Revolutie in sistemele de franare!
- Printeaza
- Comenteaza
-
Trimite pe:
Sistemele de franare, elemente de securitate extrem de importante pentru masinile noastre, au trecut in istorie de la mecanisme rudimentare (franele pe saboti) la actualele sisteme hidraulice, care s-au impus in cursul secolului trecut ca standard de siguranta.
Ultimele functioneaza foarte simplu. Atunci cand soferul imprima o forta de franare pe pedala, aceasta forta este transmisa printr-un circuit hidraulic pe baza de ulei la organele sistemului de franare: discuri sau tamburi. Ei bine, desi aceste sisteme au devenit extrem de complexe in ultimii ani, prin adoptarea unor pachete ajutatoare cum sunt pompele, regulatorii si dispozitivele de asistenta de tip ABS si ESP, franele hidraulice sunt astazi amenintate de aparitia unui sistem extrem de complex de franare bazat pe electricitate.
Revolutia a fost anuntata oficial de Siemens VDO, divizia auto a cunoscutei companii, si are la baza sistemul de franare EWB (Electronic Wedge Brake), pe care Automarket vi l-a prezentat in premiera acum cateva luni, cand acesta se afla inca in faza de testare. Avantajele acestui sistem sunt multiple si foarte clare: distanta de franare este injumatatita si franele sunt cu atat mai eficiente cu cat viteza masinii este mai mare.
Desi la prima vedere sunt foarte dificil de observat diferentele dintre sistemul Siemens EWB si o frana traditionala pe disc, acestea sunt clare.
In primul rand, intreg sistemul se bazeaza pe mecanica unei pene din lemn. Dar sa vulgarizam putin explicatiile tehnice. Pana este de fapt o bucata de lemn de forma piramidala care asezata sub o usa o impiedica pe aceasta sa se loveasca de perete. Ei bine, stim foarte bine ca daca impingem usa cu forta ridicata, eficienta acestei pene creste prin faptul ca usa ramane intepenita. Exact acest principiu se aplica cu succes in cazul noului sistem Siemens.
La constructia EWB s-a plecat de la o frana traditionala pe disc din cadrul careia a fost inlaturata toata partea hidraulica. In schimbul pistoanelor si al conductelor de ulei apar doua placi (numarul 6 in figura 2) zimtate pe partea laterala, cu zimtii fata in fata. Intre zimti apar mici cilindri (numarul 5). In partea exterioara uneia dintre placi este instalata o placuta clasica de frana (numarul 2), care va actiona asupra discului in mod traditional. In momentul in care soferul actioneaza frana, placuta se lipeste de disc cu ajutorul a doua motoare electrice (numerele 3 si 4) care exercita presiune asupra cilindrilor (5) amplasati intre placi.
Rotatia rotii amplifica presiunea asupra acestor cilindri iar ecartul dintre placute este capabil sa produca o putere de franare foarte ridicata cu o risipe redusa de energie. Legaturile dintre elementele sistemului EWB este asigurata prin impulsuri electronice in timp real care ofera un trafic de informatii de 10 Mb pe secunda.
Vestea buna este ca primele teste, cara au avut loc pe masini reale in conditii de trafic urban, au reprezentat un succes total pentru Siemens. Rezultatele testelor au facut ca Siemens sa afirme intr-un comunicat oficial ca aceasta noua si revolutionara tehnologie va fi disponibila pe modele de serie pana la finalul acestui deceniu. Trebuie notat si faptul ca inventatorul sistemului EWB, Bernd Gombert, a primit Medalia Rudolf Diesel pentru inovatie auto.
Adauga un comentariu
Ultimele stiri din Tehnologie
-
Hyundai a anunțat oficial că va lansa anul viitor o nouă generație a sistemului său multimedia. Acesta se va numi Pleos Connect și va fi bazat pe Android. (28.03)
-
General Motors și Nvidia și-au unit forțele pentru a crea cipuri și software pe bază de inteligență artificială pentru viitoarele mașini autonome. (19.03)
-
Chinezii de la BYD au dezvăluit o nouă platformă dedicată care va fi prezentă la viitoarele sale modele electrice. Cu noua platformă, viitoarele modele electrice ale mărcii vor putea fi încărcate foarte rapid, cu un curent maxim de 1000 kW. (17.03)
-
Prețuri noua Mazda 6e în România: start de la 43.500 euro
-
Deschizător de drumuri
-
Noul Renault 4 electric poate fi comandat în România: start de la 28.900 de euro
-
(P) Programul Rabla 2025: Cum să-ți schimbi mașina cu ajutorul finanțării 123Credit.ro
-
FOTOSPION: Primele imagini cu viitorul Seat Ibiza facelift
dk, dupa cum am citit, au fost inlaturate total partile clasice hidraulice, ce se intampla dk Doamne Fereste bateria pateste ceva, sau din orice motiv, nu mai vine curentul la sistemul de franare in timpul mersului?
tb sa se fi gandit la asta, nu??
* daca tot se reduce la jum. distanta de franare atunci trebuie si cauciucuri pe masura pt ca dupa 2 frani bune s-ar putea sa ajungi pe jante :))
* cat despre impulsurile electronice .. sunt destul de sceptic pentru ca sunt in domeniul informaticii si stiu cat de usor influentabil poate fi un impuls dat gresit de un computer de bord :(
dar totusi este un inceput de drum destul de interesant .. si le urez multa bafta si idei cat mai ingenioase celor de la siemens (nu de alta dar se angajeaza romanii la vdo pe capete :)) )
pt buzila: esti incult !
si dupa aia poti sa incepi sa postezi mai cu incredere si alte ineptii
Degeaba schimba placutele si discul cu altceva, tot coeficientul de frecare dintre cauciuc si asfalt determina distanta de franare, DECI NU POATE FI INJUMATATITA asa!!!