Tehnologia MultiAir de la Fiat va fi implementată şi pe motoarele Chrysler
- Printeaza
- Comenteaza
- Trimite pe:
Massimo Fumarola, Vice-Preşedintele departamentului Fiat Powertrain şi responsabil de dezvoltarea produselor noi, a declarat că inginerii săi sunt foarte aproape de finalizarea adaptării tehnologiei MultiAir la motoarele din gama Chrysler. Implementarea sistemului de distribuţie variabilă a italienilor va duce la creşterea puterii dezvoltate de motoarele Chrysler şi la obţinerea unui consum de carburant redus semnificativ. Motoarele Chrysler de 2.0 litri, de 2.4 litri, de 3.2 litri şi de 3.6 litri vor primi această tehnologie, care poate fi implementată uşor pe acestea, spun cei de la Fiat. Modelele Chrysler vândute în Europa sub sigla Chrysler vor beneficia de motorizări echipate cu MultiAir, oferind un nivel ridicat de efcienţă. Cei de la Fiat spun că tehnologia MultiAir va aduce o putere sporită cu 10% în gama de motorizări Chrysler, alături de cuplu la turaţii joase mărit cu 15% şi o reducere a consumului de carburant cu 10 procente.
Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu tehnologia celor de la Fiat, este timpul să vă prezentăm tehnologia Multiair. Aceasta este similară cu Valvetronic-ul de la BMW, deoarece elimină pierderile de pompare existente la motoarele convenţionale la nivelul clapetelor de acceleraţie.
Sistemul MultiAir controlează electro-hidraulic atât supapele de admisie, cât şi cele de evacuare, oferind o eficienţă sporită a oricărui motor în condiţiile în care este exploatat atunci. Un element pe care îl au italienii în plus faţă de BMW este posibilitatea de a controla cilindri individuali, element care le oferă un plus de control asupra combustiei şi poate oferi avantaje diamice corelate cu ordinea de aprindere a motoarelor respective, conformaţia galeriei de evacuare şi gradul de apăsare a pedalei de acceleraţie.Sistemul MultiAir este uşor de adaptat motoarelor actuale, fiind necesar un bloc de aluminiu echipat cu pistoane hidraulice, pasaje pentru fluidul hidraulic (ulei de motor) şi supape cu scurgere controlată electronic. Acest element este numit "cărămidă" de inginerii Fiat PowerTrain şi se montează deasupra unei chiulase obişnuite. Flexibilitatea sistemului permite adaptarea acestuia atât la motorizări aspirate, cât şi la motorizări turbo. Pentru moment, sistemul are o limitare majoră, care nu este legată de cilindreea unui motor, ci de turaţia maximă pe care o poate atinge acesta. Mai precis, sistemul MultiAir nu poate funcţiona la o turaţie de peste 7.000 de rotaţii pe minut, acesta fiind şi motivul pentru care nu a fost introdus în gama Ferrari.
În orice caz, nicio motorizare din gama Chrysler nu depăşeşte o turaţie maximă de 7.000 rotaţii pe minut, deci nu ar fi vreo problemă de afectare a caracterului unui model. Mai mult decât atât, cei de la Fiat spun că ar putea să adapteze tehnologia lor şi la un motor Hemi, dar au adăugat că nu există cerere pentru un plus de putere la unităţile respective.
Surse citate de Mototrend au declarat că Fiat PowerTrain Technologies lucrează deja la o versiune MultiAir a motoarelor Hemi de la Chrysler. Pe lângă creşterea de putere şi creşterea de cuplu motor la turaţii joase, motorul va fi mult mai eficient, lucru care i-ar ajuta pe americanii de la Chrysler să le ţină piept europenilor cu motorizările lor mai mici şi mai eficiente, fără a dilua caracterul motoarelor Hemi de cilindree mare.Via | MotorTrend
Citeşte şi...
Adauga un comentariu
Ultimele stiri din Modele noi
-
Cu ocazia Bharat Mobility Expo, MG a lansat modelul Majestor în India. Este vorba despre un SUV, de mari dimensiuni, poziționat în vârful portofoliului de modele destinate acestei piețe. (20.01)
-
Mercedes-Benz pregătește revenirea pe piață a Clasei S Coupe. Noul model poate fi văzut deja într-o serie de imagini patent, iar acesta ar urma să fie produs în serie limitată. (20.01)
-
Skoda a lansat o nouă motorizare pentru varianta hatch a lui Superb. Noua motorizare este o unitate hibridă cu încărcare la priză, care promite să ofere o autonomie electrică de peste 120 de kilometri. (17.01)
- Noua Skoda Superb Hatch, acum și în versiune PHEV: autonomie electrică de peste 120 km
- Euro NCAP: Cele mai sigure mașini testate în 2024
- Volkswagen ID.7 a parcurs 941 de kilometri cu o singură încărcare
- Primele imagini neoficiale cu noul Volkswagen T-Roc
- FOTOSPION: Primele imagini cu Skoda Space, un crossover electric cu 7 locuri
PS: Sa inteleg ca acest motor, daca il fortez un pic, si acul este doar la rosu, in 5minute, crapa ? =))
Off topic: poate ne spui si noua din ce considerente preturile pieselor de schimb pentru BMW serie 5 sunt mai mari decat cele pentru A4, Passat , C Classe , etc .....doar pentru ca este in alta clasa( mai mare , cum argumentai tu in alt post ?!:))))))))))))))))) Dupa parerea ta , clasa sau dimensiunile dicteaza preturile ????? :)))))))) Asta , sincer sa fiu, nu am mai auzit :)))))))))))))
"By the end of the 1970s, development of engines utilizing true hemispherical chambers had ceased around the world; it had been gradually displaced by dramatically improved newer engine designs. Today, "hemi" is more of a trademark than a description of a combustion chamber." https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/Hemi_engine
Inteleg ca unii traiesc inca in epoca pre-1970?
MultiAir: "Best _new_ (subl. ns.) engine of 2010 is the 1.4 litre MultiAir": http://www.ukipme.com/engineoftheyear/winners_10/bestnew.html
Asta inseamna ca e destul de bun ;)
O comparatie unu la unu intre TSI si MultiAir:
"Scirocco 1.4 Tsi - Giulietta 1.4 MultiAir"
http://www.zeperfs.com/en/match2417-3338.htm