STUDIU: Modelele cabrio pot sa afecteze auzul
- Printeaza
- Comenteaza
- Trimite pe:
Cercetatorii americani au descoperit faptul ca rularea pentru un timp indelungat cu o masina cabrio al carei plafon este coborat poate afecta auzul celor din habitaclu. Conform unui studiu realizat de Fundatia Academiei Americane a chirurgilor ORL, modelele decapotabile pot reprezenta un real pericol pentru cei care le conduc si pentru pasagerii acestora.
Conform studiului, principalul pericol pentru urechile si auzul celor implicati nu sunt curentii de aer din habitaclu (sau ceea ce noi numim in mod popular "curent"), ci zgomotele produse la rulare de trafic, de vant, de motor si de roti. Totusi, cercetarea arata ca problemele apar doar la expunerea prelungita la acest tip de zgomote si doar in conditiile unei rulari constante cu peste 80 de kilometri pe ora.
"La peste 80 km/h, pasagerii si soferii sunt expusi constant la zgomote care variaza intre 88 si 90 de decibeli, traficul greu putand sa aduca varfuri de 99 de decibeli. Iar conform studiilor aprofundate recunoscute de medici, expunerea indelungata la zgomote de peste 85 de decibeli poate sa cauzeze pierderea permanenta a auzului", se arata in studiul efectuat de fundatia americana.
Sfaturile pe care medicii ORL-isti le dau celor care detin o astfel de masina sunt simple: incercati sa rulati cu geamurile ridicate, chiar daca plafonul e coborat.
Conform cercetarii, nivelul de decibeli care ajung la urechile celor din habitaclu in conditiile in care geamurile sunt ridicate scade la 82. "Soferii modelelor cabrio ar trebui sa ia exemplul motociclistilor, care sunt expusi constant la zgomote ridicate. Acestia folosesc insa casti si dopuri de urechi care atenueaza mult nivelul decibelilor", concluzioneaza studiul.via | BBC
Citeşte şi...
Adauga un comentariu
Ultimele stiri din Siguranta
-
Euro NCAP a efectuat ultima serie de teste din acest an. Nu mai puțin de 14 mașini noi au fost testate, printre care Audi A5, Porsche Macan Electric, Mini Countryman, Hyundai Santa Fe și Renault 5 E-Tech. (04.12)
-
TMD Friction, unul dintre cei mai mari producători de sisteme de frânare din lume, a publicat primul său raport ESG sau, cu alte cuvinte Environmental, Social and Governance. (26.11)
-
Euro NCAP a publicat rezultate noi după cea mai recentă serie de teste de siguranță. Au fost testate 5 mașini noi, printre care și Ford Tourneo Courier, produs la Craiova. Monovolumul a obținut doar 3 stele. (14.11)
- Skoda Kylaq a intrat în producția de serie în India. Preț de pornire, 8.700 de euro
- STUDIU: Doar 1% din proprietarii de mașini electrice ar reveni la termice
- Dacia: 10.000 de comenzi înregistrate, în 2024, pe platforma de vânzări online
- BMW: Toate modelele diesel, produse în Germania, alimentate inițial cu ulei vegetal hidrotratat
- Honda Prelude se întoarce. Din 2026 și în Europa
Comentarii (1)