Un studiu realizat de Bloomberg dezvăluie o discrepanță majoră intre cantitatea de carburanți pe care o cumpără românii de la benzinării și prețul acestora.
Astfel, potrivit datelor obținute în cadrul studiului realizat în 61 de state, un român cumpără anual doar circa 90 de litri de carburant, echivalentul a 0.97% din câștigurile sale. Într-un clasament (relativ) mondial, România ocupă doar locul 18, în timp ce lider este Venezuela (0.04% din câștiguri), stat aflat în plină criză economică tocmai din cauza scăderii preturilor la petrol pe plan internațional după 2014.
Raportat însă la câștigul mediu zilnic, un șofer din România trebuie să plătească 4% din ceea ce câștigă pentru a alimenta cu un litru de carburant. Din acest punct de vedere, țara noastră ocupă doar locul 50 în topul Bloomberg, în timp ce Venezuela este și aici pe primul loc, cu numai 0.026% din venituri cheltuite pentru alimentarea cu un litru de benzină sau motorină.
Aceste discrepanțe în privința României sunt însă ușor de explicat prin prisma preturilor ridicate ale carburanților.
Studiul Bloomberg a analizat doar prețul benzinei, iar România a ocupat locul 24 în topul țărilor cu cel mai scump carburant, echivalentul a 1.12 dolari. Și aici, Venezuela este pe prima poziție, întrucât în acest stat un litru de benzină costa doar 0.26 cenți pe litru. În schimb, în Norvegia, un litru de benzină ajunge la echivalentul a aproape 1.9 euro.Via Profit
Eu stau la sat langa un drum european si e circulatie non-stop. De multe ori de abia reusesc sa ies din curte.
Chiar si noaptea e circulatie suficient de deasa. Trec masini la orice ora din noapte.
Deci au romanii carburant.
Cu siguranta sunt alte familii care consum mult mai mult decat mine, consider ca media la nivel national se situeaza undeva in jurul valorii de 300-400 litri anual.
Nu iese nici cum zici tu.In Romanika sunt inmatriculate peste 7 (sapte) milioane autoturisme.Adica 1 la doi rumani si jumatate luand in calcul si sugarii! Chiar asa este! Or fi unii care nu au nici macar un trabant dar sunt alti care la trei adulti au trei masini. La cat au ajuns sa coste , m-ar5 fi mirat sa fie altfel.
stiu sigur oameni care fac intr-un an ~ 40.000 km, cum stiu care fac 20.000km/an, dar stiu si oameni care nu fac mai mult de 500 km/an ...
asa ca treaba e discutabila.
de asemenea si costul carburantului isi are cuvintul sau de spus si asta nu doar in Romania !!!!!
am vazut emisiuni unde cu date clare de la serviciul de statistica se constata ca a scazut consumul dupa scumpirea benzinei. si asta se petrecea peste ocean ...
drumuri bune sa aveti !
pana si eu as fi pus macar 300l de benzina (numai omv100).
Să nu uităm că majoritatea populației locuiește în orașe mici, unde te descurci cu câteva mii de km pe an.