Una dintre teoriile vehiculate între șoferi este faptul că pasagerii unei mașini sunt protejați de gazele și de substanțele nocive emise de sistemele de evacuare ale mașinilor din jur. Ei bine, analiștii și cercetătorii britanici de nivel academic au analizat această situație și avertizează că lucrurile stau tocmai invers: pasagerii unei mașini inspiră un aer de câte ori mai poluat decât cei care merg pe bicicletă sau pe jos în același context de trafic, cauza fiind faptul că mașina se comportă ca o "cușcă" în care aerul viciat intră, dar din care nu mai iese.
Conform studiilor britanice, cei mai afectați sunt copiii și pasagerii care stau pe locurile din spate, din cauza faptului că în această zonă a mașinii nu există "porți de eliminare" a aerului poluat.
"Copiii care stau pe bancheta din spate a vehiculelor sunt susceptibili să fie expuși la un nivel periculos de poluare. Chiar dacă tu conduci o mașină mai "curată", copiii tăi stau într-o cutie care colectează gazele toxice emise de toate vehiculele din jur", spune Sir David King, profesor emerit al Universității Cambridge, cancelar al Universității din Liverpool și specialist în problema Schimbărilor Climatice în cadrul Guvernului Britanic.
Conform analizelor de pe teren, cei care circulă pe bicicletă sau pe jos beneficiază de avantaje fizice care depășesc cu mult dezavantajele inspirării unui aer viciat în traficul aglomerat.
"În mașină ești supus unui nivel de poluare de 9 până la 12 ori mai mare decât cel pe care-l resimți dacă ești în afara ei. Copiii stau pe locurile din spate iar ventilatoarele mașinii funcționează, ceea ce înseamnă că în habitaclu sunt aduse gazele proaspăt emise de sistemele de evacuare ale mașinilor din jur și sunt apoi depozitate în zona posterioară a mașinii".Evident, notează cercetătorii, copii sunt mai expuși la probleme respiratorii cauzate de acest fenomen din simplul motiv că aerul viciat poate pune probleme în ceea ce privește dezvoltarea plămânilor la vârste mici. "Acest lucru crește riscul apariției diferitelor alergii care pot duce la astm sau la alte probleme respiratorii grave", avertizează cercetătorii din Marea Britanie.
via The Guardian
vorbind serios....eu cica dau pe recirculare (mai ales) cand sunt in trafic. nus tiu daca se rezolva ceva dar parca numai ajunge miros de motorina arsa de la SHest-urile da bulgaria.
Cand ajungi in zone nepoluate, deschizi geamurile, oxigenezi masina si...tot asa !
Mirosul de motorină e una, aerul plin de particule microscopice e alta. Nici gazul metan nu are miros și te poate omorî, de-aia bagă ăștia mercaptan în el.
@iuliohir
"Oxigenezi mașina" e puțin cam mult spus. Greu de aerisit eficient întreaga mașină, mai alex la drum lung, de exemplu. Sau în oraș, unde dacă mergi de acasă la birou și înapoi poți cel mult să deschizi geamul ca să intre și mult aer viciat :)
ai perfecta dreptate, de asta imi si exprimam indoileile, plantandu-l si pe "cica" in propozitie, ca as rezolva ceva punand pe recirculare
metanul curat, curat n-are miros dar, functie de sursa, se rezolva cu...Carbocit. Oricum mentiunea legata de mercaptan e binevenita...ma intreb daca se mai predau la chimie chestiile astea.
In aceeasi ordine de idei (toxicitate, poluare) nu stiu altii cum sunt dar eu nu mai consum sare de masa de ceva vreme, am auzit ca astia baga si Clor (extrem de toxic) in sare.
serios acum, am citit un articol, in care se recomanda ca atunci cand folosesti AC-ul, sa lasi putin geamul/geamurile deschise, deoarece aerul racit de freon ce intra in masina nu e cel mai curat aer posibil.
ma scuzati pentru off-topic.
Nu te lega de cei de la AM. Ei au întotdeauna dreptate.
Comentariile lor nu dispar indiferent câte mânuțe roșii primesc.
Sunt infailibili.
Sunt perfecți.
Sunt niște semizei.
Sunt absolut intangibili și absolut perfecți.
Trebuie să le mulțumim că ne-au făcut onoarea de a ne permite să locuim în aceeași galaxie cu ei.
in plus, nu te obliga nimeni sa te lipesti de bara din fata sau sa stai in spatele unui diesel cancerigen
si mai ales, sa nu bata spre picioare!
in cazul in care nu ati vazut linkul:
https://www.theguardian.com/environment/2017/jun/12/children-risk-air-pollution-cars-former-uk-chief-scientist-warns
Mulțumim că ne-ai luminat. Îți vom fi veșnic recunoscători.
poti folosi google translate sau, daca e prea greu de ïnteles, sa citesti textul AM pana la sfarsit si sa gasesti linkul pe albastru