Renault a dezvoltat un sistem hibrid care poate fi montat în mașinile electrice

de Tiberiu Safta
Sambata, 19.04.2025
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Horse, noua divizie de dezvoltare a motoarelor termice din cadrul Grupului Renault, a dezvoltat un nou sistem hibrid care poate fi montat în mașinile electrice. Acest propulsor, alcătuit din 3 componente majore, va putea înlocui un ansamblu al unui propulsor pur electric sub formă de conversie.

Chiar dacă majoritatea producătorilor de automobile pariază pe un viitor pur electric, motoarele termice, cel puțin în format hibrid, nu vor dispărea prea curând. În ultimii ani au început să apară mai multe companii prin care mașinile mai vechi cu motoare termice pot fi transformate în mașini electrice printr-o simplă conversie a propulsoarelor. Însă Renault, prin divizia Horse, tocmai a lansat ceva care reprezintă exact opusul.

Mai precis, Horse a dezvoltat un nou propulsor hibrid care poate fi montat în mașinile electrice, prin înlocuirea motoarelor electrice cu noul sistem hibrid. Noul sistem, botezat Future Hybrid Concept, este alcătuit din 3 componente majore: un motor termic, un motor electric și o transmisie. Partea termică este concepută special pentru a putea fi alimentată cu tipuri diferite de combustibil, cum ar fi: benzină, etanol, metanol pur sau combustibili sintetici moderni.

Horse a creat acest sistem pentru a reduce costurile de producție.

Astfel, o mașină electrică și un model hibrid pot fi produse pe aceeași linie de asamblare, lucru care reduce complexitatea de producție. Noua unitate se înșurubează în subcadrul frontal al unei mașini, iar modificările necesare pentru a putea funcționa cu arhitectura electrică sunt destul de mici. Evident, va fi nevoie de spațiu suplimentar pentru un rezervor de combustibil și pentru o evacuare.

Propulsorul hibrid poate să funcționeze inclusiv ca un generator de curent electric pentru bateria deja existentă într-o mașină electrică. Transmisia funcționează separat și poate să transmită puterea doar către roțile din față sau împreună cu puntea spate antrenată de un motor electric pentru a oferi tracțiune integrală.

Sistemul hibrid integrează toate sistemele necesare de alimentare, cum ar fi un invertor, un sistem de control, un convertor DC-to-DC și un încărcător onboard.

La final, sistemul hibrid mai include și un booster de încărcare de 800 de volți, astfel încât, cel puțin teoretic, acest sistem va putea fi montat nu doar la modelele electrice Renault, ci și la alte mașini electrice de la alte mărci.

Noul sistem hibrid dezvoltat de Horse va fi prezent la mașinile de serie începând din 2028.

via Renault

Comentarii (1)

  • Felicitări inginerilor. Pare o chestie foarte ingenioasă, păcat că e inutilă.
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru