Miercuri, 03.11.2021
- Comenteaza
- Trimite pe:
Dacă judeci noul BMW iX după criteriile aplicate mașinilor făcute până acum de BMW, lucrurile arată ciudat încă de la prima strigare. Dar dacă faci asta, nu ai înțeles nimic din ce vrea BMW să transmită și să ofere clientului final. E și greșit să o faci, raportat la tot ce se întâmplă în industrie în acest moment.
În caz că nu ați observat, industria auto trece printr-o perioadă de schimbare nemaiîntâlnită până acum, care s-ar putea compara poate doar cu trecerea de la căruța cu cai la mașinile cu motoare termice.
Toți producătorii fac eforturi să treacă pe sisteme cât mai prietenoase cu mediul, iar asta aduce provocări serioase de orice parte a baricadei te-ai afla.
BMW iX nu este decât o frântură din uriașul plan de electrificare țesut de producătorul din Munchen. Este exponentul unei noii generații, care vine din spate, o paralelă, dacă vreți, între seria Sci-Fi Star Trek din 1987 și planurile producătorului german pentru anii ce vin. De asta, judecarea lui iX prin prisma modelelor vechi este o greșeală, pentru că pur și simplu este altceva. Este un vârf de lance care nu încape în tiparele vechi, ci le sparge și creează propriile reguli.
PREZENTAREA VIDEO A MODELULUI TESTAT
BMW iX
BEV 112kWh xDrive50 Auto
- Pret de pornire 100.600 €
- Pret model testat 115.500 €
Motor / Transmisie
BMW iX este unul dintre primele modele bavareze dezvoltate de la zero, pentru a fi oferite în versiuni pur electrice. Astfel, spre deosebire de BMW iX3, de exemplu, care e construit pe aceeași platformă ca veteranul X3, iX beneficiază de propria sa arhitectură. Asta îi permite să facă lucruri ce ar fi altfel imposibile unei mașini „convenționale”.
Indiferent ce versiune de BMW iX alegi, vei avea la dispoziție un model cu două motoare electrice, unul pentru fiecare punte. Versiunea pe care am avut-o noi la dispoziție a fost cea de top, numită xDrive50. Ea poate livra piciorului tău drept până la 523 CP și 765 Nm de cuplu. La cea mai fină atingere. Și chiar vorbesc serios când spun asta. Livrarea resurselor mașinii se face instantaneu, aproape telepatic, mai ales în modul Sport.
Pasagerii din BMW iX xDrive50 vor fi luați prin surprindere, iar modul de livrare a puterii, instantaneu și brutal pe alocuri, poate duce la lovituri puternice a capului de tetierele moi. Din fericire pentru cei mai slabi de înger, BMW iX xDrive50 mai are două moduri de condus, mult mai confortabile.
Modul Eco Pro a fost eliminat, iar în locul său vom găsi opțiunea Efficient. Practic, totul în jurul tău devine de un albastru difuz în momentul în care treci în acest mod, culorile instrumentarului de bord, ale ecranului multimedia sau luminilor ambientale modificându-se corespunzător. Pedala de accelerație va deveni mult mai docilă, iar livrarea resurselor va necesita un pic mai multă muncă de convingere din partea piciorului tău drept.
Fix între aceste două moduri vei mai găsi o variantă, cea care îți va permite să modifici comportamentul și designul interior al mașinii, după bunul plac: Personal. Aici poți configura răspunsul pedalei de accelerație, modul în care funcționează frânarea regenerativă sau cât de confortabilă să fie suspensia pneumatică. După mine, modul Personal va fi cel mai folosit, fără îndoială, fix din aceste motive.
Fiind vorba de un model complet electric, cu tracțiune integrală, livrarea resurselor celor două motoare este făcută liniar și, cum spuneam, pe alocuri, brutal. De la volanul lui BMW iX ai impresia că nu vei rămâne niciodată fără proverbiala „pedală”, chiar și atunci când ajungi la viteze mari.
În niciun moment nu am considerat că ar fi fost necesară mai multă putere. Ba chiar din contră. Pe alocuri, poți fi luat prin surprindere de modul în care se mișcă cifrele vitezometrului digital.
Consum
Conform estimărilor oficiale ale celor de la BMW, noul iX xDrive50 ar trebui să ofere o autonomie de până la 629 de kilometri, în condiții ideale de trafic și mediu. Modelul nostru de test a fost dotat cu o baterie absolut uriașă, una dintre cele mai mari pe care le poți achiziționa pe un model electric în ziua de azi, cu o capacitate netă de 105.2 kWh.
Matematica ne spune că un astfel de acumulator ar putea, într-adevăr, să ofere peste 600 de kilometri autonomie dacă și consumul mașinii s-ar încadra undeva sub 20 kWh la suta de kilometri. Comparativ cu rivalii săi, BMW iX, conform numerelor oficiale, se situează deasupra plutonului. Audi e-tron S 55 quattro, rivalul de 503 CP al celor din Inglostadt, are o baterie utilă de 86.5 kWh și un consum pretins de minim 26.1 kWh, cu o autonomie de minim 343 kilometri. De cealaltă parte, Tesla Model X, în versiunea de 670 CP și cu baterie de 100 kWh are o autonomie estimată la 579 kilometri.
Ei bine, în timpul testelor noastre, consumul lui iX a fost considerabil diferit. Acesta a fost mai degrabă în jurul valorii de 29 kWh/100 de kilometri în mediul urban, la o viteză medie de 24 km/h. Apoi, am înregistrat 25 kWh/100 de kilometri la o viteză medie de 73 km/h (pe drumuri naționale) și 28 kWh/100 de kilometri pe autostradă, la 130 km/h.
Un calcul simplu arată că autonomia în condiții reale de trafic variază între 362 de kilometri în oraș și 420 de kilometri în regim extra-urban. E important de menționat faptul că aceste teste au fost efectuate fără niciun fel de menajare a mașinii, fără a folosi modul Efficient și la o temperatură exterioară de 10 grade Celsius. Mai mult, mașina a fost echipată cu anvelope de iarnă, iar acestea și-au spus și ele cuvântul, fără îndoială.
Încărcarea lui BMW iX se poate face folosind o paletă largă de încărcătoare. Acesta se poate adăpa cu până până la 200 kW putere pe curent continuu, caz în care bateria va ajunge de la 10 la 80% în doar 30 de minute. Dacă, în schimb, vei dori să încarci bateria de 105 kWh folosind o priză normală, de acasă, îți vor fi necesare 33 de ore.
Performanţe
Deși BMW iX nu a fost construit cu scopul de a fi folosit preponderent pe circuit, istoria brandului bavarez nu poate fi ignorată. Așteptările fanilor sunt mari. Chiar dacă vorbim de un SUV cu o greutate, la gol, de 2.5 tone.
Ei bine, BMW iX xDrive50 accelerează până la viteza de referință de 100 km/h în doar 4.6 secunde. Cu un astfel de timp vei putea să „bați” cam 90% din mașinile de pe stradă. Chiar și așa, comparativ cu marii săi rivali, BMW iX xDrive50 este mai lent.
Astfel, Audi e-tron S 55, cu 503 CP, atinge aceeași viteză în 4.5 secunde, iar Tesla Model X Long Range și ai săi 670 CP este mai rapid cu 0.7 secunde decât modelul Bavarez.
Chiar și în ceea ce privește viteza maximă, BMW-ul nu poate atinge aceleași valori precum competiția. Modelul American are limita electronică setată la 250 km/h, iar cel din Ingolstadt la 210 km/h, cu 10, respectiv 50 de km/h mai mult decât iX xDrive50.
Asta e ceea ce putem spune conform cifrelor seci de pe hârtie. În realitate, accelerația lui BMW iX se simte brutală, mai ales în modul Sport, iar SUV-ul german te ține tot timpul în alertă. Asta pentru că trebuie să fii atent la orice s-ar putea schimba pe traiectoria mașinii sub accelerare puternică.
Sper să fie clar pentru toată lumea: timpul și spațiul au o altă dimensiune sub efectul celor 765 Nm de cuplu livrați instantaneu.
Interior
Odată ajuns în interiorul lui BMW iX, înțelegi de ce este o mașină care anunță viitorul nu prea îndepărtat al companiei germane. Totul este complet nou aici: de la design la materiale, ergonomie și sistem multimedia.
Totul a fost simplificat și o mare parte din butoanele clasice au dispărut. Pe planșa de bord, locul lor a fost luat de un display uriaș, curbat, care e de fapt alcătuit din două ecrane individuale, de dimensiuni diferite. Instrumentarul de bord are acum 12.3 inch în diagonală. Fix lângă el vei găsi fratele mai mare, un ecran de 14.9 inch, care servește drept centru de comandă pentru sistemul multimedia și multe alte funcții.
Multe dintre comenzile ce se făceau tradițional, prin intermediul unor butoane, au fost mutate pe acest ecran. De exemplu, reglarea sistemului de climatizare se face acum prin intermediul acestuia, folosind un meniu foarte complex care îți va distrage atenția de la drum. Din fericire, modul Auto de funcționare a sistemului de climatizare te va scuti de orice fel de efort, făcându-și treaba excelent pe tot parcursul călătoriei. Acesta alege singur ce metodă de răcire sau încălzire să adopte, de la tradiționalul AC, până la panouri de încălzire prin inducție poziționate pe bord sau portiere.
Singura preocupare va fi să reglezi temperatura optimă pentru tine. O poți face fără a-ți lua ochii de pe drum prin intermediul noului asistent inteligent cu activare vocală. Singurele trei butoane rămase pe bordul lui BMW iX sunt cele pentru degivrare, dezaburire și avarii, poziționate foarte subtil imediat sub ecranul curbat.
Consola centrală pare că plutește și este separată de planșa de bord. Această abordare, împreună cu acoperișul panoramic cu sticlă electrocromatică, creează o atmosferă spațioasă la interior.
Tot pe consola centrală vei găsi și o zonă dedicată butoanelor sistemului de infotainment. Acestea sunt foarte similare cu modul în care erau aranjate în trecut, în jurul unui buton rotativ pentru sistemul iDrive. Acesta este acum făcut dintr-un cristal de foarte bună calitate, la fel ca butonul de volum. Același tratament a fost aplicat și selectorului treptelor de viteze.
Materialul a fost folosit și pentru butoanele de pe uși. Butoane care, inevitabil, te fac să te gândești la modelele Mercedes-Benz. Da, doamnelor și domnilor, chiar avem un BMW cu reglarea scaunelor similară modelelor din Stuttgart.
Deși arată spectaculos, tot ele aduc un minus pe partea de ergonomie. Asta pentru că, pentru a beneficia de toate reglajele oferite de scaunele lui iX, trebuie să accesezi un meniu dedicat în sistemul multimedia. Trebuie să te folosești de ecranul de aproape 15 inch ca să reglezi suportul lateral sau reglajul lombar. Un pas suplimentar comparativ cu soluția regăsită pe modele mai vechi.
Toată atmosfera din interiorul lui iX este premium. Poate designul nu va fi pe placul tuturor, fiind redus practic la un ecran uriaș poziționat pe bordul simplist al navei amiral germane, dar calitatea materialelor și finisajele sunt de cea mai bună calitate.
Modelul nostru de test a fost echipat cu tapițerie textilă, una dintre opțiunile sustenabile din gama lui BMW iX. Sigur, dacă dorești, ai în continuare la dispoziție tapițeria de piele. Însă, chiar și soluția aleasă pentru modelul nostru de test se simte foarte bine la atingere, în toate zonele, chiar și pe bord. Și în partea de jos a portierelor găsești materiale plăcute. Vei regăsi un plastic moale, iar interiorul buzunarelor este căptușit.
