Pentru că au fost create într-o perioadă în care producătorii de automobile nu erau chiar atât de interesați de mediul înconjurător, mașinile vechi, sau clasice, dacă vrei, sunt considerate în ziua de azi foarte poluante.
Un studiu realizat de o companie de asigurări britanică vine să demonteze acest mit, raportându-se la numărul de de kilometri parcurși.
Potrivit celor de la Footman James, mașinile clasice sunt mai prietenoase cu mediul înconjurător decât cele moderne, dacă parcurg puțini kilometri pe an. În această ultimă categorie sunt incluse chiar și cele pur electrice.
Motivul este destul de simplu și logic, până la urmă. Pe parcursul unui an, mașinile clasice sunt folosite mult mai puțin, comparativ cu o mașină modernă care este folosită zi de zi și care generează cantități mari de carbon în timpul producției.
Concret, în Marea Britanie, o mașină clasică emite în medie 563 de kilograme CO2 anual, în contextul în care sunt conduși circa 1.931 de kilometri.
De cealaltă parte, mașinile moderne emit mai puțin CO2 la fiecare kilometru parcurs, dar sunt conduse pe distanțe mai lungi.Același studiu mai arată că pentru producția unei mașini de pasageri obișnuite (Volkswagen Golf în acest caz), amprenta de carbon este de 6.8 tone. În cazul unei mașini electrice moderne (Polestar 2), această valoare ajunge la 26 de tone. E și normal, având în vedere procesul de producție al mașinii și bateriei. Din această rațiune, Polestar promite să fie neutru din punct de vedere al emisiilor până în 2030.
Așadar, unei mașini clasice i-ar trebui mai bine de 46 de ani să ajungă la aceeași cifră de CO2.
Desigur, acest lucru se va schimba începând cu finalul acestui deceniu, în contextul în care tot mai mulți producători de automobile vor să devină neutri din punct de vedere al emisiilor de carbon.
via Carscoops
Vă dați seama că este un studiu "extrem de serios și temeinic" făcut (mai ales de către o firmă de asigurări!) dacă ia în calcul că o mașină parcurge 1931 de km anual. Adică cam 160 km/lună.
Evident ca articolul este o minciuna. O masina electrica isi amelioreaza poluarea rezultata din productia ei in maxim 3 ani. Cu cazanele Euro 2 ca VW Golf 4 prezente la fiecare colt de strada, Opel Astra din '97, Focus prima generatie, Passat B4, Audi A3 2001, etc, majoritatea diesel ca romanu are cultura auto zero, cum facem? Astea ruleaza de 20 de ani pe drumurile noastre si polueza plamani, afuma fata de case si fac zgomot, si in plus industria petroliera aferenta.
Daca aia care au inventat automobilul acum 100 de ani gandeau ca voi acum discutati de ultimul model de ham pentru cal. Masina electrica este superioara uneia pe carburant in mediul urban 100%, voi cazanarii oricum va duceti pe litoral o data pe an cu BMW-ul, la doua botezuri si o nunta. Chiar nu aveti nevoie de berline cu motoare de doi litrii ca sa faceti maxim 1000 de km tot anul extraurban. Studiati ofertele de turism ca prindeti concedii cu 600 de euro in Cipru sau Antalia si nu va mai trebuie transhumanta pe autostrada soarelui la 45 de grade.
Decat sa scrii ditamai apologia maicii Rusia, nu mai bine erai deja in drum spre dansa? Uite de exemplu Nadia Comaneci cand s-a plictisit de prea mult bine cu impuscatul la putere (care va dadea benzina la ratie si masini diesel mumu se gaseau de cumparat) a fugit la rusi unde era si mai bine. Nu s-a dus la smecherii aia de americani care le-au stricat combinatia la baietii cinstiti de la Folksvagin care manareau testele de poluare (ca altii sa cheltuie bani sa le treaca pe bune) pentru diesel, ca ei produceau cu tona mizerii de astea dar erau si pe combinatie cu rusnacii sa tina motorina ieftina, plus ca se foloseau de mecanismul UE sa le promoveze peste tot ij timp ce ii blocau pe altii.
Deci da boss dieselu ala inventat bineinteles nu de rusi a apus. In urmatorii ani benzina hibrid sau electrica in oras. Daca nu cu bicicleta, da vezi ca si aia e scumpa ca nu mai e Nea Nicu la butoane sa iti dea cutie de chibrit pe de pomana, asa ca trebuie refinantare mai buna. Au revoir!
Si eu daca conduc doar 2000 km pe an, poluez mai putin ca un tir care face 200000km, daca tot facem studii...
Da, man, porneşti “monstrul” M.A.I. (fie el şi W16), da’ nu-ţi dai seama cum ar reacţiona…vegetaţia? Ar zice, fără doar şi poate: “Danke şoşon! We love CO2, no matter how much you emit!!!”.
"Cercetătorii britanici" o să demonstreze că panourile solare sunt mai poluante decât petrolul
Mda
Mult noroc.