Luni, 09.10.2023
- Comenteaza
- Trimite pe:
Portughezii au intrat în istoria lumii grație exploratorilor care au colindat toată lumea și au colonizat o mare parte din America Latină. Pe atunci, corăbiile din lemn traversau Atlanticul către necunoscut. Mai apoi, îl traversau pentru a face comerț cu coloniile. Și, fie că vă vine să credeți sau nu, traversau Atlanticul chiar și numai pentru a vinde celebrul vin de Porto. O licoare ce i-a pus, de asemenea, pe harta lumii.
Pentru cei care nu sunt familiarizați cu vinul de Porto, lucrurile stau destul de simplu: există vinuri de Porto albe și roșii, de 5 ani, iar mai nou și rose. Bineînțeles, există și celebrul Tawny, care poate avea o vechime de 10, 20 sau chiar 30 de ani.
Astăzi o să ne oprim asupra celui de 5 ani, pentru că are ceva în comun cu modelele Honda. Asemeni celor două vinuri de Porto, și modelele Honda se bazează pe o periodicitate de 5 ani. Chiar dacă alți producători decid să țină pe piață modele vreme de 6 sau 7 ani, Honda schimbă generațiile la fiecare 5 ani.
Este și cazul modelului CR-V, care tocmai a primit o nouă generație. Am testat-o în Porto, locul de naștere al vinului de Porto.
PREZENTAREA VIDEO A MAȘINII TESTATE ÎN PORTO
Honda CR-V
2.0 e:HEV Elegance E-CVT
- Pret de pornire 46.900 €
- Pret model testat 46.900 €
Motor / Transmisie
Noua Honda CR-V este primul model al companiei care vine disponibil cu o soluție de propulsie plug-in hybrid pe piața din Europa. Este vorba despre un ansamblu de 184 de cai putere, cu o baterie ce poate garanta o autonomie pur electrică de 82 de kilometri.
În cadrul testului nostru am beneficiat de motorizarea de bază, adică deja cunoscutul sistem hibrid e:HEV. Este un hibrid clasic, pe care publicul îl cunoaște deja. Însă, odată cu noua generație, au apărut îmbunătățiri și noi moduri de funcționare. De parcă nu ar fi fost deja destul de complicat.
Însă, totul e spre binele clientului. Pe scurt, Honda permite acum mai multă interacțiune între motorul termic și roțile față. În trecut, „benzinarul” se preocupa mai mult de încărcarea bateriei și mai puțin de livrarea resurselor direct. Însă, acum, mulțumită unui traseu cu două axe și unor ambreiaje, motorul termic de 2.0 litri, în ciclu Atkinson, poate trimite resurse atunci când vă aflați pe autostradă sau atunci când rulați în oraș, la viteză mică. Bineînțeles, rămâne prezent acolo și în fazele de sarcină.
Nu o să vă complic lectura cu explicarea sistemului hibrid. E nevoie de o prezentare separată pentru asta. Cert este că nu vei simți alternarea modurilor de rulare, iar sistemul hibrid Honda este unul dintre cele mai rafinate pe care le poți găsi pe piață. Nu există treceri bruște sau nerafinate între motorul pe benzină și cel electric, iar în fazele de accelerare sunetul motorului de 2.0 litri nu este așa deranjant. Ba unora ar putea să li se pară chiar incitant.
Arhitectura hibridului clasic presupune acest motor de 2.0 litri benzină, aspirat, care livrează 148 de cai putere. El este asistat de un motor electric și de un generator. Puterea motorului electric a crescut și ea la 184 de cai putere. Una peste alta, nu vă puneți pe calculat, pentru că resursele nu sunt oferite în același timp. Așadar, o să poți conta doar pe 184 de cai.
Fiind un hibrid clasic, care se bazează pe pornirea motorului pe benzină și pe recuperare (o poți face cu padelele din spatele volanului sau cu treapta B a transmisiei), bateria are o dimensiune mică: doar 1 kWh. Resursele sunt decente pentru o mașină care cântărește 1.7 tone, însă nu vă așteptați la puseuri de adrenalină.
Mașina își face bine treaba și este capabilă de o exploatare decentă. Nu e submotorizată, însă hibridul clasic are limitările lui la viteze de autostradă sau atunci când forțezi nota într-o depășire. Dinamismul este dat de cuplul motor bun, resimțit destul de devreme.
Consum
Honda a ales acest sistem hibrid pentru a le oferi clienților săi un SUV economic, cu care să meargă prin oraș. Chiar dacă are dimensiuni generoase, știm că astfel de mașini sunt preferate în mediul urban. Iar consumul poate fi o problemă. Nu e cazul aici, pentru că valorile de consum a fost foarte bune. Ne-am învârtit pe undeva pe la 4.9 litri în mediul urban. Iar pe autostradă și drumuri naționale, unde s-a mers domol, consumul a fost chiar și de 5.1 litri/100 de kilometri.
Sunt valori foarte apropiate de ceea ce promite producătorul. Și, dacă e așa în viața reală, e clar că autonomia promisă va fi una uriașă. Honda anunță chiar și 966 de kilometri cu un plin. În cazul versiunii Plug-in Hybrid, care are un rezervor mai mic, autonomia scade la 828.
Media promisă de Honda CR-V, cu această versiune, este de 5.9 litri/100 de kilometri. Dacă ne uităm în segment, vedem că rivalul de o viață, adică Toyota RAV4, cu un hibrid de 180 de cai, promite un consum mediu de 5.6 litri/100 de kilometri. Hyundai Tucson, un alt rival pe măsură, promite un consum de 5.7 litri/100 de kilometri, însă el oferă și 4x4.
Performanţe
Honda CR-V nu s-a erijat niciodată într-un SUV dinamic. Deși, poate că inginerii japonezi au visat la versiuni de performanță după colaborările companiei în Formula 1.
Lucrurile au rămas cât se poate de pământești, pentru că noua generație promite performanțe decente, pentru familiști sau șoferi liniștiți, care nu conduc la limită. Accelerația versiunii cu hibrid clasic și 4x2 se face în 9 secunde, de la 0 la 100 de km/h. E un timp bun, similar cu cel al unui Hyundai Tucson hibrid. Rivalul declarat, Toyota RAV44 se descurcă ceva mai bine, cu un sprint realizat în 8.4 secunde.
Când vine vorba de viteză maximă, Honda CR-V promite 194 de km/h, în vreme ce Tucson se asigură că ajungi la 201 km/h. Cât despre RAV4, acesta poate doar 180 de km/h.
Interior
Știți deja că interioarele Honda nu se bazează pe artificii. Sunt cât se poate de corecte și orientate către maximizarea ergonomiei. Este și cazul lui CR-V, care vine cu o poziție la volan atent studiată. Inginerii japonezi au măsurat cele mai bune poziții pentru semnalizare, acționare sistem multimedia, selectare trepte de viteză și chiar au căutat să nu existe reflexii în ecranul instrumentarului de bord.
Pe scurt, cum se simt toate astea? Simplu: te împrietenești imediat cu mașina și toate comenzile sunt naturale. Nu mai vorbesc despre faptul că ideea folosirii unor zone tactile în loc de butoane reprezintă o blasfemie. Prin urmare, ai butoane pentru comenzile climatizării și alte funcții importante. Și butoanele de pe volan sunt ușor de folosit, iar informațiile simplu de cules.
Nu lipsesc spațiile de depozitare generoase. Spre exemplu, avem o cotieră uriașă, avem o consolă centrală cu spațiu de stocare pentru două telefoane, avem un torpedou generos și buzunare mari ale ușilor față. Deci încap sticle.
Când vine vorba de spațiu interior, trebuie menționat că, deși nu avem de a face cu un model electric, Honda CR-V promite spațiu ca unul. Mă refer aici la bancheta spate, unde ai loc generos la picioare (cu 1.5 centimetri în plus) și o podea plată. De asemenea, spătarul banchetei oferă acum mai multe grade de înclinare (16 la număr). Și spațiul la nivelul capului este foarte bun.
În portbagaj, clienții vor găsi valori diferite, în funcție de versiunea aleasă. Și, nu, nu versiunea plug-in hybrid are portbagajul mai mic. Ba din contră. Honda anunță un portbagaj de 596 de litri pe versiunea hibrid clasic (pe care am testat-o și eu) și 635 de litri pe cea PHEV (mulțumită repoziționării bateriei).
Preţ de achiziţie
Honda a fost întotdeauna alegerea mai piperată a segmentului. Însă, de banii percepuți, le-a oferit clienților o echipare foarte generoasă și promisiunea unui produs fiabil și de calitate. Nu mai vorbim despre studierea atentă a ergonomiei, despre care aminteam mai sus.
Vă spun toate acestea pentru a nu manifesta reacții adverse la prețul de pornire pentru piața din România. Honda CR-V pleacă de la 46.900 de euro, din care mai poți să scazi aprozimativ 3200 de euro, oferiți prin programul Rabla. De această sumă primești motorizarea hibrid testată de mine și echiparea Executive.
Deși este o echipare de bază, ea include cam tot ce îți poți dori de la o mașină: instrumentarul de bord digital, ecranul central de 9 inch, climatizarea automată pe două zone, scaun electric pentru șofer, cameră de marșarier, volan încălzit, faruri full LED și chiar acoperiș panoramic cu trapă acționată electric.
Dacă ne uităm la rivalii din segment, vedem că o Toyota RAV4, cu o propulsie hibrid similară, de 180 de cai, pornește de la 41.600 de euro. De asemenea, Hyundai Tucson pleacă de la numai 34.800 de euro. Așadar, valori mult mai mici.
Siguranţă
Organizația EuroNCAP nu a mai testat o Honda CR-V din anul 2013. Generația de atunci a primit 5 stele. Ca de altfel majoritatea modelelor Honda vândute pe piața din Europa. Ne așteptăm ca și CR-V, în calitate de vârf de gamă, să se achite de datorie și să obțină 5 stele. Mai ales că japonezii susțin că până în 2050 niciun pasager nu va mai deceda într-un automobil Honda implicat într-un accident de circulație.
Ca un vot de încredere, trebuie menționat faptul că pachetul Honda Sensing este oferit încă din standard. Sper că sunteți pregătiți să aflați cât de cuprinzător este și ce presupune:
Sistem de siguranță cu 5 radare și 1 cameră video
Sistem automat de frânare cu funcție de detecție pentru pietoni (CMBS) Sistem de avertizare a coliziunilor frontale (FCW)
Sistem de asistare a menținerii benzii de circulație cu intervenție
activă asupra traiectoriei (RDM)
Limitator de viteză inteligent
Sistem menținere bandă de circulație (LKAS)
Cruise Control adaptiv (ACC) cu funcție Low Speed Follow
Cruise Control adaptiv (ACC) cu asistență activă pentru schimbarea benzii
Sistem de recunoaștere a semnelor de circulație (TSR)
Sistem de frânare automat la viteze mici
Sistem de monitorizare a unghiului mort (BSM)
Intervenție activă asupra direcției la schimbarea benzii
Sistem de monitorizare trafific pentru mers în marșarier (CTM)
Sistem de monitorizare trafific frontal (FCTW)
Sistem de asistență în trafific aglomerat (Traffic Jam Assist)
Ţinută de drum
Honda CR-V a fost întotdeauna o mașină confortabilă. Iar această rețetă, care a consacrat SUV-ul, nu se putea schimba acum. Prin urmare, SUV-ul japonez se laudă cu o ținută de drum care te va ține departe de neregularitățile drumului. E drept, o parte din merit revine și jantelor de 18 inch, care, deși nu sunt tocmai arătoase, au anvelope cu talon generos și capacitatea de a absorbi foarte bine gropile. Așadar, imperfecțiunile vor fi bine filtrate. Totuși, antifonarea suspensiei lasă loc de unele îmbunătățiri fine.
Cât privește abilitățile off-road ale mașinii, nu a fost cazul exemplarului testat de noi. Avea 4x2. Deci, mai corect ar fi să ne uităm către versiunea 4x4. Totuși, merită menționat faptul că există o diferență considerabilă între versiuni, atunci când vorbim despre gardă la sol. Spre exemplu, versiunea plug-in hybrid are o gardă la sol de 16 centimetri, în vreme ce versiunea cu hibrid clasic este ceva mai versatilă, cu o gardă la sol de 20 de centimetri.
Cât privește rularea cu ceva mai mult aplomb pe viraje, Honda CR-V nu caută acte de bravură, fiind limitată în reacții de către ruliul pronunțat și de direcția care nu transmite foarte multe. Important este că aceasta din urmă se va simți foarte ușoară în mediul urban, acolo unde ai de făcut manevre de parcare.
Vizibilitate
Dacă ar fi să trimitem la o școală de vizibilitate excelentă toate SUV-urile existente în prezent pe piață, Honda CR-V ar fi profesorul.
Mașina a fost gândită în jurul șoferului, pentru a-i ușura sarcinile. N-am mai întâlnit de multă vreme montanți centrali atât de bine conturați. Cred că oferă cea mai bună vizibilitate din segment. De altfel, vizibilitatea frontală, prin parbriz, a fost îmbunătățită cu 4.4 grade.
Și în partea din spate lucrurile stau foarte bine. Ai o lunetă generoasă, oglinzi foarte bine proporționate și montanți corecți. De altfel, toată suprafața vitrată este corect creionată.
La toate acestea se adaugă camera de marșarier și o cameră laterală pe partea dreaptă, acționată de pe levierul semnalizării, care te ajută să parchezi mai aproape de bordură. Nu are o calitate excelentă, dar este utilă.
Tehnologie
În trecut, aveam o problemă cu Toyota, care părea că instalează televizoare cu lămpi pe mașinile sale. Niponii au rezolvat problema, însă, acum am ceva cu conaționalii lor de la Honda. Japonezii pare că au rămas blocați în timp, la generația anterioară. Cel puțin dacă te uiți în centrul planșei de bord.
Acolo există un ecran de 9 inch, cu sistemul Honda Connect. El funcționează decent, are un meniu simplu, iar simțul tactil este corect, chiar dacă mai are unele întârzieri. Însă, după părerea mea, nu este suficient. Ai nevoie de o grafică adaptată la zilele noastre, de un procesor mai rapid și de o complexitate ceva mai mare a funcțiilor. Bineînțeles, există și clienți tradiționaliști, care, poate, apreciază avansul acesta tehnologic infim.
În spatele volanului există un instrumentar digital de 10 inch, despre care spuneam și mai sus. Grafică decentă și posibilități de personalizare puține. Totuși, chiar dacă nu vorbim despre un vârf tehnologic în industria auto, putem vorbi despre un SUV care îți oferă multă tehnologie standard.
Spre exemplu, pe echiparea de bază ai scaune încălzite, ai acoperiș panoramic cu trapă, climatizare pe două zone, faruri full LED; hayon acționat electric, senzori de parcare și cameră de marșarier. De asemenea, dacă plusezi cu o echipare superioară, o să primești camere la 360 de grade sau un sistem audio Bose.
Design
Vechea generație Honda CR-V nu era pentru oricine. Designul frontal era dificil de înțeles de către unii potențiali clienți. Tocmai de aceea, Honda a decis să creeze o adresabilitate mai mare odată cu noul model. Și le-a ieșit. După părerea mea, noua generație arată mult mai bine. Cel puțin din față. Aici avem noi blocuri optice, unite de o bandă cromată sau neagră, în funcție de echipare, o grilă generoasă și două faruri ascuțite.
Pe mine, personal, aspectul acesta frontal mă trimite cu gândul la Mazda CX-60. Iar aspectul posterior, așa cum am aflat de la urmăritori, aduce puțin cu ce vedem pe Volvo XC60. Nu e nimic rău în asta. Ambele mașini care par similare au fost apreciate pentru designul lor. Deci și Honda va fi.
Când vine vorba de elemente distinctive, e bine de știu că primești în standard jante de 18 inch și cu alea rămâi. Poți să schimbi designul, însă dimensiunea rămâne aceeași. Eventual, poți să comanzi un pachet Aero, care aduce inserții gri la nivelul caroseriei.
Ai 6 culori de caroserie, ceva mai animate ca în trecut. Ai un roșu, un auriu și acest albastru Canyon River. Exceptând culoarea neagră, toate celelalte mai adaugă 650 de euro prețului final.
Ne-a placut
- Spațiul pe bancheta din spate
- Consumul redus în afara orașului
- Autonomia promisă cu un plin
- Vizibilitatea excelentă de la volan
- Ergonomia și finisajele
Nu ne-a placut
- Grafica sistemului multimedia
- Funcții puține pentru sistemul multimedia
- Prețul piperat
Ştiri despre Honda
-
Potrivit celor mai recente informații, Honda NSX va primi o nouă generație, dar aceasta va fi pur electrică. Debutul este programat pentru 2027-2028. (Miercuri, 21 August)
-
Constructorul japonez de automobile a confirmată că versiunea de serie a conceptului Prelude, prezentat anul trecut, va fi disponibilă în Europa. Conceptul va fi prezent la Festivalul Viteze de la Goodwood. (Marti, 09 Iulie)
-
Mugen a prezentat o serie de elemente aerodinamice dezvoltate special pentru noua Honda Civic Type R. Acestea îmbunătățesc apăsarea aerodinamică a mașinii cu 25%. (Miercuri, 08 Mai)
-
Honda și Nissan se gândesc la un parteneriat pentru dezvoltarea de mașini cu zero emisii. De asemenea, cele două companii vor să colaboreze și pentru diferite soluții software. (Vineri, 15 Martie)
-
Honda prezintă noul CR-V e:FCEV sau, cu alte cuvinte, o versiune plug-in hybrid alimentată cu hidrogen. Momentan este disponibilă doar în SUA, dar s-ar putea să ajungă și pe piața din Japonia. (Miercuri, 28 Februarie)
despre masina acum, era util de adaugat ca este probabil singurul suv din segment care are un unghi de deschidere a usilor la 90 grade, ceea ce ii confera un plus major la partea practica. odata experimentat accesul asta superfacil n-o sa mai vrei altceva si o sa strambi din nas la orice masina la care usile nu se deschid la 90 grade, pentru ca da o senzatie de confort de neuitat.
tehnic, prefer sistemul hibrid de la toyota si pe locul 2 cel e-power al lui nissan, motivul fiind ca asta al hondei, desi poate cel mai fluid in senzatii si placere a condusului, are o veriga potential vulnerabila la partea de fiabilitate pe termen lung, cu acele ambreiaje (sursa de uzura si pierderi de eficienta prin frictiune), care la toyota si nissan si chiar la e-tech-ul lui renault, nu exista.
in orice caz, cr-v a fost si ramane o masina excelenta, facuta cu simt de raspundere, robusta, fiabila, practica si confortabila, care se vinde ca painea calda, mai ales in america de nord. atat de cautata si apreciata este, incat si pe piata de rulate cr-v isi mentine valoarea foarte bine. pacat ca europenii nu i-au prins gustul si prefera tiguan si 3008, ceea ce ma rog, nu e chiar asa rau, daca ne gandim ca astfel sustinem economia europeana din care si noi facem parte.
Personal prefer sistemul hibrid de la Honda decat vajaiala de pe Toyota. Ca vorbeai de fiabilitate, (referindu-ma la Civic) azi dimineata 4*C, bateria plina peste 90%, a functionat "decat" motorul termic, probabil, pana a intrat in regim normal de temperatura. Ce faceam, pana acum, strict cu bateria (aprox 800m de rampa usoara) de data asta doar pe termic. Inclusiv o portiune de coborare. Toyota, la aceeasi temperatura, isi pornea termicul de cel putin 10 ori in acelasi interval de timp.
Honda foloseste acelasi sistem hibrid e de ani de zile pe Jazz. Poate n-am fost atent, dar n-am auzit sa fie mai putin fiabil decat ce ofera Toyota.
E-power este (ca si senzatii) mult peste Toyota si chiar Honda. Poate si ca e mai bine antifonat dar sentimentul de masina electrica nu-l mai regasesti decat la o masina...electrica: fluid, silentios, curat. Din nefericire nu are acel "umf" la acceleratie (daca asta iti doresti) fiind ceva mai lent (sau cel putin asa pare). Plus ca E-power pare sa fie chiar si mai putin eficient dintre cei trei.
ai dreptate in principiu, eu nu ziceam ca pe dovedite sistemul hondei e mai putin fiabil decat cel toyota sau nissan. doar aminteam, ca principiu constructiv, dpdv ingineresc, ca acele ambreiaje ar putea fi o posibila vulnerabilitate pe termen lung (a se remarca deci insiruirea de conditionale) fata de celelalte 2 sisteme rivale, la care practic nu prea ai ce strica nici daca vrei. iar dovedita pana in prezent nu este decat fiabilitatea la sistemul honda, nicidecum contrariul.
din ce zici, deduc ca ti-ai tras noul civic. daca asa stau lucrurile sa-l stapanesti sanatos si sa te bucuri de el. cred ca ai ales bine (ca sistem hibrid ma refer, ca in rest, ca masina per total civicul e cam topul clasei) mai ales daca vocalizele tipice toyotelor hibrid nu te coafau.
in rest, cu e-powerul lui nissan se pare ca asa e, cum le zici. nu l-am condus, dar aceleasi impresii le-am retinut si eu dintr-un comparativ in ams intre qashqai e-power si corolla hibrid.
Cu toate astea ma intreb ce argumente obiective ar avea cineva sa-si ia o electrica in detrimentul unei hibride de genul asteia (35-45k euro) care nu sare calul la consum?
merci, Civic e o achizitie nu ieftina dar, cred, compromisul optim. Singura mea obiectiune e zgomotul la rulare (de la 70-80km/h in sus) fata de ceea ce am condus pana acum. Dar la anul se va rezolva si asta, cu o mica investitie in antifonare.
Qashqai este peste Corolla Cross cu mult: materiale, imbinari, detalii, butoane(!), design interior putin ciudat si imbatranit inainte de vreme, suduri si suruburi la vedere pe la portbagaj,etc. Personal o bataie de joc. Tehnic, posibil sa respecte "reteta" Toyota: apa, paie si bataie. Dar nici ceialalti nu stau cu mana'n ...d. Daca mai aveam niste malai Qashqai ar fi fost pana la urma alegerea, inaintea lui Cross, a lui Sportage si Kuga (ultimul cu o oferta buna dar ...nu).
Si unde am zis c-ar fi pont? Am zis ca au ajuns sa coste o carca de bani masinile. Cat priveste pretul de 43k, zice si in articol ca nu e deloc cheala si ca sunt optiuni similare mai ieftine pe la 33-35k tot hibride dar mai slab echipate pe la H/Kia.
Intrebarea pe care am pus-o se mentine. La un consum de 5-6% pentru un hibrid de assta de ce ti-ai bate capul cu o electrica?