Taxa auto 2012 li se aplică şi vehiculelor înmatriculate fără taxă după 01.01.2007
- Printeaza
- Comenteaza
- Trimite pe:
În urma unei analize atente a Normelor Metodologice de aplicare a legii 9/2012, lege care vizează taxa auto 2012 şi care a intrat astăzi în vigoare, colegii de la Drive-Test.ro au descoperit un articol (articolul 1, punctul 2) care le va da mari bătăi de cap românilor. Practic, în cazul în care posesorul unui automobil înmatriculat în România prin plata taxei de poluare şi-a primit banii înapoi în urma unei acţiuni în instanţă pe care a câştigat-o, cel care cumpără automobilul respectiv de la acel individ trebuie să plătească taxa auto 2012. Totodată, taxa auto 2012 se aplică şi la prima transcriere a dreptului de proprietate pentru automobilele cu motoare euro 5, scutite de taxa de poluare până în 2011.
Respectivul articol de lege va duce la o altă problemă pentru cumpărătorii de automobile, care nu au la dispoziţie o metodă simplă şi infailibilă de a descoperi dacă au de plătit sau nu taxa de poluare pentru un automobil înmatriculat în România după 01.01.2007 fără asistenţa vânzătorului, ceea ce va îngreuna semnificativ tranzacţiile pe piaţa automobilelor rulate. Practic, proprietarul automobilului respectiv nu poate dovedi cu uşurinţă că nu a acţionat statul în instanţă, iar clientul nu are cum să afle dacă trebuie sau nu să plăteasca taxa auto fără participarea într-un lanţ birocratic.
Cel mai probabil, vânzătorul ar putea solicita de la Administraţia Financiară de care aparţine un document care să ateste faptul că taxa auto a fost achitată pentru automobilul respectiv, pe lângă certificatul fiscal aferent.
CLICK AICI PENTRU A-ŢI CALCULA TAXA AUTO 2012 |
Singura parte bună a taxei auto 2012 este că Statul nu poate obliga cetăţenii care şi-au primit banii înapoi în instanţă să plătească din nou taxa auto, în schimb îi constrânge să vândă automobilul pentru un preţ redus sau să păcălească un cetăţean de bună credinţă, în ciuda unei decizii irevocabile a unei curţi de judecătorie din România. Dacă un cetăţean vinde automobilul pentru export, va putea primi înapoi echivalentul taxei auto 2012 pentru automobilul său, diferenţa dintre suma plătită la data respectivă şi data exportului putând fi recuperată prin altă cerere anterioară, noua cerere luând în considerare taxa la momentul exportului. Suma calculată va fi înapoiată abia după ce statul va stinge eventualele datorii ale respectivului cetăţean la Bugetul de Stat, după care acesta primeşte suma care îi revine. Soluţionarea unei cereri de acest gen poate dura până la 45 de zile.
Via | Drive-Test.ro
Citeşte şi...
Adauga un comentariu
Ultimele stiri din Intern
-
Primăria Brașov a interzis oficial trotinetele de închiriat în tot orașul. Serviciile de închiriere a trotinetelor nu vor mai funcționa în Brașov pentru o perioadă nedeterminată. (20.11)
-
Renault a deschis comenzile pentru noul Renault 5 E-Tech în versiunea Urban Range pe piața din România. Noua versiune propune un preț de pornire de 26.900 euro. (19.11)
-
Noua Skoda Elroq este acum disponibilă în România. Pe piața noastră, noul crossover electric de dimensiuni compacte propune un preț de pornire de 35.000 euro. (19.11)
- Aceștia sunt finaliștii pentru titlul de Mașina Anului 2025 în Europa: Dacia Duster pe listă
- Noul Audi A5L debutează în China: ampatament lung și formă de sedan clasic
- Prima imagine cu interiorul noului Hyundai Ioniq 9
- Noul Hyundai Elantra N TCR Edition: versiune inspirată de cursele de turisme
- Noul BMW iX3 Neue Klasse, dezvăluit într-o serie de imagini patent
Deci cei care nu au platit taxa,o platesc pana la urma.Sunt curios daca taxa se va aplica si la hibride
lumea sa iasa in strada.......sa blocheze Bucurestiul cu vreo 20 de mii de masini.......sa le lase acolo vreo 2 saptamani........cladirile sa fie 'atacate' ca anu trecut la Londra(si exemple mai sunt.....)
pana nu se face ceva de 'amploare' nu ne baga nimeni in seama.......
Art 5 pct 2 se refera la masini pentru care nu s-a platit taxa de prima inmatriculare sau taxa de mediu anterioara. Pentru cei carora li s-a restituit taxa prin instanta, s-a achitat suma, doar ca a fost constatata ilegala prin instanta si s-a restituit.