Prețurile finale la carburanți includ în prezent o supraacciză în valoare de 0.32 lei care a fost introdusă începând din 15 septembrie 2017.
În cadrul unei conferințe despre fiscalitate, noul premier Ludovic Orban a anunțat însă că supraacciza va fi eliminată.
"Trebuie desființată supraacciza la combustibil, care a fost o mare prostie. Deşi astăzi pare să producă bani, poate să fie un semnal foarte bun dacă renunţăm la ea", a declarat premierul.
Cu toate acestea, premierul nu a menționat data de la care supraacciza ar putea fi eliminată.
Începând din septembrie 2017, supraacciza a produs venituri de circa 5.8 miliarde de lei pentru statul român, însă aceste sume nu au fost evidențiate în mod separat în execuția bugetară.
Practic, nu este clar dacă aceste sume au fost utilizate la bugetul alocat pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere.
Carburanții din România au mai avut parte de supraacciză și în perioada 2014 - 2016, atunci când valoarea a fost stabilită la 0.07 euro pe litru și a generat venituri totale de 8.46 de miliarde de lei.
Pe de altă parte, Guvernul nu intenționează să plafoneze punctul de amendă și în 2020, ceea ce înseamnă că amenzile rutiere ar putea crește cu peste 50% începând din 1 ianuarie.
Via Hotnews
adica vor scoate supracciza DOAR daca se hotarasc in privinta anticipatelor. Dar presul nu se grabeste sa ne cheme la vot....deci...
...Timp în care se va schimba guvernul tot de 3-4 ori şi se vor introduce noi accize -- peste asta, clar. :-P
"Sa scada taxele, si shhh despre imprumuturile in crestere..." spun probabil bancile cand incheie intelegerile de "publicitate" cu mass media pentru subiecte in talk-show-uri, stiri, etc... si pe durate de ani intregi, nu 30 de secunde cum fac cei mici in pauzele de publicitate...
Daca scad taxele cresc imprumuturile ? Si daca acestea cresc, iar incasarile scad, asa cum se intampla de obicei, nu se mai imprumuta statul ?
P-o notă ceva mai serioasă: în teorie e parțial valabil ce spui, dar problematica băncilor-deficitelor-taxelor-creditelor e atât de tentaculară, încât poate justifica... absolut orice decizie financiară, bună sau rea.
N-o mai lungesc așadar, însă adaug doar ordinul-circulară al Elitelor, niciodată declarat public dar mereu aplicat întocmai și la timp:
*Privatizați orice profit și socializați oricare pierdere !!!*
6 luni ? Esti foarte optimist