În luna noiembrie a anului trecut, Guvernul a emis o Ordonanță de Urgență prin care a impus stabilirea unor tarife maxime la polițele de asigurare RCA, ca urmare a creșterii accelerate a prețurilor solicitate de companiile de asigurări.
Conform Ordonanței de Urgență, plafonarea tarifelor RCA este valabilă timp de 6 luni și expiră în 18 mai, iar autoritățile iau în calcul prelungirea termenului cu încă 3 luni, până în 18 august. Totuși, în absența unor decizii concrete din partea Guvernului și a Parlamentului, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va lua măsuri pentru a evita o posibilă creștere majoră de prețuri.
Astfel, în cazul în care autoritățile vor decide în cele din urmă să nu prelungească plafonarea tarifelor, ASF va anunța tarife maxime orientative pentru fiecare segment auto care să fie valabile începând din 19 mai. Diferența principală este însă că aceste tarife orientative nu sunt obligatorii, astfel că asiguratorii vor avea libertatea să stabilească liber prețurile pentru polițele RCA.
"Pentru determinarea tarifelor de referință se vor efectua estimări ale probabilităților asociate cu apariția și/sau severitatea unui eveniment, estimări care se bazează pe istoricul evenimentelor întâmplate și pe proiecțiile tendințelor.
În plus, pentru încorporarea cheltuielilor de administrare și de achiziție, inclusiv taxe RCA și alte cheltuieli, se va utiliza un procent egal cu 25% din prima brută", se arată într-un document oficial al ASF.Practic, pe baza tarifelor orientative ce vor fi anunțate de ASF, șoferii vor putea decide dacă o anumită firmă de asigurări are prețuri nejustificat de mari.
Via Economica
Comentarii (0)