Drivetest Cupra Tavascan

4.2
Cupra Tavascan zoom
de Alexandru Monenciu, Foto: Dragoș Savu
Marti, 01.04.2025
Diferit

Faptul că producătorii de automobile fac schimb de platforme nu mai este de mult un lucru neobișnuit. Unul dintre riscuri este, însă, ca mașinile să semene prea mult între ele. Cel mai bun exemplu este perechea Renault Captur-Mitsubishi ASX.

La fel, platforma MEB care stă la baza familiei de modele cu zero emisii ID de la Volkswagen a fost împărțită cu mai multe mărci, inclusiv cu americanii de la Ford. Ea se ascunde sub caroseria unor modele ca Explorer și Capri.

Din fericire, constructorul din Dearborn a mers pe un design exterior și interior propriu. Aceeași idee a fost îmbrățișată și de Cupra, dar marca din Martorell a mers puțin mai departe cu această depărtare de familia ID de la Volkswagen.

Noul Cupra Tavascan este dezvoltat, așadar, pe arhitectura MEB. Dacă ar fi să apreciem, pentru un singur lucru, modelul iberic ar trebui să îl apreciem pentru că este diferit. Cel puțin din punct de vedere al designului exterior, dar mai ales din punct de vedere al habitaclului.

Noi am testat versiunea Tavascan VZ, echipată cu două motoare electrice și, implicit tracțiune integrală. Cu alte cuvinte, cel mai puternic Tavascan pe care îl poți comanda în prezent.

Înainte de a afla cum se simte de la volan modelul iberic, ți-am pregătit un video cuprinzător.

PREZENTAREA VIDEO A MAȘINII TESTATE DE NOI

Cupra Tavascan

  • Pret de pornire 63.725 €
  • Pret model testat 67.787 €
  • CUI SE ADRESEAZĂ?
  • FĂCUTĂ PENTRU
  • IZOLARE FONICA
  • COOLNESS EFFECT

Motor / Transmisie

Am ținut să menționez că am testat versiunea echipată cu două motoare electrice și tracțiune integrală, pentru că Tavascan este disponibil și alături de un singur motor electric, montat pe puntea spate.

Revenind, însă, Tavascan VZ oferă 340 de cai putere și 679 Nm cuplu. Bateria acestei versiuni are o capacitate utilă de 77 kWh, ceea ce înseamnă că autonomia ajunge până la 520 de kilometri (ciclul WLTP), în condiții ideale.

Încărcarea poate fi realizată la stații rapide, cu o putere maximă de 135 kW. Ca timp de încărcare, ai nevoie de 28 de minute pentru ca bateria să ajungă de la 0 la 80%.

Pentru că poartă emblema Cupra, Tavascan vrea să fie perceput ca un model de performanță. În practică, simți din plin cei 340 de cai putere, dar doar la viteze mici și medii. La viteze mari, puterea livrată de cele două motoare electrice este, mai degrabă, ponderată.

Modul de rulare Cupra te mai păcălește puțin, dar nu îmbunătățește foarte mult senzația, la viteze mari. Pentru un consum mai mic ai la dispoziție un mod Eco. Implicit, acest mod de rulare face ca livrarea puterii să fie lină, chiar și la viteze mici.

Transmisia are și un mod B, iar cu padelele montate pe volan reglezi nivelul de regenerare al bateriei. Din păcate, arhitectura MEB nu integrează tehnologia One Pedal Drive, care îți permite să conduci cu o singură pedală.

Dar, măcar Tavascan permite reglarea nivelului de regenerare. O funcție care îi lipsește, de exemplu, lui Ford Explorer.

Renovatio a dezvoltat e-charge, prima rețea de încărcare rapidă din România, care are în acest moment 318 locații* cu puteri de încărcare până la 350 kW.
*inclusiv parteneri

Consum

Înainte să trecem la cifrele de consum, haide să vorbim puțin despre autonomie. La preluarea mașinii, bordul indica o autonomie de 444 de kilometri, cu bateria încărcată la 99%.

După 230 de kilometri făcuți atât în mediul urban cât și în cel extra-urban, inclusiv pe autostradă, bateria a ajuns la 25%, iar bordul îmi indica o autonomie rămasă de 114 kilometri. Nu am așteptat să scadă mai mult, astfel că am conectat mașina la o priză rapidă, iar, în 35 de minute, bateria s-a încărcat până la 71% (325 km autonomie). Costul acestei încărcări? 80 de lei.

În ceea ce privește autonomia totală, obținută în cele 3 zile alături de Tavascan VZ, aceasta a fost de 346 de kilometri. Oarecum normală, având în vedere că termometrul a indicat o temperatură scăzută, de sub 10 grade Celsius, sistemul de climatizare a fost pornit tot timpul, la fel și funcția de încălzire în scaune.

Și acum, consumul de energie. Pe autostradă, la o viteză medie de 120 km/h, consumul a fost de 26.9 kWh/100 de km. Pe DN, cu o viteză medie de 73 km/h, mașina mi-a arătat un consum de 16.5 kWh/100 de km. În ceea ce privește consumul urban, acesta a fost de 23.3 kWh/100 de km, cu o viteză medie de 30 km/h.

Pentru această versiune, Cupra declară un consum mediu de 16.5 kWh/100 de km. Noi am obținut 22.2 kWh/100 de km, așadar mai mare decât cel declarat. Dar, din nou: temperaturi scăzute, clima pornită, încălzirea în scaune la fel și nici nu pot spune că am mers "la consum".

Tesla Model Y este, poate, cel mai aprig rival al lui Cupra Tavascan. Unde mai pui că modelul american tocmai a primit un facelift. Pentru moment, în România, poți comanda doar versiunea Long Range, cu două motoare electrice, 444 CP și 568 km autonomie. Consumul declarat de Tesla este de 15.3 kWh/100 de km.

Următorii doi rivali sunt de fapt frații de platformă ai lui Tavasan, adică ID.5 GTX (340 CP și 533 km autonomie) și Enyaq Coupe Sportline (286 CP și 578 km autonomie). Pentru primul avem un consum de 16.6 kWh/100 de km, iar pentru cel de-ai doilea 15.0 kWh/100 de km.

Performanţe

În această configurație, Cupra Tavascan atinge 100 de km/h în 5.5 secunde, iar viteza de top este de 180 km/h. 

Cu funcția Acceleration Boost activată, Tesla Model Y facelift ajunge la 100 de km/h în 4.3 secunde. Ce-i drept, are cu 144 CP în plus. Apoi, repriza 0-100  km/h durează 5.4 secunde în cazul lui ID.5 GTX și 6.7 secunde în cazul lui Enyaq 85X.

Interior

Habitaclul este, fără îndoială, punctul de atracție principal al noului Tavascan. Dacă majoritatea producătorilor optează pentru un interior cât se poate de minimalist, Cupra mizează pe un design excentric.

Piesa de rezistență este, desigur, bordul "în valuri" care te duce cu gândul la operele faimosului arhitect catalan Antoni Gaudi. La nivelul bordului regăsim o aglomerare de materiale, inclusiv ornamente în culoarea cuprului, semnătura celor de la Cupra.

Toate materialele sunt de calitate bună. Întregul habitaclu este bine închegat și îți dă, de asemenea, impresia de calitate.

Spaniolii au ales să unească bordul cu tunelul central printr-un element care seamănă izbitor cu acel halo regăsit la monoposturile de Formula 1. Și pentru sistemul de iluminare ambientală, spaniolii au propria rețeta, acesta fiind integrat în portiere.

În privința spațiului nu am multe de comentat. Atunci când m-am așezat pe banchetă, nu am atins cu genunchii în scaunul față, chiar dacă am o înălțime de 1.92 metri. Acum, cel puțin pentru mine, spațiul la cap a fost limitat, dar asta și pentru că mașina testată de noi a fost echipată cu un plafon panoramic, care așa cum știm mai "fură" puțin din spațiu.

Dacă tot suntem la capitolul spațiu, îți propun să vorbim și despre spațiile de depozitare. Cotiera centrală este mai mult decât generoasă, buzunarele portierelor sunt și ele decente, ai două suporturi pentru pahare în tunelul central, iar sub acel halo ai un spațiu de depozitare suplimentar.

Cu bancheta în poziție normală, portbagajul oferă un volum de încărcare de 540 de litri. Cu 549 de litri, Volkswagen ID.5 nu este foarte departe, dar nu se pot apropia de cei 570 de litri oferiți de Enyaq Coupe. Sau de cei 854 de litri ai lui Tesla Model Y.

Preţ de achiziţie

Modelele Cupra nu sunt tocmai accesibile. De acest lucru te convingi imediat ce arunci o privire peste oferta mărcii spaniole. De pildă, Tavascan pornește în România de la 49.893 de euro, iar pentru versiunea VZ trebuie să scoți din buzunare cel puțin 63.700 de euro.

După ce au fost bifate câteva dotări opționale, inclusiv pachetul Cupra Connect Plus, pachetul Adrenaline, scaunele față și bancheta încălzite, pompa de căldură și culoarea exterioară Albastru Tavascan, prețul de listă a crescut la 67.787 de euro cu TVA inclus.

Tesla Model Y facelift costă 60.990 de euro, pentru un Volkswagen ID.7 GTX trebuie să scoți din buzunare 57.398 de euro, iar o Skoda Enyaq Coupe 85 pornește de la 54.714 euro.

Așadar, dacă vrei să ieși în evidență, trebuie să bagi mâna adânc în buzunar.

Siguranţă

Anul trecut, Cupra Tavascan a primit 5 stele din partea Euro NCAP. Un rezultat care se traduce cam așa: 89% protecție pentru adulți, 86% protecție pentru pasagerii copii, 80% protecție pentru pietoni și bicicliști, iar sistemele de siguranță oferte în standard au fost notate cu 70%.

Lista include, printre altele, tempomat activ, asistent virare, detector de oboseală, Exit Assist și Rear Traffic Alert, Exit Warning, Lane Assist Plus, Pre Crash, recunoașterea semnelor de circulație, Side Assist, Travel Assist și Emergency Assist.

Ţinută de drum

Cupra Tavascan primește puncte în plus pentru manevrabilitatea pe care o oferă, mai ales pe drumurile virajate. Direcția este greoaie, ceea ce te încurajează să adopți un stil de condus sportiv.

Fiind o mașină electrică, vorbim despre o rigiditate destul de pronunțată, dar, chiar și așa, suspensia filtrează bine imperfecțiunile din asfalt. Ce-i drept, denivelările ceva mai pronunțate sunt transmise în habitaclu, dar aici au un cuvânt de spus și jantele de 21 de inch.

Așa cum spuneam, la viteze mari, puterea oferită de cele două motoare electrice este ponderată, tocmai de aceea, pe autostradă s-ar putea să îți pară că nu ai destulă putere la dispoziție.

Un lucru care ar putea fi îmbunătățit este senzția "elastică" pe care o ai atunci când calci pedala de frână. Totodată, tranziția între frânarea mecanică și cea regenerativă este ușor greoaie.

Vizibilitate

Vizibilitatea este, în general, bună, cu excepția lunetei, care obturează câmpul vizual.

Desigur, te poți ajuta de camerele video care au o vedere la 360 de grade, însă calitatea imaginii nu ar strica să fie mai bună.

Tehnologie

Instrumentarul de bord, digital, cu diagonala de 5 inch trădează originile germane ale platformei MEB. Grafica este una simplă și, dată fiind suprafața redusă de afișare, informațiile necesare condusului sunt destul de înghesuite.

Display-ul central al sistemului multimedia poate să aibă 10 sau 15 inch, mașina testată de noi fiind echipată cu acesta din urmă. Sistemul răspunde bine la comenzi, iar meniul este destul de intuitiv, după ce te obișnuiești cu el.

Chiar și așa, unele funcții (cum ar fi ajustarea luminilor ambientale) sunt destul de greu de găsit în submeniuri.

Funcțiile sistemului de climatizare au fost preluate tot de ecranul central. Temperatura din habitaclu și volumul radio-ului le reglezi prin intermediul zonelor tactile de la baza display-ului. Au funcție haptică și acum sunt iluminate pentru a fi mai vizibile noaptea, dar tot parcă nu mă conving.

Dacă nu vrei să utilizezi sistemul nativ propus de Cupra (a se citi Volkswagen), atunci îți poți conecta, foarte ușor, telefonul mobil prin funcțiile Apple CarPlay și Android Auto. Conexiunea poate fi realizată și fără fir, iar încărcarea dispozitivului poate fi făcută și prin inducție.

Design

Designul exterior al noului Tavascan poartă, de asemenea, semnătura celor de la Cupra. Mizează pe o parte frontală agresivă, cu un logo iluminat, o serie de accente în culoarea cuprului și o semnătură luminoasă cu 3 triunghiuri pentru farurile LED.

Jantele au un profil aerodinamic și pot avea chiar și dimensiuni de 21 de inch. Mânerele portierelor sunt ascunse, iar de jur împrejurul mașinii, în partea inferioară, avem o inserție neagră, cu finisaj lucios.

Semnătura luminoasă cu cele 3 triunghiuri poate fi regăsită și la nivelul stopurilor LED. Acestea sunt unite de o bandă LED, care integrează și un logo iluminat.

Paleta de nuanțe exterioare include 4 culori: Gri Basalt, Atacama Desert, Argintiu White și Albastru Tavascan, pe aceasta din urmă o poți admira în imaginile alăturate.

Așadar, vorbim despre un design care atrage imediat atenția, un criteriu care ajută modelul din Martorell să se poziționeze în fața fraților săi de platformă.

Nu ne-a placut

  • Prețul cam piperat
  • Lipsa funcției One Pedal Drive

Ultimele teste


  • Diferit

  • Deschizător de drumuri

  • Ambiție

  • Fără concesii

Comentarii (8)

  • si scumpa si slaba, Tesla Model Y o bate cu ochii inchisi. nu inteleg de ce se tot uita lumea la alternative. ba, tesla este peste toate
    3 12
  • "Pentru moment, în România, poți comanda doar versiunea Long Range, cu două motoare electrice, 444 CP și 568 km autonomie."
    "Tesla Model Y facelift costă 60.990 de euro."
    Dar ati ramas in urma, nu gluma. Noul Model Y Facelift poate fi comandat inca din februarie si intr-o versiune RWD. In plus, varianta de 60.990 de euro nici nu se mai vinde in prezent.
    3 0
  • De ce e montata plachia aia centrala stramba? :) Vine mega aiurea vs simetria propusa de avel V al bordului de altfel reusit.
    1 0
  • @MarS
    Ca sa fie orientata spre sofer, cum era si la BMW prin anii 80-90 si la Toyota Supra din aceeasi perioada
    4 0
  • CU.PLAcere
    Cea mai frumoasa masina, raportata la concurenta ei (mentionata in articol)
    2 1
  • George Simion
    cupra...cross-carucior..blasfemie!
    0 4
  • Design wise nu inteleg de ce unii monteaza un ecran de 14 sau mai mare central iar pt sofer pun un ecranus de 5 ... e f nemasculin si de sarak
    0 1
  • nu prea vad cum un ecran mai mare ar fi mai masculin si care ar fi beneficiul de pe urma presupusei masculinitati care creste odata cu diagonala ecranului, dar ma rog fiecare e liber sa isi imagineze lucrurile in felul lui.

    motivul pentru care nu pun un ecran mai mare cred eu ca tine de spatiu si utilitate. chiar daca ar pune in dreptul soferului un ecran mai "de bogaki" mare parte din el ar fi acoperit permanent de volan, manete si chiar de mainile soferului, deci utilitatea n-ar creste odata cu barbatia ecranului :)))
    3 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru