Vineri, 25.04.2025
- Comenteaza
-
Trimite pe:
În multe cazuri, lumea împătimiților auto poate fi asociată cu fotbalul. De ce spun asta? Gândiți-vă că fotbalul este un lucru care, pe cât de mult unește, pe atât dezbină. Jumătate din populația Terrei poate spune că este un fan al fotbalului. Totuși, printre cele mai mari rivalități, certuri, scandaluri le vedeți în cadrul sportului preferat al mapamondului.
Nu există o echipă iubită de toată lumea, nici măcar Real Madrid. Ei bine, cam așa putem spune că este și lumea auto. Toți îndrăgim mașinile, dar fiecare este cu preferința și afinitatea lui. Clar, aceste rivalități sunt lăsate, cât de cât, deoparte atunci când vorbim despre mărci și modele speciale, incredibile, precum Pagani, Koenigsegg, Mercedes-AMG One și așa mai departe.
De când sunt pasionat de mașini și, mai ales, de când am intrat în această sferă a industriei auto, pot spune că a existat o singură mașină de care am auzit numai de bine. Indiferent că am vorbit cu oameni din afara domeniului și care nu au nicio pasiune pentru mașini, pasionați, fanatici, importatori sau alți jurnaliști, nimeni n-a avut de zis ceva de rău.
Bine, acum să se înțeleagă. Nu este mașina perfectă care face totul bine. Nici pe departe. Dar cumva, bifează toate căsuțele pentru orice clasă socială, orice gen, orice vârstă și așa mai departe. Astfel, tu vei cam începe să uiți de lucrurile care te deranjează.
Mașina la care mă refer este Mazda3. Și haideți să vă explic de ce Mazda3 este potrivită pentru oricine. De exemplu, doamnele și domnișoarele vor fi mai atrase de o mașină frumoasă și o culoare atrăgătoare. Mazda3 este o mașină cu forme atât de frumoase, încât, la 6 ani de la lansare, nici măcar n-a avut nevoie de un facelift. De culoare, nu mai comentez, pentru că oricum toată lumea e îndrăgostită de acel Roșu Solar Crystal.
Mazda3 este și o mașină cu un aspect „tineresc”, perfectă pentru un cuplu tânăr. Deoarece vine și într-o variantă sedan, putem spune că Mazda3 este și o mașină practică, încăpătoare pentru 5 persoane, cu loc decent în portbagaj. Iar dacă ne concentrăm pe pasionații auto, trebuie să înțelegeți că o Mazda3 se conduce absolut minunat. Dacă optezi și pentru cutia de viteze manuală, nu vei avea nimic de obiectat.
Totuși, pentru a înțelege mai bine, v-am pregătit în testul care urmează mai multe informații, dar și un video explicativ cu Mazda3. Și dacă vă întrebați de ce testăm o Mazda3 în 2025 care arată exact ca modelul de lansare, vă anunț că a primit o nouă motorizare.
PREZENTAREA VIDEO PENTRU MAZDA3
Mazda 3
2.0 SkyActiv-X186 GT Plus AWD
- Pret de pornire 24.490 €
- Pret model testat 28.740 €
Motor / Transmisie
Așa cum am menționat, Mazda a primit o nouă motorizare. Aceasta va reprezenta motorizarea de intrare în gama Mazda3. Dacă la majoritatea producătorilor observăm fenomenul de „downsizing”, producătorul japonez nu merge pe acest trend. Spun asta, deoarece pe lângă versiunea E-SKYACTIV X cu motor de 2 litri, acum japonezii au introdus versiunea E-SKYACTIV G. Aceasta vine cu un sistem mild-hibrid, care la bază are un motor de 2.5 litri, benzină, aspirat natural.
Tot acest sistem dezvoltă 140 de cai putere la 5.000 de rpm și un cuplu motor maxim de 238 Nm, eliberat la 3.300 de rpm. Pe această motorizare, clientul poate opta pentru o cutie automată cu 6 rapoarte sau pentru o cutie manuală cu 6 trepte. Nu mă înțelegeți greșit, nu sunt vreun fanatic al cutiei manuale, dar atunci când ne referim la un model Mazda cu o transmisie manuală, mereu voi fi pro. Asta pentru că transmisia manuală oferită de Mazda este minunată.
Așa a fost și cazul mașinii mele de test. Cutia manuală de pe această Mazda3 are o timonerie excelentă și pot spune că se aseamănă foarte mult cu cea de pe modelul simbolic MX-5. Treptele sunt scurte, selectorul transmisiei este și el scurt, iar schimbările de treaptă se fac foarte rapid. Chiar dacă cei 140 de cai scoși din acest motor aspirat nu sunt neapărat mulți, cumva uiți de acest aspect când începi să navighezi prin treptele de viteză ceva mai sportiv.
Propulsorul oferit de Mazda se aude excelent. Sincer, înainte să ajung să testez mai multe modele cu motoare aspirate, consideram că cei care spun că acest tip de propulsor are un sunet specific, foarte plăcut, exagerau. Iată că aveau dreptate, iar Mazda3 (care oferă două terminații reale ale sistemului de evacuare) se aude foarte frumos.
Desigur, japonezul iubește să-l exploatezi cât mai aproape de zona roșie a turometrului. Acolo vei descoperi o simfonie plăcută, dar în același timp te vei bucura și de toți cei 140 de cai putere. Resursele sunt livrate liniar, iar în oraș vei descoperi un motor vioi și plăcut. O altă caracteristică importantă a motorului pregătit de Mazda este rafinamentul. Este genul acela de motor pe care nu-l auzi la ralanti și care n-o să-ți tulbure confortul.
De cele mai multe ori, cei 140 de cai sunt de ajuns în mediul extra-urban. Desigur, la viteze de autostradă sau în momentele în care vrei să faci o depășire ceva mai rapidă, vei simți nevoia de mai mulți cai putere.
Consum
Dacă avantajul motorului aspirat este rafinamentul, dezavantajul principal ar fi consumul ridicat, mai ales dacă ne uităm că cifrele de performanță nu sunt extraordinare. Cei de la Mazda au declarat un consum mediu oficial de 6 l/100 km. În mediul urban, consumul mediu declarat este de 8.1 l/100 km, iar în mediul extra-urban consumul declarat este de 5.1 l/100 km.
Din păcate, cifrele mele reale de consum nu prea s-au apropiat de cele oficiale. În mediul urban, consumul a fost cuprins între 9.5 și 10.3 l/100 km, în funcție de nivelul de aglomerație. Pe autostradă, cu pilotul automat setat la 130 km/h, consumul mediu în bord era de 6.2 l/100 km, iar la 100 km/h, cifra afișată era de 5.5 l/100 km.
De menționat faptul că Mazda3 nu are moduri de rulare, deci nu am avut posibilitatea să folosesc un mod Eco sau Sport. Per total, consumul meu mediu, pe o distanță de aproximativ 400 de kilometri, a fost de 7.4 l/100 km, o cifră semnificativ mai mare decât cea oficială.
În 2025, principalii rivali pentru Mazda3 ar fi Volkswagen Golf, Peugeot 308 și Ford Focus. Pentru a menține lucrurile corecte, ne vom uita la motorizări asemănătoare cu cea de pe Mazda3. Desigur, aici mă refer la putere și consum, pentru că nu vom găsi altundeva un model din acest segment care să fie echipat cu un motor de 2.5 litri aspirat.
Prin urmare, Volkswagen oferă pe Golf un motor de 1.5 litri benzină și un sistem mild-hibrid. Consumul oficial declarat de germani este cuprins între 5.2 și 5.5 l/100 km. Modelul 308 al francezilor aduce în discuție un sistem mild-hibrid care are la bază un motor pe benzină de 1.2 litri. Consumul declarat de francezi este cuprins între 4.7 și 4.9 l/100 km.
Ford Focus aduce la masă tot un sistem mild-hibrid care are la bază un motor pe benzină de un litru. Consumul mediu pentru acest model este cuprins între 5.2 și 6.3 l/100 km.
Performanţe
Așa cum am menționat mai sus, motorul de 2.5 litri, aspirat natural, de pe Mazda dezvoltă 140 de cai putere. Prin urmare, modelul japonez atinge 100 km/h în 9.5 secunde, iar viteza maximă este de 206 km/h. Golf, cu motorul de 1.5, dezvoltă 150 de cai putere, iar sprintul de la 0 la 100 km/h se face în 8.4 secunde. Viteza maximă este și ea mai mare, adică 224 km/h.
Peugeot 308 dezvoltă 136 de cai putere, iar timpul în care modelul francez ajunge la 100 km/h este de 9 secunde. În același timp, viteza maximă este de 210 km/h. Focus aduce în discuție 155 de cai putere. Astfel, sprintul de la 0 la 100 km/h se face în 8.4 secunde, iar viteza maximă este de 208 km/h.
Interior
Dacă vă învârtiți în cercuri de reali pasionați auto care știu ce vorbesc, o să auziți destul de des expresia „Mazda este un BMW de buget”. O dată pentru că aproape toate modelele Mazda se conduc foarte bine, iar a doua oară, pentru că Mazda folosește cele mai bune materiale și niciodată nu face rabat. Luăm ca exemplu mașina mea de test.
Nu veți găsi o mașină din același segment de piață și aceeași zonă de preț care să îți ofere materiale mai calitative decât Mazda3. Iar de izolare fonică, nici nu vreau să mai zic, pentru că este excelentă. Acum că ești izolat de tot zgomotul acela de afară, ne întoarcem la materiale, care țintesc spre zona premium.
Avem un plastic moale pe planșa de bord, zone îmbrăcate într-un material care imită pielea, iar pe scaune avem, iarăși, materiale bune. De amintit că noi nu avem de-a face cu cel mai înalt nivel de echipare, ci cu echiparea Nagisa, care este de mijloc. Astfel, pe scaune am avut parte de o piele sintetică de culoare maro Terracota și o imitație de piele întoarsă neagră.
Desigur, cum te aștepți la segmentul acesta de piață, în părțile inferioare ale consolei centrale și ale portierelor există un plastic ceva mai neprietenos, dar din fericire, mâinile tale vor ajunge rar prin acele zone. Gurile de ventilație sunt frumos integrate în linia planșei de bord, unde regăsim și cusături contrastante, tot în culoarea maro Terracota. Volanul este de dimensiuni potrivite, cu o formă și grosime create parcă pentru momentele când vrei să mergi sportiv.
Spațiile de depozitare sunt mari și numeroase. Cotiera centrală este absolut uriașă. Avem un torpedou de dimensiuni decente, spațiu destul de bun în portiere, suport de pahare pe consola centrală și o zonă pentru încărcat telefonul wireless.
Scaunele, pe lângă faptul că îți oferă o poziție destul de sportivă și coborâtă, vin la pachet și cu un confort sporit, cu o susținere laterală bună și cu o tetieră integrată. În spatele lor, pasagerii de pe bancheta spate se bucură de un spațiu decent la nivelul picioarelor.
Din păcate, ai un tunel median destul de ridicat, care incomodează un al treilea pasager. Spațiul la cap este și el limitat. Dar, până la urmă, este o concesie pe care o faci pentru forma "delicioasă" a caroseriei hatchback.
Din punct de vedere al volumului în portbagaj, Mazda3 se laudă cu 351 de litri, cel mai mic volum față de rivali. Comparativ, Volkswagen Golf oferă 381 de litri, în timp ce Peugeot 308 stă mai bine, cu un volum de 412 litri. Ford Focus oferă un volum al portbagajului de 392 de litri.
Preţ de achiziţie
În România, Mazda3 pornește de la 24.490 de euro cu TVA. De apreciat este că vei avea același preț de pornire indiferent dacă vrei varianta hatchback sau varianta sedan. Unii ar putea fi speriați de acest preț, dar trebuie să știți că Mazda3 oferă foarte multe dotări din standard, așa că prețul ceva mai piperat este de înțeles. În continuare, Mazda3 vine cu o grămadă de niveluri de echipare care mai de care mai interesante și ofertante.
După numărări și calcule, reies în total 6 niveluri. Noi am avut de-a face cu echiparea de mijloc, adică Nagisa, care din punctul meu de vedere va fi echiparea cea mai populară. Aceasta pornește de la 27.990 de euro cu TVA. Adițional, am avut culoarea Roșu Soul Crystal care a costat 750 de euro, pentru un total de 28.740 de euro cu TVA.
Volkswagen Golf are aproape același preț de pornire, adică 24.039 euro. Peugeot 308 pleacă de la 23.665 de euro, în timp ce Ford Focus are cel mai mare preț de plecare, adică 24.900 de euro cu TVA.
Siguranţă
Când vine vorba de siguranță putem avea o discuție extrem de interesantă. Mazda3 a fost testată de organizația independetă Euro NCAP în anul 2019, unde a obținut 5 stele și niște procentaje excelente. Nu cred că exagerez dacă spun că a fost mașina care a obținut cea mai bună notă pentru protecția adulților în habitaclu, deoarece a avut un procent de siguranță de 98%. Protecția copiilor a fost și ea notată cu 87%.
În ceea ce privește siguranța utilizatorilor vulnerabili ai drumurilor, modelul nipon a încheiat testele cu un calificativ de 81%. Sistemele de siguranță puse la dispoziție de Mazda au funcționat corect, iar acest lucru a făcut ca specialiștii Euro NCAP să puncteze performanța modelului nipon cu 73%.
Am spus că ar fi o discuție interesantă deoarece în ultimii ani, metodele de testare ale celor de la Euro NCAP au devenit mult mai stricte și severe. Astfel, e posibil ca o mașină testată în 2025, care are procentaje mai slabe ca o mașină din 2020, să fie mai sigură. Prin urmare, ar trebui ca Mazda3 să treacă din nou printr-un proces de testare pentru a avea rezultate și mai concludente.
Ţinută de drum
Dacă spuneam că transmisia manuală oferită de Mazda3 este aproape la fel de bună ca cea de pe MX-5, cam așa este și la ținuta de drum. Bine, exagerez puțin. Modelul nipon are o aderență excelentă în viraje, ruliul este bine ținut sub control, iar controlul tracțiunii te lasă să te distrezi destul de mult.
Direcția este surprinzător de precisă și ai parte de destul feedback. Per total, este o mașină de familie, destul de practică și confortabilă, dar care este calibrată să livreze plăcere celui de la volan. Astfel, înțelegi rapid că nu ai nevoie de sute de cai putere pentru a te simți bine cu o mașină.
O mare parte din acest comportament sportiv se datorează și prezenței sistemului G-Vectoring Control, care aplică o frânare ușoară roților din exteriorul virajului pentru a crește stabilitatea.
În restul timpului, Mazda3 este un hatchback cu o suspensie destul de fermă, dar foarte bine antifonată. La viteze mici de oraș, direcția devine ceva mai ușoară, iar mașina se va simți agilă pe străduțele înghesuite ale junglei urbane.
Vizibilitate
Designerii Mazda s-au străduit să creeze un design posterior care să iasă din tiparul hatchback-ului clasic. Având în vedere că Mazda3 este printre cele mai iubite mașini când vine vorba de design, putem să spunem că japonezilor le-a ieșit.
Totodată, așa s-a născut un spate ușor neconvențional, cu montanți uriași. Mai mult, luneta nu este nici ea foarte generoasă și are o înclinare mare. Din fericire, Mazda3 vine la pachet cu o cameră de marșarier și senzori de parcare.
Oglinzile laterale sunt destul de bine proporționate, însă primul rând de montanți are un design care te va încurca în anumite intersecții și pe anumite viraje.
Tehnologie
Mazda3 vine cu un instrumentar parțial digital și parțial analog. Asta pentru că atât turometrul cât și indicatorul nivelului de combustibil și indicatorul temperaturii apei sunt analog, în timp ce în cadranul din mijloc este digital și poate afișa diferite informații.
Sistemul multimedia are 10.25 inch, iar niponii în continuare nu se dezmint. Mă refer că nici în 2025 modelele Mazda nu au un sistem multimedia cu funcție de touchscreen. Pentru a naviga prin meniu te folosești de rotița de pe consola centrală și de butoanele adiacente rotiței. Într-adevăr, totul este foarte intuitiv și ușor de folosit, dar parcă vrei mai mult.
Meniurile sunt foarte simple, grafica și mai simplă, te simți ca într-o mașină de la începutul anilor 2010. Totuși, menționăm faptul că funcția touchscreen poate fi folosită în cadrul meniului Apple CarPlay sau Android Auto. Apropo, conexiunea se face wireless.
De menționat că primești și un Head-Up Display cu o proiecție și calitate greu de bătut în segmentul acesta de piață. Totodată, scaunele au funcție de încălzire și clienții primesc și un asistent vocal Alexa, care poate rezolva o mulțime de probleme.
Compacta japoneză vine în standard cu un sistem audio cu 8 difuzoare. Chiar dacă și acela se aude bine (testat pe alte modele), noi am avut parte, și recomand, upgrade-ul la sistemul audio Bose cu 12 difuzoare.
Design
Cred că dacă am căuta o explicație în DEX pentru cuvântul atemporal, am primi o poză cu un model Mazda modern. Așa consider că este design-ul acestor mașini, în special la modele precum Mazda3 sau Mazda6.
Cu siguranță putem cădea de acord că Mazda3 este o mașină extrem de frumoasă, care știe să atragă oameni de orice sex, orice vârstă și din orice pătură socială.
Se pare că producătorul japonez a înțeles foarte bine că a creat o operă de artă, așa că nu se grăbește să facă vreo schimbare drastică de design. Partea frontală are un aspect agresiv și sportiv, semnătura luminoasă este LED, iar în partea de jos avem parte de un spoiler agresiv și o grilă impozantă.
Mazda a devenit sinonimă cu acea culoare roșie specifică, numită Roșu Soul Crystal. Totuși, niponii au încercat să introducă mai multe culori interesante, unele absolut superbe. Dar fără doar și poate, culoarea roșie este stâlpul de rezistență al celor de la Mazda.
În partea din spate, m-am bucurat să văd că am avut parte de două terminații reale ale sistemului de evacuare. Mai mult, dacă te afli în spate când motorul este pornit, vei observa că mașina asta chiar se aude bine.
Iarăși un lucru care a fost mereu diferit la Mazda este semnalizarea. Când toți producătorii făceau semnalizări dinamice, japonezii au zis: „noi facem diferit”. Astfel, semnalizarea pe modelele Mazda pulsează. Practic, pulsează la fel de tare și rapid ca inima ta în momentul în care vezi o Mazda3 în trafic.
Ne-a placut
- Timoneria cutiei manuale
- Calitatea interiorului
- Dotări standard generoase
- Raport preț-calitate
Nu ne-a placut
- Consum destul de ridicat
- Sistem multimedia învechit
Ultimele teste
-
Mazda 3
Universal apreciat -
Mezinul familiei -
Premiant -
Fabricat în România
Ştiri despre Mazda
-
Mazda a prezentat noul EZ-60 în cadrul Salonului Auto de la Shanghai. Deși este un SUV gândit pentru piața din China, acest model are șanse să ajungă și în Europa, așa cum s-a întâmplat cu sedanul EZ-6 (6e). (Miercuri, 23 Aprilie)
-
Cu ocazia Salonului Auto de la Beijing, japonezii de la Mazda au dezvăluit noul EZ-6. Un sedan de aproape 5 metri lungime, dezvoltat special pentru piața din China. (Joi, 25 Aprilie 2024)
-
În urmă cu ceva timp am călătorit, în mare secret, la Centrul Mazda din Germania, acolo unde am făcut cunoștință cu noul CX-80. Cu alte cuvinte, un CX-60 cu trei rânduri de scaune, care poate găzdui într-o atmosferă premium până la 7 pasageri. Acum, că a expirat embargoul de comunicare, am revenit cu un articol în care disecăm SUV-ul nipon. (Joi, 18 Aprilie 2024)
-
Constructorul japonez de automobile a înregistrat denumirea 6e și logo-ul aferent la Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală. (Marti, 19 Martie 2024)
-
Președintele Mazda, Katsuhiro Moro, a dat de înțeles că producătorul nipon ar putea lansa un model sport echipat cu motor rotativ. Acesta ar putea fi inspirat de conceptul Iconic SP, care tocmai a debutat la Tokyo. (Luni, 15 Ianuarie 2024)
(Top Gear)