Comisia Europeană a dezvăluit recent un plan pentru creșterea competitivității în industria auto a Uniunii Europene. Pentru acest lucru au fost puse la dispoziție fonduri în valoare de 100 de miliarde de euro destinate în mod specific sectorului „tehnologiei curate”, care include dezvoltarea și producția de vehicule electrice.
Tot mai mulți oameni trec la vehicule electrificate cu emisii reduse, iar industria funcționează mai curat ca niciodată. În ciuda acestui fapt, emisiile de carbon în UE se așteaptă să atingă vârful în 2025. Cu toate măsurile acestea puse în aplicare, emisiile vor scădea cu aproximativ 25% în următorul deceniu și vor continua să scadă, în ciuda eforturilor de a impulsiona și extinde capacitățile de producție din UE.
Acest nou acord nu se concentrează doar pe sectorul vehiculelor electrice, dar este probabil că o parte semnificativă din fonduri să fie alocată alocată acestui sector. Unul dintre punctele cheie, Planul de Acțiune pentru Energie Accesibilă, stabilește obiective precum accelerarea implementării energiei curate și a electrificării, utilizarea mai eficientă a energiei și reducerea necesității de combustibili fosili.
De asemenea, utilizarea unui EV o să fie mai accesibilă decât este în prezent, când prețul acestora nu este mult mai scăzut decât al vehiculelor cu motoare cu ardere internă, mai ales dacă depinzi de stații de încărcare publice.
Uniunea Europeană a impus propriile tarife de import, destinate în mod special să facă mai puțin viabil pentru producătorii chinezi să își vândă vehiculele electrice fabricate în China în Europa.
Această idee pare deja să funcționeze, întrucât mulți dintre marii producători chinezi de automobile caută să deschidă facilități de producție pe continent pentru a evita tarifele, care pot ajunge până la 45.3%.Tarifele sunt mai mici pentru producătorii care primesc mai puțin sprijin și subvenții din partea guvernului chinez, lucru care este perceput ca un avantaj incorect. Chiar dacă America își retrage planul de a stimula achiziționarea vehiculelor electrice și electrificate și elimină data limită pentru vânzarea mașinilor cu motoare cu ardere internă, UE a rămas fermă în ambiția sa de a interzice vânzarea de vehicule noi cu motoare cu ardere internă după 2035.
Reamintim că până în 2030, UE se așteaptă ca noile mașini să aibă emisii de dioxid de carbon cu 55% mai mici comparativ cu nivelurile înregistrate în 2021.
Rămâne de văzut dacă acest lucru este încă realist. Producătorii au exprimat îngrijorări cu privire la acest ritm, iar unii și-au schimbat planurile de a vinde exclusiv vehicule electrice după 2035.
via InsideEVs
Ok, uite 100 miliarse euro, si astfel costurile tale sunt minime, deci vinzi cu preturi corecte.
Id.3 la 15.000 euro, ca exemple
Reno 5 la 10k euro
etc
Ca se vaita producatorii astia dar ei baga in buzunar ca profit sumele care de fapt sunt destinate clientilor si a cresterii vanzarilor si schimbarii tehnologiei invechite pe combustie
Cele 100 miliarde probabil nu vor rezolva nimic si cuplate cu previzibila escaladare de liderii catre europeni a razboiului din Ucraina (cetatenii europeni cred ca sunt 80% pentru pace sau neimplicare dar nu-i intreaba nimeni pentru ca de aia sunt cetateni, ca sa participe la finantarea deciziilor fara sa fie parte a lor) vor fi doar o afundare si mai mare a tarilor UE in zonele extremiste.
Personal nu mai am asteptari de normalitate de la actuala linie de lideri europeni.
Si inca o chestie, cine crede ca e o mare diferenta intre politicienii romani si cei ai altor tari europene (si nu numai) este adolescent naiv. Sunt toti o apa si-un pamant. Pamant de flori. O gasca de diletanti ajunsi din intamplare in niste pozitii care le exced cu mult posibilitatile lor de intelegere dar care nu se sfiesc sa ia decizii extrem de importante fara nici o tresarire.
Vezi ca declara Șoșoacă ceva, sigur te interesează.
@Alex
Pentru pace trebuie sa fie preocupați și cei ce încep razboaie, nu te poți plânge ca cel ce se apăra continuă să lupte, ca războiul nu se termină când are chef cel care îl începe, cam așa se întâmplă de obicei, deci prima regula pentru pace este să NU pornești razboaie, ce vei spune dacă va fi și România atacată ? " Asta e, noi vrem doar pace, luați ce vreți " ?
Georgescu și poporul rus libertate ne-au adus.
"Pentru pace trebuie sa fie preocupați și cei ce încep razboaie". Cei care au inceput razboiul au fost "preocupati" la inceputul razboiului de negocieri pentru incheierea lui, si chiar au fost "la o ora distanta" de incheierea razboiului daca nu era Boris Johnson pe fir. Declaratia ii apartine lui Jeffrey Sachs si a fost facuta acum 2 saptamani in plenul Parlamentului European. Evident ca pe la noi nu a pomenit mai nimeni de discursul "anonimului" aluia.
"prima regula pentru pace este să NU pornești razboaie" asa este, si Rusia a avertizat de cel putin 20 de ani ca are linii rosii care i-au fost constant incalcate. In special extinderea NATO (in multe cazuri fara vreo miza pentru NATO in ansamblu) care extindere, ce sa vezi, viza strict tarile din anturajul si jurul Rusiei. Cine nu vede asta ca pe o incercare de incercuire...
Daca ai un vecin nebun, si tu stii ca-i nebun, si ti-a zis ca -i nebun si vine peste tine daca mai muti gardul ca sa-ti maresti ograda, si tu muti gardul noaptea cate-un metru sperand ca nu se prinde nebunu dimineata, inseamna ca ori esti si tu nebun ori vrei sa vezi daca o vorbit serios.
Eu sper ca daca se prinde nebunu ca noi (partea europeana si nesemnificativa a NATO) mutam gardul, sa creada ca e beat, nu vede bine si se duce sa se culce. Sigur n-as vrea sa ne ia in serios.
Apropo de analogii tâmpite: acum vreo 7 ani am fost la un tur de hiking în Georgia, în munții Caucaz. Am ajuns și la granița cu Oseția de Nord, ocupată de ruși. Povesteau localnicii că rușii mută noaptea granița puțin câte puțin. Aveau vecini care s-au culcat seara în Georgia și s-au trezit in Rusia.
Problema principala in Europa și în vest, în general, e ignoranța populației, lipsa de educație și înclinația de a pune botul la orice manipulare. Ori rezolvam asta ori renunțăm la democrație, pentru ca votul imbecilului face cat votul unuia care se informeaza și gândește.
Îmi pare rău pentru suferința din Ucraina, da rușii sunt criminali dar asta se știa, deci cine a greșit?
Că o dam la întors și o privim din perspectiva umană, logică… da, criminalii ruși au făcut războiul… dar pentru că le-a fost ignorată nebunia.
Să crezi că poți învinge Rusia este prostie și un test care nu ar fi trebui sa-l facă.
Chiar și după invazie cred ca se putea rezolva situația cu mult, mult mai putine consecințe negative pentru Ucraina.
Dacă Rusia nu era ignorată (în nebunia lor), acest război nu exista și da ai dreptate (repet) rușii sunt criminali, invadatori, violatori etc.
Dovada a erorii lui Zelensky sunt cei trei ani de moarte și distrugere, și acum urmează (sper) o pace cu condiții și mai greu de acceptat pentru Ucraina. Știu că este trist, dar asta este situație de când lumea și se aplică peste tot (și în democrație), cel care are puterea face cam ce vrea… doar metodele diferă. Normal ca prefer democrația, consider ca are mai multe plusuri față de minusuri, dar să nu recunoaștem ca mare din timpul nostru și viața noastră suntem “prinși într-o capcană” nu cred ca ajuta prea mult. Suntem sclavi care o duc bine, unii foarte bine… dar toți cei care plătim impozitele, respectăm regulile și suntem cetățeni decenți, într-o formă sau alta suntem sclavi. În foarte puțin din timpul nostru facem cu adevărat ce vrem. Și totuși prefer acest scenariu VS orice altă formă de organizare și funcționare.
Să revenim la auto, când vezi un nebun în trafic cu un camion și tu ești într-un BMW diesel (glumesc) ce faci? Probabil tu alegi să te pui în față camionului? Dacă dintr-un calcul simplu nu pot să “elimin” nebunul, atunci mă feresc de el, chiar dacă egoul meu are de suferit. Restul familiei din mașină cred că ar aprecia mai degrabă dacă am ajunge ok la destinație, de nebuni nu scăpăm, trebuie să învățăm să trăim cu ei.
Exemplul cu camionul din păcate este real și l-am experimentat personal acum mulți ani, noroc că am primit ajutor din “dreapta” altfel este posibil că aș fi făcut ceva ce aș fi regretat cu siguranță.
Uneori pentru pace, trebuie să cedăm și când avem dreptate.
Europa a lăsat Rusia în 2014 sa ocupe Crimeea fără probleme, Ucraina n-a ripostat în numele păcii, a fost Rusia mulțumită ? Evident ca nu, si-a adus mercenarii la graniță și atunci a început războiul de fapt.
Nu ceilalți s-au dus peste Rusia, ci Rusia s-a întins peste tot, de aceea a ajuns cea mai întinsă țară din lume.
SUA a preluat discursul Rusiei, pt că Trump il idolatrizează pe Putin, vrea și el sa fie rege, o pace fără acorduri clare și fără o minimă garantare este ZERO, va reîncepe războiul în câțiva ani .
După logica ta toată Europa trebuia sa fie 3rd Reich, ca doar nu liderii nu erau sa se pună cu nebunul. Sau, mai în urma, toată Europa trebuia sa fie musulmana, ca doar nu se puneau cu sultanii nebuni.
Amice, faptul ca tu acum ești liber sa scrii ce gândești aici se datorează faptului ca unii s-au pus cu nebunii și milioane au murit ca sa trăim în libertate.
https://piataauto.md/Stiri/2025/03/Uniunea-Europeana-anunta-relaxarea-restrictiilor-la-emisiile-CO2-pentru-producatorii-auto-oferindu-le-3-ani-pentru-a-se-conforma/
3 ani de eliminare a amenzilor înseamnă 90% pondere termice. :))))))))))
dacă vinzi termice, mai dezvolți electrice? arde ceva? În afară de BEV-uri? :)))))))))
Avem o tara plina de experti. Pe timpul pandemiei erau toti doctori, acum toti specialisti in tactici si razboi.
Si cu toate astea cine omoara oamenii nevinovati?
Handicapatii cu BMW-urile sunt cei mai periculosi, nu Putin!
Dilimanii care fac LINIUTE, astia ne omoara in Romania.
sper sa fie pace cat mai repede, sa ia si toata ucraina, oricum sunt verisori.
asta e viitorul, electricele! la anul sper ca inca 100 de miliarde si tot asa!
Dacă Japonia capitula mai repede nu cădea prima bombă nucleară, dacă Japonia capitula imediat după prima nu cădea a 2-a. Ce vreau să spun este că liderii trebuia să ia decizia corectă într-un anumit context care nu este nici drept și nici moral. Un lider care nu recunoaște că a greșit poate fi acuzat că își distruge propria țară.
Unul mai sus repetă minciunile lui Putin iar altul compară SUA cu Rusia! Te lăudai că lucrezi cu uzine auto vestice, de ce acolo și nu ești în delegație pe la Ijevsk, doar fac mașini și acolo!
Ați luat-o pe arătură rău de tot, auzi enormitate, vesticii sunt de vină și președintele care-și apără țara, oricine numai kriminalul nu!
Iar voi ziceți că dacă vecinul e atacat, să se predea, că poate scapă, mai ales că tâlharul e de cuvânt, i-a lăsat în pace după ce i-au dat Crimeea. La fel Cecenia și Georgia.....și nu, sigur nu se atinge de Moldova dacă ajunge la Odesa...
Inexo, nu-ti mai bate gura în kilometri de comentarii, știi prea bine părerea mea despre politica Rusiei cu mult înainte de 2022, Rusia a invadat mult mai des decât a fost invadată, uite, doar din 1920 până astăzi, Rusia a invadat in medie o dată la 4,5 ani o țară, toate puterile au făcut asta, Rusia o face și astăzi, iar meleagurile noastre, în ultimii 150 de ani, de 12 ori, deci lasă-mă tovarășe cu pretextele de la Moscova .
Recurring pro-Kremlin disinformation narrative claiming that Ukraine and its allies are not interested in peace.
The claim is part of an ongoing pro-Kremlin disinformation campaign in Russia’s illegal full-scale invasion of Ukraine. This element seeks to obfuscate the topics of peace initiatives. It also attempts to portray Ukraine as a Western puppet state and the invasion of Ukraine as a proxy war against Russia.
Te rog să termini cu propaganda rusească abjectă. Telefonul a ucis atâția oameni nevinovați, nu armele kriminalului agresor, nu?
Să crezi că era mai bine să dea jos pantalonii în fața rusului, acum aveau toată țara pierdută, Belarus II scria pe ea.
Trebuie să fii într-o ureche să crezi așa ceva, mai ales conațional fiind cu oamenii care ar fi următoarele victime, peste Prut.
Bășina cu Boris Johnson s-a răsuflat de mult, doar ciumpalacii care se informeaza de pe TikTok o mai au în plămâni.
Chiar dacă asa ar fi fost, ucrainienii poate ca nu vroiau sa devina slugile rușilor, ca tine și restul trompetelor.
Apropo, la câte mizerii scrii pe aici nu cred ca te mai ia cineva în serios. N-ai audienta mai buna la RTV și restul latrinelor?
In his April visit to Kyiv, Johnson recalled expressing deep skepticism of any Russian offer. He pledged “1000 percent” support for aiding Ukraine’s military resistance but didn’t tell Zelensky what to do.
Daca asta nu e o invitatie la ruperea intelegerilor si oprirea negocierilor, atunci nu stiu ce e. Pesemne ca primarul Londrei ii cunoaste mai bine pe rusi decat oamenii care au trait impreuna cu rusii.
Si cine citeste detalii despre negocieri, afla ca cea mai de pret cerere a rusilor a fost neintrarea in NATO. Desigur, nu au nici un drept sa ceara asta unui stat independent dar cand s-au lovit marile puteri de reguli cand a fost vorba de a pune in scena deranj si varii schimbari de regim.
Apropo, nu dau doi bani pe vreo opinie care pleaca de la premisa ca razboiul a inceput in 2022. Razboiul a facut pasi importanti in 2008 Bucuresti, 2012 Crimeea, 2014 Maidan + fursecurile marca Nuland, 2014 lovitura de stat, 2014 anexarea Crimeei, 2014 masacrul din Odessa etc.
Cine vrea sa polemizeze pe subiect sa vina cu ceva mai elaborat decat pareri de caras muscate de la hotnews sau digi24.
Exercițiu de imaginație, mâine China va ataca Taiwan, cum va trebui sa procedeze America ?
Varianta pacifista, agreata de unii, Taiwan sa se supună imediat, fără violență și război, agresorul mai mare are prioritate .
Varianta corecta, morală și umană pentru un aliat, adică sa ajute . Știu, Taiwan nu e Ucraina, acolo cipuri good stuff pt America, dar principiul este același.
Rusia a adus doar sărăcie și nenorociri, spuneti-mi o țară dezvoltată care a fost sub influența Rusiei ? De aceea au fugit toți din Est în UE și NATO, de teama Rusiei, ca dacă era ok nu făcea nimeni asta .
Rușii au arme nucleare și multă, multă carne de tun. De-aia câștigă în Ucraina - trimit mai multă carne de tun decât pot ucrainienii sa radă cu toate armele vestice. Acum trimit și nord coreeni, drone iraniene.
Ce scuturi să pună în Mexic?
A, și dacă le-a promis cineva pe gură dat nu in scris.... i-a păcălit.
Apropo, și nouă ne-au promis rușii ca ne dau tezaurul înapoi.