Noul Guvern a anunțat la sfârșitul lunii noiembrie că intenționează să elimine supraacciza la carburanți în valoare de 0.32 lei pe litru, fără să menționeze însă o data exactă.
Între timp, proiectul pentru eliminarea acestei taxe a ajuns rapid în Parlament și a fost votat miercuri de forul decizional, Camera Deputaților. Proiectul a fost adoptat cu 280 de vouri pentru, un vot contra și o abținere.
Astfel, supraacciza la carburanți va fi eliminată începând din 1 ianuarie 2020. Teoretic, prețul unui plin de carburant ar trebui să scadă cu aproximativ 15 lei, pe baza încărcării unui rezervor cu circa 45 de litri.
De la introducerea în septembrie 2017, supraacciza a generat venituri totale de 5.8 miliarde de lei, însă aceste sume nu au fost evidențiate în mod separat în execuția bugetară.Practic, nu este clar dacă aceste sume au fost utilizate la bugetul alocat pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere.
Carburanții din România au mai avut parte de supraacciză și în perioada 2014 - 2016, atunci când valoarea a fost stabilită la 0.07 euro pe litru și a generat venituri totale de 8.46 de miliarde de lei.
În mod ironic, eliminarea supraaccizei ar putea genera probleme cu Uniunea Europeană.
Fără supraacciză, valoarea totală a accizelor pentru carburanți ar urma să fie cu 0.06 lei mai mică decât valoarea minimă a accizelor pentru carburanți impusă de Uniunea Europeană.Pe de altă parte, Guvernul a anunțat anterior că nu intenționează să plafoneze punctul de amendă și în 2020, ceea ce înseamnă că amenzile rutiere ar putea crește cu peste 50% începând din 1 ianuarie.
Via Hotnews
asta e meritocratitza noastra
resemnati-va cu multi speciali magistrali sinecuristi securisti cu amante si mai scump de intre-tinut ca viloacele
amin
Legi avem, bune, proaste, cum sunt ele, dar in afara de amenzi de viteza mai nici una nu se pune in aplicare. Cand ati vazut ultima data pe cineva luand amenta pentru depasirea coloanei la semafor si ne respectarea directiei de mers conform benzii pe care este incadrat?
Nemernicii
traieste cineva cu impresia ca vor scadea preturile proportional cu aceasta?
la cat de destepti se declara nou venitii (guvernul mieu) m-as astepta la o reglementare inteligenta a preturilor la combustibili, o buna colectare a taxelor cu impacarea UE si a pretentiilor sale legate de supracciza.
decat visez, evident