În cadrul campaniei naționale de siguranță și prevenție rutieră "Fii treaz la volan!" a fost realizat sondajul "Cât de treaz ești în trafic?". Acesta s-a desfășurat în perioada 21 august 2017 - 17 septembrie 2017 prin intermediul unei platforme online și a totalizat 8.081 de respondenți.
81% dintre aceștia sunt șoferi, 60% au declarat că merg pe bicicletă, iar 9% s-au încadrat în categoria motocicliștilor. Dintre conducătorii auto care au participat la sondaj, 72% au declarat că șofează în fiecare zi, 20% au spus că merg cu mașina de câteva ori pe săptămână, iar 6% folosesc vehiculul de câteva ori pe lună.
De asemenea, în urma sondajului a reieșit faptul că 6 din 10 șoferi vorbesc la telefonul mobil atunci când conduc, fără a folosi un dispozitiv de tip handsfree. 32% dintre aceștia spun că fac acest lucru rar, doar atunci când apar urgențe, 20% vorbesc la telefon fără handsfree din când în când, iar 8% aproape la fiecare călătorie.
Totodată, 4 din 10 șoferi spun că trimit mesaje text atunci când se află la volan (21% rar, când apar urgențe, 13% din când în când, iar 4% aproape la fiecare călătorie).
Șofatul sub influența alcoolului rămâne o problemă în țară. Conform sondajului, 1 din 5 șoferi (18%) a condus cel puțin o dată sub influența alcoolului.Sondajul realizat în cadrul campaniei "Fii treaz la volan!" a scos la iveală faptul că 70% dintre pietoni traversează neregulamentar, iar 77% dintre bicicliști nu folosesc echipament de protecție. În același timp, doar 11% dintre bicicliști poartă cască, iar 12% dintre aceștia optează și pentru alte mijloace de protecție.
54% dintre motocicliștii care au participat la sondaj au declarat că poartă cască și îmbrăcămite de protecție, în timp ce 17% nu folosesc deloc echipament de protecție. De asemenea, peste jumătate dintre cei care folosesc motocicleta se strecoară printre mașini, în trafic. 8% dintre motocicliști au declarat că au mers cel puțin o dată sub influența alcoolului.
Via | Treazlavolan
Din motivul ăsta nu prea primește nimeni amendă pentru asta - polițiștilor li se pare normal vorbitul la telefon la volan.
Si in mine era sa intre un cascat de-asta care se juca pe telefon. Numa'l-am vazut ca vine spre mine. Noroc ca a reactionat la claxonat.
In Romania regulile sunt facute sa se incalce sau sa fie ignorate. Iar unele dintre consecintele acestui lucru, sunt cele mai mari rate de accidente grave auto si unul dintre cele mai mari numere de persoane decedate in accidente rutiere, din UE.
Mult prea putini respecta limitele de viteza, tin cont de pericolele la care se expun conducand niste masini cu ITP-ul trecut "pe pile", conducand obositi sau bauti sau conducand haotic (depasiri din scurt, sunt nervosi sau irascibili) sau tachinandu-se in trafic. Nu tin cont ca au pe "mana" mai multe vieti, atunci cand circula si cu altii in masina.
Bine, la asta se mai adauga si infrastructura proasta sau inexistenta, cat si marcajele care sunt aproape inexistente. Dar astea sunt egale cu 0. Avem viteji in trafic, care nu au nevoie de asa ceva. Iar asta cu vorbitul la telefon, e clasica. Atat in privinta soferilor, cat si a pietonilor.
Pana si nea' Costica unde imi schimb caucioacele sta tot timpul cu blustutzul. Dar se compara salariul astronomic a lui nea' Costica cu banutii smecherilor, de unde 50-100lei pentru un accesoriu cand te spargi in figuri cu telefoane de 3 ZERO-uri?
Plus o suspendare de carnet de 3 lunii.