Mulți dintre noi cunoaștem mirosul specific de mașină nouă atunci când deschidem portiera și ne așezăm, pentru prima oară, într-un astfel de automobil. Este un miros aparte, care face parte din experiența achiziționării unei mașini noi și care, totuși, nu poate fi explicat în cuvinte.
Însă, v-ați gândit vreodată că mai mulți producători au în componența lor oameni care se ocupă cu mirosirea mașinilor noi înainte să fie livrate către clienți? Unul dintre acești producători este Nissan, care are un angajat cu un astfel de loc de muncă aparte. Numele său este Ryunosuke Ino, iar datoria lui este aceea de a simți fiecare miros din habitaclul unei mașini proaspăt ieșite de pe porțile fabricii.
Mai mult, el este un inginer în simțuri olfactive, o pregătire rar întâlnită chiar și în industria auto. Deși Ryunosuke-san este conștient de faptul că locul său de muncă este neobișnuit, oameni ca el fac parte, indirect, din experiența unui client de a vedea și simți o mașină nouă.
Și să nu credeți că sarcina lui este ușoară. Pregătirea lui Ryunosuke începe cu o zi înainte de a-și face treaba, deoarece el nu are voie să consume alimente care au un miros puternic, cum ar fi ceapa sau usturoiul. Odată așezat la volan, Ryunosuke miroase toate colțurile și componentele din habitaclu. Astfel, toate piesele din interiorul mașinii sunt verificate pentru a avea mirosul corespunzător: scaunele, cotierele, parasolarele, torpedoul și buzunarele portierelor.
Fiecare piesă are mirosuri diferite, așa că el trebuie să fie atent și să le noteze. Ryunosuke-san trebuie să simtă și fiecare material din habitaclu, deoarece acestea au mirosuri distincte. Potrivit spuselor sale, Nissan are un standard foarte înalt când vine vorba de mirosul de mașină nouă. În cazul în care acest standard nu este atins, el trebuie să identifice originea mirosului și să verifice informațiile de la furnizor, precum și materialele vizate pentru a fi schimbate, dacă este cazul.
Chiar dacă Ryunosuke Ino este persoana responsabilă pentru mirosul plăcut al unui model Nissan la nivel mondial, mirosurile pot diferi în funcție de regiunile în care modelele sunt comercializate, după preferințele clienților. În Europa, de pildă, cel care se ocupă cu acest lucru este Peter Karl Eastland. Mai mult, nu oricine poate aplica pentru acest loc de muncă, deoarece Nissan pune la cale teste de recunoaștere a mirosurilor. Doar cei care trec cu bine de aceste teste vor putea să practice job-ul.
Clipul de mai jos este în limba japoneză, însă sunt disponibile și subtitrări în limba engleză.
via Motor1
De la plecarea lui Ghosn, Nissan nu a mai făcut nimic.
Sub Ghosn a fost făcută generaţia nouă de Leaf, mult mai frumoasă şi modernă decât porcaria Leaf 1, urâtă cu draci
Sub Ghosn a fost făcut şi sistemul e-power care Nissan NU ESTE ÎN STARE nici azi după atâţia ani să îl pună pe toate modelele şi să exporte, existând pe 1-2 modele disponibile doar în Japonia, maxim Indonesia (unde fabrică Nissan Note e-power)
Incompetenţi se cheamă, în opinia mea
...Că de-aia au cam dispărut de pe piața europeană și au închis fabrica din Spania...
sunt curios daca la gagici le poate ghici kilometrajul..