectat un consum aproape dublu, de aproximativ 10 litri/100 km prin mediul urban, asta în condițiile în care nu am menajat mașina în niciun fel. Aerul condiționat a lucrat non-stop pentru a face atmosfera din interior acceptabilă, contribuind astfel la consumul ridicat al mașinii.

În afara orașului, pe autostradă, la o viteză constantă de 130 km/h, consumul a scăzut până la 7 litri/100 km, în timp ce în afara autostrăzilor acesta a mai coborât cu un litru.

Comparativ cu marii săi rivali, Bayon se află la mijlocul plutonului. Cel mai mare consum declarat îl are Dacia Sandero Stepway, cu ai săi 6 l/100 km. Volkswagen T-Cross are un consum declarat de 6.2 l/100 km în versiunea cu motor de 110 CP de un litru, iar Kia Stonic cu același motor și cutie de viteze pretinde un consum de numai 4.2 l/100 km.

Performanţe

Cu 100 CP sub capotă e clar că noul Hyundai Bayon nu își propune să devină o vedetă la circuitul de la Adâncata. Nici nu a fost asta ideea acestui crossover de oraș, menit mai mult să fie utilizat pentru naveta zilnică.

De pe loc, cei de la Hyundai pretind că lui Bayon i-ar fi necesare 11.4 secunde pentru a atinge pragul de 100 km/h. Experiența de la bordul mașinii confirmă aceste cifre și chiar aș îndrăzni să spun că acest micro-SUV se simte uneori chiar mai agil. Nu e nicidecum un rezultat rău, mai ales dacă te uiți la ce oferă competiția.

Dacia Sandero Stepway, de exemplu, și a sa cutie automată, oferă un sprint de 12 secunde. În schimb, Kia Stonic și ai săi 120 CP are nevoie de doar 10.4 secunde. Și Volkswagen T-Cross este mai rapid, cu un timp de 10.4 secunde.

 

Interior

Reinventarea unui interior pentru un produs de nișă nu ar avea sens din punct de vedere financiar, așa că cei de la Hyundai au decis să aibă o abordare mai pragmatică. În interiorul lui Bayon te vei simți ca acasă dacă ai în garaj un i20. Practic, totul a fost preluat de la modelul ceva mai scund, s-au aplicat câteva modificări subtile pe alocuri, iar în final suntem întâmpinați de un design simplu și funcțional.

Ergonomia nu este un concept străin în interiorul lui Bayon și toate butoanele pentru diferitele funcții ale mașinii sunt poziționate la îndemână. Aici trebuie să menționez panoul de control al sistemului de climatizare, care încă oferă butoane fizice, fiind foarte ușor de folosit fără a-ți lua ochii de la drum. Oricât de ciudat ar putea suna, acest tip de panou e acum pe cale de dispariție.

Planșa de bord este dominată de plastic destul de dur, iar atmosfera este dominată de nuanțe de negru și gri. Pentru că interiorul lui Bayon este un pic mai aerisit și spațios decât în i20, cei de la Hyundai au decis să folosească o serie de trucuri pentru a dilua zonele ample cu forme simple. Spre exemplu, gurile de ventilație de pe mijloc au lamele ce par să se extindă către cele laterale, cu siguranță acesta fiind un efort făcut pentru a masca zonele ample care ar fi fost altfel apăsător de banale.

Cu toate acestea, faptul că Bayon este cu 4 centimetri mai înalt decât modelul pe care este bazat aduce un plus de spațiu la interior. Atât în față cât și în spate este destul loc pentru adulți de până la 1.8 metri înălțime, iar spațiile de depozitare sunt de-a dreptul generoase.

Aici mă refer atât la cele din panourile ușilor, cât și la cotiera centrala, torpedou sau portbagaj. Cu 411 litri la dispozitie, Bayon stă mai bine decât fratele mai mare, Kona sau noul Sandero Stepway (328 litri). Kia Stonic este chiar departe de fratele său vitreg cu 352 litri. Doar Volkswagen T-Cross este cea mai generos, oferind 455 de litri. Însă doar dacă glisezi complet bancheta spate. Același lucru se întâmplă și cu Citroen C3 Aircross.

 

Preţ de achiziţie

Ajungem la capitolul unde Hyundai Bayon se evidențiază, în comparație cu majoritatea rivalilor din segment. Politica de prețuri, precum și reducerile generoase oferite de companie în România, fac din noul crossover sud-corean o alegere tentantă pentru o mașină nouă, mild-hybrid.

Practic, prețurile încep de la 17.300 euro pentru versiunea cu motor aspirat și urcă până la 22.400 euro pentru versiunea Top Led pe care am avut-o noi la dispoziție. Pentru că versiunea cu 100 CP și Automată nu poate fi comandată decât cu echiparea de top. Așadar, din fericire, nu prea mai poți adăuga opționale scumpe peste acest nivel de preț. Oricum ai face, nu vei trece de pragul psihologic de 23.000 de euro pentru un Bayon. De aici începe distracția.

Asta pentru că prețul plătit va fi mult mai mic, reducerile menționate mai sus jucând un rol important aici. Practic, ai toate șansele să pleci acasă cu un model full-option plătind doar 19.000 de euro. Dacă mai aplici și un tichet Rabla (pentru versiunea mild-hybrid), poți ajunge chiar și la 16.900 de euro, moment în care competiția e ușor în impas. Sigur, asta în condițiile în care aceste reduceri se pot aplica.

Chiar și în caz contrar, prețul de listă îl menține pe Bayon competitiv. Dacia Sandero Stepway este singura mașină care are un avantaj. Prețurile de listă pleacă de la 12.000 de euro. Pentru versiunea cu o transmisie automată și 90 CP, românii vor percepe minim 12.950 euro. Kia Stonic pornește de la 15.000 de euro, dar pentru o versiune echivalentă cu modelul nostru de test vei plăti minim 20.000 de euro. Pentru ca mai apoi să adaugi opționale. Volkswagen T-Cross în echiparea Life, cu 110 CP și DSG, pleacă de la 20.800 de euro. E nevoie de multe opționale ca să ajungi la nivelul lui Bayon. Un Citroen C3 Aircross cu motor de 130 CP, automată și echipare Feel pornește de la 22.200 de euro. 

Ca de obicei, Hyundai a pregătit un pachet generos de echipamente oferite în standard, dar mai ales pe versiunea Top Led cu care ne-am delectat câteva zile. Aceasta include faruri LED adaptive, cu iluminare laterală, jante de 16 inch, oglinzi exterioare rabatabile electric, lumini spate cu tehnologie LED, camera video pentru marșarier cu predicția traiectoriei, moduri de condus, geamuri electrice, instalație de climatizare automată, lumină ambientală, sistem audio cu 6 difuzoare și ecran de 8 inch pentru sistemul multimedia, scaune încălzite, instrumentar de bord digital și volan încălzit.

 

Siguranţă

Hyundai Bayon nu a fost, deocamdată, trecut prin testele uzuale ale celor de la EuroNCAP. Cu toate acestea, fratele de platformă, Kia Stonic, a făcut tot ce i-a stat în putință să protejeze cât mai bine pasagerii și pietonii în toate scenariile imaginate de autoritatea europeană de testare.

Cel mai probabil, Hyundai Bayon va primi un rating asemănător cu cel al lui Stonic atunci când va fi testat, iar asta îi va aduce un rating de cel puțin trei stele. Atât a primit versiunea standard a lui Stonic la testele Euro NCAP.

Nivelul de protecție pentru pasagerii adulți a fost cotat la 85%, în timp ce pentru copii acesta a scăzut la 84%. Pietonii au un grad de protecție de 62% în caz de accident, iar sistemele active de asistență au fost penalizate puternic, cu un rating de numai 25%.

Situația e mult diferită în cazul versiunilor echipate cu pachetul Safety. Astfel, rezultatele obținute urcă la 93% pentru pasagerii adulți, rămân la 84% pentru copii, iar apoi urcă din nou, la 71% pentru pietoni și 59% pentru sistemele active de siguranță. Prin urmare crește și numărul stelelor la maximul de cinci.

 

Ţinută de drum

Unul dintre motivele pentru care mulți clienți optează pentru un crossover sau SUV în ziua de azi are de-a face cu ținuta de drum. Sigur, unii doresc o mașină mai confortabilă, în timp ce alții țintesc doar spre o gardă la sol mai înaltă. Din fericire, de cele mai multe ori, cele două merg mână în mână.

În privința lui Hyundai Bayon avem de-a face cu un model fără pretenții. De altfel, la prețul cerut, nici nu prea ai cum să faci mofturi prea mari. Suspensia lucrează decent, dar nu se vor scrie manuale despre ea și cum a reușit să mascheze orice denivelare cu costuri reduse. Ar mai fi loc pentru rafinament și silențiozitate, dar nimeni nu-i perfect.

Dacă dorești să mergi și ceva mai repede, mașina încearcă să te ajute, dar, până la urmă, vorbim de un propulsor cu doar 100 CP, iar asta înseamnă că te vei liniști destul de rapid. Cel puțin cutia de viteze este la înălțime și se comportă foarte bine, intuitiv aproape, ținând motorul în plaja maximă de cuplu atunci când rulezi în modul Sport.

Ampatamentul scurt face din Bayon o mașină destul de agilă pe viraje, cu o punte spate dornică să te urmeze, chiar cu prețul pierderii contactului cu solul în anumite momente. Din fericire puntea față are un nivel surprinzător de aderență, care te poate menține pe trasa ideală, dacă nu întinzi coarda.

Și frânele fac față cu brio provocărilor, Bayon fiind dotat cu discuri de frână pe ambele punți dacă vorbim de echiparea de top, spre deosebire de anumiți rivali.

Vizibilitate

Un avantaj al lui Hyundai Bayon, comparativ cu modelul i20 pe care e bazat, este și vizibilitatea mai bună la volan. Suprafețele vitrate generoase ajută mult aici, atât în ceea ce privește vizibilitatea în partea din față și lateral, cât și în spate.

Aici, luneta înaltă se dovedește foarte utilă, dar, pe versiunile de top, primești și cameră de mers înapoi care te va ajuta. Senzorii de parcare vor interveni subtil și la parcarea cu fața, deși din scaunul șoferului nu vei avea probleme de orientare.

Tehnologie

Instrumentarul de bord digital este, fără îndoială, elementul care atrage cel mai mult atenția. Acesta este, practic, identic cu ce găsești pe modele mult mai scumpe, de la Tucson până la Santa Fe sau Sorento, doar că la o scară mai mică.

Mulțumită lui ai acces la toate informațiile esențiale cu privire la starea mașinii, toate ambalate și afișate frumos în partea centrală a ecranului din spatele volanului. Cele două ceasuri din laterale își schimbă înfățișarea atunci când schimbi modul de condus, cu animații care rulează fluid și arată bine datorită rezoluției decente.

Sistemul multimedia nu se ridică la același nivel însă. Ecranul de pe planșa de bord are un meniu foarte rudimentar, iar rezoluția ar putea și ea să fie ceva mai înaltă. Chiar și așa, e clar că Hyundai a vrut să se axeze mai mult pe funcționalitate și nu pe animații care să te seducă inutil.

Din acest punct de vedere, nu le putem face niciun reproș sud-coreenilor. Meniul este simplu și ușor de folosit. Din fericire, nu va trebui să te uiți foarte mult la grafica lui anostă pentru ca modelul sud-corean vine și cu Android Auto și Apple CarPlay în standard.

Farurile LED automate precum și stopurile cu LED sunt o binevenită opțiune de siguranță, la fel ca multe alte sisteme active de pe Bayon. Aici regăsim asistent de păstrare a benzii, frânare automată de urgență, precum și recunoașterea semnelor de circulație.

 

Design

Dacă am încerca să ne rezumăm la un cuvânt pentru a defini designul noului Hyundai Bayon, „controversat” ar fi puțin spus. În ciuda nonconformismului, modelul sud-coreean aderă la filosofia companiei și nu ai cum să confunzi această mașină cu o creație de la o companie rivală. 

Partea frontală e dominată de o grilă uriașă, flancată de blocuri optice destul de mari. Deasupra lor vei observa două linii LED ce reprezintă semnătura luminoasă pentru rularea pe timp de zi, o abordare deja familiară Hyundai.

Partea din spate are și ea elemente specifice. Acestea includ stopurile masive precum și elementul decorativ dintre ele, care ar putea fi confundat ușor cu un al treilea stop de frână.

Designul unei mașini va fi întotdeauna cel mai discutat detaliu între entuziaști, iar aceste forme ascuțite ale lui Bayon vor atrage multe polemici, multe păreri pro și contra. Cu toate acestea, e clar că Bayon nu va fi confundat cu nicio altă mașină de pe stradă, iar ăsta poate fi considerat un avantaj.

 

 

Nu ne-a placut

  • Ruliul pe viraje
  • Antifonarea suspensiei
  • Designul controversat

Ultimele teste

Comentarii (13)

  • F. informativul testul italienilor, ce-i drept cu versiunea XClass (c.v.man.6 dar același MHEV, combinație indisponibilă la noi - hmm, misterele Micului Paris...)
    https://www.alvolante.it/prova/hyundai-bayon
    Consumul în oraș e la ei de numai 7,3 l/100 km, pe șosea 5,7 iar la 130 km/h de 6,8.
    Media: 6,45 l/100 km.
    Cei 10,2 l pe care-i bunghim aici într-o poză pe comp. bord îmi par deci cam prea mulți.
    Bateria și e-motorul de 17 CP ar fi trebuit să contribuie la cifre mai bune fie și-n jungla urbană romulană, dar în orice caz AM ar fi meritat să precizeze că portbagajul mild-hybrid-ului NU are 411 l capacitate, ci cu 90 l mai puțin (321 litri.)

    Concluzie (strict a mea): mașina-i simpatică, dar cam scumpă și inutil ”încălecată” peste Kona.
    În plus, are cutia prea automată. :-)
    Și din cauza asta, un i20 N îmi face clar cu ochiul.
    30 2
  • La italienii astia vad prima data cei 321 de l pentru portbagaj la varianta M Hybrid. Si nu stiu de unde vine, pentru ca la aceste versiuni bateria vine in locul rotii de rezerva de la celelelalte variante. Cele M Hybrid au doar kit de pana.
    3 2
  • Ce am reținut:

    - motorul de top e 1.0 de 100 CP. În clasa asta, destul de multe modele se opresc pe la 100-110 CP și folosesc 1.0. Asta ne arată că ura acordată lui Sandero pentru motorizări a fost cam gratuită sau, dacă nu a fost gratuită, atunci să îi criticăm și pe ceilalți la fel.

    - plastic tare - dar criticăm pe Sandero pentru plastic tare care e chiar mai puțin pretențios decât Bayon.

    - spațiu suficient pentru persoanele de până la 1.80 m înălțime. Carevasăzică, eu la 1.82 stau cam înghesuit în Bayon. În Sandero Stepway îmi rămân cam 2-3 degete la genunchi după ce mi-am reglat scaunul șoferului pentru înălțimea mea. Testat de mine. Avantaj Sandero.

    - Siguranță de cel puțin 3 stele în standard bazat pe Stonic. Dar Stonic a fost testat în 2017, iar de atunci testele s-au înăsprit mult. Acel Stonic testat în 2017 nu ar mai lua acum 3 stele în versiune standard, ci probabil 1-2 stele. Luase 5 stele în 2017 cu safety pack-ul adăugat, dar ăla ridică prețul. Iar cele 5 stele din 2017 nu mai sunt 5 azi cu siguranță. Totuși, având asistent de păstrare a benzii, frânare automată de urgență, precum și recunoașterea semnelor de circulație, Bayon poate lua 4 stele pe criteriile de azi în versiunea full. Poate 5. Știm că fix dotările menționate mai sus l-au privat pe Sandero Stepway de cele 4 stele după cum însuși au menționat cei de la EuroNCAP.

    Avantaje Bayon:
    - să zicem discuri de frână spate că unii români au făcut o obsesie pentru asta, deși la 1200 kg sunt ok și tamburii.
    - tehnologia mai multă pentru cei doritori (are ecran digital etc.) Pentru cei ce vor o mașină simplă, ăsta oricum nu e un avantaj.
    - portbagajul (în versiunea standard, nu mild hybrid).

    Dezavantaje:
    - spațiul în spate vs Sandero
    - garda la sol - AM nu a menționat cât e. Am căutat eu și e 16 cm vs 18 cm la Sandero Stepway
    - prețul - chiar și cu reduceri varianta full e cu 4000 euro mai scump ca Stepway full. Știu, rabla, dar și la Stepway poți băga rabla și să îl scoți sub 15.000 full, poate la un 13.000. Iar 4000 diferență în clasa asta e ceva, nu e ca și cum vorbim de mașini de 80.000 euro unde o diferență de 4000 nu e mare lucru.
    - desigul - e diferit, da. E ieșit din comun, dar mie mi se pare urât, schimonosit. Iar linia generală a mașinii duce puțin și spre MPV. Aici cred că Sandero Stepway e mai bine proporționat și arată mai bine.

    Una peste alta, o mașină corectă, cu un raport preț-calitate foarte bun, dar doar cu puțin superior lui Sandero la o diferență de cel puțin 4000 euro. Diferență pe care destul de mulți nu vor fi dispuși să o plătească. Asta ne-o spun statisticile din vânzări.
    25 46
  • @săndel
    Hyundai vinde în general versiuni full. Doar Tucson și Santa Fe apar și în versiuni cu lipsuri.

    Problema lui Bayon e spatele și motorul de 1.0. Un motor de capacitate mică trage aproape la fel ca unul serios, dar se va strica mult mai repede.

    Săndel al tău se face piftie la impactul cu un biciclist, iar calitatea materialelor bate vechea Dacie cu foarte puțin.
    23 17
  • Aveți fiecare dreptatea voastră, dar cred că targetul de clienți vizat de Bayon/Sandero diferă.
    De unde și diferențele de mălai cerut, pe soluții tehnice la fel de diferite (CVT vs. DCT = mere cu mere, deși nu doar 10 cai în plus contează pro-Korea.)
    Strict utilitarist vorbind, Sandero e OK, nici vorbă (mă nedumerește doar reducerea cuplului maxim de la 160 la 142 Nm pt versiunea CVT - automata sărakilor? :-) - nu știu, poate doar a raționalilor.)
    Să nu uit - garda la sol a lui Sandero e 16,2 cm (Stepway ar avea 20,1 cm oficialmente.)
    În plus, la Dacia discuțiile despre discounturi sunt mai interzise ca alea despre terapiile genice botezate parșivește aiuristic pe Feisbulbuci. :-)

    Fiecare cu aritmetica lui până la urmă, în care variabilele musai tre”să includă totuși calitatea componentelor / asamblării, dar și durata garanției -- părerea mea.
    28 16
  • Vânzări prima jumătate a lui 2021:

    Dacia Sandero - 95.248 (locul 5 în clasă peste Polo care are 83.219)

    i20 - 32.182 (locul 14 în clasă)

    Dar pentru că la Sandero se adaugă și Stepway facem așa:

    i20 - 32.182
    Bayon - 2.268 (dar cu vânzări care au început doar de 3 luni)
    Kona - 55.501

    Toate 3 = 89.951, adică tot sub Sandero

    Stonic, fratele lui Bayon are doar 28.571 (locul 18 în clasă).

    Probabil Bayon va avea maxim 50.000 bucăți în 6 luni, dar mai sigur sub 50.000 având în vedere că fratele Stonic nu trece de 30.000.

    Iar alt favorit al vostru, SsangYong Tivoli, a vândut în prima jumătate a lui 2021 fabulosul număr de 1.829 de bucăți (locul 31 din 38 în clasă).

    Sursa: carsalesbase.com
    10 28
  • mie nu-mi place masina asta nici ca design si nici ca motorizare ( de consum nu mai zic, 10% pentru un motor mild hybrid de 1L mi se pare enorm) dar trebuie sa recunoastem toti (inclusiv cei cu stepway de pe aici) ca luand in considerare reducerile permanente oferite de Hyundai, programul rabla si etc... sa iei o masina full cu 17.000 de euro e un chilipir totusi in ziua de azi, unde am ajuns sa dam pe un Duster 22.000 euro si pe un Opel Corsa peste 20.000. e o masina noua, cutie automata, echipata cu de toate, taxe foarte mici etc. Pentru multi o sa merite achizitia acestei masini, in special pt doamne si domnisoare zic eu carora nu le pasa ca motorul este mic si nu poti face raliu cu ea.
    25 4
  • @săndel
    Se cumpără sărăcii din cauza creșterii economice. Negative. Iarăși intervine UE și cele 5 stele EURO NCAP devin obligatorii.

    Compari cu alte sărăcii și falimente, dar nu ai nicio justificare să iei în brațe un model care ucide.
    15 7
  • LUCCI LUCIANO
    Peste 10% in oras!? Un hibrid fe 1L?!?! Cat scotea daca nu era hibrid? 12%? Un 1.4 aspirat , oare trecea de 9%? Nu prea.....Unde e evolutia?
    18 9
  • @Kirotractor - capacitatea portbagajului mentionata in test este cea oferia de Hyundai in fisa tehnica a masinii. De altfel, in cazul modelelor MHEV nici nu pierzi din spatiul din portbagaj, bateria pentru acest sistem fiind depozitata sub podeaua acestuia, fara a afecta in vreun fel spatiul total.

    Cat despre testul de consum al italienilor... Nu poti compara o cutie manuala cu una automata si nici traficul Bucurestean cu .... nimic altceva.
    11 3
  • @myld hybrid
    Acel motoraș electric eficientizează sistemul start-stop, oferind un plus de fiabilitate motorului termic. Se poate dezactiva.

    Probabil au tras de motor în test și n-au reușit în cei 20 de km să ajungă la o medie decentă de consum.
    9 1
  • @AM : de ce nu e si Kona la competitori, sau Puma ? As fi dorit sa-l vad comparat cu fratele Kona la toate capitolele, asa poate intelegeam si noi ce e cu acest model , desi ma indoiesc. Ambele joaca fix in aceeasi (sub)clasa ,desi unii tot insista ca acest Bayon se pozitioneaza sub Kona !...de ce?...ca are 2 cm mai putin in lungime ? Iar Puma este exact echivalentul Ford ,basca made in RO, basca aceeasi motorizare 1 l +micro hybrid. Dar intorcandu-ma la Kona, chiar nu vad care anume e tinta acestui Bayon diferita de a lui Kona ! Si de ce sa alegi un Bayon in detrimentul unui Kona cand acesta din urma, la aproximativ aceeasi bani, ofera 20 cai si 30 Nm in plus , din acelasi motor si care pe o astfel de masina sunt mai mult decat sesizabili ! Ma rog, ramane o decizie ciudata a coreenilor , dar un lucru e cert, fata si mai precis grila aia enorma este hidoasa, ati vazut vreodata un somn (pestele) din fata si cu gura deschisa ?...mie de ala imi aduce aminte !!
    10 1
  • @GabrieLNica: Mulțam fain de răspuns -- bilă albă pentru interacțiunea cu noi-clicuitorii.
    Variabilitatea datelor cu ștampila producătorilor e oricum boală veche, neimputabilă vouă.
    Ex.: Hyundai UK dă 401 litri pentru toate versiunile 1.0 T-GDI la porcbagaj :-) și 121 g CO2/km, italienii - 118 g CO2, la noi ar fi doar 101 g etc.
    Consumul urban tot prea mare-mi pare însă (cu Start&Stop), în ciuda traficului infernal.
    Aș mai zice 2-3 chestii, dar ultimele 13 smetii roșii încasate (record personal :-)) îmi spun să părăsesc ringul. Asta e, mi-am luat leapșa ironizându-l pe Sfântu Facebook.
    ...Sau am trezit frustrări subliminale spunând adevăruri incomode?!
    Răspunsul la multe nebuloase îl vom afla oricum curând, chiar dacă unii l-au citit deja printre rândurile unor declarații cu schepsis.
    Inclusiv unele mega-electorale de prin nov.2020, gen ”Bătălia o dăm acum pentru sufletele voastre”. :-P
    12 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru