STUDIU: O treime din soferii tineri din Anglia au condus sub influenta alcoolului

De Sebastian Toma
Publicat Marti, 14.07.2009
Un sondaj efectuat in Marea Britanie a aratat ca unul din trei soferi tineri au condus sub influenta alcoolului, pe cand unul din cinci a condus dupa ce a consumat droguri. Din aceasta cauza, rata accidentelor produse de tineri a crescut intr-un ritm alarmant.

Un sondaj efectuat de companiile de asigurari din Marea Britanie a relevat faptul ca unul din trei conducatori auto a condus cel putin odata in timp ce era sub influenta bauturilor alcoolice. Pe langa asta, unul din cinci conducatori auto din Anglia a condus sub influenta substantelor halucinogene. Soferii interogati aveau o varsta intre 17 si 25 de ani la momentul efectuatrii sondajului, iar numarul total de repondenti se ridica la 2.079 persoane.

Dintre cei 2.079 de soferi, 1.432 conducatori auto au marturisit ca au condus sub influenta bauturilor alcoolice sau a substantelor halucinogene. Mai exact, 37% dintre cei intervievati au condus dupa ce au consumat alcool, pe cand 18% au condus dupa ce au consumat droguri. Scopul acestui studiu a fost simplu: atragerea atentiei publice cu privire la riscurile la care se supun tinerii in momentul in care se urca la volan bauti sau drogati.

Studiul a fost sprijinit de site-ul 2young2die.org.uk, creat si el pentru a arata pericolele sofatului iresponsabil. In Marea Britanie, accidentele rutiere sunt principala cauza de deces a tinerilor.

Accidentele grave sunt cauzate in principal de tinerii se supun unor riscuri inutile cum ar fi depasirea in curbe lipsite de vizibilitate, rularea cu viteze excesive in zone cu viteza limitata la valori reduse (de exemplu 30 km/h) si conducerea sub influenta alcoolului si a drogurilor. In lume are loc un accident mortal la fiecare 30 de secunde, iar majoritatea accidentelor produse de soferi sub influenta alcoolului au ca vinovat un conducator auto tanar.

Site-ul 2 young 2 die include si un calculator care ajuta tinerii soferi sa estimeze dupa cate ore de la consumarea bauturilor alcoolice pot conduce in siguranta. Aplicatia ia in considerare cantitatea de alcool consumata, taria acestuia si ora la care a fost consumat. Spre exemplu, efectul unei doze de bere care contine intre 250 si 330 de ml si are o tarie de 5.5% "trece" abia dupa 3 ore de la terminarea acesteia, in conditiile unui oranism sanatos, care functioneaza normal. Perioada de timp necesara pentru ca alcoolul sa "iasa" din sangele soferului urca pe masura ce cantiatea de alcool si taria acestuia creste. Doar fiindca o bautura este slaba nu inseamna ca alcoolul din sange dispare mai usor.Aproape unu din sase soferi care au fost prinsi conducand sub influenta alcoolului au fost opriti si verificati dimineata.

Problema principala pe langa conducerea sub influenta alcoolului este faptul ca soferii estimeaza gresit alcoolemia proprie si considera ca se inscriu in continuare in limita legala de alcoolemie. Estimarile gresite ii fac pe acestia sa considere ca nu sunt nici macar "ametiti" si sa riste atat viata lor, cat si a pasagerilor si a celorlalti participanti la trafic.

Riscurile la care se supun soferii cand se urca la volan dupa ce au consumat alcool sunt cel de-al doilea element pe care doresc sa il sublinieze organizatorii acestei campanii, deoarece majoritatea tinerilor nu se gandesc si la ceilalti soferi de pe drum sau la pasagerii lor atunci cand conduc sub influenta alcoolului.

Via | 2young2die

Comentarii (1)

  • Interesant
    Foarte foarte bun articolul. Cred ca ar trebui responsabilizati si soferii foarte tineri de pericolele la care se expun cand beau. Personal mi-am propus sa nu ma urc la volan dupa ce am consumat alcool...si am reusit...si am carnet de mai bine de 10 ani. Asa nu risc nici viata mea si nici a celorlalti. Daca stiu ca vreau sa consum alcool las masina acasa sau conduce sotia.
    PS: Interesant ca ati prezentat un studiu facut in UK insa poza este a unui politist american...mai multa atentie la detalii ;)
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru