Șoferul care a atins 417 km/h pe Autobahn, cu un Bugatti Chiron, riscă până la 2 ani de închisoare

de Alexandru Monenciu
Marti, 01.02.2022
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Poliția din landul german Saxonia-Anhalt s-a autosesizat în cazul șoferului ceh care a atins 417 km/h pe celebra Autobahn, la volanul unui Bugatti Chiron, și a publicat clipul pe internet. Acesta ar putea primi până la doi ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat.

În vara anului trecut, un miliardar ceh, Radim Passer, s-a filmat în timp ce "zbura" cu o viteză amețitoare pe celebra Autobahn din Germania. La volanul unui Bugatti Chiron, Passer a atins 417 km/h, ce-i drept pe o porțiune goală și fără limită de viteză.

Clipul a fost postat pe internet și a atras multe comentarii pozitive, dar și critici. Inclusiv de la reprezentanții Ministerului Transporturilor din Germania care au declarat, pe scurt, că șoferii nu pot călca pedala de accelerație la podea chiar dacă se află pe o porțiune fără limită de viteză de pe Autobahn.

Un text de lege reglementează că "Orice participant la trafic trebuie să se comporte astfel încât nicio altă persoană să nu fie rănită, pusă în pericol, obstrucționată sau deranjată mai mult decât este inevitabil în anumite circumstanțe."

Pe fir ar fi intrat acum și poliția din landul Saxonia-Anhalt. Oamenii legii suspectează că ar putea fi vorba despre o cursă ilegală de mașini, iar un dosar a fost înaintat deja procurorilor.

Dacă va fi găsit vinovat, Radim Passer riscă până la doi ani de închisoare.

Inevitabil, acest "scandal" a reaprins discuțiile cu privire la impunerea unei viteze maxime legale pe întreaga rețea de autostrăzi din Germania. Majoritatea, însă, nu sunt de acord cu o asemenea reglementare.

via The Sun

Comentarii (18)

  • Furtuna intr-un pahar cu snaps "se comporte astfel încât nicio altă persoană să nu fie rănită, pusă în pericol, obstrucționată sau deranjată mai mult decât este inevitabil în anumite circumstanțe". Pai nu s-a intamplat nimic din toate astea,n-au ce sa-i faca,poate doar sa-l felicite c-a sustinut industria franco-germana prin masina cumparata! Pot doar sa-i scarpine pe "verzi"intre coarne pe motiv de siguranta si poluare si sa ceara limitarea vitezei pe autostrada la 120km/h(cum au ecomarxistii in plan de cativa ani) sau chiar la 80km/h cum e ziua in Olanda pe autostrada pe motiv de poluare,de fapt sa se bucure si cei cu electro-troacele de o autonomie relativ decenta si sa nu mai fie frustrati ca-i depasesc benzinarii si dieselarii pe autostrada de fac apoplexie de frica mai rau decat fac de la ser.Oare cati panicarzi si-au luat si mai mult suv cand au citit stirea cu ala care mergea cu 400 la ora? Ca astia sunt tinuti in lesa numa' prin panici,tanatofobii si ipohondrii cat sa le fie frica sa mai iasa din case!
    23 9
  • @tartarusu
    cum le stii tu neicusoare pe toate...tz tz tz, ce geniu nedescoperit... (era sa zic ratat si nu greseam 1 gram)
    8 23
  • inexorabil
    “Cum le ştii tu pe toate, ca un om mare” face parte din arsenalul de replici OSF-frankurtian via CIA (şi serviciile conexe de pe Glob). De altfel, tartorii jonglează cu două bile pe frontul public: invectiva greţoasă (dacă vă uitaţi în arhiva AM, unele expresii nici nu pot fi reproduse) şi persiflarea închipuită de autori cu efect “comic” în masă (mai râde, mă, şi altcineva în afară de voi înşivă, în stilul “Ce-mi plac glumele mele!” ?).

    În primul rând, uitaţi-vă la “scorurile” pe care le înregistraţi de regulă pe AM şi care arată, fără doar şi poate, că nu v-aţi făurit nicio credibilitate pe aici! Iar când se porneşte maşinăria (infernală) de vot, tot voi vă aflaţi la pupitrul de comandă…Numai că nu dovediţi niciun pic de tact, din moment ce vă umpleţi toba proprie cu o grămadă de “plusuri” (ca şi cum toată dreptatea din lume ar fi de partea voastră, mai ales atunci când vă vine în ajutor motocositoarea locală), iar “dujmanilor” le turnaţi în cap cisterne de vopsea purpurie.

    Ca să nu bată la ochi, nu folosiţi mereu tactica respectivă, dar oricum vă “adulmecăm” de fiecare dată…AMATORILOR!!! Deja i s-a dus duhul instituţiei voastre…La vreo două demonstraţii anticovid din Capitală aţi trimis nişte boschetari (cu pregătire de ofiţeri!) pentru intimidare (i-a filmat/fotografiat lumea pe neterminaţii aceia) – ca să vedeţi, dragi cititori, cu ce se ocupă nişte (supra)bugetari îndoctrinaţi să depisteze “teroriştii” acolo unde nu este cazul!
    11 10
  • @inexopix
    tatarusu aka labus jucaus iz in da haus si asta spune cam tot despre voturile de pe AM.

    tu nu te supraaprecia cum ca ai fi de partea dreptatii iar lui labus nu-i subestima talentul de jongleur cu labutele rosii si verzi.

    cu sincere felicitari pentru dresura lui labus, iti reamintesc ca a trecut ora de pastile...asa ca lasa gargara pe AM si ia cu apa
    7 11
  • inexorabil
    “Spuma asta-nveninată, astă plebe, ăst gunoi
    S-ajung-a fi stăpână şi pe ţară şi pe noi!”.

    Dacă ar exista vreo putere miraculoasă care să-l învie pe Poetul Naţional…

    Cât am putut decădea ca naţiune (in extenso, întreaga civilizaţie de obârşie geto-scitică a Europei), dacă stăm impasibili, precum curcile plouate, în ropotul de mizerie şi batjocură care ne vizează (din toate direcţiile) pentru “crima” de a fi (şi de a judeca) NORMALI (indiferent de păcatele noastre inerente).
    9 10
  • Seriff
    Penibil, pai e internetul plin de clipuri cu masini care merg cu 300 la ora pe autobahn, sunt canale de youtube unde se testeaza top speed pe autobahn la o gramada de masini, acum a mers unul cu 400 in loc de 300 si gata s-au atacat pensatii, mare branza, alte griji nu au?
    13 3
  • @inexopix
    ti-ai pus problema ca mai degraba esti tu neadaptat social si anchilozat in trecut si cutume expirate?

    eu peste tot pe unde umblu vad oameni normali, adica destupati la minte, cool, fara prejudecati si cu sperante, ambitii si planuri pentru viitor, adica oameni fericiti, care stiu ce vor.

    ce mi-as dori eu, sa avem cat mai multi oameni de genul asta la varf si ne-ar fi mai bine tuturor, poate chiar si unora ca tine, mandru fara masca pe bot, dar cu patura pe ochi si cu sutana popii pe creier.

    inca ceva... ai putea macar sa nu-ti mai torni sare pe ranile pe care ti le provoci singur? macar atat si am fi si noi scutiti de lamentarile tale interminabile
    4 9
  • Sunt imun la jignirile tablagiilor. Doar o singura chestie,ce voturi multiple visezi?Ba,de cand am inceput sa reintru pe aici nu mai pot vota,dau click degeaba!Dereglatule!
    7 6
  • @tatraurseriff
    yes of course my dear horse
    3 8
  • Ridicol... cât de curând vor fi cercetați penal și romanii care postează filmulețe cu 130 km/h de pe A2
    9 5
  • Cred ca vor sa transmită un mesaj și sa descurajeze cât mai mult aceste situații.
    Acceptam sau nu, cu limita legală sau nu, din punctul mei de vedere omul care a decis sa conducă cu peste 400 km/h este pericol public.
    Sunt multe de luat in calcul și multe neprevăzute. Pe scurt omul nu cred ca este special pregătit (instruit) sa conducă cu o asemenea viteza, chiar dacă ar fi ceilalți participanți la trafic nu sunt și in consecință nu se comporta adecvat unor asemenea viteze.
    Pe o sosea publica, chiar autostrada pot sa apăra oricând evenimente neprevăzute, incidente, accidente, manevre greșite din partea altor participanți la trafic.
    Ce șanse ai ca sa vezi in retrovizoare o mașina care “circula” cu peste 400 km/h???, nici o șansa de condus preventiv, orice mică eroare costa enorm. Oricare din noi am putea fi pe aceeași strada cu un asemenea inconștient sau cineva din familia noastră… deci nu este vorba de legal sau nu.
    Altfel spus, așa ceva se face pe circuit de testare și dacă șoferul face o greșeală este o chestie asumată, iar în caz de accident nu suport eu sau altcineva consecințele… este chiar așa greu de înțeles?
    Cu tot respectul legile sunt pentru hoți, ignoranți si cei bătuți in cap… În ceea ce privește lipsa limitării in Germania… vorbim totuși de o treaba destul de veche, erau putine mașini care treceau de 200 Km/h pe atunci. In consecință cel mai probabil este o chestiune de timp pana la apariția limitelor peste tot… iar genul acesta de teribilisme si grandomanii nu fac decât sa grăbească lucrurile… îl bagă sau nu la închisoare omul merita “scuturat” cât de bine se poate.
    12 1
  • Mircea Badea
    vedeti daca acceptati sa va vindeti libertatea pe certificate si alte bazaconii ilogice?

    astia practic iti deschid usa si pe urma te imping pe scari..
    7 4
  • Terchina
    @Dutz de ce crezi tu ca un sofer care la peste 400 e un pericol iar cel care merge cu peste 200 sau e la 300 nu e ? ca sa nu zic de cei care merg cu 140-150 (ca o mica paranteza orice masina care face accident la peste 60 Km/h nu iti poate garanteaza ca scapi cu viata…) ? Viteza e viteza odata ce ai deposit 100 KM/h. Hai sa iti dau un mic tip care e in legea din Germania, oameni care isi permit masini cu puteri ridicate trebuie sa dea un examen suplimetar de Pshihologie si de codus preventiv aici sunt 2 praguri de luat amandoua sunt predate si atestate de ADAC si un reprezentant legal (Politistul din Ro) primul prag de testare e la peste 300 CP un test destul de simplu iar cel de al doilea este de cel la peste 500 CP iar acestea nu se sar . Adica nu poti sa dai de peste 500 CP daca nu il ai trecut pe cel de 300 CP plus vechime de ceva timp (nu stiu cat este timpul nu am facut aceste teste). Bine acuma intrebarea aceste om care a trecut de 410 km/h a facut acest atestat sau nu ? Daca da atunci nu are ce sa ii faca statul German (cred ca si in cehia e aceasi regula, in Polonia stiu sigur e aceasi regula) doar sa se flexeze pt un pic e imagine. Si apoi daca ai fi tu cel din Cauza care mers cu acesta viteaza care ar fi punctul tau ?
    2 4
  • Da nu mai bine ii aresteaza pe aia din parlament care permit asemenea aberatii si nu sunt capabili sa priceapa ca nu mai suntem in anii 30 cand 100 la ora era exceptia ?
    1 0
  • Apreciez explicațiile și in mare sunt și de acord… totuși chiar și 250 km/h înseamnă cam 100-120 peste viteza cu care circula restul. Cum fiecare fracțiune de secunda contează… înțelegi unde ajungem, se pot evita multe deșii clar exista unele riscuri așa exista riscul de a fi in locul nepotrivit la momentul nepotrivit indiferent cu ce viteza conducem. Nu mă pot pune in locul persoanei respective pentru ca nu am o astfel de mașină și mai ales nu am pregătirea necesară sa conduc cu asemenea viteze.
    Oricum cum am spus exista locuri speciale unde se pot face asemenea teste care pe drumuri publice nu dovedesc absolut nimic și atunci care este scopul??? Cum am spus nu este nevoie de legi pentru a avea un comportament decent și preventiv la volan și nu numai. Sunt fan mașini, viteza etc. dar in aceste situații se depășesc multe limite ale corpul uman indiferent cât de bine ești instruit pentru ca nu mai depinde doar tine.
    Mă bucur ca nu sa ntâmplat nimic în acest caz și sper sa nu inspire pe nimeni sa arate ca poate sa fie mai “tare”….
    2 0
  • inexorabil
    Mai zice Kiro câteodată, după ce “scanează” un şir de comentarii: “Văd că nimeni nu s-a gândit la/că…”. Îl voi imita în acest sens, dar cu următoarea continuare a frazei: “…la posibilitatea – deloc exclusă teoretic – de a deţine un hiper-bolid şi, întâmplător, de a fi cineva de pe Autobahn, indiferent dacă străin sau cunoscut, în situaţia neprevăzută de a fi în pericol iminent (imposibil de a interpreta altfel) de moarte. Şi atunci singura lui şansă este să-l transporţi urgent la spital. O faci cu Bugatti sau cu Koenigsegg sau cu McLaren sau cu Hennessey, că n-ai încotro. Cine însă te-ar stigmatiza că ai *călcat-o* şi dincolo de 400 la oră (cum că, vezi Doamne, l-ai fi primejduit chiar pe cel suferind) ?”…Da’ chiar, CINE? Şi DE CE?

    PS. De “indignaţi moral/civic” este (prea) plină lumea…DAR numai în privinţa a “ceea ce se vede” sau a “realităţii imediate” sau a ceea ce-ţi fată mintea “pe moment”. Astfel, se conturează tot mai clar noima/veridicitatea exclamaţiei îngrozitului Pyornkrachzark (“The NeverEnding Story”, 1984), parcă prevestind chintesenţa secolului următor: “NIMICUL!”.
    3 0
  • inexorabil
    PPS. Mulţi se uită la filme convinşi de caracterul lor educativ, dar aceasta nu înseamnă că toţi pricep! De exemplu, în unele scenarii, un poliţist şi un civil îşi unesc forţele pentru a rezolva un caz. La un moment dat, civilul trebuie musai să se avânte în trafic, cheia reuşitei fiind rapiditatea deplasării, şi atunci poliţistul îl sfătuieşte aşa: “Încalci toate regulile de circulaţie! Dacă te opreşte vreun agent de la Rutieră ca să te amendeze, să-mi aduci apoi hârtia cu procesul verbal. Eu însumi ţi-o voi rupe!”…
    La urma urmei, iată despre ce este vorba: despre spiritul legii…Dar CINE să-l mai ia în considerare, într-o epocă în care fanaticii literei (coincidenţă sau nu, aceiaşi cu e-exaltaţii) s-au dezlănţuit?
    3 0
  • Textul de lege german e probabil o fostă lege nazistă pentru că se aseamănă cu codul rutier din RSR care impunea obligația șoferilor de a reduce viteza până la "limita evitării oricărui pericol ". Ori cehul diliu și masochist a pus în pericol 12 ciori, părul in nas de la 57 de friți, și cam 399 de insecte făcute afiș. Dacă nu pe legea circulației îl pot condamna lejer pe legea prorecției mediului.
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru