Skoda Felicia, 30 de ani de la debut. Primul model dezvoltat împreună cu Volkswagen

de Tiberiu Safta
Joi, 24.10.2024
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Skoda marchează 30 de ani de la debutul modelului Felicia. Acesta este primul model al mărcii cehe care a fost dezvoltat în colaborare cu Volkswagen.

În octombrie 1994, Skoda a lansat un model care avea marcheze începutul unei noi epoci pentru marca cehă. Acel model a fost Felicia, primul model dezvoltat împreună cu Volkswagen, la 3 ani după ce Skoda a devenit parte a grupului german. Skoda Felicia a fost un model de clasă subcompactă, care a înlocuit vechiul Favorit, ultimul model lansat de Skoda în perioada comunistă.

Design-ul lui Skoda Felicia era apropiat cu cel al vechiului Favorit, iar noul model a crescut în dimensiuni. Felicia a fost mai lungă cu 40 de milimetri și mai lată cu 15 milimetri față de vechiul model. În primul an de fabricație, Skoda Felicia primea un motor pe benzină de 1.3 litri, disponibil în două variante de putere: 54 de cai putere și 68 de cai putere.

În 1995, Skoda Felicia a primit un motor de 1.6 litri mai puternic, dezvoltat de Volkswagen, care livra 75 de cai putere. Tot atunci a fost lansat în ofertă și un motor diesel Volkswagen de 1.9 litri aspirat natural, de 64 de cai putere.

La început, Skoda Felicia era disponibilă doar într-o singură variantă de caroserie: hatchback cu 5 uși.

În iunie 1995 a fost lansată varianta Combi, iar în luna august a aceluiași an au fost prezentate două variante utilitare: Pickup și Vanplus. Pe baza variantei Pickup au fost produse peste 4000 de exemplare ale versiunii Skoda Felicia Fun, un pickup creat pentru activități în aer liber.

Skoda Felicia a fost primul model al mărcii care a primit următoarele dotări: ABS, 4 airbag-uri, servodirecție, aer condiționat, computer de bord, scaune față încălzite și tapițerie din piele. În 1994, Skoda Felicia a fost desemnată Mașina Anului în Cehia.

În februarie 1998, Skoda Felicia a primit un facelift, care aducea o grilă preluată de la Octavia. Alături de noul design, Felicia facelift a fost lungită cu 28 de milimetri (32 de milimetri în cazul variantei Combi) și a primit dotări și culori noi.

Skoda Felicia a fost produsă între 1994 și 2001. La finalul celor 8 ani de producție, Skoda Felicia a fost produsă în peste 1.4 milioane de exemplare.

Modelul a avut parte și de succes în lumea raliurilor, la categoria kit-car-urilor.

Acolo, Skoda Felicia a concurat sub îndrumarea echipei de uzină între 1995 și 1997.

via Skoda

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru