Drivetest Ford Transit Courier

4.0
Ford Transit Courier zoom
de Silvian Irimia
Vineri, 11.04.2025
Fabricat în România

Probabil nu mulți dintre noi știm că România are o istorie importantă când vine vorba de producerea autoutilitarelor, iar acest lucru este de înțeles.

Spun asta, deoarece mașina la care mă refer acum a intrat pe linia de asamblare în 1973, fiind cea mai populară în perioada anilor 70-80. Prin urmare, Rocar sau TV12 sunt, practic, necunoscute pentru tineretul din ziua de azi.

Înainte să trecem mai departe, eu zic să îi punem în temă. Denumirea TV vine de la abrevierea Uzinele Tudor Vladimirescu, denumirea iniţială folosită încă de la fondare în anii 1950, schimbată apoi pe Autobuzul. Dar literele TV, însoţite de indici cifrici, au rămas prezente în denumirea modelelor, abia prin anii 90 fiind instituţionalizată denumirea oficială de Rocar.

Înainte de a apărea TV12, a existat TV41, care era foarte similar ca design, dar cu o deosebire constructivă importantă, deoarece folosea cadrul dur și șasiul de la un IMS. Când TV12 a apărut în 1973, era considerată o dubă modernă, deoarece avea o caroserie autoportantă. Inițial, TV12 folosea un motor ARO L25, dar succesul a venit cu adevărat când a fost echipat cu motoare diesel.

Mai mult, TV a avut versiuni cu sarcină utilă şi mai mare, lansate în anii '80, de până la 1.400 şi 1.500 kg, numite TV14 şi TV15. Inevitabil, au apărut şi mici camioane cu benă, dar şi alte variaţii, precum maşini de ambulanţă sau vehicule militare.

Dubițele TV12 au avut un real succes la export, ajungând în nenumărate țări și chiar pe alte continente. Din păcate, anii 90 au adus un scenariu nedorit pentru fabrica Rocar, cu scăderi constante de producţie și probleme financiare, până când, în 2003, uzina a fost închisă definitv.

De ce am făcut această introducere? Pentru că de ceva timp, Ford produce la Craiova o autoutilitară, iar anul acesta a venit cu o premieră: prima autoutilitară electrică fabricată la noi în țară. Se numește E-Transit Courier, iar noi am călătorit la Barcelona pentru a vedea „noua vedetă a Craiovei”. Desigur, ți-am pregătit și un videoclip cuprinzător.

PREZENTARE VIDEO AL NOULUI FORD E-TRANSIT COURIER

Ford Transit Courier

  • Pret de pornire 25.704 €
  • Pret model testat 25.704 €
  • CUI SE ADRESEAZĂ?
  • FĂCUTĂ PENTRU
  • IZOLARE FONICA
  • COOLNESS EFFECT

Motor / Transmisie

Noul Ford E-Transit Courier este disponibil într-o singură versiune. Asta înseamnă că primești o baterie cu o capacitate netă de 43kWh și 136 de cai putere. La prima vedere, puterea poate părea mică, mai ales dacă luăm în calcul că este o mașină cu care vei căra tot felul de lucruri. Totuși, pentru că este electrică, iar cuplul de 290 Nm este instant, nu o vei simți niciodată ca o mașină leneșă.

Chiar și noi am putut testa asta, deoarece cei de la Ford ne-au încărcat mașina cu o greutate din lemn care cântărea aproximativ 250 de kilograme. Am mai condus astfel de autoutilitare înainte, iar de fiecare dată am observat o diferență notabilă la condus. Ei bine, în testul cu E-Transit Courier am rămas plăcut surprins să văd că mașina aceasta se simte aproape la fel ca orice automobil normal.

Am apreciat faptul că pedala de frână a fost lină și progresivă, pentru că la multe modele electrice, frânarea poate fi ciudată. Asta pentru că în prima parte a frânării, mașina va tinde să facă regenerare, iar trecerea de la frânare regenerativă la cea mecanică poate să nu fie atât de lină. Din fericire, E-Transit nu suferă de această problemă.

Că tot am menționat de regenerare, „craioveanul” vine cu funcție de One-Pedal Drive, care este foarte eficientă. Practic, când ridici piciorul din accelerație, mașina va frâna pentru a recupera energie, iar tu vei observa că foarte rar vei fi nevoit să apeși pedala de frână.

Mai mult, pe selectorul transmisiei ai și un mod L, care face ca frâna regenerativă să fie și mai puternică. Pe lângă asta, noul E-Transit Courier are și 4 moduri de rulare: Eco, Normal, Sport și Slippery (pentru zonele aglomerate). În modul Eco, pedala de accelerație este ceva mai amortizată, iar în Sport răspunsul este mai rapid, dar nu sunt diferențe notabile între modurile de rulare.

De la prima stație de încărcare și până în prezent, Renovatio e-charge a totalizat peste 1,5 milioane de sesiuni ale utilizatorilor. S-au încărcat peste 28 de milioane de kWh și a fost evitată o eliberare a peste 28.000 de tone de CO2.

Consum

Așa cum spuneam, E-Transit Courier vine cu o baterie de 43 kWh și o autonomie declarată de 292 kilometri. Totuși, trebuie să menționăm că șoferii pot trișa puțin. Viteza maximă este de 145 km/h, dar clienții pot opta ca mașina să fie limitată la 120 km/h. Astfel, autonomia maximă crește de la 292 la 300 de kilometri. Consumul declarat de cei de la Ford este de 17 kWh/100 km, dar eu am scos considerabil mai puțin.

Testul m-a dus pe tot felul de drumuri, de la cele de oraș, la drumuri naționale, drumuri virajate, dar și mici porțiuni de autostradă. Ei bine, consumul afișat în bord la final de test a fost de 15 kWh/100 km. Apropo, mașina noastră nu a avut acea limitare, deci pe autostradă am avut momente scurte când am rulat și cu 130 km/h.

Trebuie să mai menționăm că noul model produs în România se poate încărca la o priză rapidă de tip DC cu 100 kW. Practic, „încarci” 100 km în 10 minute, iar timpul de încărcare de la 10 la 80% este de 23 de minute. La o priză AC, Ford spune că E-Transit se încarcă cu 11 kW, iar încărcarea de la 10% la 100% se face în 5 ore și 16 minute. La o priză de 7.4 kW, încărcarea durează puțin peste 7 ore.

În categoria autoutilitarelor electrice de aceste dimensiuni nu vom găsi foarte mulți rivali. Noi am ales pentru comparație Renault Kangoo Van E-Tech Electric și Citroen e-Berlingo. Renault Kangoo Van E-Tech vine cu o baterie de 45 kWh, care îi asigură o autonomie oficială de până la 292 kilometri. Totuși, puterea de încărcare de 80 kW nu este la fel de mare ca la Ford, iar consumul lui Kangoo este și el mai mare, adică 19.2 kWh/100 km.

Citroen e-Berlingo are o baterie de 50 kWh și o autonomie oficială WLTP de 336 kilometri. Consumul comunicat de cei de la Citroen este cuprins între 18 și 18.6 kWh/100 km, iar puterea maximă de încărcare este de 100 kW.

Performanţe

Ford E-Transit Courier dezvoltă 136 de cai putere și un cuplu motor maxim de 290 Nm. Din păcate, cei de la Ford nu au comunicat timpul 0-100 km/h. Probabi nu au considerat că este un detaliu important, ceea ce este de înțeles pentru o mașină din acest segment. Totuși, menționăm că viteza maximă este de 145 km/h.

Comparativ, versiunea electrică Renault Kangoo vine cu 122 de cai și un cuplu de 245 Nm. Sprintul 0-100 km/h se face în 12.6 secunde, iar viteza maximă este de 132 km/h. Citroen e-Berlingo aduce în discuție tot 136 de cai putere și un cuplu motor de 270 Nm. Repriza 0-100 km/h durează 11.7 secunde, iar viteza maximă este tot de 132 km/h.

Interior

Atunci când produci o autoutilitară, poți avea impresia că accentul este pus strict pe căratul de marfă, iar șoferul este uitat. Ei bine, Ford nu a făcut asta, pentru că șoferul unui E-Transit Courier se va simți bine la volan. Materialele din partea superioară a bordului sunt destul de moi, în timp ce materialele de pe ușă sunt în mare parte tari. Totuși, nu este un plastic mai puțin calitativ.

Desigur, materiale mai neprietenoase regăsim în partea inferioară a bordului și în partea inferioară a ușii, dar nu este ceva ieșit din comun pentru acest segment. Cei de la Ford au numit volanul „squircle”, pentru că nu este nici rotund, nici pătrat. Astfel, cu noul design al volanului, șoferul are mai mult spațiu la picioare, dar și o vizibilitate îmbunătățită.

Selectorul transmisiei a fost mutat pe coloana de direcție, iar asta înseamnă că ai mai mult loc pe zona mediană. Aici regăsim o zonă pentru încărcat telefonul wireless, iar dedesubt avem un spațiu mare de depozitare. Acesta incorporează două porturi USB, o priză la 12 V și o priză la 220 V. Cele două suporturi de pahare pot fi scoase, în caz că ai nevoie de și mai mult spațiu de depozitare.

La volan nu întâmpini nicio problemă când vine vorba de spațiu, iar insonorizarea este cât se poate de bună pentru o autoutilitară. Doar la viteze trecute de 100 km/h zgomotul de vânt își face simțită prezența. Scaunele sunt destul de confortabile, au reglaj manual și funcție de încălzire. Totodată, primești încălzire și în volan. Scaunul pasagerului nu se poate regla, dar, totuși, are o funcție plăcută.

Pentru că într-un E-Transit poți transporta, de exemplu, țevi cu o lungime de până la 2.6 metri, scaunul față se rabatează. Mai mult, pentru a avea o suprafață plană de încărcare, șezutul coboară atunci când rabatezi spătarul. Accesul în zona de încărcare o poți face prin spate sau prin partea dreaptă, unde există o ușă glisantă. De ce nu ai și pe stânga o ușă? Pentru că ar fi periculos să descarci marfa pe partea cu carosabilul. Ușile spate se deschid standard la 90 de grade, dar dacă ai nevoie, poți mări deschiderea acestora.

Volumul destinat mărfurilor are acum 2.9 metri cubi, cu 25% mai mult față de generația precedentă. Mai trebuie menționat că suspensia spate a fost regândită pentru ca ecartamentul să fie mărit. Astfel, pentru prima dată într-un Transit, încap doi europaleți.

Apropo, mașina de la Craiova vine și cu un frunk (acel spațiu de depozitare de sub capotă) de 44 de litri, unde îți poți depozita cablurile de încărcare. Poți umple un E-Transit Courier cu maxim 700 de kilograme de marfă, iar mașina poate tracta o masă de până la 750 de kilograme.

Comparativ, Renault Kangoo Van E-Tech Electric are un volum de încărcare de până la 3.9 metri cubi și poate transporta mărfuri de până la 980 de kilograme. Citroen e-Berlingo oferă un volum de încărcare de 3.3 metri cubi și poate fi încărcat cu marfă de 781 de kilograme.

Preţ de achiziţie

Ford E-Transit Courier vine cu două niveluri de echipare: Trend și Limited. Prețul pentru noul model este de 25.704 euro cu TVA, dar în prețul acesta includem aplicarea reducerilor permanente, programul Rabla la 5.100 de euro și Ford EcoBonus în valoare de 1.000 de euro.

Cei de la Ford au realizat și un calcul de unde a rezultat că toate costurile de mentenanță pentru un Transit Courier electric sunt mai mici cu 35% față de versiunea diesel.

Rivalul Renault Kangoo E-Tech are un preț de pornire de 37.500 de euro cu TVA, iar Citroen e-Berlingo pleacă de la 42.500 de euro cu TVA.

Siguranţă

Noua autoutilitară electrică nu a fost încă testată de cei de la Euro NCAP. Trebuie să știți că Ford a fost lider în dezvoltarea echipamentelor de siguranță pentru autoutilitare. Prin urmare, gama Transit Courier a obținut un rating de siguranță Platinum de la organismul de testare Euro NCAP.

Caracteristicile includ controlul electronic al stabilității și controlul stabilității la răsturnare, precum și controlul tracțiunii și asistență la pornirea în rampă, sistem de menținere a benzii, control de croazieră adaptiv, avertizare de mers în sens greșit și asistență la intersecții. Ultimul menționat aplică frânele dacă virați la dreapta și sunteți în pericol de coliziune cu traficul care vine din sens opus.

 

Ţinută de drum

Nu am avut multe așteptări legate de această mașină când vine vorba de ținuta de drum, pentru că știam de la început pentru ce a fost gândit Transit. Pot spune că am sărit la concluzii cam repede, pentru că E-Transit nu îți arată că este doar o autoutilitară de marfă. Într-adevăr, așa cum este de așteptat, suspensia spate este destul de rigidă, lucru normal când te gândești că poți transporta 750 de kilograme.

În general, suspensia filtrează bine o bună parte din imperfecțiunile din drum, chiar dacă este deranjată de acele denivelări scurte și dese. Am menționat mai sus că ai și moduri de rulare, iar acestea schimbă și modul în care acționează direcția. În standard, aceasta este foarte ușoară, lucru care îi oferă dubiței o agilitate de care ai nevoie în oraș. În modul Sport, aceasta devine puțin mai precisă.

Mișcarea de ruliu își face simțită prezența de cele mai multe ori, lucru care o să fie enervant pentru pasager. Când am stat în dreapta, am observat că scaunul nu are suport lateral deloc. iar în virajele ceva mai strânse în care nu mă țineam bine, m-am trezit, la propriu, peste șofer.

Totodată, pare că indiferent de ce Ford ai conduce, acesta rămâne un Ford. Chiar și pe o dubiță parcă am simțit ceva din caracterul Ovalului Albastru și am observat o urmă de feedback și o notă de precizie a direcției. Cât se poate.

Vizibilitate

Nu o să vă mint, primele 10 minute cu noul Transit Courier electric au fost ciudate. Ca jurnalist auto, vei conduce de 10 ori mai multe mașini normale decât vehicule utilitare. Vă puteți imagina secunda de spaimă pe care o aveam când căutam să mă uit în oglinda retrovizoare, iar ea era inexistentă. De ce? Pentru că n-are niciun rost, având în vedere că în spatele tău este un perete despărțitor ca să nu vină toată marfa peste tine.

Totuși, mi-ar fi plăcut ca cei de la Ford să implementeze o oglindă retrovizoare cu cameră digitală, așa cum am văzut pe alte modele. Mai ales că acest lucru îl regăsești pe modelul Transit Custom.

În rest, prin parbriz vizibilitatea este bună, iar oglinzile laterale sunt chiar mari pentru un model de aceste dimensiuni. Mai mult, primești și o cameră de marșarier care are o calitate foarte bună.

Tehnologie

Instrumentarul de bord are 12 inch și este complet digital. Am apreciat faptul că este foarte configurabil și poți vedea cam orice informație vrei în acesta.

Sistemul multimedia are și el 12 inch și rulează pe ultimul soft de la Ford, numit SYNC 4. Grafica acestuia este bună, se mișcă destul de fluent și nu am avut momente în care să se blocheze. Conexiunea la Apple CarPlay și Android Auto se poate face fără fir.

Meniul climatizării a fost și el inclus în sistemul multimedia, dar nu este foarte complicat de utilizat. În afară de butoanele de pe volan, E-Transit Courier vine doar cu 3 butoane fizice. Unul este o scurtătură pentru meniul modurilor de rulare, unul este pentru degivrare, iar celălalt activează asistentul la parcare. Meniul sistemului multimedia este ușor de folosit și te vei învăța foarte rapid cu acesta.

Design

Cu greu îți vei da seama că ai de-a face cu o autoutiliară electrică, mai ales când te uiți din spate. Diferențele de design față de versiunile termice sunt minore.

Semnătura luminoasă a farurilor este schimbată, iar E-Transit a introdus o bandă LED care unește farurile. Grila frontală conține elemente din crom și are un design sub formă de diamant. Totodată, fiind un model electric, grila frontală este închisă. Versiunea electrică se mai distinge prin faptul că are un aspect exterior ceva mai robust.

Noi am avut de-a face cu nivelul de echipare de top, adică Limited, care a venit la pachet cu niște jante de 17 inch. Acestea sunt și cele mai mari pe care le poți pune pe un E-Transit Courier. Culoarea caroseriei poartă numele de Albastru Digital Aqua.

 

Nu ne-a placut

  • Lipsă cameră digitală în oglinda retrovizoare

Ultimele teste


  • Fabricat în România

  • Made in China

  • Diferit

  • Deschizător de drumuri

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru