ZF reinventează volanul: airbag repoziționat și posibilitatea instalării unui display în volan

de Alexandru Monenciu
Luni, 10.06.2024
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Compania germană ZF Lifetec prezintă o nouă generație de volan. Pentru că airbag-ul a fost repoziționat, în centrul volanului poate fi instalat, spre exemplu, un display.

Airbag-ul pentru șofer a fost introdus în anii '80 și de atunci a salvat nenumărate vieți. În prezent, acest element de siguranță este standard pe majoritatea mașinilor.

În ultimii 30 de ani, airbag-ul a fost întotdeauna montat în centrul volanului, iar acest lucru impune câteva limitări în ceea ce privește designul unui volan. Germanii de la ZF vor să schimbe acest lucru și să le dea designerilor mai multă libertate.

ZF Lifetec a prezentat o nouă generație de volan. În cazul său, airbag-ul se declanșează din partea superioară, prin "inelul" de sus, către conducătorul auto.

Mulțumită repoziționării airbag-ului, centrul volanului rămâne liber, astfel că aici poate fi instalat, de pildă, un display. Sau, potrivit reprezentanților ZF, o serie de butoane tactile prin intermediul cărora poți controla diferite funcții ale sistemului multimedia.

Tot în centrul acestui volan de generație nouă poate fi instalat și un buton rotativ care să îi permită șoferului să opereze diversele funcții în siguranță.

Asemănător cu ce vedem pe monoposturile de Formula 1, dacă vrei.

via ZF Lifetec

Comentarii (11)

  • oare functioneaza la fel de bine si daca volanul nu este drept? ca de obicei inainte de impact tragi de volan stanga/dreapta in incercarea de a evita...
    7 0
  • exact, f buna intrebarea..
    sau daca ai mana oblic pe volan sau il tii de la "ora 12".. si te izbeste mana ta in fata cand se declanseaza..
    2 1
  • mai bine ar inventa o semnalizare automata pt soferii de BMW
    16 2
  • Nu mai conteaza daca functioneaza sau nu, conteaza ca pot pune acolo un televizor la care sa se uite baietii de baieti.
    Lumea asta o ia razna si germanii se pare ca sunt dusi tare.
    Nu mai conteaza siguranta, conteaza ca e ca la formula 1, ca toti sunt piloti de formula 1 in zilele astea.
    11 4
  • Andrew
    Cum sa reinventezi ceva ce merge perfect, doar ca sa mai faci loc de inca un ecran pe langa celalalte 17 si sa pui siguranta pe locul doi.
    6 1
  • Chiar mă întrebam unde ar mai merge un ecran, pe care să-l învârți în fața ta la curbe. De butoane era loc suficient, plus ca sunt ergonomice doar dacă se accesează cu degetele marii în rest, bla, bla… pe vremuri ZF erau cei mai tari pe cutii automate, ce vremuri!!!
    7 3
  • Ghiorghi
    Pai daca e sa ajunga ecranul pe volan, pai atunci sa dea si un joystick pt play station . . . Mare porcarie cu ecranele astea.Eu pe pielea mea am patit-o, m-am concentrat pe ecran sa accesez o functie in meniu si cand am ridicat ochii eram deja pe contrasens. Si asta pentru cateva fractiuni de secunda. Uitativa la bordurile masinilor din anii 2 000, cat de intuitiv era totul, ergonomic. Acum totul a devenit doar marketing
    9 2
  • Mircea Badea
    O idee bună! Eu vreau sa pot opta fara airbag că oricum nu port centura și e periculos ăla fără daca se declanșează.

    Să pună o holograma AI acolo mai bine.
    2 1
  • @Dutz: inca sunt cei mai tari. ei si cu Aisin.

    @eu: fii sigur ca s-au gandit si la asta, ai mai jos poza cu airbagul explodat, care acopera o zona perfect rotunda in jurul volanului.

    @@eu: intri deja in particularitati. mana la ora 12 este complet gresit. cocalarii pe care ii vezi cu mana la 12 sunt un exemplu de asa nu si reprezinta cazuistica in selectia naturala a lui darwin. nu fii ca ei!!
    2 0
  • O complicație-n plus pentru un beneficiu de fason. Câștigul va fi doar al producătorului care, la fel ca la luminile ambientale, sau alte giugiucuri din astea, au valoare spre zero pentru cumpărător dar permite fabricantului să crească prețul.
    4 1
  • Daca pleaca airbagul ala cand tii mana la ora 12 ... atunci ai parte de "the mother of all facepalms".

    PS: eu vreau un ecran pe buna scaunului, ca ma mai uit intre picioare din cand in cand
    4 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru