SMS-ul la volan poate fi mai periculos decat alcoolul
- Printeaza
- Comenteaza
- Trimite pe:
Utilizarea telefonului la volan poate avea efecte mai grave decat cel pe care il are o cantitate de alcool consumata de cel care conduce masina. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de o companie de asigurari din Marea Britanie, care sustine ca masurile pe care le iau oamenii legii in cazul in care soferii sunt prinsi vorbind la telefon sau trimitand SMS-uri ar trebui sa fie cel putin la fel de dure ca in cazul in care acestia sunt prinsi cu alcoolemia peste limita legala.
In cadrul experimentului, un sofer a fost nevoit sa franeze imdiat dupa aprinderea unui bec rosu aflat in habitaclu in timp ce rula cu 110 km/h pe o fasie dreapta de asfalt. Atunci cand a rulat cu ochii atintiti la sosea, timpul de raspuns a fost de o jumatate de secunda pana la actionarea franelor. In stare de ebrietate, acelasi sofer a intarziat franarea, masina oprindu-se la o distanta mai mare cu doar 1.2 metri fata de punctul de oprire anterior.
Rezultatele au fost radical schimbate in conditiile in care soferul a fost rugat sa citeasca un SMS pe telefon in timp ce rula cu aceeasi viteza.
Acesta a terminat franarea la 11 metri fata de punctul de oprire normal. Mai mult, daca soferul scrie un mesaj in timp ce ruleaza, timpul de reactie creste enorm, punctul de oprire fiind mai departe cu peste 21 de metri.Conform studiului realizat de Quinn Direct, 37% dintre soferii aflati in primii ani de condus au admis faptul ca au scris cel putin un SMS in timp ce se aflau la volan. Nici soferii experimentati nu pot sa treaca peste tentatia de a-si citi SMS-urile in timp ce conduc, insa procentul (20%) este mai mic in acest caz.
via | Carnews
Citeşte şi...
Adauga un comentariu
Ultimele stiri din Siguranta
-
Euro NCAP a efectuat ultima serie de teste din acest an. Nu mai puțin de 14 mașini noi au fost testate, printre care Audi A5, Porsche Macan Electric, Mini Countryman, Hyundai Santa Fe și Renault 5 E-Tech. (04.12)
-
TMD Friction, unul dintre cei mai mari producători de sisteme de frânare din lume, a publicat primul său raport ESG sau, cu alte cuvinte Environmental, Social and Governance. (26.11)
-
Euro NCAP a publicat rezultate noi după cea mai recentă serie de teste de siguranță. Au fost testate 5 mașini noi, printre care și Ford Tourneo Courier, produs la Craiova. Monovolumul a obținut doar 3 stele. (14.11)
- Skoda Kylaq a intrat în producția de serie în India. Preț de pornire, 8.700 de euro
- STUDIU: Doar 1% din proprietarii de mașini electrice ar reveni la termice
- Dacia: 10.000 de comenzi înregistrate, în 2024, pe platforma de vânzări online
- BMW: Toate modelele diesel, produse în Germania, alimentate inițial cu ulei vegetal hidrotratat
- Honda Prelude se întoarce. Din 2026 și în Europa
Comentarii (1)