Mai mult de jumătate din costul carburanţilor la pompele benzinăriilor din România este reprezentat de diverse taxe şi accize, însă în mod paradoxal acest lucru ne plasează sub media europeană în ceea ce priveşte preţurile finale.
Potrivit unui raport al Consiliului Concurenţei realizat în vara acestui an, preţurile la carburanţi sunt mai mici în România decât media Uniunii Europene.
"În ceea ce priveşte preţurile fără taxe pentru benzină şi motorină, în România preţurile se situau peste nivelul mediu practicat în statele membre din Uniunea Europeană, în timp ce preţurile cu taxe erau sub nivelul mediu practicat în statele membre din Uniunea Europeană, ceea ce indică un nivel de taxare pentru motorină şi benzină mai mic la nivelul României, comparativ cu preţurile practicate în cadrul UE, la data de 4 iulie 2016", precizează Consiliul Concurenţei într-un comunicat de presă.
Una dintre explicaţii este că, de la începutul acestui an, TVA-ul din România a scăzut de la 24% la 20%. Întrucât preţurile fără taxe sunt mai mari în România decât media UE, Consiliul Concurenţei consideră că este oportună realizarea unei baze de date cu preţurile comercializate de companiile petroliere la pompă. În acest fel, clienţii se vor putea informa pe internet care sunt benzinăriile care oferă cele mai bune preţuri, iar acest lucru ar duce la o creştere a concurenţei."Această bază de date trebuie să constituie elementul central al unei aplicaţii web şi/sau al unei aplicaţii mobile cu acces gratuit din partea consumatorilor, prin care aceştia pot afla care sunt cele mai apropiate benzinării, localizarea geografică şi preţurile oferite de acestea", mai precizează Consiliul Concurenţei în comunicat.
Via InCont
Pentru ca natia asta de prastie asa a fost mereu, de 2000 de ani....supusi, slugarnici, mamaligari si fraieri....toti ne-au dat-o din toate partile si inca ne-o dau...pentru ca atata se poate. Fara coloana vertebrala si sange in instalatie.
O sa incerc sa iau tampeniile de mai sus pe rand:
1) Suntem piata de desfacere pentru altii, deoarece noi nu stim sa construim. Nu avem rabdare, nu gandim pe termen lung, nu suntem uniti. Ne furam caciula unii altora pentru nimic. Si cel mai important, populatia educata este mult sub cea needucata, iar specialistii ne pleaca afara. Din 1877 nu mai suntem slugi la nimeni, singuri ne facem rau.
Chiar si atitudinea domnilor de mai sus, care cer combustibil netaxat, eventual subventionat arata a: "de ce sa platesc eu? sa faca altii pentru mine. Mai conteaza ca banii aia s-ar duce la buget, de unde se pote face investii? Nu, sa-mi fie mie bine....atat!"
2) Contrar mentalitatii unora prinsi in paradigma comunista, cum ca putem sa fim bine-mersi economie inchisa, ca avem noi de toate acasa, Romania NU are multe resurse naturale. Da, avem ceva gaze, cam cat sa acopere consumul intern. Zacamintele de Petrol sunt praf, s-au consumat in ultimii 40 de ani de exploatare heirupista. Se extrage la costuri mari, pentru ca au imbatranit. Plus ca nu s-a mai investit in utilajele care se uzeaza si ele.
Singura speranta e pe mare, unde s-au gasit ceva rezerve, dar trebuie investit mult pana la exploatarea propriuzisa. Si chiar si dupa aceea, statul primeste direct la buget de la firmele ce exploateaza. Asta inseamna ca nu se va vedea in pretul la pompa. Pentru ca daca suntem normali la cap ar trebui sa investim banii, nu sa-i aruncam pe subventii la combustibil sa-si plimbe romanii curu in masina, poluand aerul.
3) Pretul benzinei este stabilit de cerere si oferta + taxe. Cum faci tu pret cu 50% mai mic decat in Germania, doar asa ca suntem noi mai saraci? Il subventionezi? In secunda doi vine toata Europa sa cumpere de la tine benzina subventionata si te trezesti ca esti prostul satului cu gaura in buget si cu pret la pompa cam la acelasi pret cu ceilalti, ca na... piata libera... Sau poate vreti sa fim economie inchisa, sa ne gestionam noi totul intern? A mai incercat cu dobitoc cizmar din Scornicesti acum ceva zeci de ani. A sfarsit prin a se lauda cu productii facute din pix, exporturi in tari bananire care abia acopereau costurile de productie si populatie infometata.
3) Venezuela este tara din lume cu cele mai mari rezerve de petrol, cu preturi la benzina la nivelul veniturilor populatiei. Tot la fel au crezut si ei ca pot fi economie inchisa. Acum se moare de foame in tara aia plina de petrol.
Eu zic sa punem mana sa ne educam, sa ne specializam, sa muncim inainte de a o da in conspirationisme.
Sau putem sa ne batem cu pumnul in piept ca niste mandrii romani ce suntem, ca noi avem sange in instalatie. Sa urlam ca noi meritam subventii fara sa muncim si normal, sa votam PSD.
PS: As mai fi inteles sa se spuna ca pretul ar trebui sa fie cu un 10-15% mai mic. Dar sa vii in secolul 21 cu pretentii de genul preturi la nivelul veniturilor mi se pare o ignoranta ce da spre prostie.
Astept manutele si trandafirii rosii.
DOAR ȋntr-o asemenea manieră foarte laborioasă, care lui ȋnsuși ȋi cere multă răbdare nespecifică (“taina fărădelegii deja se lucrează” – ne avertiza Apostolul Pavel ȋn urmă cu 2000 de ani, deci oare să nu fi atins perfecțiunea funcționalității această urzeală de proporții universale – “ca să amăgească, de va fi cu putință, și pe ce aleși” / Matei 24:24 – după atâta amar de vreme ȋn care a evoluat neȋntrerupt?!), potrivnicul lui Dumnezeu ar fi putut cuceri reduta ortodoxiei (atenție, cu “o” mic, căci O-ul nu va fi lăsat de Sus pradă mașinațiilor perverse…de altfel, prea-vicleanul nu s-a ȋncumetat să ȋncerce comunismul și pe tărâm…grecesc, deoarece știa prea bine că grecii sunt mai apropiați de ȋnvățăturile apostolice și patristice decât orice altă națiune).
Ȋnainte de a-mi lipi psihiatrii improvizați etichetele “de rigoare”, să se ȋntrebe fiecare ȋn sinea lui de ce, ȋn acest spațiu atât de de disputat (cu sens de “controversat”) al creștinismului, tendința actuală manifestată pe plan politico-economic este de a fi reduse sau chiar eliminate o sumedenie de obligații fiscale și de a scădea prețurile la tot felul de produse (dar să nu-mi servească nimeni șablonul “calitatea este proportională cu prețul”, din care să “deduc” eu că piața este invadată de multe ciurucuri, “deci nu se verifică aberațiile tale mistice”), nu doar la cele de strictă necesitate.
De ce? Deoarece inclusiv prostimea “cu venituri modeste” este invitată (cu drag, ba chiar cu respect sincer, nesimulat, de rang ȋnalt) ȋn viitorul “rai” global, pur teluric…ȋn care nu i se va pretinde să se ȋnchine unui cult al muncii, al trudei, al meritului (așa cum ȋși ȋnchipuie ea la primul impuls –unul, paradoxal, de sorginte și factură capitalistă, deși n-a mai fost exersat din perioada interbelică), dimpotrivă: căștile pe urechi, muzica la maximum și liber la frenezie digitală – anestezicul parcă predestinat ȋn slujba despiritualizării antropocentrice – iar ȋn deceniile imediate, ȋși va intra ȋn drepturi (dez)integrarea transumanistă, fiindcă, atunci când va căpăta trup și va primi putere pe planetă, Antihrist ȋși va propune să găsească – ȋn loc de oameni ȋnzestrați cu identitate de sine, voință, discernământ și posibilitatea de a alege – alienații perfect modelabili, adică zombii ireproșabili.
Oricum benzinarii au facut intelegeri tip cartel pentru majorarea in mod constant fara niciun motiv a pretului carburantilor.
Oricum raportat la salariul mediu si la puterea de cumparare avem cel mai scump carburant.
Prietenia cu lumea e vrajmasie cu Dumnezeu.
Doamne ajuta!!!
Ȋ.P.S. Mafiosie, dumneavoastră aveți de gând să vă recunoașteți vreo greșeală? Nu, hm?
@Dan, indiferent că preferăm explicații laice ca ale tale sau “delir mistic” ca al meu și indiferent cât timp de grație a mai rămas până la sfârșitul lumii, un lucru tot este nevoie să-l avem ȋn vedere, ȋn toate cazurile: munca! Și să fim franci recunoscând că tot agricultura ne-ar scoate la liman. Dar, dacă noi ne vindem terenurile la străini, ce-ar mai fi de sperat?
Ai dreptate: hai să ne scuturăm de dulcea și nedemna lâncezeală și să luăm taurul de coarne. Ce avânt civic și ce energie extatică simțim răbufnind ȋn/din noi, nu? Dar te asigur eu că, ȋn secunda doi, vom recădea ȋn depresie, amintindu-ne, volens nolens, că suntem dependenți ȋn mod VITAL de: bănci, farmacii, multinaționale, arbitrar patronal/managerial, fast food, “șopingăreală”, “feisbuceală”, “iutubăreală”, telemanie și high-tech-cronofagie (cele zece plăgi postmoderniste). Nimic din ceea ce am ȋnșirat eu aici nu poartă vreo vină…noi purtăm!!! Ȋn acest (ultim) secol, am pătruns, pe nesimțite – și ȋmpinși de la spate, și din propria noastră (lipsă de) voință – ȋn “The Matrix”, iar calea de evadare…nu pare posibilă. Sau?
"Din 1877 nu mai suntem slugi la nimeni"
Pe bune? Vorbești despre educație și pretinzi că știi istorie?
Unde vezi tu conspiraționiști pe aici? Ce PSD? Ce trandafiri?
O floare și doi elefanți, de la prietenii tăi, grădinarii.
Minunează-te în continuare!
da ma, altii ne-au inrobit si isi bat joc, ehe heiii ce vremuri frumoase erau pe vremea dacilor...eream in legatura directa cu anunachi, itii si jupiter. Da' cum au venit romanii, gata!...au urmat otomanii, grecii, rusii si acum uie
noi? niste fete mari.
ceilalti sunt de vina. Si tradatorii. INTODEAUNA
http://www.globalpetrolprices.com/gasoline_prices/Europe/
deci cam 4,65...si in orele de dimineata si mai ieftin.
Poate ca am exagerat....dar oricum masinile a peste 90 % din Romani nu au vazut plinul decat o data de doua ori. In rest baga de 50 de lei.....asta e realitatea vrem nu vrem. Romanul e sarac lipit !
Multționdesfrumos!