Temperaturile scăzute sunt inamicul principal al mașinilor cu zero emisii pentru că autonomia acestora are cel mai mult de suferit atunci când termometrul indică valori cu minus.
Pentru a vedea exact cum afectează condițiile meteo autonomia, Federația Norvegiană de Automobilism și cei de la revista Motor au realizat un test în condiții de iarnă cu 23 de modele electrice. Temperaturile au variat între - 2 și -10 grade Celsius.
Campionul absolut a fost modelul chinezesc HiPhi Z. Cu o autonomie declarată de 555 de kilometri, în ciclul WLTP, acesta a reușit să parcurgă 522 de kilometri cu o singură încărcare. De altfel, a fost singura mașină cu o diferență mai mică de 10% (a avut 5.9%) între autonomia declarată și cea reală în condiții de iarnă.
Spre exemplu, BMW i5 a parcurs 443.6 kilometri, având o autonomie teoretică de 505 kilometri (diferență de 12.2%). Lotus Eletre s-a clasat pe locul 3 cu 464.6 kilometri, o diferență de 12.3% față de cei 530 de kilometri declarați de producător.
Kia EV9 (505 km autonomie teoretică) a reușit să acopere 441.9 kilometri, Mercedes-Benz EQE 350 4Matic a parcurs 399 de kilometri (față de 491 km), Audi Q8 e-tron Sportback s-a "mulțumit" cu 411.4 kilometri (515 km autonomie teoretică), iar Hyundai Kona Electric cu 341.3 kilometri (454 km).
Cele mai mari diferențe între autonomia declarată și cea reală, la temperaturi cuprinse între -2 și -10 grade Celsius, s-au înregistrat la Tesla Model 3 facelift (de la 629 km la 441 km, adică 29.9%), la Polestar 2 Long Range (de la 614 km la 430 km, 30%) sau la Volvo C40 Recharge (de la 572 km, la 395 km, 30.9%).
Următoarele modele pe lista "rușinii" sunt Toyota bZ4x cu o diferență de 31.8% (de la 460 km la 313.5 km) și Volkswagen ID.7 care a parcurs 414 kilometri cu o singură încărcare.
Modelul din Wolfsburg are o autonomie declarată de 608 kilometri (31.9% diferență).Chinezii de la Human Horizons, cei care produc modelul HiPhi Z, susțin că sistemul de management termic, dezvoltat chiar de ei, merită toate laudele pentru performanțele mașinii în condiții de iarnă.
Pe tot timpul testului, sistemul inteligent, care utilizează o pompă de căldură HVAC, a păstrat temperatura bateriei, dar și temperatura din habitaclu la valori optime.
Constructorul chinez este prezent pe piața din Europa, având reprezentanțe, sau HiPhi Hubs, în Munchen, Germania și Oslo, Norvegia.
via Carscoops
@Dan: Si celelalte sunt masini extrem de scumpe avand in vedere ca intr-una se spune ca sunt mai simple decat ICE si ca in China aceleasi modele se vand la jumate de pret fara de Europa.
Mi se pare intr-adevar mega rusinoasa contraperformanta Tesla, nicio surpriza la VW si foarte bine la BMW.
Diferența dintre consumul real și cel declarat (în condiții optime) la mașinile ICE e mult mai mare și e prezenta tot timpul anului. În condiții negative (trafic intens, aer condiționat) poate sa fie și 100% sau mai mult. Sa ridice mana sus cine are consum de peste 10l/100km pe mașina care se lauda cu un consum de 5l/100km.
@dan_grc, foarte bune precizarile. Asta pune "performanta" chinezeasca in perspectiva tabloului general.
Intodeauna @dan_grc a avut o dificultate de a intelege rolul PROCENTULUI intr-o analiza statistica/matematica.
Abordarea simplificata (numar intreg/valoare absoluta) este cea mai abordabila. Dar asta face ca discutia sa devina simplista, pentru a nu folosi un termen mai greu.
Despre orice e vorba EV.
Nu articole platite de diversi producatori autocum vedem in presa traditionala (ca si aici de altfel)
Asa se baga romanii, sa ii invete ei pe norvegieni cu ce se mananca masinile electrice.
Care e consumul la dieseluri iarna si care e vara? Cam ce procent si cum put troacele?
https://piataauto.md/Stiri/2024/02/VIDEO-Un-youtuber-Norvegia-a-masurat-autonomia-modelului-chinezesc-HiPhi-Z-aratat-cat-de-greu-porneste-acesta-in-rampa/
Citez din articol:
''Iar reacţiile şi rezultatele pe care reuşeşte să le obţină în Norvegia sunt extrem de curioase, pe de o parte, indicând probleme majore la încărcare, din cauza portului chinezesc GB/T cu care vine echipat şi a unui adaptor care le e oferit cumpărătorilor şi care eşuează aproape de fiecare dată, iar pe de altă parte maşina tocmai a învins marele test de autonomie de iarnă a maşinilor electrice din Norvegia, unde au participat 23 de modele şi unde HiPhi Z a indicat cea mai mare autonomie, de 522 km. Ei bine, un youtuber din Norvegia a făcut şi propria sa măsurare a autonomie în condiţii de viteze mai mari de autostradă şi zăpadă uşor topită, care sporeşte rezistenţa la rulare.Modelul chinezesc vine echipat cu o bateria de-a dreptul uriaşă, de 120 kWh brut, iar măsurările norvegianului la încărcarea acesteia indică faptul că ea ar avea 108,9 kWh capacitate netă, ceea ce e foarte bine.Însă cifra de consum în condiţiile testului a fost de-a dreptul uriaşă, de circa 32 kWh/100 km la început, după care a coborât sub 30 kWh/100 km. E o cifră dublă decât reuşeşte uneori să atingă Tesla Model S, spre exemplu, şi cu vreo minim 30% mai mare decât alte modele comparabile. Însă şi rezistenţa la rulare părea mare, iar maşinile electrice sunt susceptibile la creşteri mari de consum când înaintează prin zăpadă semi topită.Încă o explicaţie pentru consumul enorm e greutatea proprie a maşinii, de aproape 2,7 tone! Şi nu vorbim de un SUV, ci de un sedan cu siluetă de fastback. Din păcate, însă, nu e o excepţie în acest segment al maşinilor electrice de circa 5 metri lungime. Foarte multe modele germane, de exemplu, au greutăţi aproape identice. Cel puţin distribuţia greutăţii între punţi a fost perfectă, de 50 la 50.Însă asta n-a ajutat la pornirea pe gheaţă în rampă. Se pare că modelul chinezesc are o problemă mare cu gestionarea electromotoarelor ca să poată porni fără derapaje inutile.Youtuber-ul a comparat pornirile şi cu o Tesla Model 3, care e mai uşoară cu peste 700 kg şi care n-are absolut nicio problemă cu asta.Într-un final, HiPhi Z a indicat o autonomie de 458 km cu o viteză medie de 90 km/h. Dar calculul a fost unul teoretic. Varianta practică a fost cu viteza de 120 km/h pe autostradă, când consumul maşinii a urcat la 31,1 kWh/100 km, iar autonomia reală a scăzut la doar 350 km. O asemenea autonomie, cu o baterie de 120 kWh brut, pare mult prea mică, şi arată că de la un punct încolo, parametrii unei maşini electrice pot intra într-un cerc vicios în care bateria mai mare de dragul autonomiei adaugă prea multă greutate, care sporeşte consumul şi taie din autonomie.''