VIDEO: Ford Fiesta şi Peugeot 308, impact frontal la testul ADAC (update)
- Printeaza
- Comenteaza
- Trimite pe:
Testul desfăşurat de ADAC încearcă să demonstreze că modele etichetate cu cinci stele de organizaţia EuroNCAP se pot dovedi suficient de nesigure în condiţii reale. Organizaţia germană avertizează asupra folosirii ineficiente a zonelor de impact, chiar şi în cazul unor modele de talie apropiată, cum sunt Fiesta şi 308.
Testul orchestrat de nemţi dovedeşte că două vehicule, care intră în coliziune cu o acoperire de 40%, nu pot absorbi eficient energia rezultată la impact, mare parte din zonele de contact fiind nefolosite. În aceste condiţii, habitaclul ajunge la limita de siguranţă.
ADAC a vrut totodată să demonstreze că, în prezent, constructorii nu acordă o importanţă deosebită compatibilităţii în cazul unui accident şi combinaţiei unor tipuri de vehicule diferite. Acest lucru este valabil nu numai atunci când vorbim despre un impact între un SUV şi o maşină de segment mic (exemplu Audi Q7 vs Fiat 500), ci şi în cazul unor vehicule cu dimensiuni apropiate.
Germanii cer ca producătorii să adapteze structurile de siguranţă oricărui tip de impact, fie el şi cu un automobil de segment diferit. De asemenea, se insistă asupra structurilor care trebuie să acţioneze pe toată lăţimea maşinii, şi nu doar în zona de impact, ca în cazul prezentului test. Chiar şi pe înălţime este nevoie de structuri de rezistenţă adaptate oricărui impact.
Potrivit ADAC, aceste măsuri ar putea reduce riscul rănirilor grave cu aproximativ şapte procente.
Citeşte şi...
Adauga un comentariu
Ultimele stiri din Video
-
Britanicii de la carwow au pus față în față într-o liniuță, SUV-ul de performanță italian Lamborghini Urus și Audi RS7 Performance. Aflați din video cine va câștiga această cursă. (21.11)
-
Britanicii de la carwow au făcut o bătălie a mașinilor americane din diferite epoci ale industriei auto. Pentru asta, au pus față în față un Dodge Viper, un Ford Mustang GT, dar și o replică Shelby Cobra. (19.11)
-
Spaniolii de la km77 au luat noul MG3 Hybrid+ și l-au supus la deja bine cunoscutul test al elanului. Aflați în acest video cum s-a descurcat MG3. (18.11)
- Aceștia sunt finaliștii pentru titlul de Mașina Anului 2025 în Europa: Dacia Duster pe listă
- Noul Audi A5L debutează în China: ampatament lung și formă de sedan clasic
- Prima imagine cu interiorul noului Hyundai Ioniq 9
- Noul Hyundai Elantra N TCR Edition: versiune inspirată de cursele de turisme
- Noul BMW iX3 Neue Klasse, dezvăluit într-o serie de imagini patent
aici sunt scorurile celor 2 modele la NCAP:
http://www.euroncap.com/tests/peugeot_308_2007/295.aspx
http://www.euroncap.com/tests/ford_fiesta_2008/333.aspx
peugeut 308 - 14.3
fiesta 2008 - 14.9
conform euroncap. deci e normal ca si in testul adac de impact frontal fiesta sa se comporte mai bine ca 308! diferenta de 0.6 puncte a contat enorm...
Ford Fiesta - 1054 kg - 14.9 pct ncap*
*punctajul pentru protectia soferului in caz de inpact frontal.
Din pct de vedere al EuroNcap-ului Peugeot-ul 308 ar fi trebuit sa aiba un avantaj datorita greutatii superioare, in conditiile in care punctajul obtinut este foarte apropiat.
Cat despre ADAC, deoarece nu inteleg limba nu-mi pot da cu parerea. Ar fi fost profesionist din partea celor de la Automarket, daca tot au pus filmuletul si germana nu este o limba de circulatie internationala ca engleza, sa ne traduca si cateva pasaje mai importante astfel incat sa ne dam seama despre ce se vorbeste acolo. Nu stiu de ce am impresia ca nici subtitlul "Organizaţia germană încearcă astfel să demonstreze că rezultatele EuroNCAP nu sunt întotdeauna concludente" nu este tocmai cel mai potrivit.
Nici imaginile nu sunt concludente deoarece nu sunt captate imagini din toate unghiurile (nu exista vizualizare cu interiorul 308-ului), astfel este greu sa ai o parere obiectiva.
ADAC-ul a constatat ca desi (aproape) toate masinile noi au sisteme multe de siguranta si au multe stele NCAP, datorita faptului ca unele modele nu sunt compatibile cu altele din punct de vedere al structurii care ar trebui sa se deformeze controlat, pasagerii sunt mult mai "sifonati" decat ar trebui teoretic sa fie. Aici zicea tipul, ca structurile(partile de caroserie) care ar trebui sa se deformeze controlat pentru a proteja pasagerii se "ocolesc" una pe alta, masinile se deformeaza necontrolat si puternic(nu se mai deschid usile etc.), si in fond tot sistemul e practic ineficient. Ideea lor e ca aceste sisteme sa fie modificate astfel ca indiferent de tipul(si aici e vorba mai ales de inaltime) masinii, ele sa functioneze cum ar trebui.
Interesant video...la asa ceva chiar nu ma asteptam sa se poata intampla...
Se vede ca voi nu cititi textele articolelor.
Revenind la subiect:
Foarte interesant!
Cu aceasta ocazie poate se pun baietii pe proiectat cum trebuie, adica sa se aduca la acelasi nivel de impact toate masinile (sau marea lor parte). Adica, un fel de USB sau HDMI pentru toti constructorii de autovehicule.
Ideal ar fi daca s-ar gasi o organizatie care sa elaboreze aceste prescriptii / specificatii, iar constructorii sa fie nevoiti sa le respecte cu strictete.
Sa ii credem???
Apoi oricat de bine gadesti o masina, tot nu va fi perfecta. Indiferent de marca, fiecare model poate reusit sau nu dpdv al conceptiei asa ca testul este neconcludent.
Dupa cum scria Bethurbazal, daca faceau mai multe teste in care sa exemplifice variate situatii care pot aparea in realitate ......si atunci ar putea zice ca testele euroncap sunt "neacoperitoare" si ca s-ar cere si altele si apoi o revzuire a modului de a concepe masinile.
Pana la momentul ala ramanem la euroncap. :)
Spune-mi te rog, daca Fiesta este in aceiasi clasa cu 308, atunci care este corespondentul lui 207 la Ford? Ka?
Multumesc
ADAC a solicitat atunci construirea de caroserii cu stabilitate uniforma (un termen foarte interesant...) pe toata durata socului frontal, caroserii care sa prezinte 2 zone : mai moale, pentru protectia partenerului de impact, respectiv mai tare, pentru protectia ocupantilor.
Probabil este ceva mai bine proiectata structura de rezistenta de care beneficiaza Fiesta... Se observa o deformare ceva mai ''uniforma'' a masinii in zona frontala, ceea ce cred ca a dus la o disipare ceva mai buna a fortelor. De aceea si usa a necesitat o forta ceva mai mica pentru a fi deschisa. Cu toate ca Fiesta ar avea lonjeroanele amplasate intr-un plan situat ceva mai jos decat planul in care se gasesc lonjeroanele de la Peugeot. Deci Peugeot (teoretic) ar fi ceva mai avantajat la capitolul disiparea fortelor, dar totusi se vede (la 1:41) cum se deformeaza caroseria acestuia, pana la coltul din stanga sus al parbrizului...
Foarte interesant test, care arata ca una este sa se loveasca o masina de un bloc de metal deformabil la 64 km/h, alta este un impact frontal intre 2 masini aflate in miscare. Cred ca fiecare constructor ar trebui sa ia in calcul cat mai multe teste de acest gen.