Statul român este obligat să restituie banii încasaţi pe taxa auto în perioada 1 ianuarie 2007 - 1 martie 2013, ca urmare a faptului că aceasta a fost declarată ilegală.
La jumătatea lunii aprilie, autorităţile au anunţat că, indiferent de numele pe care a purtat-o în perioada respectivă, taxa auto va fi restituită într-un interval de 5 ani în tranşe anuale de câte 20%. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) nu este însă mulţumită de această decizie şi anunţă că taxa trebuie să fie restituită integral, într-o singură tranşă, întrucât această formulă este favorabilă consumatorilor.
"Un asemenea sistem de rambursare a sumelor (n.r - pe o perioadă de 5 ani) îl plasează pe justițiabil într-o situație de incertitudine prelungită cu privire la data la care va obține rambursarea integrală a cuantumului taxei plătite fără a fi datorate", precizează CJUE.
Statul susţine că a apelat la rambursarea pe 5 ani din cauza faptului că nu are fonduri suficiente pentru a plăti integral sumele într-un timp atât de scurt, însă CJUE afirmă că autorităţile nu au dreptul de a invoca un astfel de argument. "Nu se poate admite ca un stat membru să se poată prevala de o insuficiență a fondurilor pentru a justifica imposibilitatea executării unei decizii judecătorești care îi recunoaște justițiabilului un drept conferit de ordinea juridică a Uniunii", mai precizează CJUE.Cu numai câteva săptămâni în urmă, Uniunea Europeană a stabilit că şi timbrul de mediu în vigoare începând din martie 2013 este ilegal. Până în prezent, singura reacţie a autorităţilor române a fost să anunţe înlocuirea timbrului de mediu cu o nouă taxă auto, cel mai probabil începând din toamna acestui an.
Via Avocatnet
Pe ei, pe muma lor!
-cel care a achitat taxa!
Politicienii sunt niste curve..!
Unde anume se spune ca taxa auto trebuie restituita integral ?
Multumesc.