Chiar dacă ne aflăm la începutul tranziției către o mobilitate electrică, mașinile cu zero emisii au evoluat foarte mult în ultimii ani. Asta demonstrează un studiu recent, realizat de Universitatea din Birmingham (Marea Britanie) și London School of Economics.
Experții au analizat peste 300 de milioane de înregistrări, anonime, de la MOT (RAR-ul britanicilor), care au inclus date de la 30 de milioane de mașini testate în intervalul 2005-2022.
Aceste înregistrări au arătat cât de mult au evoluat mașinile electrice. Cu fiecare an de producție, șansele ca acestea să aibă o defecțiune critică scad cu 12%. Ca o comparație, în dreptul mașinilor pe benzină regăsim un procentaj de 6.7%, sau 1.9% în cazul mașinilor diesel.
Așadar, o mașină electrică modernă a ajuns să aibă o durată medie de viață de 18.4 ani și poate acoperit, tot în medie, 200.000 de kilometri. În cazul unei mașini cu motor pe benzină, durata medie de viață ajunge la 18.7 ani, dar kilometrajul scade la 187.000 kilometri.
Mașinile diesel înregistrează, în medie, un kilometraj mai crescut (410.000 km), dar au o durată de viață mai scăzută, adică 16.3 ani.
"Constatările noastre oferă informații esențiale cu privire la durata de viață și impactul asupra mediului al vehiculelor electrice. BEV-urile nu mai reprezintă doar o opțiune de nișă, ci o alternativă viabilă și durabilă la vehiculele tradiționale - un pas semnificativ către atingerea unui viitor cu emisii de carbon zero," susține Dr. Viet Nguyen-Tien, co-autorul acestui studiu.
via Carscoops
Mașinile fabricate până acum vreo 20 de ani, da, țineau 20 de ani, dar dintre cele fabricate în prezent niciuna nu e în stare de o asemenea performanță.
Câte Nissan Leaf din prima generație mai vedeți pe străzi ? Acum câțiva ani vedeam câteva, așa se va întâmpla cu actualele peste 5-6 ani, nu le cumpăra nimeni la mâna a doua .
Ne anunți tu când apare?