Maşinile cu motoare puternice sunt asociate în mod frecvent cu şoferii mai puţin responsabili în trafic, iar o analiză realizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pe baza incidentelor pentru asigurările RCA tinde să demonstreze acest lucru.
Potrivit statisticilor realizate de ASF în perioada 2013-2015, cele mai multe şi mai mari daune pentru poliţele RCA au fost provocate de astfel de şoferi. De exemplu, 3.78% dintre cei 1.1 milioane de şoferi cu RCA cu maşini cu motoare mai mici de 1.2 litri au provocat daune, iar valoarea medie a acesteia a fost de 5.283 lei.
În schimb, datele sunt mult mai îngrijorătoare în cazul şoferilor care conduc maşini cu motoare de peste 2.5 litri: chiar dacă numărul acestora este semnificativ mai mic (186.000 de şoferi cu RCA), frecventa daunei este de două ori mai mare (7.91%), iar valoarea medie a daunei este de 8.511 lei. Interesant este că frecvenţa şi valoarea daunei nu au variat semnificativ în funcţie de vârsta şoferului.
Variaţii semnificative s-au înregistrat însă în funcţie de judeţul în care sunt înregistrate maşinile. Deloc surprinzător, în Bucureşti au loc cele mai multe accidente: 6.78% dintre şoferii bucureşteni care au înregistrat maşina pe persoana fizice şi 10.80% dintre şoferii care au maşina pe persoana juridică au înregistrat daune, iar valoarea medie a acesteia este de aproximativ 5.000 lei. Cele mai puţine daune în rândul persoanelor fizice au avut loc în judeţele Harghita (2.84%) şi Covasna (3.15%).De asemenea, frecvenţa daunelor a variat puternic şi în funcţie de clasa bonus - malus. Astfel, în rândul şoferilor cu clasa de bonus B12, frecvenţa daunelor a fost de numai 3.2%, în timp ce în rândul şoferilor cu clasa malus M8 frecvenţă a depăşit 17%.
În total, în România există 8.301.711 de maşini cu asigurări RCA, iar 4,84% dintre acestea au suferit daune cu o valoare medie de 5.745 de lei.
Via ASF (PDF)
Comentarii (2)