Joi, 15.11.2018
- Comenteaza
- Trimite pe:
Istoria automobilului cunoaște multe momente dificile pentru brandurile actuale. Nu au fost neapărat momentele în care au avut pobleme financiare. Au fost și acele momente în care fanii au aruncat cu pietre în modelele mărcii pe care o iubeau. Motivul? Blasfemia. Tot ce a ieșit din tiparul tradițional al unui brand auto a fost primit cu un val de critici și reticență.
Porsche cunoaște foarte bine această aversiune după experiențele avute cu Cayenne și Panamera. BMW a trăit aceeași dramă în anul 1999, atunci când, după spusele multora, a călcat în picioare tradiția mașinilor cu pedigree sportiv și a oferit un SUV.
A fost ca un duș rece înainte de gloria de care avea să se acopere prima generație BMW X5. Și după ea, toate celelalte generații ale SUV-ului. Ca să înțelegeți cât de tare și-a făcut BMW temele înainte de a lansa un produs neconform tradiției sale, nu vă spun decât că X5 este cel mai vândut SUV premium din lume, în acest moment. Peste 2.2 milioane de unități s-au vândut din 1999 până în prezent, dovedind puterea de convingere a constructorului din Munchen.
Culmea, chiar și în România, acolo unde se presupune că posibilitățile financiare ale populației sunt mai scăzute, X5 este cel mai vândut BMW în ultimii ani.
Prin urmare, ocazia de a testa un asemenea best-seller imediat ce a ajuns la noi în țară nu se refuză. Mai ales dacă exemplarul de test are și un propulsor cu patru turbine. Urmează un test cu BMW X5 M50d, o mașină în care germanii cred atât de mult încât l-au promovat simplu: „The Boss”.
BMW X5
3.0 Diesel Turbo (M50d) 400CP 4x4 Aut8
- Pret de pornire 68.842 €
- Pret model testat 122.612 €
Motor / Transmisie
Pe piața din România sunt trei opțiuni de motorizare. Poți alege clasic: piept de pui cu cartofi prăjiți. Adică versiunea 30d, care vine cu 265 de cai putere. Cei mai curajoși, care vor să iasă puțin din tipare, pot să meargă pe un platou cu fructe de mare. Adică versiunea 40i, care pune la dispoziție un motor de 3.0 litri benzină, cu 340 de cai putere.
Pentru cei care se gândesc însă la o porceală totală, nu există decât o singură soluție: versiunea testată de mine, adică M50d. Este motorul de 3.0 litri diesel cu patru turbine. Este apogeul ingineriei germane când vine vorba de motoare diesel. Patru turbine? Aproape că te gândești involuntar și la a cincea. Oare o să facă un astfel de diesel?
Avantajul unui astfel de motor? Păi impozitul păstrează o valoare decentă (nu că asta ar fi o problemă pentru un client de X5), iar BMW dă foarte bine în comparațiile direct cu ceilalți rivali când vine vorba de putere per cilindree.
Ajunge cu vorbăria. Cum sunt cei 400 de cai putere oferiți de versiunea M50d? Uluitori. Și nu doar ei, ci și cuplul motor uriaș de 760 Nm, livrat pe la 2000 de rotații. Este o valoare care face din SUV-ul ăsta de 2.3 tone o mașină copleșitoare. Ai resurse incredibile, indiferent de treapta de viteză în care te prind depășirile.
În plus, dacă transmisia cu opt trepte simte că ai nevoie de un impuls, atunci retrogradarea rapidă te va înfige imediat în scaunele moi ca niște fotolii. Cuplul te izbește plăcut cu capul de tetieră. Elasticitatea este fabuloasă, indiferent de viteza cu care te deplasezi. Autostrăzile vor deveni niște limbi de asfalt plictisitoare, pe care poți rula foarte tare, dar fără să simți mare lucru.
Transmisia cu opt rapoarte, tot de proveniență ZF, a fost recalibrată. De parcă nemții ar fi vrut să îmbunătățească mai mult ca perfectul. Este incredibil de liniară. Treptele se succed fără să realizezi, iar retrogradarea a fost îmbunătățită. BMW insistă și că transmisia este acum mai eficientă.
O să uiți rapid de aspectul acesta imediat ce o pui în Sport sau te bucuri de padelele din spatele volanului. Orice schimbare de raport în zona înaltă a turometrului îți aduce și o ușoară smucitură. Nu este așa de evidentă ca la X5 M, dar este suficientă ca să-ți ridice nivelul adrenalinei.
