Sikorsky X2, cel mai rapid elicopter din lume: 416 km/h
- Printeaza
- Comenteaza
-
Trimite pe:
Deşi călătoresc prin aer şi creează impresia că sunt mai rapide decât maşinile, elicopterele au limitele lor. Recent, limitele au fost împinse ceva mai departe, după ce elicopterul Sikorsky X2 a reuşit să doboare un nou record mondial de viteză.
Nu este vorba despre o valoare astronomică, aparatul de zbor reuşind să atingă doar 416 km/h, relativ aproape de performanţa stabilită luna trecută de Bugatti Veyron Super Sports, 431 km/h. Sikorsky X2 a reuşit astfel să doboare un record care stătea în picioare din 1986, când Westland Lynx a atins 400 de km/h.
Se pare că X2 este un promotor al noilor tehnologii, care vor permite elicopterelor să îşi dubleze viteza de deplasare, mulţumită unui rotor dublu şi unor modificări aerodinamice importante.
Jim Kagdis, managerul proiectului, a declarat că X2 se comportă mai bine decât se estimase iniţial. "Nivelul vibraţiilor şi performanţele au depăşit aşteptările noastre, ceea ce înseamnă că spre sfârşitul acestui an vom încerca să stabilim un nou record de viteză, unul de 463 de km/h."
Sikorsky este de părere că pe viitor ar putea exista o piaţă solidă pentru elicopterele de mare viteză, practicalitatea lor urmând să fie dovedită în domeniul militar şi cel al serviciilor publice.
În ambele situaţii, un elicopter mai rapid ar creşte şansele de supraviţuire pentru persoanele care au nevoie de spitalizare.Momentan Sikorsky nu a vorbit despre o versiune de serie a performantului X2, dar a lăsat să se înţeleagă că tehnologia îşi va face loc treptat pe un model viitor.
via | wired
Citeşte şi...
Adauga un comentariu
Ultimele stiri din General
-
Rolls-Royce a lansat propriul său set de șah ca un accesoriu pentru clienții mașinilor sale. Noul set include o suprafață de joc cu un lemn tăiat cu laser și piese din aluminiu care integrează magneți. (20.04)
-
John Elkann, președintele Stellantis, nu este de acord cu tarifele impuse de președintele american Donald Trump și nici cu normele de poluare foarte stricte impuse de Uniunea Europeană. El spune că industria auto este amenințată din cauza acestor două reglementări. (16.04)
-
Audi a anunțat un nou proiect prin care vrea ca vechile mașini de curse ale sale să ajungă în mâinile unor colecționari privați. Pentru început, Audi a scos la vânzare un prototip cu care a concurat în Campionatul Mondial de Anduranță și o mașină care a luat startul în seria DTM. (04.04)
-
Noul Volvo S90 facelift: display central de 11.2 inch și versiune PHEV cu 80 km autonomie electrică
-
Acesta este noul Subaru Outback: două motorizări cu până la 260 CP
-
Hyundai prezintă o nouă generație de motoare hibride: consum mai mic cu 45%
-
Renault a dezvoltat un sistem hibrid care poate fi montat în mașinile electrice
-
Noi detalii despre Mazda EZ-60: versiune cu motor termic pe post de generator
Lynx era superultrahyper-multifunctional (folosit de armata, de echipele de stiri, transport privat), pe cand Sikorsky X2 vad ca are doar 2-3 locuri...care vor fi functionalitatile lui Sikorsky ?
Antirotatia e rezolvata de cele doua rotoare in sens contrar. Iar elicea din coada care in mod normal are rol de antirotatie, este orientata ca la un avion, generand forta pe orizontala.
Cu componenta de forta pe orizontala (cata daca o mai fi in cazul asta) generata si de elicele principale, care de fapt sunt niste aripi mobile, ajungi la 400blabla.
Daca ma intelege cineva.
ia cititi si aici si apoi sa faceti afirmatii :D
Lasati elicopterele, chiar nu au nici o legatura cu lumea auto.
Recorduri de viteza sunt in toate domeniile, dar nu cred ca isi au locul aici.
Rotorul Portant nu are decat rol de sustentatie nu si de tractiune sau forta pe orizontal cum ii spui tu. Forta pe orizontala este obtinuta exclusiv de elicea propulsiva din spate. Daca rotorul portant ar asigura si tractiunea viteza acestui elicopter ar scadea la jumatate.