Scaunele sunt comfortabile la drumuri lungi, dar faptul că șezutul nu mai are suport pentru gambe poate fi o problemă pentru persoanele cu picioare ceva mai lungi. Mai mult, soluția aleasă de BMW, cu spătarele monobloc ce integrează și tetierele s-ar putea dovedi incomodă pentru anumite persoane.
O altă problemă este includerea unei decupări din plastic chiar la îmbinarea dintre tetieră și scaun. Ea va pune probleme persoanelor scunde, care nu pot ajunge fizic la înălțimea pre-setată a tetierelor. Iar sub accelerări puternice, subite, pasagerul din dreapta poate ajunge chiar să se lovească de această zonă dură.
Ce este însă evident la bordul lui BMW iX? Spațiul generos. Deși dimensiunile exterioare poziționează SUV-ul electric foarte aproape de X5, la interior spațiul oferit de platforma electrică pe care rulează este net superior. Lipsa unui tunel de transmisie în spate va face din locurile pasagerilor o adevărată zonă de relaxare, cu suficient loc chiar și pentru trei adulți.
Spațiile de depozitare sunt și ele suficiente, iar în portbagaj vei avea la dispoziție până la 500 de litri pentru bagaje, mai puțin decât în rivalul Audi e-tron, cu ai săi 660 de litri.
Preţ de achiziţie
Pentru un BMW iX xDrive50 va trebui să plătești minim 103.700 de euro în România. Acest preț aduce un nivel de echipare mai mult decât decent, precum și toată performanța pe care o poate oferi un SUV electric cu 523 CP și 765 Nm cuplu.
Astfel, în echiparea standard vei găsi faruri și stopuri cu tehnologie LED, noul ecran curbat de pe planșa de bord, sistemul de operare iDrive 8, climatizare pe patru zone, suspensie pneumatică, tracțiune integrală, pompă de căldură, asistent la conducere precum și asistent la parcare.
Chiar și așa, foarte puțini clienți vor rezista tentației de a adăuga măcar câteva opționale, iar prețul va crește pe măsură. Modelul nostru de test purta o etichetă de peste 115.000 de euro. Am avut la dispoziție un nou sistem audio Bowers & Wilkins cu 30 de incinte acustice (una dintre ele poziționată chiar în decupajul dintre spătarul scaunului și tetieră), scaune cu masaj și tapițerie Gri Loft Stone, ornamente de cristal, trapă panoramică Sky Lounge, faruri cu tehnologie laser, precum și un asistent la rulare semi-autonomă.
Prețurile pentru rivalii lui BMW iX xDrive50 în România încep de la 96.800 de euro pentru Audi e-tron S 55 quattro și 110.000 de euro pentru Tesla Model X Long Range.
Siguranţă
Fiind dezvăluit oficial în luna iunie a acestui an, BMW iX nu a fost încă testat de Euro NCAP sau de echivalentul american IIHS. Chiar și așa, toate modelele BMW au primit de-a lungul timpului note foarte bune în testele de siguranță efectuate de ambele organizații, iar iX cu siguranță nu va fi diferit.
Pe partea de siguranță activă, noul BMW vine cu o multitudine de camere montate atât în partea frontală, cât și în lateral sau în spate. Un radar de ultimă generație, încastrat în grila uriașă, precum și diferitele tipuri de asistenți la rulare, te pot menține pe banda corectă la drumuri lungi sau pot frâna autonom în caz de urgență.
Aceste sistem de frânare automată pot detecta atât pietoni cât și alti participanți la trafic, iar sistemul de asistență la rulare funcționează impecabil. Folosind trei camere cu infraroșu, poziționate în interiorul instrumentarului de bord, monitorizarea șoferului se asigură mereu că ești atent la drum.
Ţinută de drum
Supensia noului BMW iX este, fără îndoială, punctul său forte. Modul în care reușește să absoarbă imperfecțiunile din asfalt și să te izoleze de orice vibrație neplăcută este absolut impresionant.
Așa cum am spus deja, BMW iX xDrive50 rulează pe o platformă dedicată, creată de la zero pentru vehicule electrice. Asta a permis inginerilor să creeze un model care știe cu adevărat să facă două lucruri: să mascheze greutatea uriașă și să se miște cu eleganță. Iarăși apare pe buze numele Mercedes-Benz.
Ținuta de drum l-a așezat, încă de la primul drum pe care l-am făcut împreună, pe primul loc în topul celor mai confortabile și rafinate mașini electrice pe care am avut ocazia să le conduc. Pe lista mea personală se află modele variate, de la Volkswagen iD.4, la Enyaq, Audi Q4, Porsche Taycan, Audi e-tron GT, Mercedes-Benz EQC400 4Matic și așa mai departe.
Până la contactul cu iX, principalul său rival de la Audi, respectiv e-tron 55 S quattro, era pe primul loc dar faptul că mașina din Ingolstadt rulează pe o platformă modificată, care e folosită și pentru modele cu motoare termice și nu este una dedicată, face diferența.
De obicei, mașinile electrice, din cauza greutății suplimentare, au o ținută de drum care se poate înscrie în două categorii: rigidă sau prea relaxată. Eventual cu antifonare deficitară. Din prima categorie fac parte majoritatea mașinilor, pentru că producătorii auto nu fac altceva decât să ranforseze suspensia modelelor pe care sunt bazate respectivele electrice și să le aducă în showroom drept produse noi.
A doua categorie corespunde mașinilor care au fost adaptate pentru a fi și confortabile, modele care de obicei au, atât ruliu exagerat în viraje, cât și tangaj. Ei bine, BMW iX este fix între aceste categorii.
Folosind modul de rulare Sport, începi să observi câteva lucruri: accelerația devine mai sensibilă la atingerile tale (dar nu cu mult, comparativ cu modul Personal), servodirecția este mai grea, sunetul electric de la interior, de navă spațială, creat de Hans Zimmer, este accentuat, iar suspensia devine mai rigidă.
Diferența în cazul tuturor aspectelor menționate este notabilă, iar rigidizarea suspensiei aduce un control mult mai bun al greutății lui iX pe viraje.
Nu vă imaginați că, la trecerea în modul Sport, BMW iX ignoră pur și simpu legile fizicii. Până la urmă vorbim de o mașină de 2.5 tone. Chiar și așa, comportamentul SUV-ului e predictibil, precis și chiar agil, mulțumită sistemului de direcție integral, care face acest mastodont să pară mai mic decât e. Sigur, vei avea ruliu, dar pentru o mașină de dimensiunile lui iX acesta e oferit în doze surprinzător de mici.
Deși e destul de potent pe o secțiune de drumuri virajate, iX se va simți cel mai bine în linie dreaptă, acolo unde accelerația este brutală și, pe alocuri, sufocantă atunci când apeși pedala cu nesaț.
Conducerea lui iX este și un exercițiu de grație, dacă decizi să lași modul Sport deoparte. În oricare din celelalte moduri de condus, iX se transformă într-unul dintre cele mai rafinate SUV-uri de pe piață. Din nou, mare parte din laude se duc către suspensie, care te va izola de exterior cu brio în aproape orice situație. Direcția integrală va face navigarea pe străduțe înguste o plăcere, iar servodirecția ușoară (dar lipsită de feedback) nu îți va suprasolicita mâinile pe volanul hexagonal.
Mai mult, izolarea fonică la bordul lui iX este la un alt nivel, în ciuda faptului că ușile nu au rame pentru geamuri. Atmosfera din interiorul lui iX este una rafinată și liniștită, chiar și la viteze de autostradă.
Vizibilitate
Suprafețele vitrate de pe BMW iX sunt generoase pe toate laturile și asta se traduce într-o vizibilitate excelentă. Geamurile înalte asigură o perspectivă bună în lateral, în timp ce parbrizul și stâlpii înguști nu îți vor limita unghiurile în majoritatea situațiilor.
Singura critică ar putea fi adusă zonei posterioare, acolo unde luneta e subtil înclinată, dar, din fericire, mașina e dotată standard cu senzori de parcare și camere de marșarier.
Mai mult, pe versiunea xDrive50 primești și un asistent inteligent care poate parca mașina pentru tine, inclus în echipamentul standard. Chiar și fără el, te-ai putea descurca fără probleme la bordul lui iX, grație formei de monolit cu colțuri rotunjite ale mașinii.
Tehnologie
Când vine vorba de tehnologii inovatoare, BMW iX este definit de producătorul german drept noua sa navă amiral. Dacă în trecut BMW Seria 7 se ocupa de acest domeniu, iată ca avem parte de un nou purtător de drapel la trecerea către viitorul electric.
BMW iX poate fi considerat, așadar, primul dintr-o nouă generație pregătită de compania bavareză pentru clienții săi. Acesta nu aduce doar un design nou. El ne și pune în temă cu designul interior al viitoarelor modele.
Dincolo de ușile fără ramă la geamuri, găsim un ecran uriaș, curbat, care adăpostește două elemente foarte importante: noul instrumentar de bord și noul sistem multimedia. Primul este mai mult o evoluție a vechiului sistem BMW Professional Cockpit. Acesta are un design similar, dar poate fi configurat mai mult și mai ușor, are o rezoluție mai bună și funcții noi.
De exemplu, mi-a plăcut mult modul în care mașina poate estima ce automonie vei obține în funcție de stilul de condus. Practic, computerul de bord îți afișează într-o anumită configurație, câți kilometri ai putea face maxim și minim cu nivelul actual de încărcare a acumulatorului. Fix între aceste valori ai o estimare a autonomiei conform stilului tău de condus.
Pe lângă designul nou, am pierdut câteva elemente foarte familiare mașinilor BMW. Unul dintre ele este butonul pentru computerul de bord, de pe maneta din stânga volanului. Acesta nu mai există, rolul său fiind preluat de un buton de pe spița din dreapta.
Celălalt mare ecran de la interior se ocupă de funcțiile mașinii. Noul sistem iDrive este ușor de învățat și include scurtături verticale, spre deosebire de cele orizontale, prezente pe sistemul precedent. Aceste widgeturi pot fi rearanjate după propria preferință și funcționează ca sub-meniuri. Iarăși, designul, rezoluția și ușurința de folosire a noului iDrive sunt exemplare.
Noul sistem pariază mai mult și pe aplicații third-party. Acestea primesc o secțiune specială în meniu și includ oferte de la Spotify, ParkNow sau Amazon, printre altele. Partea cea mai bună este că folosirea lor nu necesită un telefon cu internet conectat la mașină, BMW iX fiind disponibil cu conectivitate 5G. În anumite condiții.
Pe lângă ecrane, noul iX vine și cu un asistent personal inteligent. Acesta înțelege mai multe comenzi, într-un limbaj mai liber (în limba engleză deocamdată) și chiar recunoaște de unde vin acestea. Practic, dacă șoferul spune că îi este frig, asistentul personal va ști ce zonă de temperatură să ajusteze și unde să pornească scaunele încălzite. Acesta e doar un exemplu, funcțiile acestuia fiind mult mai variate.
Tot BMW iX, cu ajutorul sistemului multimedia inteligent, știe și ce rute urmezi zilnic. Astfel poate să te avertizeze la plecarea de acasă dacă pe traseul tău există un accident. El recomandă imediat ce rută poți alege pentru a nu întârzia la birou. Tot sistemul de navigație are acum și realitate augmentată, mașina folosind camera frontală pentru a proiecta pe ecranul central instrucțiuni de deplasare atunci când ai o adresă adăugată în sistem.
Mai mult, BMW iX are și conectivitate îmbunătățită cu telefonul tău mobil. El poate fi folosit în loc de cheie și, prin intermediul aplicației My BMW, poate accesa o multitudine de funcții ale mașinii. Practic, poți să trimiți și instrucțiuni sau destinații mașinii prin intermediul ei. Toate astea, pe lângă lucruri precum control prin gesturi sau faruri adaptive laser, care sunt disponibile pe modele BMW de mai mulți ani.
Am vorbit mai devreme despre acoperișul panoramic cu sticlă electrocromă. Impresionant. Dar ce facem când e soare? El poate deveni opac prin apăsarea unui simplu buton, care face sticla de deasupra pasagerilor mată, protejându-i de razele UV.
Design
Din momentul în care privești pentru prima oară noul BMW iX realizezi că nu ai de-a face cu un BMW „tradițional”. Totul a fost adaptat trendului electric, iar eleganța sau sportivitatea tradițională modelelor bavareze nu mai e atât de ușor de regăsit pe caroseria lui iX.
Totul a fost desenat și implementat pentru a face mașina cât mai aerodinamică. Bineînțeles, cu speranța de a oferi o autonomie cât mai bună. Și nu e doar asta. O formă ce opune o rezistență cât mai mică la înaintare ajută și la reducerea zgomotului interior. Iar în cazul mașinilor electrice, care sunt cunoscute pentru silențiozitatea trenurilor de rulare, un detaliu precum acesta poate face diferența între o atmosferă liniștită în cabină la 130 km/h sau un zgomot de fundal asemănător unui Boeing 737 la decolare.
Cea mai bună dovadă este coeficientul de rezistență la înaintare, de doar 0.25 cd, care poate reduce și el foarte mult zgomotul de vânt la viteze mari.
Partea frontală este dominată de grila uriașă. Este o reinterpretare a elementului de design care a făcut brandul BMW faimos de-a lungul timpului, o reinterpretare necesară, conform designerilor din Munchen. Asta pentru că și BMW iX trebuie să ofere sisteme cât mai avansate de asistență la rulare. Iar în cazul noului SUV toate elementele necesare pentru detectarea condițiilor de drum și a traficului din față au fost încastrate și ascunse în spatele acestor veritabili „plămâni”.
Radarul, de exemplu, este de aproape trei ori mai mare decât unul convențional. Nu poți să îți dai seama de asta, fiind ascuns în grila închisă. Chiar și de aproape, trebuie să ai un ochi foarte ager pentru a observa liniile subtile ce îl delimitează de restul grilei.
Și inovațiile nu se opresc aici. Această grilă este acoperită de un strat protector care se poate regenera dacă este ciobit de pietricelele inevitabile de pe autostradă. Mai ales în România. Tot ce trebuie să faci este să îl încălzești, iar acesta se va regenera sub ochii tăi. N-am încercat asta, dar îi credem pe cuvânt pe nemți.
Farurile au fost și ele modificate, iar semnătura luminoasă folosită pe iX nu mai are aproape nimic în comun cu faimoasele „Angel Eyes” pe care producătorul german le lansa pe E39. Sigur, încă mai avem elemente LED de iluminare pe timp de zi, dar acestea au un design complet nou.
Din lateral vei observa liniile simple ale mașinii, care au fost creionată astfel încât să aibă un profil monobloc, cât mai aerodinamic. Oglinzile au fost sculptate în tunelul aerodinamic, iar mânerele portierelor sunt acum ascunse. Chiar și zona din spate poate părea de nerecunocut pentru un BMW, cu aceleași elemente simpliste, stopuri liniare și simpliste (ele au și o animație la închidere sau deschiderea mașinii) și o lunetă de dimensiuni reduse.
Așadar, conform dicționarului de design BMW, iX nu s-ar încadra în definiția standard a unei mașini dezvoltate în Munchen. Și, deși asta e dezamăgitor pentru fanii vechi ai producătorului german, intenția companiei este evidentă: privim spre viitor, spre următoarea generație.
Ne-a placut
- Rafinamentul suspensiei
- Calitatea materialelor de la interior
- Comportamentul dinamic al mașinii în modul Sport
- Tehnologia de ultimă generație
- Antifonarea habitaclului
Nu ne-a placut
- Designul controversat
- Soluția aleasă pentru integrarea tetierelor în spătarul scaunelor
- Ergonomia unor comenzi
Ştiri despre BMW
-
Începând cu luna ianuarie 2025, toate modelele BMW diesel, produse în Germania, vor fi alimentate inițial cu HVO 100. Cu alte cuvinte, este vorba despre ulei vegetal hidrotratat. (Marti, 17 Decembrie)
-
Uzina BMW din Regensburg a produs, în 2024, 100.000 de electrice. Mașina aniversară este un iX1 finisat în nuanța exterioară Albastru Bay Lagoon. (Luni, 16 Decembrie)
-
Germanii de la Manhart au dezvoltat un nou pachet de tuning pentru BMW XM. Denumit MHXM 900 II, acesta crește puterea SUV-ului din Munchen la 900 de cai putere și 1.200 Nm cuplu. (Sambata, 14 Decembrie)
-
Constructorul bavarez de automobile a prezentat, pentru prima oară, un concept la noi în țară. Este vorba despre i Vision Dee. (Vineri, 27 Septembrie)
-
Constructorul german de automobile continuă parteneriatul cu Toyota pentru dezvoltarea de sisteme de propulsie cu pile de combustie pe bază de hidrogen. Primul model de serie va debuta în 2028. (Joi, 05 Septembrie)
Și nu doar din p.d.v. vizual -- capitol la care mă așteptam ca banalitatea siluetei de Dacie Lodgy să fie compensată de un interior mai de doamne-ajută.
Dar până și scaunele ”sustenabile” te-ndeamnă s-o iei la fugă. :-).
Hiba de bază constă însă-n anti-ecologia celor 2,5 t la gol (pardon, 2,6 tone de fapt), din care peste un sfert trebuie să fie bateriile.
Mai clar, consumul specific de aproape 30 kWh/100 km confirmă cercul vicios în care se intră inevitabil dacă se doresc BEV-autonomii acceptabile.
F. interesantă-n sensul ăsta e recenta decizie a semizeului Elon de a trece toate Tezlele ”entry-level” pe baterii LifePo4 (sau LFP, cu catod litiu-fier-fosfat) în loc de alea nichel-cobalt-oxid de aluminiu (NCA pentru specialiști ca Edikkk :-P).
Adio deci așteptatei ușurări a e-mastodonților.
...De ce ? Sfântu Profit să trăiască -- astea-s mai ieftine, deși sunt mai grele.
Pai ce e simplifcat? Au renuntat la butoanele clasice ca sa puna televizorul ala acolo, nu e nimic simplu, daca bate soarele in el nu vezi nimic, stai in mers sa butonezi la el, autonomia ca la restul e jenanta, iar pretul gigantic.
În rest, la 115.000 de euroi cam ce ar mai fi de comentat? Poate despre bord, care este jenant de urât. Presupunând prin absurd că aș avea banii aștia disponibili pentru o mașină, iX în niciun caz nu s-ar găsi pe listă.
Ok fără taxe dar prețul european fără TVA e echivalent cu vreo 98.000 $ deci beamve cred că nu pierde ci tipărește bani la trecerea peste Marea Băltoacă.
Costa cat un autobus care duce 50 de oameni prin oras, si cred ca are si aceeasi greutate :) Asta da ecologie.
A fost facuta doar ca sa zica si BMW ca ii pasa de mediul inconjurator si sa nu mai ia amenzi de la UE.
Bravo BMW !
De o suta cinșpe mii de euro, iau un teren, fac o casa, un garaj și iau o mașină normala electrica de douaj de mii . Zic și eu
Doamne fereste sa ai vreo sticla de apa cazuta pe jos in fata si la o curba sa o gasesti sub pedala de frana....
In rest, probabil ca este o masina electrica foarte bine facuta. Cand vor aparea altfel de baterii, va creste mai mult si autonomia.