Supersistem de franare Siemens
- Printeaza
- Comenteaza
-
Trimite pe:
Ati auzit vreodata de EWB sau, mai exact, de Electronic Wedge Brake? 99% dintre dumneavoastra ar raspunde negativ la aceasta intrebare. Nu exista insa motiv de ingrijorare. Veti auzi foarte multe despre acest sistem in anii urmatori.
Inventatorii sunt germanii de la Siemens, care deocamdata testeaza sistemul pe viitoarele modele de serie ale constructorilor europeni. Acestia spun ca noul pachet, care este legat strict de siguranta activa, va revolutiona evident standardele viitoarelor generatii de modele auto prin imbunatatirea distantelor de franare in comparatie cu mult mai comunele sisteme de franare hidraulice.
Ce inseamna insa Electronic Wedge Brake? Cheia termenului sta un cuvantul “wedge”, care inseamna pana pentru despicat lemn. Ei bine, cei de la Siemens s-au inspirat chiar din penele care erau utilizate ca frane pentru carutele trase de cai in secolele trecute. Insa, in loc sa se bazeze pe o bucata din lemn dur, EWB utilizeaza electronica de ultima ora si un element constructiv in forma de pana de lemn care imprima noului sistem de franare proprietati mult mai bune decat ale celui hidraulic. Este foarte interesant faptul ca energia cinetica a masinii imbunatateste performantele la franare.
Altfel spus, daca rulezi repede cand franele sunt activate, puterea de franare va creste.Testele realizate cu un prototip au avut un rezultat senzational: distanta de franare a fost cu mai mult de jumatate mai scurta decat in cazul unei masini echipate cu un sistem de franare clasic. Se pare ca primul sistem EWB aplicat pe un model de serie va aparea in 2008 pe gamele Audi, BMW, Mercedes si Porsche.
Adauga un comentariu
Ultimele stiri din Siguranta
-
În cea mai nouă sesiune de teste Euro NCAP, Cupra Terramar și Polestar 3 au primit punctajul maxim de 5 stele. Modelul suedez a stabilit un nou standard pentru protecția oferită pasagerilor copii. (10.04)
-
Tesla anunță o rechemare în service care afectează toate exemplarele Cybertruck comercializate până acum. Din cauza unui adeziv problematic, un element de caroserie, de la nivelul plafonului, se poate desprinde în timpul condusului. (21.03)
-
Conform noilor date apărute la nivelul Uniunii Europene, România a fost țara cu cele mai multe decese rezultate din accidente rutiere în 2024. Țara noastră a înregistrat, în schimb, o scădere a numărului de accidente fatale față de anii precedenți. (19.03)
-
Primele imagini cu viitorul Audi A6 Sedan. Rivalul Seriei 5 debutează în 15 aprilie
-
Kia dezvoltă un motor pe benzină nou. Va putea fi folosit și pe post de generator
-
Marea Britanie: mașinile cu motor hibrid vor putea fi vândute până în 2035
-
Situație delicată pentru Seat din cauza lipsei unor modele noi, dar și a planurilor electrice neprofitabile
-
Primele imagini cu viitoarea Honda 0 SUV de serie
Ar trebui sa va informati din Romania nu neaparat din tarile vestice. Conceptul a fost prezentat in Timisoara in primavara lui 2005. Iar chiar inventatorul (nu lucra la Siemens cand a avut ideea) a facut o prezentare despre acest concept si despre tendinta in automotive. Prezentarea a avut loc in decembrie 2005 la universitatea tehnica din timisoara. Dupa cum am inteles acest se dezvolta in parte si in Romania. Uitati-va pe bestjob si veti vedea ce pozitii sunt deschise pentru acest proiect.