Parisul este una dintre cele mai aglomerate capitale din Europa. Traficul infernal duce la depășiri alarmante ale limitelor de poluare, iar Organizația Mondială a Sănătății anunță că gazele nocive ucid aproximativ 42.000 de francezi în fiecare an.
Autoritățile au declanșat un adevărat război de combatere a poluării, iar măsura adoptată în acest weekend este încă o lovitură aplicată transportului convențional. Primarul Parisului a anunțat că în prima duminică a fiecărei luni, accesul mașinilor va fi interzis pe cele mai importante artere ale orașului, acestea transformându-se în zone pietonale.
Cel mai important bulevard afectat de lege este Champs Elysees, umplut weekendul acesta de zeci de mii de turiști.
Anne Hidalgo, primarul capitalei franceze, a declarat: ”Fiecare turist străin care ajunge în Paris vrea să meargă pe Champs Elysees. Dar noi vrem să îi readucem și pe parizieni pe această stradă emblematică, pentru că le aparține. Când te plimbi pe bulevard fără grija traficului redescoperi perspective, fațadele clădirilor și peisajul”.Pentru a încuraja și mai mult accesul în zonele pietonale, primarul Parisului a anunțat și că accesul în muzee va fi gratuit. În prezent există 13 rute transformate în zone pietonale atunci când se activează programul ”Paris Respire”. Alte nouă străzi urmează să le alăture programului. Champs Elysees rămâne însă cea mai populată, cu aproximativ 300.000 de vizitatori în fiecare zi.
Efectele transformării unor bulevarde în zone pietonale nu au întârziat să apară. Airpartif, o rețea de monitorizare a calității aerului, susține că poluarea a scăzut cu 40% în ziua în care accesul mașinilor a fost interzis.
via independent
Comentarii (0)