După 5 ani de procese între Uber și un grup de foști șoferi ai companiei, Curtea Supremă din Marea Britanie a decis în februarie că şoferii Uber sunt angajaţi şi nu contractori independenţi şi în consecinţă beneficiază de drepturile acordate în mod normal angajaţilor.
Această decizie va da o lovitură serioasă modelului de business al Uber şi ar putea avea consecinţe pentru milioane de lucrători din economia informală, apreciază analiştii.
În prezent, şoferii Uber sunt consideraţi drept liber profesionişti, ceea ce înseamnă că în faţa legii beneficiază doar de o protecţie minimă.
Noile schimbări privind plata angajaţilor din Marea Britanie vor intra în vigoare de miercuri. Reprezentanţii Uber au declarat că nu se aşteaptă ca schimbarea condiţiilor pentru şoferi să ducă la tarife mai ridicate.
Salariul minim în Regatul Unit este de 8,72 lire sterline (12,07 dolari) pe oră, pentru cei de 25 de ani şi peste această vârstă.
Uber are aproximativ 70.000 de şoferi în Marea Britanie, dintre care 45.000 numai în Londra, iar aceasta este una dintre cele mai importante pieţe ale companiei americane.
Uber a fost fondat în 2009 în Statele Unite ale Americii şi până acum nu a înregistrat niciodată profit anual.
Via Agerpres
Unul cu taxi legal, trebuie să aibă carte de muncă, concediu de odihnă plătit, concedii medicale plătite.... cei de la Uber nu....
Iar diferenţa de cost intra în buzunarele acţionarilor, dar nu prin dividende ci poate prin preţul la bursă...
Inovativi da, dar finalul este unul rău, mai ales pentru Europa unde sunt alte reguli sociale faţă de SUA
Deci bravo UK !