Scandalul pe care l-a generat Landwind X7, SUV-ul chinezsc care a copiat grosolan Land Rover Evoque, pare să nu mai ia sfârșit. După ce toată presa de specialitate a izbucnit la apariția modelului în toamna anului trecut, iar Land Rover a făcut o plângere către autoritățile din China, povestea continuă.
Din păcate, ea continuă nefericit pentru constructorul britanic, a cărui plângere a fost respinsă de autoritățile locale. Acestea susțin că Landwind X7 nu poate fi acuzat de furt intelectual, nefiind vorba, așadar, de o copiere a designului.
Cei de la Land Rover au fost nevoiți să se resemneze, după cum o recunoaște însuși Ralf Speth, președintele executiv Jaguar-Land Rover. În cadrul unei conferințe organizate de Tata Motors la Mumbai, Speth susține că producătorii auto europeni nu pot face nimic pentru a opri copiile chinezești.
Mai mult, oficialul a susținut chiar că ”în prezent, China, din punctul meu de vedere, are suficientă creativitate și capacitate de dezvoltare pentru a crea propriile produse. ”
Land Rover nu a abandonat complet ideea de a cere retragerea lui Landwind X7, căutând noi soluții legale de sancționare. Până atunci însă, Landwind X7 a primit acceptul de a intra în producție și va fi vândut pe piața din China cu un preț de 19.600 de dolari. Actualul Range Rover Evoque costă în schimb 65.000 de dolari.
ne place sa recunoastem sau NU, vestul a inventat "mondializarea" iar fuga dupa profituri prin fabricarea de marfuri cu costuri de productie mici tot el a pornit-o.
pe guvernul chinez il doare in spate, Landwing produce mai multe locuri de munca decat o face un Evoque si chiar daca, la scara economiei chinezesti, banii care se scurg din China prin importul de marfa vestica sunt insignifianti tot insemna ceva.
pe de alta parte ar fi de bun simt o reglementare in domeniu dar cat timp China e prea importanta la nivel global nu prea ai ce face.
Stiu ca economia chinezeasca este puternica si ca multe firme occidentale isi fabrica multe produse acolo, dar daca s-ar retrage toti, chinezii ar fi in colaps economic.
- nu poti "da in consemn" - exista un termen folosit in relatiile comerciale, diplomatice, etc...se numeste reciprocitate. Faci chestia asta cu ei vor reactiona in secunda 2 in sens contrar.
- nu se pot retrage toti. Nu suntem in sedinta de scara blocului (unde oricum se vor gasi 2-3 din 50 sa nu fie de acord) dar ca si in viata de zi cu zi si acolo (in sferele inalte) interesele individuale vor prima. Plus ca o (utopica) retragere masiva din china nu va duce la colapsul economic al acesteia (pentru ca ei se pot autosustine) ci la colapsul vestului care depinde intr-o proportie covarsitoare de marfa ieftina din est.
Semnalul boom-ului şi "miracolului" economic chinezesc a coincis cu...adormirea "tătucului" Mao întru veşnicia socialismului biruitor, ceea ce i-a împins pe subordonaţii lui vlăguiţi de dictatură să purceadă, cu mic, cu mare, chiar dacă tot sub drapelul partidului unic, la făurirea unei patrii "puternice", care să le dea peste bot imperialiştilor fără prinţipuri din Vest chiar cu armele lor, aşa cum RDG hotărâse să ia caimacul în sportul mondial, creând în acest sens o maşinărie infernală a...trişării (dopaj). Şi, apropo, mai există vreun naiv printre noi care să nu admită că, graţie unei extrem de eficiente reţele de spionaj, RSR a "împrumutat" tehnologie occidentală "la greu", nu doar fonduri împovărătoare de la şacalii FMI?
Bineînţeles că noi suntem corect indignaţi şi ne solidarizăm în areal civic contra ofensivei interminabile şi sufocante a "chinezăriilor", propagând justeţea acţiunii noastre prin intermediul tastaturii...chinezeşti (sau taiwaneze). Etica capitalistă (pardon de cacofonie!) să trăiască!
Pe de alta parte in China se fac si lucruri de calitate, toate electronicele sunt fabricate si/sau asamblate in China...daca cele produse in garaje (contrafacute) sunt de tot rasul si nu are rost sa arunci bani pe asa ceva, produsele brand sunt de calitate, nu imi amintesc sa fi avut vreo problema cu un smarthphone, monitor, televizor, laptop pana acum, dar cum spuneam conteaza mult brandul cat mai ales pretul de achizitie.Una e laptop de 1200 de lei alta este 6000 de lei.