Singura problemă (inventată și aia) pe care o am cu acest motor? Rafinamentul. E dus la extrem. Dieselul este foarte bine antifonat, fără zgomote sau vibrații deranjante. Și la 400 de cai putere ți-ai dori ca, din când în când, să ai un gâlgâit baritonal al evacuării. El este simulat decent cu ajutorul sunetului transmis prin boxe atunci când selectezi modul Sport de rulare.
Consum
Nu știu cât de mult cântărește eficiența în alegerea unui X5 M50d, dar eu îmi fac datoria să vă spun că cei 400 de cai putere pot cere până la 14 litri/100 de kilometri în regim extraurban. Dar numai dacă ești un dement care s-a supărat foarte tare pe pedala de accelerație și rulează doar în modul Sport. Dacă ești cuminte, chiar și fără Eco Pro, poți obține un consum extraurban de 9-10 litri/100 de kilometri.
În fișa oficială, BMW anunță un consum mediu de 6.8 litri pentru versiunea X5 M50d. Dacă ne uităm în segment, vedem că noul Mercedes GLE, rivalul direct al lui X5, nu are încă un diesel așa de puternic în România.
Al doilea rival de temut este Audi Q7, care are un as important în mânecă. Este vorba despre versiunea SQ7, care vine cu 435 de cai putere și promite un consum mediu de 7.4 litri, oarecum justificat de cilindreea mai mare și de bagajul de putere superior. Și Bentley Bentayga are același motor diesel de 435 de cai putere și un consum de 7.9 litri/100 de km.
Range Rover Sport și Volvo XC90 nu au versiuni comparabile, cu un nivel similar al puterii, prin urmare nu pot fi luați în considerare. Nici Volkswagen Touareg nu are un diesel de 400 de cai putere, dar merită menționat că dieselul său de 286 de cai putere, adică cel mai puternic din gamă, consumă în regim mixt 6.9 litri, adică aproape fix cât un X5 M50d.
Performanţe
Aplicarea logo-ului M pe caroserie nu este întâmplătoare. BMW X5 M50d este un SUV extrem de sportiv, cu performanțe excepționale pentru acest segment. Este suficient să ne uităm în fișa tehnică și să vedem că sprintul de la 0 la 100 de km/h se face în doar 5.2 secunde. Este o valoare care devine impresionantă atunci când te afli la volan și observi cât de repede se succede decorul.
E drept că Audi SQ7 și Bentley Bentayga promit un sprint de la 0 la 100 de km/h în doar 4.8 secunde, simțitor mai rapid decât X5 M50d, dar nu trebuie să uităm de cei 35 de cai în plus și, cel mai important, de cuplul uluitor de 900 Nm.
La capitolul viteză maximă, și SUV-ul Audi și cel BMW se opresc la 250 de km/h. Bentayga depășește pragul psihologic și se oprește la 270 de km/h.
Interior
Audi Q7, BMW X5 și Mercedes GLE dormeau liniștiți în segmentul lor premium, mulțumiți de numărul mare de clienți care se obișnuiseră cu un anumit standard al calității. Până când a venit Volkswagen Touareg și a ridicat serios ștacheta. Da, ceea ce știam a fi un SUV de volum, emite acum pretenții premium.
E ca acel jucător proaspăt transferat la echipă, care marchează mai multe goluri decât cele trei vedete consacrate la un loc. Prin urmare, era nevoie de o reinventare. Așa că BMW X5, acest Cristiano Ronaldo din segmentul SUV-urilor premium, a învățat driblinguri noi și a ripostat cu materiale excepționale.
Piele oriunde te uiți în habitaclu. În puținele locuri în care mai găsești plastic, adică în partea inferioară a portierelor, o să descoperi că el este mai moale decât bordul multor mașini premium. Lemnul este și el acolo. La fel și plasticul negru lucios și inserțiile din aluminiu. Nivelul finisajelor este, de asemenea, extrem de ridicat.
Cireașa de pe tort este însă schimbătorul de viteze. La pachet cu o serie de butoane de pe consola centrală. Cred că mai potrivit ar fi să spun „cireșele de pe consola centrală”. De ce înnobilează aceste detalii habitaclul? Pentru că sunt îmbrăcate în sticlă Swarovski. Celebrul bijutier s-a străduit să le ofere clienților un schimbător cu o tăietură unică, în interiorul căruia stă aprinsă mereu litera X. Probabil multe voci vor considera că e prea mult. Eu cred că e un detaliu plăcut la atingere, spectaculos pentru oricine se urcă pentru prima dată în mașină.
Să vorbim puțin și despre ergonomie, pentru că sunt multe noutăți. Pentru prima dată după multe decenii, ergonomia a suferit schimbări majore. Să mai aud eu pe cineva că BMW este conservator. În primul rând, comenzile climatizării au fost repoziționate imediat sub gurile de ventilație centrale. Și afișajul a fost regândit și este ceva mai clar, dar mai mic. Tot mai mici sunt și butoanele de reglare a temperaturii. Ele au un finisaj metalic extrem de plăcut. Dar, încă o dată zic, le-aș fi vrut ceva mai mari.
A rămas bara tactilă de memorare a posturilor de radio, ca un ultim detaliu care ne amintește de vechiul X5.
Spațiile de depozitare au devenit și ele mai încăpătoare. Avem loc suficient în cotieră, avem un lăcaș pentru telefonul mobil, suport de pahare cu încălzire sau răcire și loc suficient în portiere.
Pe bancheta spate se stă foarte confortabil. Spațiul la picioare a crescut și el mulțumită ampatamentului mai mare cu 4 centimetri. Ai loc berechet la nivelul capului și cred cu tărie că poți așeza trei adulți pe locurile din spate. Opțional poți comanda și un al treilea rând de scaune.
Portbagajul are o valoare de 645 de litri. Este generos, dar în comparație cu ce oferă Volkswagen Touareg, Audi Q7 sau Porsche Cayenne este destul de modest. E posibil să vă consoleze deschiderea electrică dublă a hayonului și posibilitatea de a opta pentru o serie de elemente de fixare acționate electric. Din câte știu, opționalul acesta este o noutate în industria auto.
Preţ de achiziţie
Cred că este cât se poate de evident pentru toți cei care ne citesc, că fiecare generație nou lansată, fie că vorbim de o mașină premium sau de una de volum, vine cu un salt considerabil în ceea ce privește prețul de achiziție.
Noul X5 pleacă de la aproape 69.000 de euro cu TVA pe piața din România. Ca idee, un Mercedes-Benz GLE 450 4Matic este ușor mai ieftin, la 65.200 de euro. O să mă refer însă la ceea ce am testat eu, adică la X5 M50d, care își propune să scoată din buzunarul viitorilor clienți cel puțin 92.600 de euro. Dacă alegi un pachet generos de opționale, așa cum s-a întâmplat cu exemplarul meu de test (care avea cam tot ce îți poți dori), o să ajungi la o valoare finală de 122.600 de euro.
Raportându-mă la prețul de pornire al versiunii X5 M50d, am observat că un Audi SQ7 pleacă de la 94.200 de euro. De Bentley Bentayga nici nu poate fi vorba, întrucât socotelile se fac de la cel puțin 177.000 de euro în sus.
În afară de Bentayga, mai există un SUV care s-ar putea să vă pară ridicol de scump în comparație cu BMW X5 M50d. E drept, vorbim de o motorizare complet diferită și de un pachet all-inclusive când vine vorba de dotări. Chiar și așa, Volvo XC90 T8 costă cam mult: 124.000 de euro.
Poate că actualul Cayenne ar fi fost și el în topul celor mai scumpe achiziții din segment, dar pentru că Porsche s-a decis să nu-l ofere alături de un diesel, nu-l putem lua în considerare. Fac o excepție doar dacă vreți un Cayenne Plug-in Hybrid de 462 de cai putere, care pleacă de la 92.800 de euro.
Siguranţă
Noul BMW X5 trebuie să fie vârful de lance al companiei și în materie de siguranță. Și este, având în vedere că testele EuroNCAP i-au acordat un punctaj maxim de cinci stele. Au existat însă și unele controverse, despre care e bine să amintesc. Airbagul pentru genunchii șoferului nu s-a deschis complet în testul de impact frontal defazat, ceea ce a dus la o rănire a picioarelor manechinului. Aceeași problemă a fost observată și în cazul lui BMW Seria 5, testat de EuroNCAP în 2017
Lista de sisteme de siguranță este atât de lungă, încât X5 poate oferi o rulare semi-autonomă. Asta înseamnă că SUV-ul își păstrează banda de rulare și distanța față de vehiculul anterior. Dacă acesta oprește la un semafor, oprește și X5. Dacă durata de staționare trece de 30 de secunde, șoferul lui X5 trebuie să inițieze plecarea de pe loc. Rularea fără mâini se poate face, însă pentru o durată de maxim 20 de secunde. Cel puțin așa am experimentat-o eu. Dacă decizi să ții o mână pe volan, chiar și agățată cu un simplu deget, X5 poate rula singur fără probleme.
Am experimentat funcția pe aglomerata Centură a Bucureștiului, unde blocajul de aproape 60 de minute a devenit suportabil.
Noul BMW X5 poate face și depășiri prin simpla acționare a semnalizatorului. De asemenea, dacă modul semi-autonom de rulare este activ, dar X5 nu detectează mâna pe volan pentru o durată de timp ceva mai mare, el se poate opri automat.
Am testat și funcția de detectare a pietonilor sau animalelor. Este extrem de utilă, mai ales pe timp de noapte. Ea vine cu un pachet special BMW Night Vision, care constă într-o cameră frontală termală, capabilă să identifice de la distanță un pieton sau un animal care se află pe carosabil sau pe marginea lui. Cu ajutorul unui fascicul de lumină intermitent, X5 îți semnalizează prezența lor. Am fost amuzat de faptul că X5 a văzut în depărtare o căruță și m-a atenționat cu privire la prezența unei căprioare. Deh, e obișnuit cu fauna țărilor civilizate.
Ţinută de drum
Înainte de a intra în detalii tehnice despre suspensie și alte drăcii electronice care țin mașina asta exemplar pe șosea, o să vă spun cum se simte totul la volan, fără să ai habar de tot mecanisumul care lucrează sub tine. Cel mai important SUV din gama BMW a devenit mai rafinat. Asta e senzația pe care o ai atunci când rulezi liniștit, iar suspensia își face datoria în estomparea gropilor și a denivelărilor.
Încă mai simți o urmă de rigiditate în anumite situații, dar nu e nimic deranjant. E doar un reminder că mașina asta poate merge și tare pe viraje, atunci când te hotărăști să ieși din starea de amorțeală. Suspensia este bine antifonată și îți oferă constant o senzație premium. Dacă bifezi și amortizoarele adaptive din lista de opționale, atunci ai șanse să te bucuri de și mai mult confort în modul de rulare care poartă același nume.
Poți trece oricând în Sport pentru a cunoaște și fața agresivă a lui X5. Aici lucrurile se schimbă. Suspensia devine mai rigidă, cutia schimbă alert, iar direcția... Oh, direcția. Spre deosebire de Audi Q7, Volvo XC90 și Volkswagen Touareg, direcția chiar vorbește cu tine despre fiecare centimetru pe care îl parcurgi și despre fiecare unghi al roților. Este ușor greoaie în oraș, dar pe viraje este o adevărată plăcere. Te implică fantastic de mult în ceea ce se întâmplă sub tine și îți oferă o senzație de încredere pe care nu o credeai posibilă într-un SUV.
Spre deosebire de Bentayga, aici nu te mai lupți cu o inerție mare pe viraje și nu ai o senzație artificială de rigidizare a direcției. Doar Porsche Cayenne este capabil să-ți livreze un nivel asemănător de implicare. Spre deosebire de Cayenne, însă, comuniunea dintre om și mașină se realizează mult mai rapid. Intuiești mult mai bine și mai rapid ce se întâmplă cu mașina.
Ca și Cayenne, BMW X5 poate fi comandat opțional cu o direcție activă pe puntea spate. Ea ajută în oraș, când ai de făcut manevre dificile, pentru că reduce raza de bracare prin orientarea roților spate în sens invers celor față. La viteză mare însă, traiectoria este uluitor mai bine intuită, grație roților față și spate care virează în aceeași direcție. De asemenea, pentru a garanta clienților cu apetit sportiv că X5 nu se înclină pe viraje și că ruliul este anulat aproape complet, BMW a folosit un set de bare stabilizatoare, acționate electronic.
BMW X5 vine în standard cu o suspensie pe arcuri. Opțional, clienții primesc una adaptivă M, tot pe arcuri, dacă vor ca mașina să capete un comportament sportiv. Dacă nici asta nu e de ajuns, pot opta pentru o suspensie adaptivă M Professional, care vine și cu un diferențial împrumutat de la M5. Această configurație, disponibilă și pe mașina mea de test, a fost responsabilă pentru urlete, onomatopee și o gură până la urechi din momentul în care am dezactivat sistemul DSC.
Pentru cei care rămân indiferenți la astfel de plăceri vinovate, BMW le pune la dispoziție și o suspensie pneumatică cu amortizoare adaptive. Aceasta pune accentul pe confort și pe o izolare cât mai bună a habitaclului. Dacă cea testată de mine era extrem de rafinată la acest capitol, nu vreau să-mi imaginez cum e cea pneumatică. Probabil simți că plutești.
Nu am uitat nici de cei care vor să plutească în off-road. Pentru ei există tot acest tip de suspensie pneumatică, la pachet cu o serie de elemente care pregătesc mașina pentru ieșiri în teren accidentat. Este vorba despre niște protecții pentru partea inferioară a caroseriei și pentru dedesubturi, despre un diferențial central blocabil și despre mai multe moduri de rulare în teren accidentat: nisip, zăpadă, stânci și macadam.
Astfel de escapade se pot face cu o gardă la sol înălțată cu 4 centimetri, mulțumită suspensiei pneumatice. Tot suspensia pneumatică poate coborî garda la sol cu până la 4 centimetri, față de nivelul standard de 21.4 centimetri. Suspensia pneumatică are și un mod automat de funcționare, care coboară garda la sol cu 2 centimetri atunci când viteza de rulare depășește 138 de km/h.
Vizibilitate
BMW X5 este o mașină mare. Are cu 3 centimetri în plus față de vechiul X5, dar diferența asta este insesizabilă. Și tot insesizabile ar putea fi și dimensiunile generoase, pentru că X5 este echipat cu oglinzi laterale generoase, cu o lunetă bine proporționată și cu un set de camere cu vedere la 360 de grade care nu cred că pot fi egalate în acest moment. Au o claritate foarte bună și, în plus, BMW poate proiecta o hologramă a mașinii pe ecranul sistemului multimedia ca să îți dai seama și mai bine de proporții și de traiectoria ideală.
Pe timp de noapte, BMW X5 vede perfect cu un set de lumini LED oferite în standard. Opțional, clienții pot comanda și pachetul BMW Laserlight, care oferă o precizie mai mare pentru faza lungă și o distanță de acțiune de peste 500 de metri.
Tehnologie
Sunt voci care susțin că Audi conduce lupta în segmentul premium atunci când vine vorba despre tehnologie. De acord. În ultimul an, Mercedes a ridicat însă ștacheta când vine vorba despre infotainment, oferind revoluționarul sistem multimedia MBUX. De acord și cu asta.
Totuși, după ce am făcut cunoștință și cu noua generație X5, e clar că nu mă pot hotărî pe cine să declar câștigător. Cei trei giganți germani inovează într-un ritm amețitor și, fără îndoială, sunt motoarele tehnologiei auto. Nu poți face un clasament, pentru că fiecare dintre ei devine cel mai bun cu fiecare model nou lansat.
În cazul lui BMW X5 avem atât de multe tehnologii, unele dintre ele oferite în premieră mondială, încât ar fi mai bine și pentru mine, dar și pentru voi, să le enumăr.
- Confortul pasagerilor este asigurat de un set de scaune plăcute, echipate cu reglare electrică pe un milion de direcții, masaj, încălzire și ventilație. Și bancheta spate și volanul vin cu încălzire.
- Climatizarea este disponibilă pe patru zone și poate oferi mai multe tipuri de parfum.
- X5 vine cu, probabil, cel mai mare Head-Up display din segment, capabil să-ți ofere o mulțime de informații color, inclusiv indicații ale sistemului de navigație.
- Funcția de recunoaștere a gesturilor a fost clar îmbunătățită și acum beneficiază de comenzi noi, cum ar fi schimbarea postului de radio. Poți în continuare să acționezi volumul, să accepți sau să respingi apelul telefonic și să îți setezi o funcție preferată pentru un gest predefinit. Pe mașina mea de test, acest gest a activat o anumită adresă.
- Ca și Mercedes, BMW a introdus un asistent vocal, care poate fi activat prin simpla apelare: „Hey, BMW!” Nimic nou până aici. Doar că, în cazul lui X5, clienții pot alege să își redenumească asistentul vocal. Spre exemplu, îl poți striga „Hey, X5!” Bineînțeles, lista glumelor poate deveni foarte lungă. Important este că asistentul vocal poate face acțiuni extrem de specifice: setarea navigației pentru o anume adresă sau selectarea unei temperaturi în habitaclu.
- Pe lângă sistemul complex de camere video și senzori de parcare, BMW vine în premieră mondială și cu un asistent pentru mersul cu spatele. Acesta memorează ultimii 50 de metri parcurși, dacă viteza ta nu a depășit 36 de km/h. Tu controlezi accelerația și frâna, iar mașina volanul. E foarte util atunci când te întâlnești cu o mașină din sens invers pe străduțe înguste.
- BMW a decis să renunțe la afișajul semi-analog de pe vechea generație. A adoptat unul complet digital, de 12.3 inch, care arată foarte bine, are o grafică demnă de segmentul premium, însă parcă nu e la fel de configurabil ca cel de pe Audi Q7.
- În centrul planșei de bord a apărut un ecran cu aceeași dimensiune, care servește unui sistem iDrive mult îmbunătățit. Nu mai seamănă deloc cu cel vechi, însă, ca printr-o minune, BMW a reușit să-l facă la fel de prietenos. Este extrem de ușor de folosit, mai ales prin funcția tactilă. Are pagini care pot fi ușor configurate, informații clare, iconițe mari și o navigație 3D care se mișcă excepțional.
- Sistemul multimedia vine cu o conexiune Apple CarPlay, dar nu și cu Android Auto. Cel puțin momentan.
- Deasupra pasagerilor poate fi comandat un acoperiș panoramic Sky Lounge. Acesta vine cu mii de LED-uri care se pot colora în aceeași nuanță cu a iluminării ambientale.
- Clienții pot comanda și o cheie inteligentă, de pe care pot afla autonomia, statusul mașinii și cu ajutorul căreia pot porni încălzirea.
La toată această listă impresionantă se adaugă toate tehnologiile despre care am vorbit la celelalte capitole. Așa-i că începe să fie ușor justificat prețul acela de 122.000 de euro?
Design
Chiar dacă a lăsat conservatorismul deoparte la interior, BMW nu a riscat foarte mult la exterior. A preferat ca designul să fie o evoluție, un pas firesc de la generația anterioară. A crescut însă foarte mult grila frontală. Pentru unii poate fi o problemă. Pentru mine, sincer, nu. Mi se pare firească această supradimensionare, care imprimă și mai bine un caracter autoritar. Grila este activă, asta înseamnă că fantele se pot închide sau deschide în funcție de viteza de deplasare.
De asemenea, pentru că vorbim despre versiunea X5 M50d, conturul și barele grilei sunt vopsite în culoarea aluminiului cromat. De altfel, tot spoilerul frontal vine cu un design specific, orientat către sportivitate.
Profilul poate fi dominat de jante care urcă până la 22 de inch în dimensiune. În spatele lor pot exista etrieri albaștri cu logo-ul M. Posteriorul vine cu detaliul de design care m-a impresionat cel mai mult: stopurile. Sunt proeminente, ușor fumurii, echipate cu lumini LED. Se văd foarte bine pe timp de noapte și creează o simetrie perfectă cu luminile LED frontale.
Una peste alta, poate că BMW X5 nu este cea mai spectaculoasă apariție din segment, dar întrunește toate calitățile pentru a fi plăcut de o masă mare de oameni.
Ne-a placut
- Asistentul pentru mersul cu spatele
- Funcția de recunoaștere a gesturilor
- Ținuta de drum
- Calitatea materialelor
- Sistemul de detectare al pietonilor
Nu ne-a placut
- Capacitatea portbagajului
- Prețul piperat
- Sunetul transmis prin boxe
Date tehnice - BMW X5 3.0 Diesel Turbo (M50d) 400CP 4x4 Aut8 | ||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
|
Ştiri despre BMW
-
Începând cu luna ianuarie 2025, toate modelele BMW diesel, produse în Germania, vor fi alimentate inițial cu HVO 100. Cu alte cuvinte, este vorba despre ulei vegetal hidrotratat. (Marti, 17 Decembrie)
-
Uzina BMW din Regensburg a produs, în 2024, 100.000 de electrice. Mașina aniversară este un iX1 finisat în nuanța exterioară Albastru Bay Lagoon. (Luni, 16 Decembrie)
-
Germanii de la Manhart au dezvoltat un nou pachet de tuning pentru BMW XM. Denumit MHXM 900 II, acesta crește puterea SUV-ului din Munchen la 900 de cai putere și 1.200 Nm cuplu. (Sambata, 14 Decembrie)
-
Constructorul bavarez de automobile a prezentat, pentru prima oară, un concept la noi în țară. Este vorba despre i Vision Dee. (Vineri, 27 Septembrie)
-
Constructorul german de automobile continuă parteneriatul cu Toyota pentru dezvoltarea de sisteme de propulsie cu pile de combustie pe bază de hidrogen. Primul model de serie va debuta în 2028. (Joi, 05 Septembrie)
care incita si la atitudini agresive in sofat pe unii romanuti mai de neam prost
ok, are lux, calitate si tehnologie, dar e groteasca - raman deci la aceeasi parere pe care mi-am facut-o cand am vazut prin `98-`99 in autopro pentru prima data prototipul unui viitor SUV BMW.
fara sa o dau in "mafiotisme" cred ca mai degraba treci drept domn intr-un Landcruiser decat intr-un X5, indiferent ca asta are 4 turbine si ca ia curbele mai altfel
Ceva mai serios: mașina-i (aproape) perfectă, deși inutilă și prea... swarowskiană pentru sărăntoci ca Je. Orice critică ar fi deci interpretată drept invidie subliminală, așa că mă abțin
Totuși, cele 2,2 milioane de X5-uri vândute până acum mă fac să cred că, la fel cum se zice că obezii îți sapă groapa cu dinții, și omenirea și-o sapă (parțial măcar) cu megaSUV-urile....
X5 e o masina foarte capabila pe sosea, insa la peste doua tone nu e nimic distractiv la ea (X5 40d am condus, modelul anterior), de altfel, tot ce este mai mare/greu decat serie 3/4 sacrifica placerea condusului pentru mofturi inutile. Motoare, cutie, scaune, finisari etc toate foarte bune, dar trebuie lucrat si la fiabilitate sau achizitionat pachetul cu service inclus pe mai multi ani, masina era sensibila .
Culpa-i in totalitate a mea ,viitorii posesori ai unor astfel de edificii vor gasi intotdeauna alte zeci sau chiar sute de variante ,cert mai lucide :-) in ceea ce priveste utilitatea celor 30.000 euro.
Poate ca si tocmai d-asta eu inca mai astern pe AM iar respectivii ,sper macar , o sa-mi ocoleasca fortuit comment-ul.:-) dupa ce am avut neobrazarea sa amintesc o marca banala de volum intr-un test-drive al unui model a carei utilitate nu-i alta decat sa copleseasca din deja prea multe puncte de vedere.
Perfect de acord cu ceasurile de bord. Nu inteleg noua tendinta a producatorilor de a scoate practic acele ceasuri clasice cu limbi de pe piata. Te simti ca la mansa unui avion acum si asta nu e neaparat un lucru rau. Oricum mie ceasurile de la BMW nu mi-au placut niciodata. In afara de E65 care avea o plansa de bord absolut superba (din cate stiu e unul din cele mai frumoase interioare de BMW din istorie) bordurile de BMW nu mi-au placut deloc. Sunt multi alti producatori care intr-adevar faceau borduri si ceasuri de bord de te lasau masca. Jaguar XJ de ex pana in XJ X358 inclusiv. Sau Audi A8 D3. Nu mai vorbim de Rolls-uri si Bentley-uri care erau si inca sunt artisti in asta. Si multe altele. Asa ca la BMW, sincer il prefer cum e acum digital.
Oricum, prețul progresului (133 CP/l dintr-un diesel L6 !!!) e complexitatea, dar mă îndoiesc că fiabilitatea are ceva de câștigat.
Aștept testul cu X7, atunci o sa-mi pară prețul rezonabil la acest X5.
Pare greu de crezut, dar fostul motor cu trei turbine s-a dovedit a fi fiabil, mai degrabă cutiile de viteză au avut de suferit din cauza cuplului.
Mulțam oricum pt opinia că *trebuie sa stau departe de asa ceva*... ;-) Spune multe.
P.S. Sînt tare curios dacă BMW va scoate un tricilindru diesel de 1,5 l și 200 CP. Sau, mai știi, de 300 CP dac-o avea șase turbine -- cîte-o pereche pentru fiecare Zylinder, klar. :-p
http://www.goo-net-exchange.com/catalog/NISSAN__SKYLINE/10052341/