O directivă europeană care îşi face efectele începând din această săptămână eficientizează sistemul de trimitere/primite amenzi la nivelul statelor membre.
Esential
11.000
de încălcări ale legii comit în fiecare zi în Franţa maşinile cu numere străine. 60% dintre acestea sunt plătite de cei care le produc.
Dacă statul român ne-a obişnuit deja cu aplicarea unor taxe suplimentare pe orice element legat de maşini, de la benzină la asigurări, avem veşti proaste din partea Uniunii Europene pentru cei care sperau că pot să încalce legile rutiere ale statelor membre UE cu maşina proprie fără a fi afectaţi.
Începând de joi, 7 noiembrie, intră în vigoare directiva europeană care facilitează schimbul transfrontalier de informaţii pentru sancţionarea infracţiunilor şi contravenţiilor rutiere. Altfel spus, şansele de a scăpa fără amendă după ce aţi trecut pe roşu sau aţi depăşit viteza legală cu o maşină cu număr de România în orice stat membru UE se apropie din această toamnă de zero.
Evident, în noua directivă europeană se încadrează şi şoferii străini care încalcă legea pe teritoriul României, sistemul informatic pus la punct la nivelul UE urmând să eficientizeze plata amenzilor şi în acest sens.
Conform noilor reguli, şoferii care vor primi acasă dovada contravenţiei vor fi nevoiţi să plătească amenzile în decurs de 90 de zile.
Cele mai fericite state europene vor fi cele care beneficiază de un număr de turişti străini foarte ridicat, cum este Franţa. În Hexagon, 21% dintre infracţiunile şi contravenţiile rutiere sunt realizate de maşini cu numere străine, cele mai întâlnite fiind cele de Germania, de Spania şi de Italia, deşi acestea nu adună decât 5% din traficul total pe şoselele franceze.
ps. nu am semnat nimica le-am gasit la cutia de scrisori.
Austria trimitea amenzile in RO de acum 3-4 ani.
Ce se intampla daca nu le platesti as vrea sa stiu si eu.
Am primit acasa, in plic amenda... cam la 2 saptamani dupa ce am fost "fotografiat de papparazzi".....
@dumbravaandrei bun, adica rau, dar asta e, dar povestea e veche ? vreau sa stiu ce patesti daca nu le platesti.
in noua directiva scrie clar ca vin pe adresa ta in limba tarii unde le trimite, amenzile mele sunt numai in franceza
In cazul in care nu platesti acea amenda in 90 zile....
CE SE INTAMNPLA?
Stim ca pe Romania in cazul in care nu sunt platite amenzile de circulatie sunt preluate de primarii finante etc...
Dar acum cine le preia?
Unde pot sa contest acea amenda?
1. amenda propriuzisa
2. modalitatile de plata
3. formularul de contestatie, inclusiv plic timbrat pentru trimitere